PET PET

Ako vybrať panvicu

Zobraziť katalóg
Aktualizované

Viete si predstaviť, že by ste v kuchyni nemali panvicu? Panvica patrí k absolútne základnému vybaveniu každej kuchyne. Slúži na smaženie, dusenie, varenie, grilovanie, ale aj zapekanie. Existujú klasické aj špeciálne panvice vhodné na prípravu určitého druhu pokrmu. Panvice sú rôznych veľkostí. Jedna osoba vystačí s panvicou s priemerom 25 cm, rodinám odporúčame väčšie. Panvice sa vyrábajú z mnohých druhov materiálu. Ktorý z nich je najlepší a ako sa vôbec o panvicu starať a ako čistiť panvicu? Poradíme vám, ako správne vybrať panvicu, ktorá vám bude dlho a spoľahlivo slúžiť.

Ako vybrať panvicu

Neviete, akú panvicu vybrať? Zohľadnite tieto 3 dôležité faktory:

  1. Typ a veľkosť platne (plynová, elektrická, indukčná)

  2. Aké druhy pokrmov budete na panvici pripravovať najčastejšie

  3. Pre koľko osôb budete variť (koľko porcií)

Typy panvíc

  • Nízka panvica – hodí sa na opekanie mäsa, grilovanie zeleniny alebo napríklad prípravu vajíčok
  • Hlboká panvica – využijete ju na vyprážanie a tiež na prípravu pokrmov z väčšieho množstva surovín
  • Grilovacia panvica – ugrilujete na nej mäso a môžete tiež opekať pečivo
  • Panvica na soté – využijú ju všetci priaznivci omáčok a cestovín. Je skvelá na dusenie a pečenie v rúre
  • WOK panvica – ocenia ju predovšetkým milovníci ázijskej kuchyne. Je tiež určená na prípravu rezancov

Základné parametre pri výbere panvice

Veľkosť

  • Menšie panvice (priemery 20, 22 a 24 cm) – panvice vhodné na varenie menších porcií jedla. Zmestia sa do nich síce len menšie kusy mäsa, menšia porcia zeleniny či malá ryba, dobre sa s nimi ale manipuluje aj začiatočníkom. Používajú sa často v 1 – 2-členných domácnostiach.

  • Stredné panvice (priemery 26, 28 a 30 cm) – najpredávanejšie panvice. Vhodné na varenie jedla aj pre viac ako 2 stravníkov. Panvice s týmito rozmermi pohodlne pojmú aj väčšie kusy mäsa, zeleninu pre niekoľko ľudí či priemerne veľkú rybu.

  • Veľké panvice (priemery 32, 36, 40 cm) – v nich pripravíte aj tie najväčšie kusy mäsa, celé kurča alebo väčšiu rybu. Takto veľké panvice sú pomerne ťažké a horšie sa s nimi manipuluje. Varia s nimi najmä skúsení kuchári.

Materiál

Predtým sa predávali plechové panvice, tie už sú ale minulosťou. Namiesto nich výrobcovia dnes vsádzajú na modernejšie materiály.

  • Keramické panvice – sú navrhnuté na nízke teploty a pomalý ohrev, ktorý často sprevádza zdravú prípravu jedál.

  • Liatinové panvice – sú pomerne ťažké, ale veľmi odolné, a to aj voči poškriabaniu. Vďaka svojej pórovitosti časom stúpa ich nepriľnavosť.

  • Nepriľnavý povrch – jeden z najznámejších nepriľnavých povrchov je teflón. Pri teplote nad 250 °C však môže pri ňom dochádzať k únikom zdraviu škodlivých látok, pri varení však spravidla takto vysoké teploty nedosiahnete. Kovové náčinie lacné teflónové panvice poškodí, tie kvalitné však nie. Ďalším nepriľnavým povrchom je napríklad DuPont. Hitom posledných rokov sú potom granitové (mramorové, marble) povrchy, ktoré sú odolné proti poškriabaniu.

  • Hliníkové panvice – majú skvelý pomer cena a výkon. Hliník dobre vedie teplo, je ale ľahko tvárny, takže časom hrozí riziko deformácie dna do vypuklého tvaru kvôli prílišnému zahriatiu. Keďže po zdeformovaných panviciach steká pokrm do okrajov, horšie sa na nich varí. Výrobcovia toto riešia zosilnením dna.

  • Panvice z nehrdzavejúcej ocele – klasika, na ktorú nedajú dopustiť mnohí profesionálni kuchári. Panvice z nehrdzavejúcej ocele rovnomerne rozvádzajú teplo, znášajú aj vysoké teploty na maximálnom plameni a bez úhony zvládajú aj umývanie v umývačke alebo drsné zaobchádzanie s drôtenkou. Nevýhodou je ale pripaľovanie pri varení bez oleja.

  • Oceľové (či železné) panvice – sú tiež obľúbené u profesionálnych kuchárov, pretože perfektne vedú teplo. Sú takmer nezničiteľné a postupom času tmavnú. To ale nie je na škodu, pretože sa tým zlepšujú ich nepriľnavé vlastnosti aj chuť pokrmu. Oceľové panvice sa často používajú na steaky, restovanie mäsa ale aj zeleniny. Zaujímavosťou je mierne surovejšia chuť výsledných pokrmov pripomínajúcich jedlo z grilu.

  • Titánové panvice – titán je veľmi tvrdý, odolný a nepriľnavý materiál. Na titánovej panvici tak môžete použiť aj kovové náčinie, prežije aj pád na zem a znesie intenzívne zahriatie nasucho. Skvele sa hodí napríklad na prípravu steakov. Ľahko sa čistí a bez problémov ustojí aj kontakt s kovovými predmetmi. Výborné vlastnosti sa podpisujú na jej vysokej cene.

  • Medené panvice – meď je nielen symbolom luxusu, ale aj skvelým tepelným vodičom. Preto medené panvice bleskovo reagujú na zmenu výkonu horáku či varnej zóny a varenie na nich je rýchle a úsporné. Panvice z medi môžu mať hliníkovú vnútornú vrstvu, kvalitnejšia je však antikorová.

Tvar

  • Panvice s okrúhlym dnom – najbežnejší tvar panvíc. Dobre sa v nich mieša a ľahko sa skladujú.

  • Panvice špeciálneho tvaru – panvice môžu mať tiež rozdelené dno na niekoľko častí, v ktorých sa súčasne môže pripravovať mäso, zelenina, ryba a ďalšie pokrmy. Ušetríte čas aj riad. Existujú tiež panvice s obdĺžnikovým tvarom a uchami po oboch stranách vhodné na zapekanie v rúre. Zmestia sa do nich aj veľké ryby.

Pokrievka

Pokiaľ môžete, vždy si k panvici rovno kúpte aj pokrievku. Ušetríte za energiu, pretože teplo zostane pod ňou. A zo sporáka a kachličiek nebudete musieť upratovať vyprsknuté kvapky oleja alebo omáčky. Pokiaľ bude mať pokrievka antikorový hmatník, bude ju možné vložiť aj do rúry.

    Žiaruvzdorné držadlo

    Ak má panvica žiaruvzdornú rukoväť, môžete ju bez obáv vkladať do rúry pri zapekaní bez toho, aby sa roztavila. Hodí sa to napríklad pri príprave cestovín s omáčkou, ktoré potom rovno zapečiete v rúre.

      Klasické panvice

      Klasické panvice

      • Univerzálne použitie
      • Môžete vyberať z rôzneho materiálového vyhotovenia a veľkostí
      • Odporúčame zároveň aj pokrievku

      Do tejto kategórie patria univerzálne a hlbšie panvice na prípravu mnohých druhov pokrmov. Sú navrhnuté tak, aby na nich išlo smažiť rezne a inokedy zase variť omáčky alebo dusiť mäso či zeleninu. Vyrábajú sa z rôznych materiálov a v mnohých veľkostiach. Často sa dodávajú aj s pokrievkou.

      Výhody
      • Vhodné na viac druhov príprav
      • Sú hlboké a vhodné aj na prípravu omáčok
        Pánve WOK

        WOK panvice

        • Sú určené na restovanie, smaženie aj varenie
        • Majú vyduté dno
        • Na dusenie odporúčame dokúpiť tiež pokrievku
        • Najlepšie WOK panvice sú z ocele alebo liatiny

        Panvice WOK majú kotlíkový tvar a tým pádom menší priemer dna. Zmyslom je ale zahrievať nielen dno, ale aj steny panvice. Na panviciach WOK sa najčastejšie pripravujú ázijské jedlá, či už je to grilovaná čerstvá zelenina, kúsky pikantného mäsa alebo tofu, ale aj rozličné omáčky či oriešky. Na tento typ panvíc sú najvhodnejšie špeciálne plynové horáky WOK s dvojitým alebo trojitým plameňom.

        Výhody
        • Ideálne na varenie ázijských jedál
        • Pripravia jedlo aj pre viac ľudí naraz
          Grilovacie panvice

          Grilovacie panvice

          • Na prípravu steakov a grilovanej zeleniny
          • Masívne a ťažké panvice
          • Práca s nimi nie je tak jednoduchá, ako s nepriľnavými panvicami
          • Najkvalitnejšie sú z ocele, teda zo zliatiny železa

          Správne grilovacie panvice sú masívne, ťažké a zo železa, aby dlho udržali teplo a rovnomerne ho rozviedli po celom dne. Hovorí sa im tiež panvice na steaky a pripravíte si na nich nielen steaky, ale aj grilovanú zeleninu, chrumkavý syr a ďalšie pokrmy. Majú vrúbkovaný povrch a často štvorcový pôdorys, aby sa na ne zmestilo čo najviac kusov mäsa.

          Výhody
          • Ideálne na prípravu steakov
          • Naraz pripravia aj niekoľko kusov mäsa
            Panvice na palacinky

            Panvice na palacinky

            • Na palacinky či zemiakové placky

            Panvice na palacinky majú nízke okraje a ploché dno, aby sa na nich palacinky dali pohodlne obracať. Kvôli tomu sú tiež ľahké a majú nepriľnavý povrch. Na palacinkových panviciach si pripravíte nielen palacinky, ale aj lievance, omelety či zemiakové placky. Existujú tiež modely s rozdeleným dnom, najčastejšie v tvare štyroch kruhov, na výrobu viac malých palaciniek či placiek naraz.

            Výhody
            • Vhodné na prípravu palaciniek alebo placiek
            • Majú veľmi nízke okraje
            • Rukoväť je prispôsobená na jednoduché zdvíhanie
              Panvice na lievance

              Panvice na lievance

              • Na prípravu lievancov, zemiakových placiek či volských ôk
              • Panvice na lievance so štyrmi, piatimi aj siedmimi okami

              Panvice na lievance majú rozdelené dno do niekoľkých ôk, do ktorých si rovnomerne nadávkujete cesto na vyprážanie lievancov, zemiakových placiek alebo volských ôk. Zakúpiť možno aj panvice so siedmimi okami, takže bez problémov pripravíte pokrm pre celú rodinu. Odporúčame vyberať panvice na lievance s nepriľnavým povrchom na ľahkú údržbu aj manipuláciu v priebehu varenia.

              Výhody a nevýhody
              • Rozdelené dno panvice na požadované tvary
              • Ergonomická rukoväť na ľahkú manipuláciu
              • Pohodlné a rovnomerné dávkovanie cesta
                Elektrické pánve

                Elektrické panvice

                • Na varenie bez sporáku alebo rúry
                • Vhodné do kuchýň bez rúry, obytných áut a karavanov
                • Vybavené termostatom na jednoduchú reguláciu teploty

                Samostatné elektrické panvice sú perfektné na klasické vyprážanie, grilovanie, dusenie a varenie, ale aj na zapekanie a pečenie. A preto sa tešia veľkej obľube u kuchárov, ktorí vo svojej kuchyni nemajú možnosť piecť v klasickej rúre, alebo u cestovateľov ako zariadenie karavanov a obytných áut.

                Výhody
                • Na všetky typy tepelných úprav pokrmov
                • Ľahko sa udržujú
                • Nahradia klasickú remosku
                  Súpravy panvíc

                  Súpravy panvíc

                  • Vhodné pre jednotlivcov aj veľké rodiny
                  • Niektoré súpravy obsahujú klasické aj grilovacie panvice

                  Zakúpenie celej súpravy panvíc sa v dlhodobom horizonte rozhodne vyplatí. Nielen, že budete mať vždy po ruke takú veľkosť panvice, akú práve potrebujete, ale zároveň vás celá súprava vyjde lacnejšie, než keby ste kupovali každú veľkosť panvice zvlášť.

                  Výhody
                  • Súpravy panvíc vyjdú cenovo výhodnejšie
                  • Vhodné ako na prípravu jednej porcie, tak aj na sviatočnú hostinu
                  • Súpravy s odnímateľnou rukoväťou šetria miesto a zvyšujú využiteľnosť panvice (vhodné aj do rúry)

                    Tipy na varenie s panvicami

                    1. Variť začínajte vždy na čistej panvici, zvyšky nečistôt znehodnocujú nielen pokrm, ale aj životnosť povrchu panvice.
                    2. Nevarte na horáku, ktorý je väčší ako panvica. Plamene by presiahli okraj dna, čo panviciam škodí.
                    3. Po varení nechajte rozpálenú panvicu najprv vychladnúť, až potom ju umyte.
                    4. Najcitlivejšou časťou panvice je jej dno. Pri skladovaní ho pred poškriabaním ochránite vložením napríklad handričky.

                    Najčastejšie otázky pri výbere panvice

                    Ako sa starať o panvicu?

                    Správnou starostlivosťou o svoje panvice predĺžite ich životnosť až o niekoľko rokov.

                    Keramické panvice

                    • Keramické panvice nikdy nevystavujte maximálnemu plameňu.
                    • Neodporúča sa ich ani vkladať do umývačiek riadu, pretože tenká vrstva keramiky rýchlo stráca svoje vlastnosti.  

                    Liatinové panvice

                      Liatinové panvice sú pevné, čistite ich ale radšej len vodou a jemnou kefou, prípadne kuchynským obrúskom.
                    • Neumývajte ich v umývačke riadu, pretože kombinácia vlhkého prostredia a čistiacich prostriedkov spôsobuje ich hrdzavenie.
                    • Prípadnú koróziu vytrite rastlinným olejom so soľou.

                    Teflónové panvice

                    • Na panvice s teflónovým povrchom používajte najlepšie taktiež teflónové miešacie nástroje, prípadne drevené. Vyhnite sa ale kovovým, pretože by, najmä lacné panvice, mohli poškriabať. Tým by riad strácal na priľnavosti.
                    • Teflónové panvice neprehrievajte, tým sa tiež poškodzuje povrch.
                    • Na nepoškodenom povrchu by sa nemalo nič pripaľovať, ak ale napriek tomu niečo zostane prichytené, na čistenie použite papierový obrúsok, prípadne hubku na riad s jej jemnejšou stranou.
                    • Teflónové panvice nedávajte do umývačky, narúša sa tým povrch a skracuje životnosť.

                    Hliníkové panvice

                    • Hliníkové panvice nečistite sódou, aby nesčerneli.
                    • Sčernený riad potrite olejom zmiešaným s alkoholom v pomere 1:1.
                    • Proti sčerneniu môže pomôcť tiež zvarenie mlieka pred prvým varením.

                    Panvice z nehrdzavejúce ocele

                    • Panvice z nehrdzavejúce ocele neprehrievajte, aby sa na nich nevytvárali farebné škvrny.
                    • Ohrievajte ich bez tuku, ten dávajte až na zahriate panvice.
                    • Dúhové škvrny, ktoré sa na nich časom môžu objaviť, neznižujú funkčnosť panvíc, ani nie sú zdravotne závadné. Pokiaľ vám ale vadia, odstrániť ich môžete octom či citrónovou šťavou.
                    • Umývajte ich šetrne, inak by sa mohol poškodiť povrch, čo by znižovalo nepriľnavosť.
                    • Pripáleniny nedrhnite drôtenkou, ale zalejte vodou s kypriacim práškom do pečiva a pomaly varte. Usadeniny sa pomaly uvoľnia.
                    • Panvice z nehrdzavejúce ocele môžete umývať v umývačke.

                    Oceľové panvice

                      Pri umývaní ich dôkladne vytierajte dosucha, aby nezhrdzaveli.

                    Titánové panvice

                      Titánové panvice možno umývať v umývačke riadu, ale teplota vody by nemala prekročiť 60 °C a mali by ste používať iba šetrné umývacie prostriedky.

                    Medené panvice

                      Medené panvice neumývajte v umývačke, chemické umývacie prostriedky by ich poškodili.
                    • Pokiaľ chcete, aby sa leskli, po každom použití ich vyleštite špeciálnym čističom na medený riad. Ak vám nevadí patina, stačí raz za čas.

                    Je vhodné vkladať panvicu do rúry?

                    Jedine ak má žiaruvzdornú alebo odnímateľnú rukoväť.

                    Je vhodné vkladať panvicu do umývačky riadu?

                    Panvicu je vždy lepšie umývať v ruke, pretože je to šetrnejšie. Pravidelné umývanie v umývačke, najmä leštenie, totiž poškodzuje tenkú nepriľnavú vrstvu panvice. Tá tak časom postupne stráca nepriľnavosť.

                    Dajú sa všetky panvice používať na všetky typy sporákov?

                    Všetky panvice sa spravidla hodia na akýkoľvek plynový alebo elektrický sporák či sklokeramickú dosku. Ak však máte indukčnú varnú dosku, panvica by mala mať dno z feromagnetického materiálu, teda z nehrdzavejúcej ocele, liatiny, smaltovaného kovu a pod. V opačnom prípade panvica nebude fungovať.


                    S panvicami sa spája obmedzenie snáď len vzhľadom na veľkosť horáku pri plynovom sporáku a varnej zóny pri elektrických sporákov. Príliš malá panvica na veľkom horáku či zóne je plytvaním energie a naopak varenie s príliš veľkou panvicou na malom horáku nebude efektívne.


                    Tip: Riad vhodný na indukčnú varnú dosku overíte magnetom. Ak sa pevne prichytí na dno panvice, pravdepodobne nebude mať s indukciou problém.

                    Pasujú pokrievky na viac panvíc s rovnakým rozmerom?

                    Áno, pretože rozmery pokrievok sú štandardizované. Pasovať by teda mali na všetky panvice s rovnakým rozmerom a tvarom.

                    Neviete si rady s výberom? Test panvíc napovie, ktorý produkt vás nesklame

                    Vybrať si správnu panvicu hneď na prvýkrát nemusí byť vôbec jednoduché. Ponuka panvíc je naozaj široká. Ak nechcete investovať do výrobku, ktorý vo výsledku nebude spĺňať vaše požiadavky, odporúčame, aby ste si prešli čo najviac nezávislých testov. V testoch sa dozviete menovite výhody aj nevýhody konkrétnych modelov a značiek. Môžete si tiež prečítať podrobnú charakteristiku a dozviete sa aj orientačnú cenu. Nie je na škodu prejsť si tiež recenzie panvíc od aktívnych používateľov, ktorí sa podelili o svoje osobné praktické skúsenosti.

                    Ako pripraviť šťavnatý hovädzí steak na panvici

                    Pripraviť krásne šťavnatý a mäkký steak nie je vôbec jednoduché. Chcete si pochutnať? Dodržujte tento postup:

                    1. Mäso nakrájajte na 2 – 3 cm plátky. Pozor, plátky musia byť rozrezané rovnomerne. Nemôžete mať jednu stranu tenšiu a druhú širšiu. Hovädzie mäso neumývajte. Nasaje vodu a bude sa vám s ním zle pracovať. Len ho osušte
                    2. Pred pečením steak nekoreňte, len ho potrite olejom z oboch strán
                    3. Rozpáľte si panvicu. Panvica je pripravená, keď sa z nej začína dymiť. Olej nikdy nedávajte priamo do panvice!
                    4. Položte steak do panvice a opekajte 3 minúty z každej strany
                    5. Dajte na steak maslo a bylinky podľa chuti. Odstavte ho a prikryte pokrievkou, alebo druhou panvicou. Nechajte odstáť 10 minút
                    6. Potom steak z oboch strán osoľte a okoreňte

                    Ako upiecť pizzu na panvici

                    Tento geniálny recept si zaslúži metál a panvica v ňom hrá hlavnú úlohu.

                    Ingrediencie:

                    • 4 polievkové lyžice kyslej smotany
                    • 4 lyžice majonézy
                    • 2 vajcia
                    • 9 lyžíc múky

                    postup

                    1. Všetko dôkladne premiešame
                    2. Nalejeme cesto na panvicu
                    3. Navrch pridajte vaše obľúbené ingrediencie (syr, salámu, zeleninu, šampiňóny atď.)
                    4. Prikryte pokrievkou a pečte na miernom ohni približne 12 minút
                    5. Máte hotovo, môžete podávať

                    Ako urobiť popcorn na panvici

                    Pripraviť si domáci popcorn nie je žiadna veda. Nie je nutné kupovať popcorn do mikrovlnky, ktorý je plný soli a ochucovadiel. Na domáci popcorn potrebujete:

                    Ingrediencie:

                    • 100 g kukuričných zŕn na popcorn
                    • 1 lyžicu oleja
                    • 1 lyžičku masla

                    Postup je veľmi jednoduchý. Na panvici rozohrejte olej s maslom. Vsypte do panvice kukuricu. Prikryte pokrievkou a čas od času obsah panvice pretrepte, aby všetky zrniečka popukali. Pokiaľ nepočujete pukanie 5 sekúnd, panvicu odstavte. Horúci popcorn posypte soľou a pochutnajte si!

                    Vytlačiť
                    P-DC1-WEB02
                    Zavoláme Vám a odborne poradime
                    +421 2 5710 1800
                    Otázka na objednávku
                    Otázka na tovar
                    Prosím, zadajte svoj telefón:
                    Zavolajte mi
                    Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
                    Viac informácií Menej informácií