Mlynčeky na kávu sú nepostrádateľným príslušenstvom pre milovníkov kávy, pretože len mletím tesne pred prípravou zaistíte tú správnu chuť výsledného nápoja. Vyrábajú sa klasické ručné a moderné elektrické mlynčeky. Ktorý typ je vhodnejší na prípravu väčšieho množstva kávy? A na čo si pri ich výbere dať pozor, aby sa káva nespaľovala?
Kávové mlynčeky s trieštivými nožmi – sú najčastejšie oceľové, ale občas tiež keramické. Používajú sa pri lacnejších mlynčekoch na kávu, kedy sú kávové zrná porezané na nerovnomerné kúsočky. Problém je v tom, že trieštivé nože pri vysokých otáčkach môžu kávu spáliť, a tým pokaziť jej chuť a arómu. Výhodou je ich dlhá životnosť, ľahká údržba a univerzálnejšie použitie. Mlieť teda môžu aj iné potraviny ako len kávu.
Mlecie kamene – rozdeľujú sa na ploché a kónické. Oba typy rozomelú kávu rovnomerne, čím pomáhajú uvoľneniu väčšieho množstva éterických olejov z kávových zŕn. Kónické kamene majú navyše dlhšiu životnosť a menej sa zahrievajú. Vďaka technológii mlecích kameňov kávové zrná nespálite a svoju kávu si maximálne vychutnáte. Ich nevýhodou oproti trieštivým nožom je ale jednostranné použitie a náročnejšia údržba.
V prípade elektrických mlynčekov na kávu sa často udávajú stupne hrubosti mletia. Stupnica môže mať rôzne hodnoty v závislosti na type daného mlynčeka, napr. 1 – 20, alebo 1 – 60. Čím väčšie rozpätie, tým väčšia možnosť výberu požadovanej hrubosti/jemnosti.
V prípade mlynčekov ručných sa hrubosť mletia nastavuje manuálne pomocou pritiahnutia alebo odtiahnutia mlecích kameňov.
Udáva objem kávových zŕn v gramoch, ktoré možno do zásobníka v kávomlynčeku naraz vsypať.
30 až 80 gramov – malé mlynčeky vhodné na prípravu jednej až dvoch šálok denne
80 až 250 gramov – stredné mlynčeky, ktoré zvládnu namlieť kávu približne pre 2 – 3 šálky denne
Nad 250 gramov – veľké mlynčeky, ktoré si poradia aj s tromi a viac šálkami denne. Vhodné, ak často pijete kávu alebo mávate početnejšie návštevy.
Ručné mlynčeky na kávu zďaleka nepatria len do minulosti. Mnoho ľudí naopak oceňuje ich autentickosť a akýsi rituál pri príprave kávy. Počas mletia sa po celej miestnosti linie nádherná aróma a navyše majú dlhšiu životnosť ako elektrické mlynčeky. Ručné mlynčeky na kávu sa najčastejšie predávajú v štýlovom drevenom alebo plastovom vyhotovení a ako mlecí mechanizmus využívajú mlecie kamene. Tie kávu pri mletí nespaľujú a nekazia jej chuť. Ručné mlynčeky sa ale hodia len na prípravu asi 4 šálok denne, pretože mletie väčšieho množstva kávy už vyžaduje viac úsilia.
Hlavnou výhodou elektrických mlynčekov na kávu je ich rýchlosť a pohodlie. Bez problémov namelú kávu aj na päť a viac šálok denne a zvládnu teda aj rodinné návštevy, bez toho aby ste sa nadreli ručným mletím. Nie sú však tak štýlové ako ich ručné náprotivky a stoja taktiež viac peňazí. Kávu melú pomocou mlecích kameňov alebo keramických či oceľových nožov. V prípade oceľových nožov sa však niekedy stáva, že pri mletí kávu spália, a tým skazia jej chuť. Preto odporúčame elektrické mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi, prípadne keramickými nožmi.
Pretože jedine namletím kávy tesne pred prípravou nápoja zaistíte jeho optimálne chuť. Káva totiž veľmi dobre vstrebáva vzduch a vlhkosť a už po niekoľkých desiatkach minút od jej pomletia dochádza k oxidácii čiže jej zvetraniu. Tým mizne veľká časť arómy a chuti. Kávu si naplno vychutnáte, pokiaľ ju pripravíte do desiatich minút od pomletia. Po tento čas si ešte udrží svoje vlastnosti.
Elektrické mlynčeky v tejto cenovej kategórii spravidla používajú trieštivé nože. Tie ale kávu nenamelú, skôr ju len sekajú na nepravidelné kúsky, čím vzniká káva nižšej kvality. Ak chcete mať záruku kvalitnejšej kávy, odporúčame mlynček s mlecími kameňmi.
Ideálne po každom mletí kávy, inak sa môže stať, že zvyšky kávových zŕn ovplyvnia arómu a chuť ďalšej šálky. Na čistenie postačí zubná kefka, ktorou mechanizmus mlynčeka vyčistíte. Ak sa vám mlynček nechce čistiť po každom mletí, očistu vykonávajte aspoň raz týždenne. Namiesto kefky môžete použiť špeciálne čistiace tablety, ktoré sa skladajú z kukuričnej a pšeničnej múky.
Trieštivé nože sú najčastejšie oceľové, ale občas tiež keramické. Sú používané pri lacnejších mlynčekoch na kávu, kedy sú kávové zrná porezané na nerovnomerné kúsočky.
Ide o mlecí mechanizmus, kedy sú kávové zrná rovnomerne rozomleté, čím pomáhajú k uvoľneniu viac éterických olejov z kávových zŕn.
Slovník pojmov