PET PET

Ako pripraviť kávu v Dripperi (NÁVOD)

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Drip káva čiže prekvapkávaná káva patrí medzi typy káv, ktoré si ľahko pripravíte aj v pohodlí domova. Nepotrebujete žiadne drahé a veľké prístroje, ale postačí vám Dripper na kávu a papierové filtre. Vďaka nim sa zbavíte nevzhľadnej usadeniny, ktorá pri dlhom lúhovaní zhoršuje chuť kávy. Ako pracovať s Dripperom, aby ste získali výbornú kávu?

Príprava kávy v Dripperi

História Drippera Melitta a V60 a ich krajina pôvodu

Prvý dripper sa objavil v Nemecku v roku 1908. Priekopníčkou bola Melitta Bentz, ktorá prišla s novým spôsobom prípravy kávy – namletá káva sa vložila na papierový filter, zaliala sa vodou a po pretečení bola káva pripravená. Na tento účel vynašla jednoduché „cedidlo“, do ktorého sa vkladal papierový filter a následne aj káva s vodou. V priebehu rokov jeho dizajn ešte upravila a výsledkom sa stal keramický lievik kónického tvaru s rebrovaním na bokoch.

Bola to príjemná zmena v chuti kávy, pretože usadenina už neležala na dne šálky ako tomu je pri „slovenskom turkovi“. Káva nezhorkla, ale bola rovnako lahodná až do posledného dúška.

Tým ale cesta Drippera nekončí. V Tokiu totiž o niekoľko desiatok rokov neskôr vznikol v roku 2004 jeho „braček“ pod názvom Hario V60. Oproti Melite má väčší otvor uprostred, inak uspôsobené rebrovanie a papierový filter do kávovarov Hario zviera v nádobe presne uhol 60°.

Drippere teraz existujú keramické, medené aj plastové a záleží len na vás, ktorý typ Drippera sa vám na prípravu kávy zapáči najviac.

i Filter do Drippera Melitta je na konci plochý, naproti tomu papierový filter na kávu pre Dripper Hario V60 má tvar kužeľa so zakončením do špičky.

NÁVOD: Postup prípravy kávy v Dripperi

  1. Do Drippera umiestnite papierový filter a prepláchnite ho horúcu vodu.
  2. Dripper „posaďte“ priamo na šálku alebo inú nádobu, do ktorej chcete zachytávať filtrovanú kávu.
  3. Potom do filtra nasypte požadované množstvo kávy – približne 6 – 8 gramov na 100 ml vody. Použite jemnejšiu namletú kávu než na French press (stredne hrubé mletie).
  4. Vodu ohrejte na ideálne 90 – 93 °C a kávu sparte, tzn. zalejte ju len takým množstvom vody, aby sa vsiakla do kávy.
  5. Počkajte pár sekúnd (cca 30) a následne pomaly dolievajte do Drippera zostávajúcu vodu.
  6. Až je šálka naplnená podľa vašich predstáv, je hotovo.
i Vodu nelejte z výšky, ale naopak tesne nad Dripper. Kávu nalievajte najlepšie krúživými pohybmi k stredu filtra. Pamätajte na to, že rýchlosť, výška a spôsob nalievania vody na kávu majú vplyv na jej výslednú chuť.

Výhody prípravy kávy v Dripper

  • Rýchla a jednoduchá príprava kávy
  • Nestretnete sa tu so spálenou chuťou, ako tomu môže byť pri moka kanvičke
  • Dripper je skladný a dobre sa s ním manipuluje
  • Jednoduchá údržba
  • Nízka cena
Káva z Drippera
Káva z Drippera chutí veľmi dobre a doma si tak rýchlo a jednoducho doprajete kávu ako z kaviarne.
i Zrnkovú kávu si môžete namlieť aj v pohodlí domova pomocou ručného alebo elektrického mlynčeka na kávu. Vodu použite filtrovanú alebo balenú, docielite tak ešte lepšiu chuť kávy.

Aby ste získali kávu lahodnej chuti, nepotrebujete žiadne zložité zariadenia. Postačí vám Dripper Melitta alebo Hario V60 a papierový filter. Princíp prípravy kávy cez Dripper patrí medzi najjednoduchší a najlacnejší a zaberie vám len pár minút.

Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií