AD homeoffice AD homeoffice

Ako vybrať elektrický hrniec

Zobraziť katalóg

Elektrický hrniec je pre mnohé gazdinky doslova vynálezom storočia. Varí totiž úplne samostatne. Stačí do neho len dať všetky ingrediencie a stlačiť tlačidlo. Hotovo. Zvyšok práce odvedie elektrický hrniec za vás. Už žiadne postávanie pri sporáku a nakúkanie pod pokrievku! A to nie je zďaleka všetko. Tento multifunkčný pomocník varí, restuje, pečie a rozmrazuje. To všetko zvládne úplne samostatne a v jednej nádobe. Nielen, že ušetríte veľa času, ale nebudete mať tiež množstvo špinavého riadu. Aký si ale vybrať? Ponuka je veľmi široká a nie je úplne jednoduché sa v nej vyznať. Na to sme tu my, aby sme vám poradili, či si zaobstarať ryžovar, parný hrniec, remosku, tlakový hrniec, alebo multifunkčný hrniec, ktorý nesklame ani náročných kuchárov.

Ako vybrať elektrický hrniec

5 tipov, na čo sa pri výbere elektrického hrnca zamerať

  1. Rozmyslite si, aké pokrmy budete chcieť v elektrickom hrnci variť
  2. Pokiaľ chcete pripravovať viac pokrmov naraz, siahnite po hrnci, ktorý sa skladá z viacerých nádob
  3. Elektrickú panvicu využijete aj namiesto rúry alebo varnej dosky
  4. Remoska je skvelým riešením pre chalupárov a milovníkov kempovania
  5. Ak nechcete robiť kompromisy, vyberte si multifunkčný hrniec, ktorý varí, pečie aj griluje

Základné parametre pre výber elektrického hrnca

Objem

Veľkosť elektrických hrncov sa líši podľa ich účelu. Pokiaľ chcete pripravovať alebo zavárať väčšie množstvo potravín, vyberajte hrnce s objemom 5 l a viac. Na zaváranie odporúčame hrniec s objemom 29 l, do ktorého sa zmestí vyššie množstvo pohárov. Vďaka tomu strávite zaváraním menej času. Na prípravu ryže vám postačí elektrický hrniec do 5 l. Parné hrnce sú všeobecne väčších rozmerov, pretože v nich možno pripraviť viac chodov naraz. Objem sa samozrejme odvíja aj od počtu stravníkov. Platí 1 osoba = 1 l.

Materiál

Elektrický hrniec sa skladá z dvoch častí: vonkajšieho plášťa a vnútornej nádoby. Vonkajší plášť je vo väčšine prípadov kombináciou plastu, skla a kovu. Kovový plášť je odolnejší. Vnútorná nádoba môže byť vyrobená z hliníka alebo z nehrdzavejúcej ocele. Hliník sa nehodí na priamu prípravu pokrmov, preto je pokrytý nepriľnavou vrstvou. Nehrdzavejúca oceľ je opatrená teflónom. V oboch prípadoch je nutné dávať pozor, aby ste nádobu nepoškriabali. Vnútorné nádoby môžu byť tiež kameninové alebo porcelánové. Praktickejším variantom sú vyberateľné nádoby. Budú sa vám lepšie umývať.

Typ ohrievania

Elektrické hrnce rozlišujeme aj podľa typu ohrevu. Hrnce so spodným typom ohrevu sa hodia na smaženie a dusenie. Horný typ ohrevu je zasa ideálny na pečenie, zapekanie a grilovanie. V ponuke nájdete tiež hrnce s kombinovaným typom ohrevu.

Príkon

Podľa príkonu spoznáte, koľko elektrický hrniec spotrebuje energie za hodinu. Čím vyšší príkon, tým rýchlejšie sa spotrebič nahreje. Ak preferujete pomalé varenie, hrniec na pomalé varenie bude mať príkon okolo 200 W. Oproti tomu multifunkčný hrniec by mal mať príkon okolo 1 000 W.

Programy

Od počtu programov sa odvíja cena aj veľkosť prístroja. Základnou funkciou je varenie. Ďalšie funkcie, ktoré vám elektrické hrnce môžu ponúknuť, sú: varenie na pare, smaženie, pomalé varenie, dusenie, grilovanie, pečenie, tlakové varenie alebo napríklad jogurtovač.

Doplnkové funkcie

Medzi základné funkcie patrí možnosť nastavenia výkonu, teploty a času varenia. Funkcia odložený štart vám umožní naplánovať, kedy má začať hrniec variť. Ďalšou užitočnou funkciou je automatické vypnutie. Niektoré prístroje majú tiež funkciu na udržanie teploty, ak sa niekde zdržíte alebo pamäť programu.

Cena

Najlacnejšie modely so základnými funkciami a kolieskovým tlačidlom stoja do 40 eur. Elektrické hrnce s vyšším výkonom a vyšším množstvom voliteľných programov zoženiete do 100 eur. Spotrebiče nad 100 eur ponúkajú vyšší výkon, vyšší počet programov, väčší objem a funkcie, ktoré využijú aj profesionálni kuchári.

Ryžovary

  • Určené na prípravu ryže
  • S objemom od 0,6 l až po 5 l
  • Vnútorná nádoba má nepriľnavý povrch
  • Výhodou je ochrana proti prehriatiu alebo vyvareniu ryže

Ryžovar je srdcová záležitosť všetkých milovníkov ryže. S jeho pomocou pripravíte všetky druhy ryže na jednotku s hviezdičkou. Ryža sa neprilepí na steny, neprevarí sa a vydrží teplá aj niekoľko hodín. Tento prístroj navyše varí v pare, takže si pripravíte zdravú a veľmi chutnú prílohu, ktorá si zachová všetky živiny. Ryžu pripravíte rýchlo a ľahko. Po uvarení sa ryžovar automaticky vypne.

Výhody a nevýhody
  • Ľahko odmeriate požadované množstvo ryže
  • Vďaka režimu udržiavania teploty bude ryža teplá niekoľko hodín
  • Hodí sa aj na varenie pšena a pohánky
  • Ryža má lepšiu chuť a optimálnu konzistenciu
  • Pokiaľ nie je vnútorná nádoba vyberateľná, horšie sa čistí

Ako variť ryžu v ryžovare

  • Odmerajte si množstvo ryže – súčasťou väčšiny ryžovarov je tiež odmerka na ryžu. Ak odmerku nemáte, použite šálku. Dbajte na to, aby bolo v ryžovare dostatok miesta. Ryža počas varenia napučí. Jedna šálka (240 ml) nevarenej ryže = 1,5 – 3 šálky uvarenej ryže.
  • Prepláchnite ryžu v studenej vode a sceďte.
  • Odmerajte vodu – množstvo vody, ktoré použijete, závisí od druhu ryže. Väčšinou je uvedené na jej obale. Napríklad na prípravu ryže typu „parboiled“ potrebujete na jeden hrnček ryže dva hrnčeky vody, na hrnček Basmati ryže potrebujete 1 a pol hrnčeka vody atď.
  • Osoľte a okoreňte ryžu. Ak je ponorená pod vodou nemusíte miešať.
  • Zvoľte požadovanú funkciu a môžete začať variť.

Prečo je ryža z ryžovaru nedovarená alebo prevarená

Príčinou nedovarenej ryže (tvrdej) býva malé množstvo vody. Ryžu počas varenia ochutnajte, a ak je ešte tvrdá, kľudne prilejte ďalšiu vodu. Naopak prevarená ryža znamená, že sme nechali väčšie množstvo vody a ryžu v nej varili zbytočne dlho. Ak vás toho zaujíma o ryžovare viac, prečítajte si náš článok Čo je to ryžovar a ako funguje.

Ako na prípravu sushi ryže v ryžovare

Japonské sushi je celosvetovo veľmi obľúbené jedlo. Každá krajina si ho upravuje na svoj obraz. Táto japonská pochúťka si získala aj veľmi tradičných českých stravníkov. Sushi si jeho milovníci začali pripravovať aj sami doma. Základom dobrého sushi je nielen čerstvá ryba, ale aj chutná ryža. Ak chcete mať istotu, že sa vám ryža na sushi podarí na jednotku, rozhodne siahnite po ryžovare. Sushi ryža nie je len tak obyčajná ryža. Ochucuje sa špeciálnym rozvarom, ktorý si pripravíte z týchto ingerencií:

Rozvar na sushi ryžu

  • 70 ml ryžového octu
  • 20 g soli
  • 50 g cukru
  • Limetka – pár kvapiek

Všetky ingrediencie zmiešajte v jednom hrnci a varte, kým sa nerozpustia.

Sushi ryža z ryžovaru

  • Sushi ryžu prepláchnite studenou vodou, tak aby ste odstránili prebytočný škrob (max. 4 minúty)
  • Ryžu vložte do ryžovaru a pridajte vodu. Na 1 kg ryže použite 1,3 l vody
  • Po uvarení nechajte ryžu 10 minút odpočinúť
  • Nasypte ju do misy a jemne premiešajte s rozvarom

Údržba a čistenie – môžem dať ryžovar do umývačky?

Ryžovary možno zvyčajne bez problémov umývať v umývačke riadu. Niektoré typy ryžovarov, väčšinou tie lacnejšie, toto neumožňujú. Na to si radšej dajte pozor a pred vložením do umývačky sa ešte pre istotu pozrite do pribaleného návodu.

Parné hrnce

Parné hrnce

  • Na prípravu zdravých pokrmov
  • S objemom od 1,6 l až po 10,5 l
  • Umožňujú pripraviť niekoľko chodov naraz
  • Môžu byť vybavené časovačom a odloženým štartom

Parné hrnce sú synonymom zdravého varenia. Nepotrebujete ani tuk, ani olej. Postačí vám obyčajná voda. Hodia sa na prípravu mäsa, ryže aj zeleniny. Niektoré modely sú vybavené niekoľkými nádobami na varenie. Vďaka tomu môžete naraz pripraviť hlavné jedlo, predjedlo aj prílohu.

Výhody a nevýhody
  • Na varenie bez oleja a tuku
  • Po dovarení sa parný hrniec sám automaticky vypne
  • Lepšia chuť a nutričná hodnota pokrmov
  • Jednoduchá údržba (väčšinou vhodné do umývačky)
  • Potrebujete viac miesta na uskladnenie

Môžem v parnom hrnci ohrievať jedlo?

Áno, v parnom hrnci možno ohrievať jedlo. Pre niekoho plní parný hrniec funkciu mikrovlnky. Avšak do parného hrnca možno vložiť len pokrm bez taniera.

Ako variť v parnom hrnci

Pokrmy z parného hrnca si uchovávajú dôležité živiny. Výhodou je tiež fakt, že varenie v parnom hrnci je rýchle. Aby ste si vždy vychutnali chutné a zdravé jedlo dodržiavajte tieto základné pravidlá:

  • Potraviny vždy krájajte na rovnaké kúsky, aby sa uvarili rovnomerne.
  • Soľte minimálne.
  • Ak pridávate bylinky a koreniny, neprežeňte to. Počas varenia v pare sa zosilní ich aróma.
  • Rozmiestnite potraviny podľa ich tvrdosti. Najtvrdšie potraviny patria do spodnej časti hrnca, najmäkšie hore.
  • Počas varenia parný hrniec neotvárajte príliš často. Uniklo by zbytočne veľké množstvo pary.

Viac o varení v parnom hrnci nájdete v našich článkoch Parný hrniec – recepty a tipy, ako vybrať a Varenie a pečenie v pare – výhody a recepty.

Aké jednoduché a chutné zvládne parný hrniec recepty?

Chrumkavé kura z parného hrnca

Postup:

  1. Celé kurča umyjeme, osolíme a vložíme do dvoch nádob parného hrnca. Z jednej nádoby vyberieme dno. Takto kurča varíme v pare 1 hodinu.
  2. Potom kura vyberieme, posypeme grilovacím korením (2 lyžičky) a potrieme zmäknutým maslom. Kurča podlejeme 2 dcl vývaru, ktorý sa nám vytvoril počas varenia v pare v odkvapkávacej nádobe. Rúru rozohrejeme a dáme kurča prudko zapiecť aspoň 15 minút.
  3. Potom kura otočíme, posypeme korením a potrieme maslom aj z druhej strany a opäť prudko pečieme 15 minút

Varenie v pare s príchuťou Číny

Ingrediencie:

  • 3 kuracie prsia
  • ½ pol mrazenej čínskej zeleninovej zmesi
  • 1 vrecúško ryže
  • Sójová omáčka
  • Korenie na čínu
  • Lyžica solamylu
  • Soľ

Postup:

  1. Do varnej misky dáme nakrájané kuracie mäso a zeleninu. Osolíme (len mierne), pridáme korenie, sójovú omáčku a posypeme zmes solamylom. Všetko premiešame.
  2. Misku vložíme do prvej nádoby parného hrnca. Do druhej vložíme misku s ryžou v osolenej vode.
  3. Varíme 35 minút.

Zdravé recepty v parnom hrnci

Paprika plnená feta syrom s ryžou

Ingrediencie na jednu porciu:

  1. Paprika
  2. 2 kocky tvrdého syra feta
  3. Strúčik cesnaku
  4. Troška olivového oleja
  5. Štipka oregana
  6. Nelúpaná ryža

Postup:

  1. Začneme ryžou. Nasypeme ju do špeciálnej nádoby na ryžu, zalejeme vývarom a zapneme.
  2. V miske zmiešame cesnak so syrom feta. Pridáme olivový olej a oregáno.
  3. Vydlabeme si papriku. Buď, ju prázdnu povaríte v prostrednej časti, aby bola naozaj mäkká, potom naplníte syrom a dáte ešte pár minút prehriať. Alebo ju naplníte rovno a vložíte do hrnca 15 minút pred dovarením ryže, tak aby sa dokončili pokrmy súbežne.

Pstruh so zemiakmi

Ingrediencie pre jednu osobu:

  • Pstruh
  • Korenie na ryby
  • Soľ
  • 150 g zemiakov

Postup:

  1. Pstruha rozkrojte a umyte. Vo vnútri okoreňte a posoľte.
  2. Nechajte odstáť olúpané zemiaky v osolenej vode asi 15 minút.
  3. Sceďte zemiaky a vložte ich do spodnej misky.
  4. Pstruha uložte na rošt hornej misky.
  5. Duste 22 – 27 minút.
  6. Podávajte s rozpusteným maslom.

Kedy a ako môžem odstrániť vodný kameň z parného hrnca?

Do vodnej nádržky vlejte 3 poháre octu a dolejte vodou na maximum. Následne parný hrniec zapojte do elektriny a nastavte časovač na 20 minút. Toto by ste mali vykonávať približne vždy po 7 až 10 použitiach. Para tak bude neustále plynulo prúdiť a zároveň sa predĺži životnosť celého zariadenia.

Elektrické panvice

  • Umožňujú pripravovať jedlo na viac spôsobov
  • S objemom od 3 l až po 5,5 l
  • Majú buď teflónový, alebo keramický nepriľnavý povrch
  • Disponujú termostatom na reguláciu teploty

Elektrickú panvicu využijete nielen doma, ale aj na chate alebo počas kempovania. Niektoré modely elektrických panvíc majú protišmykové podložky, veko s výfukom pary alebo napríklad praktický stojan.

Výhody a nevýhody
  • Pohodlná manipulácia aj prenášanie
  • Hodia sa na pečenie, vyprážanie, dusenie, zapekanie aj varenie
  • Ľahko sa čistia vďaka nepriľnavému povrchu
  • Rýchlo sa rozohrievajú
  • Horšie sa skladujú

Môžem v elektrickej panvici piecť dezerty?

V elektrickej panvici je možné pripravovať nielen mäso a zeleninu, ale aj sladké dezerty. Upečiete v nej lahodnú tortu, slivkový koláč alebo napríklad sladké palacinky. Pozor, upečiete v nej aj nadýchanú vianočku alebo luxusnú pizzu! Tak dobrú chuť.

Môžem elektrickú panvicu vložiť do rúry?

Nie. Elektrická panvica je sama o sebe malou rúrou, v ktorej môžete pripraviť ako hlavné jedlo, tak niečo sladké pod zub.

Remosky

  • Na flexibilný spôsob prípravy potravín
  • S objemom 2 alebo 4 l
  • Ohrev prebieha zhora a prebytočná para je odvádzaná ventilom na veku
  • Majú nepriľnavý teflónový povrch

Remoska je skvelý český vynález, ktorý si obľúbili gazdinky na celom svete. Vyrába sa už od 50. rokov minulého storočia a za ten čas nestratil nič na svojej popularite. Práve naopak. Remosky sú prenosné a fungujú ako malá rúra, preto sa im tiež hovorí „pečiace“ panvice. Preto sú ideálnym riešením tam, kde chýba sporák s rúrou. Ich praktickosť ocenia predovšetkým chalupári a milovníci kempovania. Samozrejme aj doma nájde remoska svoje miesto, a to ako doplnková elektrická misa na pečenie k sporáku. Pripravíte v nej akékoľvek mäso, rybu, zeleninu, ale aj pizzu, buchty, bábovku alebo tortu. Potraviny varené v remoske si uchovajú šťavnatosť, vôňu a nevysušujú sa.

Výhody a nevýhody
  • Ľahko sa prenášajú
  • Dokážu dusiť, smažiť, grilovať, rozmrazovať aj zapekať
  • Šetria spotrebovanú energiu
  • Sú ťažšie
  • Horšie sa čistia

Remoska nové modely výrobcu

V súčasnej dobe si môžete vybrať z týchto produktov: Remoska Tria (pečenie, dusenie a varenie pod tlakom), Remoska Prima (dostupná v dvoch veľkostiach 2 litre a 4 litre), Remoska Vega (riad na varenie bez tuku, vhodný aj na indukciu) a Remoska Classic (tradičný model dostupný v dvoch veľkostiach 2 litre a 4 litre)

Varenie v remoske – prečo je dobré?

  • Remoska je lacnejšou alternatívou klasických rúr.
  • Je úsporná.
  • Šetrí váš čas, pretože varí sama. Nie je nutné ju neustále strážiť.
  • Je flexibilná. Pripravíte v nej akýkoľvek pokrm. Mäso, ryby, zeleninu, ale tiež koláče a torty.
  • Môžete si ju vziať kamkoľvek so sebou.
  • Kvalita remosky je takmer legendárna.

Jednoduché recepty do remosky

Šunkofleky

Ingrediencie

  • 400 g plochých cestovín
  • 500 g vareného údeného mäsa
  • 4 vajcia
  • 300 ml vývaru z údeného mäsa
  • Soľ a korenie
  • Masť na pomastenie remosky
  • 150 g tvrdého nastrúhaného syra

Postup:

  1. Zapnite veko remosky, aby sa nahrialo. Remosku vymažte masťou (1 lyžica)
  2. Uvarte cestoviny a zlejte ich. Nakrájajte mäso na malé kocky a zmiešajte ho s cestovinami. Rozklepnite vajíčka a našľahajte ich šľahačom. Do vajíčok rýchlo vmiešajte 200 ml studeného vývaru a osoľte
  3. Do zapekacej misy dajte cestoviny s mäsom a zalejte ich rozšľahanými vajcami. Pečte pol hodiny. Potom ich zalejte zvyšným vývarom a posypte syrom. Pečte ďalších 30 minút

Smotanové kurča s paradajkami

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 2 paradajky
  • 150 ml smotany
  • 8 lístkov bazalky
  • 120 g fety alebo balkánskeho syra
  • 2 lyžice olivového oleja plus trocha na vymazanie remosky
  • Soľ a korenie

Postup:

  1. Začnite zahrievať veko remosky a vymažte dno olivovým olejom
  2. Kuracie prsíčka zľahka naklepte, osoľte a okoreňte. Dajte do remosky. Umyte paradajky a nakrájajte ich na hrubšie plátky (asi 1 cm). Plátky paradajok a lístkami bazalky položte na kuracie plátky a zalejte jemne osolenou smotanou. Dajte piecť na 20 minút
  3. Potom rozdrobte syr. Všetko pokvapkajte olivovým olejom a pečte ďalších 10 minút

Pečenie v remoske – sladké recepty potešia každý mlsný jazýček

Perník

Ingrediencie

  • 2,5 dl polohrubej múky
  • 2,5 dl hladkej múky
  • 2,5 dl cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 lyžica karobu
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 dl oleja
  • 2,5 dl mlieka alebo vody

Postup:

  1. Zmiešame všetky suché zložky
  2. Potom pridáme olej a mlieko
  3. Cesto nalejeme do pomúčenej remosky a pečieme asi 25 minút
  4. Po upečení vyberieme a vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom

Žemľovka

Ingrediencie:

  • 8 rožkov alebo plátky vianočky
  • 600 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 100 – 150 g cukru
  • 1 marhuľový kompót
  • 250 ml kyslej smotany

Postup:

  1. Zapnite veko, aby sa nahrialo. Dno remosky vymažte maslom.
  2. Rožky alebo vianočku nakrájajte na hrubé plátky.
  3. Zmiešajte mlieko, vajcia a cukor. V zmesi namáčajte rožky a vyložte nimi dno.
  4. Na ne rozprestrite odkvapkané marhule a potrite ich kyslou smotanou.
  5. Potom položte ďalšiu vrstvu namočených rožkov.
  6. Nasleduje pečenie v remoske dozlatista asi 40 minút.

Elektrické tlakové hrnce

  • Na rýchlu prípravu pokrmov
  • S objemom od 2,4 až po 12,5 l
  • Úspora až 60 % energie a 40 % času

V tlakovom hrnci elektrickom uvaríte veľmi rýchlo aj tuhé hovädzie mäso. Elektrické hrnce využívajú tlak a teplotu, vďaka tomu je varenie v tlakovom hrnci rýchlejšie a lacnejšie. Disponujú tiež prednastavenými programami, pri niektorých modeloch si dokonca môžete pridať aj vlastný program.

Výhody a nevýhody
  • Rýchle varenie
  • Možno variť aj s menším množstvom vody
  • Vďaka nepriľnavému povrchu sa ľahko čistia
  • Sú ťažšie
  • Vyššia cena

Akú veľkosť tlakového hrnca kúpiť?

Tlakové hrnce sa obvykle vyrábajú vo veľkosti v rozmedzí 3 – 12 litrov. Môžete si teda vybrať z menších aj veľkoobjemových typov. Tu záleží predovšetkým na tom, pre koľko osôb budete variť, respektíve aké veľké množstvo jedla chcete pripraviť. Pri výbere však pozor na jednu zásadnú vec – tlakový hrniec je možné z bezpečnostných dôvodov naplniť len zo ⅔.

Aké sú preferované druhy materiálu elektrického tlakového hrnca?

Moderné tlakové hrnce sa vyrábajú najčastejšie z nehrdzavejúcej ocele. Tá má totiž skvelú tepelnú vodivosť a schopnosť dlho uchovávať teplo. Navyše sa veľmi dobre udržuje. Niekedy sa môžete stretnúť aj s rôznymi prídavkami iných kovov, ktoré ešte zlepšujú vlastnosti ocele. Vyhnúť by ste sa však mali niklu, ktorý môže vyvolať alergické reakcie.

Ako variť v tlakovom hrnci?

Najskôr si ujasnite rozdiel medzi elektrickým tlakovým hrncom a klasickým tlakovým hrncom. Elektrický tlakový hrniec varí pod tlakom úplne samostatne. Nemusíte sa báť, že by došlo k jeho výbuchu, tak ako sa to môže stať v prípade klasických tlakových hrncov. Vložíte doň ingrediencie, nastavíte program, zapnete a môžete ísť. Jedlo bude hotové ešte skôr ako pri varení v klasickom tlakovom hrnci. Ušetríte tak až 40 % energie!

Aký je čas varenia v tlakovom hrnci?

Záleží na druhu surovín, ktoré do neho dáte. Uveďme konkrétny príklad, klasický guláš varíme v priemere 90 – 130 minút. Elektrický hrniec zvládne uvariť guláš do 70 minút a mäso bude krásne mäkkučké. Tabuľku časov varenia v tlakovom hrnci aj ďalšie praktické recepty v tlakovom hrnci nájdete v našom článku Ako variť v tlakovom hrnci.

Tlakový hrniec recepty – kurací vývar

Ingrediencie

  • 2 mrkvy
  • ¼ zeleru
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • Kuracie kosti a odrezky
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 5 guľôčok farebného korenia
  • 5 bobkových listov
  • Bylinky podľa chuti (oregano, rozmarín, estragón, atď.)
  • 2 lyžičky soli
  • 2 l vody
  • 2 lyžice octu
  • 200 g rezancov
  • Zelená vňať jarnej cibuľky, petržlenová vňať na ozdobenie
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup:

  1. Zeleninu do polievky iba očistite, ale nešúpte. Použite iba jednu mrkvu. Zeleninu, kuracie kosti a odrezky, bylinky a korenie dajte do hrnca a zalejte vodou.
  2. Nastavte program varenia pod tlakom a varte 1 hodinu.
  3. Vývar sceďte a vráťte späť do hrnca. Oberte mäso z kurčaťa a dajte do vývaru.
  4. Nakrájajte si druhú mrkvu na kolieska a pridajte ju do hrnca. Varte 15 minút, aby bola mrkva mäkká.
  5. V normálnom hrnci uvarte rezance a sceďte.
  6. Uvarené rezance rozdeľte do tanierov a zalejte vývarom. Ozdobte čerstvou jarnou cibuľkou a petržlenom.

Multifunkčné hrnce

  • Univerzálny hrniec, ktorý zastane rad kuchynských činností
  • S objemom bežne od 4 l do 10 l
  • Množstvo špeciálnych programov a nastavení na mieru
  • Prehľadný displej a časovač

Tento typ elektrického hrnca dokáže variť, piecť aj grilovať. Jednoducho šikovný pomocník, ktorý zvládne všetko. Môžete s ním bez problémov variť, vyprážať, zapekať, grilovať, pripravíte s ním aj fondue a dokonca zvládne aj varenie v pare. Niektoré modely majú tiež fritovací kôš.

Výhody a nevýhody
  • Jeden spotrebič zvládne rôzne typy prípravy pokrmov
  • Množstvo nastavení presne podľa vašich predstáv
  • Jednoduché ovládanie aj údržba
  • Vyššia cena

Ako vybrať multifunkčný hrniec

Výber multifunkčného hrnca nie je nijako zložitý. Stačí, keď si ujasníte, čo od hrnca očakávate. Multifunkčný hrniec síce varí takmer sám, ale aj napriek tomu je nutné poznať niektoré kuchárske postupy. Hrniec môže disponovať mnohými funkciami, ale je otázka, či ich všetky využijete. Preto si vopred rozmyslite, na čo všetko plánujete hrniec používať. Až potom sústreďte svoju pozornosť na technické parametre, programy a funkcie.

Ako uvariť jedlo z jedného hrnca?

Varenie v multifunkčnom hrnci je radosť. Suroviny stačí pripraviť, vložiť do hrnca, nastaviť program a zvyšok za vás urobí hrniec. Vďaka tomu šetríte nielen energiu, ale aj svoj drahocenný čas, ktorý môžete využiť aj inak ako postávaním pri sporáku. V prípade, že nie ste zrovna kuchársky majster a s multifunkčným hrncom zatiaľ nemáte skúsenosti, odporúčame zvoliť lacnejšie modely, ktoré ponúkajú len základné funkcie a majú jednoduché ovládanie. Pokiaľ túžite po naozaj výkonnom stroji, ktorý ponúka mnoho funkcií, počítajte s tým, že investícia do neho bude vyššia.

Multifunkčný hrniec recepty

Frittata – talianska omeleta

Ingrediencie

  • 4 – 5 vajec
  • 1 stredná cibuľa
  • 20 dkg anglickej slaniny
  • 1 červená paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 40 g parmezánu
  • Mlieko
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Rastlinný olej

Postup:

  1. Zvoľte program vyprážanie (fry)
  2. Na troche oleja osmažte cibuľku. K nej pridajte nakrájanú slaninu a papriku.
  3. Premiešajte a smažte asi 5 minút
  4. Zmeňte program z vyprážania na varenie (boil). Vlejte do misy vajcia, posypte nakrájanou cibuľkou a premiešajte
  5. Priklopte veko a varte asi 7 minút
  6. Nakoniec posypte syrom a podávajte

Tradičné recepty pre multifunkčný hrniec

Hovädzí guláš

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzieho mäsa (z glejovky alebo pliecka)
  • 800 g nadrobno nakrájanej cibule
  • 200 g cibule, nakrájanej na polkolieska (na ozdobenie)
  • 500 ml paradajkového pyré alebo dva pretlaky
  • cca 500 ml hovädzieho vývaru alebo vody (môže byť s hovädzím bujónom)
  • Rastlinný olej alebo masť na opečenie cibuľky
  • Soľ, korenie, údená červená paprika, sušený alebo čerstvý majorán, čili na dochutenie

Postup:

  1. Zapnite program vyprážanie (fry). Nastavte teplotu na 180 °C.
  2. Orestujte cibuľku na oleji, do sklovita. Prisypte papriku a premiešajte. Chvíľku orestujte.
  3. Pridajte na väčšie kúsky nakrájané mäso. Nechajte ho zatiahnuť. Osoľte ho, pridajte majoránku, korenie, paradajkové pyré, premiešajte a zalejte vývarom.
  4. Zapnite hrniec na program multicook. Nastavte teplotu na 160 °C a čas 60 minút.
  5. Po skončení programu upustite paru, otvorte veko a guláš v prípade potreby ochuťte

Zaváracie hrnce

  • Určené na konzervovanie potravín aj varenie
  • S objemom od 8,8 až po 29 l
  • Regulácia teploty a zvukový signál po dosiahnutí požadovanej teploty
  • Výhodou je časovač, poistka proti prehriatiu a tepelne izolované rukoväte

So zaváracím hrncom zužitkujete celú svoju úrodu. Vďaka tejto špeciálnej tepelnej úprave zaváranie v zaváracom hrnci zabezpečí, že sa potraviny zakonzervujú a sú chránené pred mikroorganizmami. Takto uchované potraviny môžete uskladniť po veľmi dlhý čas. Budete si tak môcť vychutnávať lahodné džemy, lekváre, kompóty, ale aj kyslé uhorky, huby a iné. Zaváracie hrnce majú ale oveľa širšie využitie, v niektorých z nich pripravíte napríklad aj teplé nápoje, polievky a guláš.

Výhody a nevýhody
  • Uľahčujú zaváranie v hrnci
  • Možno regulovať teplotu a čas chodu
  • Niektoré modely majú viac funkcií a využití
  • Ťažšie čistenie
  • Vyššia cena
  • Bývajú neskladné

Ako vybrať zavárací hrniec

Ak si chcete vybrať dobre, sústreďte sa predovšetkým na tieto parametre:

  • Objem – aké veľké množstvo ovocia a zeleniny chcete zavárať? Budete v ňom chcieť len zavárať, alebo tiež variť? Toto sú dve dôležité otázky, na ktoré musíte poznať odpoveď.
  • Možnosť nastavenia teploty a tlaku – niektoré modely zaváracích hrncov, sú natoľko vyspelé, že zvládnu pracovať úplne samostatne. Teplotné rozmedzie sa pohybuje od 50 – 100 °C (prípadne od 30 – 100 °C).
  • Príslušenstvo a funkcie – váš hrniec toho môže dokázať oveľa viac než len zavárať. Niektoré modely ponúkajú skvelé vychytávky, ako sú rôzne bezpečnostné prvky, výpustný ventil, časovač, odložený štart, termostat s reguláciou atď..

Elektrický zavárací hrniec recenzie

Kúpa zaváracieho hrnca je väčšia investícia, preto je pochopiteľné, že chcete svoje peniaze investovať dobre. Aby ste mali istotu, že ste si vybrali správne, prejdite si dostupné recenzie používateľov. Vychytáte tak prípadné muchy, ktoré by vám samotným pred kúpou nenapadli. Veľmi užitočné sú tiež porovnávacie testy, ktoré vyzdvihnú výhody a nevýhody jednotlivých modelov.

Tipy na zaváranie v zaváracom hrnci

  1. Poháre musia byť vždy hygienicky čisté – poháre aj viečka vyvarte a potom nechajte uschnúť. Dbajte tiež na to, aby ste mali čisté ruky. V opačnom prípade sa vám môžu zaváraniny pokaziť
  2. Naplnené poháre vždy poriadne utesnite! Inak vám bude vytekať nálev a budú sa v ňom tvoriť bublinky
  3. Zavárajte iba čerstvé potraviny – ovocie a zelenina nesmú byť prezreté

Potom už len stačí vložiť poháre do zaváracieho hrnca. S ním pri zaváraní neurobíte chybu. Zaváracie hrnce sú objemné, zavaríte v nich až 20 0,3 l pohárov naraz. Stačí len nastaviť teplotu a čas.

Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií