Ako vybrať kolieskové korčule

Catalogue
Aktualizované

Niektorí korčuľujú iba rekreačne a iní si týmto spôsobom zlepšujú fyzičku. Sú aj takí, ktorí sa chcú na korčuliach vyšantiť v skateparku alebo jazdiť najvyššou možnou rýchlosťou. Poradíme, ako vybrať tie správne korčule práve pre vás.

Ako vybrať kolieskové korčule

Ako vybrať kolieskové korčule? Niekoľko tipov na výber

  1. Pre výber kolieskových korčúľ je kľúčový ich typ – rozlišujeme fitness, speed, street a detské inline korčule

  2. Rozhodnite sa, ako často a kde budete jazdiť

  3. Dajte si záležať na výbere veľkosti korčúľ. V prípade veľkosti EÚ zvoľte o pol až celé číslo väčšie, než je veľkosť vašej nohy

  4. Prezrite si našu ponuku. Rôzne vlastnosti sa odvíjajú od ceny kolieskových korčúľ

  5. Mäkšie kolieska (78A – 82A) sú pomalšie, vhodné pre začiatočníkov; tvrdšie kolieska (82A a viac) sú rýchlejšie, vhodné pre pokročilých

  6. Čím kvalitnejšie ložisko (stupnica od 1 do 9, kde 9 je najkvalitnejšie ložisko), tým menší odpor kladie

  7. Plastové rámy dobre pohlcujú vibrácie, kovové zase dokážu lepšie držať stopu

Typy kolieskových korčúľ

Fitness kolieskové korčule

Fitness inline korčule  od 80 €

Fitness brusle jsou ideální pro sport i rekreaci, vybere si mezi nimi začátečník i pokročilý bruslař.

Fitness korčule pre každého

  • Univerzálne použitie v parku aj na ceste
  • Na relaxačnú aj kondičnú jazdu
  • Pohodlná konštrukcia a všestrannosť


Detské kolieskové korčule

Detské inline korčule  od 30 €

Detské korčule majú nastaviteľnú veľkosť a vydržia tak nejednu sezónu. 

Detské korčule pre malých športovcov

  • Ľahké a odolné
  • Nastaviteľná veľkosť
  • Stabilné a obratné
Speed kolieskové korčule

Speed inline korčule od 180 €

Speed korčule sú ideálne na tréning rýchlokorčuľovania.

Speed korčule na rýchlu jazdu

  • Na kvalitné povrchy a cesty
  • Na veľmi rýchlu jazdu
  • Najrýchlejší typ korčúľ

Slovník pojmov – kolieskové korčule

Ložiská

Kvalita ložísk je udávaná stupnicou ABEC 1 až 9. Číslovka 9 predstavuje najkvalitnejšie ložisko. Čím kvalitnejšie ložisko, tým menší odpor kladie. Pre tých, ktorí budú jazdiť častejšie, odporúčame vybrať ložiská s označením minimálne ABEC 5. Kvalitné ložiská sa po roztočení zastavia po dlhšej dobe. Mali by sa točiť ticho a bez trhania.

Môžete sa stretnúť aj s ložiskami ILQ a SG. Ide o typy, ktoré nemajú nič spoločné so stupnicou ABEC. ILQ je značenie pochádzajúce od firmy Twincam a vyrába sa v dvoch vyhotoveniach ILQ-7 a ILQ-9. Ložiská označené SG používa firma Rollerblade a jednotlivé druhy sa označujú rovnako ako ABEC, teda 1 – 9. Stále platí, že čím vyššie číslo, tým kvalitnejšie, ale nemožno ich prirovnať k určitému stupňu ABEC.

Veľkosť

Veľkosť sa udáva ako pri topánkach v US, UK alebo EU. V prípade veľkosti EU sa odporúča vybrať veľkosť o pol až celé číslo väčšiu, než je veľkosť vašej nohy. Vďaka trochu väčšej topánke vás nebude noha tlačiť ani po dlhšej jazde. Topánka by mala nohu dobre fixovať bez toho, aby na ňu neprimerane tlačila. Pri niektorých detských korčuliach možno veľkosť nastavovať v rádoch niekoľkých čísel.

Kolieska

Pri kolieskových korčuliach sa pohybujú rozmery koliesok od 44 do 110 mm. Na menších kolieskach sa budete cítiť stabilnejšie, sú však pomalšie. Väčšie kolieska sú všeobecne rýchlejšie, pretože majú menší valivý odpor a lepšie sa vysporiadajú s nerovnosťami terénu. Tvrdosť koliesok je v rozmedzí 74A - 100A. Mäkšie kolieska (78A - 82A) sú vhodné pre začiatočníkov. Lepšie priľnú k povrchu, absorbujú nerovnosti, ale tiež sa rýchlejšie opotrebujú a sú pomalšie. Tvrdšie kolieska (82A a viac) sú rýchlejšie, vhodné pre pokročilých a profesionálov. Tieto kolieska sú menej pohodlné, pretože veľmi nepohlcujú vibrácie, ale zato sú rýchlejšie a dlhšie vydržia.

Slovník pojmov
Print
P-DC1-WEB04
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info