Ako sa vybaviť na rybolov?

Catalogue

Article

Aktualizované

Rybolov je u nás veľmi obľúbená zábava. Zdržiavate sa v prírode, odpočiniete si, dáte voľný priestor vlastným myšlienkam. Zároveň má v sebe kúzlo, a tým je boj s prírodou. A s trochou šťastia tiež môžete domov priniesť niečo na obed. Ako sa na takú rybársku výpravu vybaviť? Pripravili sme pre vás článok, v ktorom sa dozviete, aké najdôležitejšie rybárske potreby sa vám zídu, aby ste si rybolov užili. 

Rybárčenie

Ako sa vybaviť na rybolov – OBSAH

Bez udice rybu nechytíte

Základom vybavenia je udica na ryby. To, aký si zaobstaráte, resp. akú udicu si na rybolov vezmete, sa v mnohom odvíja od toho, na akú rybu, prípadne na aký typ lovu sa chystáte. Udice na pstruhy bude mať iné parametre ako prút na kapry. Rybárske prúty je možné rozdeliť podľa ich účelu a spôsobu použitia nasledovne:

  • Kaprové prúty – sú asi najčastejšou výbavou slovenského rybára a najviac sa uplatnia pri love väčších kaprov a ďalších kaprovitých rýb. Medzi kaprové prúty zaraďujeme tiež markerové prúty, ktoré sa používajú na mapovanie dna pomocou tzv. markera.
  • Prúty na sumca – použijete aj na našich rybníkoch pri love veľkých rýb, ktoré môžu mať pokojne aj niekoľko desiatok kilogramov. Ich charakteristickou vlastnosťou je teda zvýšená odolnosť. Predsa len ide o prúty na sumca, kráľa našich rybníkov, a tí sa nevzdávajú bez boja.
  • Feeder prúty – používajú sa pri rybolove na tzv. feeder a hodia sa pre väčšinu rýb. Sú zakončené citlivou špičkou, podľa ktorej sa určuje, či ryba zabrala. Feederové prúty ďalej delíme na picker, light, medium a heavy podľa toho, na akú veľkú rybu sú vhodné.
  • Prút na prívlač – slúžia na lov dravých rýb prívlačou. Ide o druh lovu, pri ktorom rybár opakovane nahadzuje a priťahuje nástrahu k brehu. Univerzálny prút na prívlač ale neexistuje, líši sa podľa hmotnosti použitej nástrahy. Je teda jasné, že udice na pstruhy môžu byť ľahšie a pružnejšie než na iné, väčšie druhy rýb.
  • Prúty na plávanú – plávaná je ďalší, veľmi obľúbený spôsob lovu. Hodia sa naň ako udice bez navijaka, tak tie s navijakom.
  • Prúty na more – už podľa názvu je jasné, že tieto prúty slúžia na morský rybolov. Sú vysokoodolné proti pôsobeniu poveternostných vplyvov (agresívna morská voda a pod.) a poradia si aj s väčšou a viac bojujúcou korisťou. V mnohom sa podobajú sumcovým prútom.
Rybárčenie
Prúty sú základnou rybárskou potrebou. Existuje niekoľko typov, napríklad kaprové udice alebo udice na dravca.

Vo svojej výbave rozhodne nepodceňte servis a opravy rybárskych prútov. Vždy ich zverte do rúk odborníkov. Len tak budete mať zaistené, že v zápale boja nič nezlyhá a vy si lov dokonale vychutnáte. Servis prútov by mal prebiehať pravidelne, raz do roka pred sezónou je nutné minimum.

i Pokiaľ hľadáte podrobnejšie informácie o výbere rybárskej udice, pripravili sme pre vás podrobného sprievodcu výberom rybárskej udice. Dozviete sa tu aj potrebné informácie týkajúce sa najrôznejších tém, ako je stavba udice či výhody a nevýhody jednotlivých udíc.

Nie každá udica má navijak, ale pri tých, ktoré ho majú, je to kľúčová súčasť. Od navijaku je dôležité to, ako presne sa dá vlasec ovládať, ako rýchlo je možné pritiahnuť alebo povoliť a tiež to, či budete pri každom love riešiť otravné zamotávanie vlasca, alebo nie.

Navijaky sa rovnako ako prúty rozdeľujú podľa toho, na akú rybu sa rybár chystá, či aký je jeho preferovaný spôsob lovu. Mal by kooperovať s prútom, teda k ľahkému prívlačovému prútu patrí ľahký navijak a napríklad k ťažším sumcovým prútom sa hodí navijak robustný. Vždy ale platí, že navijak by mal byť čo najodolnejší a rozhodne sa oplatí na ňom nešetriť.

i Zháňate podrobné informácie o tom, ako vybrať rybársky navijak? Aké sú najlepšie kaprové navijaky? Alebo aký navijak na prívlač? Pozrite sa do našej ponuky navijakov, ktorú máme pre vás na stránke Alza.sk.
Rybárčenie
Navijaky sa tiež vyberajú podľa ryby a spôsobu rybolovu.

Rybársky silon by mal byť pre rybu neviditeľný

Bez rybárskeho silonu toho veľa nechytíte. Bez navijaka sa zaobídete, bez vlasca nie. Rovnako ako v oboch predchádzajúcich prípadoch platí, že voľba vlasca závisí od toho, na akú rybu sa chystáte a hlavne od toho, v akých podmienkach chytáte. Na malé ryby stačí tenký, väčšie potrebujú aj odolnejšie silony, prípadne dokonca tzv. rybárske šnúry (ich nevýhodou je, že odierajú ryby pri lovení). Aké hrúbky silonov na ryby sa používajú najčastejšie?

  • Na prívlač sa hodia vlasce od cca 0,08 do 0,20 mm.
  • Na lov na feeder 0,10 – 0,25 mm.
  • Na lov kaprov cca 0,20 – 0,35 mm.
  • Sumce sa lovia prevažne s pomocou pletenej šnúry. Tú možno použiť aj pri ostatných technikách, vlasce sú ale používanejšie.

Vlasce sa najčastejšie vyrábajú z nylonu, polyetylénu a ďalších umelých vlákien.

  • Priemery vlascov sa udávajú v milimetroch.
  • Pevnosť v ťahu sa uvádza najčastejšie v kilogramoch alebo librách. Bežný vlasec s priemerom 0,15 mm má pevnosť v ťahu 2 kilogramy.
  • Dĺžka vlasca sa udáva klasicky v metroch. Na trhu sú najčastejšie dostupné cievky so 100, 200, 500, ale pokojne aj 1 200 metrami.

Z pochopiteľných dôvodov je žiadanou vlastnosťou silonu na ryby to, aby bol pre ryby prakticky neviditeľný.

i V prípade, že sa vám rybársky silon pretrhne, alebo keď k ňemu pripevňujete tzv. nadväzec čiže háčik s nástrahou a ďalšími proprietami, určite natrénujte viazanie rybárskych uzlov. Na trhu nájdete množstvo rybárskych príručiek, ale aj časopisov. Preštudujte si však aj rôzne internetové zdroje.

Aký použiť háčik? Tiež tu existuje niekoľko možností

Háčik sa pomocou špeciálnych uzlov nadväzuje na koniec vlasca a jeho účelom je, aby sa zasekol v papuli ryby a umožnil tak jej vytiahnutie na breh. Háčiky sa dnes vyrábajú z ocele a najčastejšie s tzv. protihrotom, ktorý zabraňuje jeho vykĺznutiu.

Podľa niektorých rybárov je ale lepšie využiť klasické háčiky bez protihrotu. Bývajú totiž k rybám šetrnejšie. Rybu z háčika zložíte jednoduchšie, bez poškodenia tkaniva, zároveň má ryba aj väčšiu šancu sa sama z háčika uvoľniť. Samotný lov je tak o niečo napínavejší. Na druhej strane, pokiaľ používate tenký háčik, hrozí, že pri silovom rybolove háčik tkanivo v rybej papuli prereže. Rybe pritom nechceme zbytočne ubližovať.

Ďalej sa háčiky delia na háčiky s očkom a háčiky s lopatkou. Od toho sa odvíja ich naviazanie.

Veľkosti rybárskych háčikov sa uvádzajú na dvoch stupniciach:

  • Stará stupnica (používanejšia) udáva veľkosť háčikov na ryby vo formáte 1, 2, 3, ... kedy vyššie číslo znamená menší háčik.
  • Nová stupnica používa formát čísla s lomkou, teda 1/0, 2/0, 3/0 atď. Tu platí, že čím väčší háčik, tým aj väčšie číslo.

Háčiky môžeme taktiež rozdeliť podľa počtu ich hrotov, a to na:

  • Jednoháčiky – bežný typ, ideálny na lov nedravých rýb.
  • Dvojháčiky, trojháčiky – používajú sa pri love dravých rýb, lepšie totiž reagujú na prípadné uvoľnenie z papule zmietajúcej sa ryby.
Rybárčenie 4
Háčiky na ryby sa líšia okrem iného počtom hrotov. Na dravé ryby sa používajú dvojháčiky alebo trojháčiky, na nedravé si vystačíte s jednoháčikmi.

Podberák, zdanlivá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete

Podberáky sú ďalšou nevyhnutnou súčasťou každého rybára. Ide o malú sieť na ryby na rukoväti, ktorá slúži na vlastné šetrné vytiahnutie úlovku z vody. Pri vyťahovaní ryby podberákom navyše rybár nemusí vstupovať do vody. Rozdeľujeme ich podľa tvaru tzv. koša (teda samotné sieťky) na:

  • Podberáky trojstranné – poskytujú najširší výber.
  • Podberáky kruhové – tiež veľmi používané. Ponúkajú rovnakú funkčnosť ako trojstranné.

Ich použitie sa odvíja od lovených rýb a ich veľkostí. Trochu iný podberák sa bude hodiť aj na rôzne rybárske disciplíny - kaprárinu, feeder či lov veľkých dravcov.

Na trhu sú k dispozícii podberáky v rôznych veľkostiach (tie väčšie majú priemer sieťky okolo jedného metra. Na jednoduchšiu prepravu je vhodné využiť teleskopické podberáky, ktorých rukoväť aj sieťku ľahko zložíte.

Rybárske siete slúžia na komerčný rybolov

Rybárske siete sa nevyužívajú pri bežnom rybárčení, ale pri priemyselnom morskom rybolove. Napriek tomu sme ich zaradili do tohto článku, pretože rybárske siete na rybolov patria. Slúžia na hromadný lov rýb a v našich vodách sa s nimi stretneme pri výlovoch rybníkov. Rybárska sieť ale môže poslúžiť aj ako dekorácia a nesmie chýbať v žiadnej výbave správneho rybára. Siete sa delia podľa spôsobu výroby na klasické uzlové a rašlové, ktoré sú pri výrobe strojovo zapletané, a spojom teda nie je uzol.

Aké druhy rybárskych sietí rozoznávame? Rybárske siete môžeme rozdeliť na dva základné druhy:

  • Záťažová sieť na ryby – lov prebieha tak, že sa sieť za jeden alebo oba konce ťahá vodou.
  • Podložná sieť na ryby – sieť na ryby leží na dne a v momente, keď nad ňu naženieme ryby, sa okraje siete zdvihnú.

Ďalej sa stretávame s týmito sieťami:

  • Vatka – slúži na lov lariev alebo násady. Je to malá záťahová sieť.
  • Nevod – najväčší typ rybárskej siete. Určený na výlov rybníkov záťahom.
  • Čereň – sieťka štvorcového tvaru najčastejšie používaná na lov malých rybiek na rozdiel od nástrahy, ktoré sa používajú na dravé ryby.
  • Vezenec – valcovitá sieť zakončená kužeľom.
  • Keser – sieťový výplet na obruči s násadou. Slúži na prenos rýb.
  • Vrhacia sieť na ryby – slúži na výlov menšieho množstva rýb, princíp jej použitia prezrádza už samotný názov.
i Mohlo by vás zaujímať

Rybolov, to je ušľachtilá zábava. Dostanete sa do prírody, v pokoji vyvetráte hlavu, popremýšľate, oddýchnete si od každodenného zhonu. Ale rovnako ako pri každej záľube, ktorú chcete vykonávať poriadne, platí: Je potrebné trochu investovať do základného vybavenia. Udica, naviják, vlasce, háčiky – to sú potrebné súčasti výbavy, bez ktorých veľa rýb neulovíte. V našom článku sme vám predstavili úplné základy rybárskej výbavy, teraz už bude ich výber jednoduchší.

4.5
Mivardi Enigma Feeder 3.6m H
Fishing Rod - feeder, parts: 3+3, weight load 30 - 90g, total length 3,6m, transport length 1,28 m
51.25 €
Buy
In stock 2 pcs at the supplier's
Order Code: RYB037
4.9 13×
Zfish Classic Landing Net 150cm
Landing Net - folding, with triangle head,, fine mesh, handle length: 100cm
11.88 €
Buy
In stock 2 pcs at the supplier's
Order Code: JVR000594
4.7
Mivardi - Eco 180 cm 2 pc
Landing Net - folding, with triangle head,, dimensions: 600 × 180mm, fine mesh, handle length: 180mm
11.64 €
Buy
In stock 4 pcs at the supplier's
Order Code: RYB088
Print
P-DC1-WEB13
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info