Biela káva je nekávový nápoj vyrobený zmiešaním sušeného koreňa čakanky, praženej cukrovej repy a obilnín. Chuťou pripomína kávu. Je preto považovaná za kávu bez kofeínu. Prvé zmienky o kávovine, podobnej bielej káve, pochádzajú zo 17. storočia v Holandsku. Ďalší rozvoj prišiel však až neskôr v Nemecku, Rakúsku, Rusku a Taliansku.
V prípade bielej kávy ide o nápoj, ktorý je z použitých prísad, čakanky, repy a obilnín, mletých už v pražiarňach. Dostupný je tiež v rozpustnom variante.
Bielu kávu možno pripravovať aj bez použitia špeciálneho kávovaru. Teda iba za použitia rýchlovarnej kanvice.
Do vriacej vody pridáme kávovinovú zmes, necháme krátko povariť, 3 minúty ustáť a precedíme. Pridať možno aj prevarené mlieko.
Biela káva obsahuje inulín, čo je rastlinný polysacharid, ktorý vďaka svojim probiotickým účinkom pôsobí priaznivo na obranyschopnosť organizmu. Posilňuje kondíciu čriev a bráni ich tak pred rôznymi zápalmi, ale aj nádorovými chorobami. Neobsahuje kofeín a vhodná je teda aj pre tehotné a deti.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.