Catalogue

Kam na kole

Kam na bicykli?

Article

Aktualizované

Cyklistika právom patrí medzi obľúbené spôsoby trávenia letných mesiacov. V dnešnom článku pre vás máme 6 tipov na najlepšie cyklovýlety v ČR. Dozviete sa tiež, ako svoj bicykel na leto za riadidlami pripraviť a prečo tento rok nenechať generálku bicykla a výbavy na poslednú chvíľu.

Cyklistika zažíva boom, ale čo dostupnosť?

Tento rok sa s nákupom nového bicykla neoplatí otáľať. Cyklistiku možno zveličene označiť ako víťaza koronakrízy. Nedotklo sa jej takmer žiadne z vládnych opatrení, aj preto sa na našich cestách aj mimo nich objavuje stále viac cyklistov. Nebývalý nárast popularity má však aj tienistú stránku: skladová dostupnosť bicyklov sa komplikuje. Nielen že sa ich predaj len na Alze zvýšil medziročne o 200 %, ale kvôli odstávke radu tovární počas pandémie výrobcovia nestíhajú s dopytom držať krok. Ak tento rok plánujete kúpu nového bicykla, radšej už príliš neváhajte.

Bicykle a rok 2021: Aké sú tohtoročné trendy?

Elektrobicykle na vzostupe

„Dopyt po bicykloch začal rapídne rásť už vlani a tento trend pokračuje aj tento rok. Od začátku roku vzrástol predaj bicyklov na Alze o desiatky percent, predaje detských o viac než päťdesiat,“ uviedol Ondřej Hnát, obchodný riaditeľ Alza.sk. Ešte väčší rast záujmu zaznamenal eshop v kategórii elektrických bicyklov. Tá od začiatku roka tvorí dve tretiny z celkového počtu predaných bicyklov pre dospelých. „Celosvetovo je jazdných, najmä horských bicyklov nedostatok, ktorý brzdí rast celej kategórie. Rýchlo rastúci dopyt po tých elektrických sa nám darí uspokojiť vďaka odvážnym objednávkam z vlaňajška,“ doplnil Ondřej Hnát.

E-bicykle prinášajú športovcom rad výhod, ktoré vynahradzujú ich vyššiu obstarávaciu cenu. Pomoc elektromotora dorovnáva výkonnostné rozdiely, a tak si môže cyklovýlety spoločne užiť celá rodina. Začínajúci alebo občasní cyklisti sa na nich dostanú aj na miesta, kam by na bežnom bicykli nedošli. Na Alze patria medzi najpredávanejšie horské elektrobicykle, za ktoré zákazníci najčastejšie minú medzi 1 500 € a 2 500 €.

Slováci a Česi a dávajú vyšší dôraz na kvalitu

S rastúcou popularitou cyklistiky rastie tiež suma, ktorú sú zákazníci ochotní investovať aj do klasických bicyklov. Medzi najpredávanejšie bicykle na Alze patria síce stále tie v cenovej hladine do 800 €, veľmi dobre sa však predávajú aj výrazne drahšie modely.

Preferencia kvality je zrejmá aj v prípade príslušenstva. Skokanom tohto roku sú najmä cyklistické prilby a okuliare. Ich predaje sa od začiatku roka takmer zdvojnásobili a zákazníci dávajú prednosť modelom zavedených značiek za vyššie ceny. Podobný rast predajov zaznamenali aj svetlá, pumpy, blatníky a ďalšie doplnky.

Slováci a Česi sa o bicykle stále lepšie starajú

S kvalitnejším vybavením rastie tiež dôraz cyklistov na starostlivosť o bicykle. Predaje prípravkov starostlivosti o kolesá sú teraz na Alze v porovnaní s minulým rokom takmer dvojnásobné. Najväčší záujem je pritom o kvalitné čistiace a mazacie prostriedky vo vyšších cenových kategóriách. Tie poskytujú kompletnú starostlivosť o bicykel od umytia rámov a všetkých komponentov cez mazacie prostriedky využívajúce najnovšie technológie až po funkčné finálne ošetrenie celého bicykla. „Zatiaľ čo predtým zákazníkom stačilo umyť bicykel saponátom a namazať motorovým olejom, dnes neváhajú minúť desiatky € za kvalitné umývacie prostriedky, oleje s nanotechnológiami alebo leštenky na lak,“ približuje Ondřej Hnát.

Aké sú najpopulárnejšie bicykle?

Najpredávanejším jazdným bicyklom roku 2020 je Sava E27 Alu 1.0. A niet divu: ide o elektrobicykel s cenovkou pod 800 € a dojazdom až 70 km.

  1. Sava E27 Alu 1.0
  2. Romet Jolene 6.0 white veľ. M/17"

Najpredávanejším detským bicyklom je s prehľadom Dino Bikes 16 black/green. Nielen že s prehľadom stál na najvyššom stupni víťazov v roku 2020, ale vedie aj v predajoch roku 2021.

Kam na bicykli? Najlepšie výlety na bicykli v SR

Vážska cyklomagistrála

Vážska cyklomagistrála

  • Náročnosť: Ľahká
  • Vhodný typ bicykla: Krosový/cestný
  • Trenčiansky a Trnavský kraj

Ak si chcete užiť dlhú a ničím nerušenú cyklotrasu, Vážska cyklomagistrála je pre vás ako stvorená. Na úseku dlhom takmer 80 kilometrov vás nebude takmer vôbec rušiť doprava ani križovatky, užijete si peknú a pokojnú cestu na bicykli. Odporúčame celú trasu Madunice – Nemšová. Na úseku Nemšová – Trenčín vás čaká zrúcanina kláštora Skalka a v Trenčíne zas príjemný pohľad na Trenčiansky hrad. Trasa je rovinatá a zvládne ju aj začiatočník. Viac informácií

Belianska cyklotrasa

Belianska cyklotrasa

  • Náročnosť: Ľahká
  • Vhodný typ bicykla: Krosový/cestný
  • Prešovský kraj

Belianska cyklotrasa je síce kratšia, no ponúka výhľady, ktoré stoja za to. Celkový úsek medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou má 9 kilometrov a ide o obojsmernú cyklotrasu s celkovou šírkou 3 metre. Trasa nie je náročná a vzhľadom na hladký asfaltový povrch je vhodná nielen pre cyklistov, ale aj korčuliarov. Počas jazdy natrafíte na štyri väčšie odpočívadlá s prístreškom, stolom, lavičkami a stojanom na bicykle a odporúčame zastaviť sa v bufete pri Belianskom rybníku.
Viac informácií

Veľký okruh okolo Liptovskej Mary

Veľký okruh okolo Liptovskej Mary

  • Náročnosť: Stredná
  • Vhodný typ bicykla: Horský/krosový
  • Žilinský kraj

Najnáročnejšia z našej trojice odporúčaných cyklotrás je trasa Veľký okruh okolo Liptovskej Mary. Vedie medzi obcami a podhorami vodnej nádrže Liptovská Mara, ktorá je mimochodom naša najväčšia vodná nádrž. Terén je mierne členitý, no nenarazíte na dlhé alebo príliš náročné stúpania. Trasa vedie poľnými nespevnenými cestami aj menej frekventovanými cestami druhej a tretej triedy. Po ceste nájdete niekoľko miest na občerstvenie s tradičnou kuchyňou Liptova.

Viac informácií

Kam na bicykli? Najlepšie výlety na bicykli v ČR

OnePlus 9 Pro

Český raj

  • Náročnosť: Stredná
  • Vhodný typ bicykla: Krosový/horský
  • Liberecký a Královohradecký kraj

Český raj je pre cyklovýlety ako stvorený. Môžete navštíviť zrúcaninu hradu Valečov či jeden z najkrajších gotických hradov v ČR - Kost. Český raj je tiež preslávený skalnými mestami a nezabudnuteľnými scenériami. Na mieste jazdia aj autobusy umožňujúce prepravu bicyklov, takže trasy možno naplánovať tak, aby ich zvládol aj začiatočník. Viac informácií

OnePlus 8T

Lichtenštajnský chodník

  • Náročnosť: Ľahká
  • Vhodný typ bicykla: Kosový
  • Južná Morava

Lichtenštajnský chodník vedie cez najkrásnejšie miesta Lednicko-valtického areálu. Vyberať môžete hneď z niekoľkých trás, pričom my odporúčame Kniežaciu. Tá vás zavedie na najkrajšie miesta vrátane Janovho hradu, Lednických rybníkov či Dianinho chrámu. Základný úsek má 32 km, pričom výlet možno predĺžiť o ďalších 22 km dlhou rakúskou časťou. Vďaka nenáročnému terénu sa chodník hodí aj pre deti.
Viac informácií

Sony Xperia 1 III

Po hrebeni Radhošťa

  • Náročnosť: Stredná
  • Vhodný typ bicykla: Horský
  • Severná Morava (Beskydy)

Trasa vás zoznámi s najkrajšími dominantami Beskýd. Väčšina trasy vedie cez kvalitný a spevnený povrch. Po zdolaní Pusteven vás však čaká náročnejší úsek, kde naplno využijete prednosti horských bicyklov. Po hrebeni Radhošťa patrí medzi skôr náročnejšie cyklovýlety, nádherný výhľad na Beskydy a socha Radegasta za to však stoja.

Viac informácií

Jízdní kola: nejprodávanější modely

Ako pripraviť bicykel na sezónu?

Prvým krokom v rámci prípravy vášho bicykla by mala byť dôkladná očista. Tú by ste však nemali robiť raz ročne pri príležitosti slávnostného zahájenia sezóny, ale pravidelne. Cestný bicykel sa odporúča čistiť raz mesačne, prípadne každých 25 jázd. Horský alebo krosový bicykel pochopiteľne ešte častejšie. Ako pri čistení postupovať?

  1. Odstráňte z reťaze a hnacieho ústrojenstva všetky nečistoty s pomocou odmasťovača. Ak máte práčku na reťaz, máte vyhrané. V opačnom prípade budete musieť použiť bežnú kefu. Postup je jednoduchý: na reťaz naneste čistič, nechajte ho chvíľku pôsobiť a následne priložte kefu (alebo spomínanú práčku) a začnite pedále otáčať dozadu. Akonáhle sa vám podarí odstrániť všetku nečistotu, na odstránenie zvyškov odmasťovača reťaz opláchnite mydlovou vodou. Nečistoty je potrebné odstrániť aj z prehadzovačky a ďalších súčastí hnacieho ústrojenstva.
  2. Teraz sa môžeme pustiť do bŕzd. Do papierovej utierky naneste trochu odmasťovača a brzdy vrátane ich okolia utrite. Lepšie, ale zdĺhavejšie riešenie je brzdy úplne odmontovať a očistu vykonať zvlášť. Dostanete sa tak aj na horšie prístupné miesta. Na čistenie brzdových strmeňov možno použiť napríklad starú zubnú kefku.
  3. Pomocou hadice alebo vedra a hubky očistite rám bicykla, pedále a zvyšné plochy. Používajte len mierny prúd vody a nemierte do čapov, nábojov či stredov. Voda pod tlakom by tam mohla vniknúť a zavariť na problém v ložiskách. Aj preto nemožno príliš odporučiť umývanie s pomocou vapiek. Kefou potom očistite zvyšné nečistoty z pod sedla a podobne. Pred ďalším krokom nechajte bicykel uschnúť.
  4. Čistota je zásadná v prípade tlmičov a odpružených vidlíc. Opláchnutie vodou je len prvý krok, na ktorý je potrebné nadviazať starostlivým osušením pomocou mäkkej textílie. Vyvarujte sa otieraniu hrubými materiálmi, ktoré by mohli poškodiť povrch. Na suchý povrch potom naneste vhodný mazací prostriedok, spravidla silikónový olej.
  5. Za pomalého otáčania pedálmi nanášajte mazivo na reťaz, a to na jednotlivé valčeky, nie na vonkajšiu časť reťaze. Po namazanií prebytočný olej utrite. Voľbe maziva venujte zvýšenú pozornosť, na výber je rad prípravkov. Neodporúčame používať univerzálny olej v spreji WD-40. Niektorým miestam by ste skôr uškodili.
  6. A máte hotovo! Vyššie popísaný návod predstavuje iba zjednodušený postup. Ak si trúfate, môžete rozobrať, vyčistiť a namazať aj ďalšie diely, ako sú náboje kolies alebo šliapací stred. Na ostatné odporúčame obrátiť sa v takomto prípade na servis. Tu vám pomôžu aj s nastavením bŕzd, výmenou laniek a podobne. Všeobecne sa odporúča nechať bicykel prejsť celkovou revíziou aspoň raz ročne.
i Údržba bicykla: mohlo by sa vám hodiť

Jazda v lete - tipy a triky

Že je v lete občas horúco, nikoho nezaskočí. Najmä neskúsení cyklisti môžu ale ľahko preceniť svoje sily. Na čo si dať počas tropických dní za riadidlami pozor?

  • Pitný režim: Pot je spôsob, ako sa telo ochladzuje a chráni voči prehriatiu. Pri jazde na bicykli vo vysokých teplotách sa potíte o to viac. Všeobecne sa udáva, že by ste mali dopĺňať tekutiny približne každých 15 minút. A za jednu hodinu vypiť 475 až 825 ml vody. Pozor ale: pri potení neprichádzate len o tekutiny, z vášho tela sa vyplavujú aj minerálne látky, predovšetkým horčík a draslík. Ich nedostatok vedie k rýchlemu úbytku síl a malátnosti. Preto ak plánujete dlhšiu trasu, je vhodné okrem vody piť aj izotonické iónové nápoje. Naopak sa vyhýbajte sladkému pitiu a kofeínu.
  • Začnite s jazdou v chladnejšiu časť dňa: Aby ste sa vyhli nadmernej únave, odporúčame sa oprieť do pedálov hneď zrána, kedy sú teploty priaznivejšie. Budete si môcť na postupne sa zvyšujúce teploty zvyknúť. A akonáhle začne byť naozaj horúco, spomaľte a dávajte si častejšie prestávky. Prípadne počkajte až na neskoré popoludnie, kedy sa teploty začnú opäť znižovať.
  • Chraňte se pred slnkom: Spálenie od slnka je nielen bolestivé, ale navyše prispieva k únave, zaťažuje váš metabolizmus a zvyšuje potrebu príjmu tekutín. Pred slnkom je teda potrebné sa chrániť. Základom je pochopiteľne kvalitný opaľovací krém, Siahnuť možno takisto po oblečení s UV ochranou. Nezabúdajte najmä na zadnú časť krku, ktorá je pri jazde na bicykli vystavená slnku takmer nepretržite.
  • Správný výber farby: Podceniť neradno ani výber správnej farby oblečenia. Tmavé farby sú všeobecne zlý nápad, majú tendenciu sa viac zahrievať. Na chvíľku teda odložte svoj vkus stranou a siahnite po svetlých odtieňoch.
  • Nezabudnite na kvalitné cyklistické okuliare: Ďalšou nevyhnutnou súčasťou výbavy sú kvalitné slnečné okuliare. Intenzívne ultrafialové lúče slnečného žiarenia poškodzujú citlivé očné bunky, čo môže viesť až k šedému zákalu, zakalenému videniu a k ďalším nepríjemnostiam. Preto sa uistite, že vaše slnečné okuliare majú sklá so 100 % UV filtrom. Okrem slnka vám dobré slnečné okuliare pomôžu chrániť oči pred otravným hmyzom, štrkom a nečistotami.
  • Používajte rukavice na bicykel: Horúci letný deň neznamená, že by ste mali na rukavice zanevrieť. Ba práve naopak. Zvoľte krátke rukavice, ktoré zabránia tomu, aby vám ruky skĺzavali potom, ochránia vaše ruky v prípade pádu a s pomocou gélových vypchávok rozložia tlak na ulnárne nervy.
  • Pozor na asfalt: Asfalt vo vysokých teplotách mäkne, na ceste tak môžu vzniknúť klzké alebo lepkavé úseky. Vedľa nebezpečenstva z pádu sa asfalt môže prilepiť na pneumatiky a nabaľovať na seba ďalšie nečistoty.
  • Nenechávajte bicykel na slnku: V prípade odpočinku nezabudnite uložiť svoj bicykel do tieňa. Teplo všeobecne (nielen) vzduch v plášťoch rozťahuje. Ak teda máte pneumatiky nahustené na vyšší tlak, hrozí defekt.

Výlet na kole: Mohlo by se hodit

Force Purifier chains
Extend the life of your bicycle chains. They are one of the most stressed parts of the wheels, therefore they need to function properly with...
More
6.49 €
i Mohlo by vás zaujímať

Cyklistika sa stáva čím ďalej obľúbenejšia. Už teraz je možné s istotou povedať, že čo sa predaja týka, bude rok 2021 rekordný. Bohužiaľ to má aj svoju tienistú stránku, a to rýchlo sa zmenšujúce zásoby bicyklov a náhradných dielov. Oplatí sa teda nenechávať prípray na poslednú chvíľu. Prinajmenšom základnú údržbu môžete vykonať sami. A ak už máte fázu príprav za sebou, nech už si z našich tipov na cyklo výlety vyberiete akýkoľvek, určite nesiahnete vedľa.

Print
P-DC1-WEB08
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info