AD homeoffice AlzaBoxy Q1

Elektroinštalačný materiál

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Elektroinštalačný materiál je jeden zo základných stavebných kameňov každej elektrickej inštalácie. Využitie nájde úplne všade, či už staviate alebo renovujete domy, komerčné priestory, alebo dokonca aj priemyselné projekty. Správny elektroinštalačný materiál pre váš nasledujúci projekt je preto nesmierne dôležitý a mal by spĺňať niekoľko kritérií. Na čo sa pri jeho výbere zamerať? Čítajte ďalej.

Pokračovať

Aký rozlišujeme elektroinštalačný materiál?

Elektroinštalačný materiál delíme najčastejšie na svorkovnice, objímky, redukcie na žiarovky a rámčeky, z ktorých všetky typy majú odlišné využitie. Každý z týchto prvkov zohráva kľúčovú úlohu v bezpečnej a efektívnej elektroinštalácii a poskytujú spojenie, podporu a ochranu pre elektrické obvody a svetelné zariadenia. Spoločne si predstavíme každý spomínaný elektroinštalačný materiál a poradíme, kde sa využívajú.

Svorkovnice

Svorkovnice sú nevyhnutným prvkom na pripájanie a spájanie drôtov v elektroinštalácii. Fungujú na veľmi jednoduchom princípe – drôty stačí zasunúť do zariadenia a potom utiahnuť pomocou svorky alebo skrutiek, ktoré vytvárajú spoľahlivé spojenie. Ako elektroinštalačný materiál nachádzajú svorkovnice využitie zvyčajne v rozvodných skriniach a elektrických paneloch. Sú dostupné v rôznych veľkostiach a konfiguráciách, aby vyhovovali špecifickým požiadavkám a zjednodušovali zapojenie.

Objímky

Objímky predstavujú základný elektroinštalačný materiál pre každé osvetlenie – slúžia na uchytenie a elektrické prepojenie žiaroviek s elektrickým obvodom. Na trhu existuje široká škála objímok rôznych typov a veľkostí, ktoré sú vhodné pre rôzne druhy žiaroviek. Kvalitná objímka by mala zaistiť stabilné a bezpečné pripojenie žiarovky, odolnosť voči vysokým teplotám a dlhodobú spoľahlivosť. Pri výbere je dôležité zohľadniť typ pätice žiarovky, materiál objímky a prostredie osvetlenia.

i

Objímka a pätica sú rozdielne elektroinštalačné materiály

Pätica je konektor na žiarovke na zapojenie do objímky, zatiaľ čo objímka slúži ako držiak žiarovky a zaisťuje jej elektrické pripojenie. Termíny sa často používajú zameniteľne, ale odkazujú na rozdielne komponenty svietidiel: pätica špecifikuje typ pripojenia žiarovky, objímka ju drží a prepája s elektrickým obvodom.

Redukcia na žiarovky

Redukcia na žiarovky je dôležitý elektroinštalačný materiál, ktorý umožňuje použitie žiaroviek s rôznymi typmi pätíc v objímkach, ktoré nezodpovedajú pôvodnej veľkosti pätice žiarovky. Sú to praktické adaptéry, ktoré rozširujú možnosti využitia svietidiel a umožňujú flexibilitu pri zmenách osvetlenia bez nutnosti výmeny celého svietidla. Redukcie sú dostupné v rôznych kombináciách, aby vyhovovali najbežnejším typom pätíc a ich použitie je jednoduché a rýchle.

Rámček

Rámček je dekoratívny a funkčný elektroinštalačný materiál určený na estetické zakončenie vypínačov, zásuviek a iných elektrických prvkov. Poskytuje nielen ochranu elektrických komponentov, ale taktiež prispieva k celkovému vzhľadu interiéru. Na trhu je k dispozícii široká paleta rámčekov v rôznych štýloch, farbách a materiáloch, ktoré umožňujú jednoduchú integráciu do akejkoľvek dizajnovej schémy. Rámčeky sú navrhnuté tak, aby sa dali ľahko namontovať a umožňovali rýchlu a jednoduchú výmenu alebo údržbu elektrických prvkov, vďaka čomu sú nielen praktickým, ale aj estetickým doplnkom moderných aj tradičných interiérov.


Elektroinštalačný materiál objímka
Objímka

Elektroinštalačný materiál redukcia na žiarovku
Redukcia na žiarovku

Elektroinštalačný materiál rámček
Rámček

Existuje mnoho rôznych typov objímok, ako napríklad E27, E14, GU10 a mnoho ďalších, pričom každý typ má špecifický dizajn aj rozmery, a je teda určený len pre konkrétny typ žiarovky. Je preto dôležité vybrať si elektroinštalačný materiál presne pre vašu päticu.

Vyberáme elektroinštalačný materiál alebo na čo sa ďalej zamerať?

Elektroinštalačný materiál určite odporúčame zvoliť podľa niekoľkých ďalších parametrov. Počas výberu určite zvážte praktické parametre, ako je materiál, menovité napätie a rozmery, ale aj estetické vlastnosti ako dizajn a farba. Vybrať správny elektroinštalačný materiál zabezpečí nielen bezproblémový chod vašej elektroinštalácie, ale prispeje aj k dlhodobej spoľahlivosti a bezpečnosti. Poďme sa na všetky parametre a vlastnosti pozrieť podrobne.

Z čoho sa vyrába elektroinštalačný materiál?

Podľa plánovaného využitia si môžete elektroinštalačný materiál zaobstarať v jednom z troch vyhotovení. V čom sa líšia?

  1. Plastový elektroinštalačný materiál je ľahký, odolný voči korózii a často lacnejší ako antikorové alebo porcelánové alternatívy. Je vhodný na použitie v interiéri a tam, kde nehrozí vysoká teplota alebo agresívne chemikálie.
  2. Antikorový elektroinštalačný materiál je odolný voči korózii a ponúka dlhú životnosť. Je ideálny pre vonkajšie a priemyselné inštalácie, kde môže dôjsť ku kontaktu s vodou alebo inými kvapalinami. Jeho pevnosť a odolnosť zaisťujú, že komponenty zostanú bezpečné a funkčné aj v náročných podmienkach.
  3. Porcelánový elektroinštalačný materiál je úplne nevodivý, vďaka čomu je vhodný pre aplikácie s vysokým napätím. Je tiež tepelne stabilný a môže odolávať vysokým teplotám. Porcelánové komponenty majú často tradičný vzhľad a môžu byť vhodné na historické alebo tradičné stavby.

Elektroinštalačný materiál má hranicu maximálneho odporúčaného napätia

Menovité napätie udáva maximálnu úroveň napätia, pre ktorú je elektroinštalačný materiál navrhnutý a bezpečne použiteľný. Pri výbere komponentu je nevyhnutné zohľadniť, aby bola zaistená kompatibilita s elektrickým systémom a predišlo sa riziku poškodenia alebo nebezpečných situácií. Nesprávne menovité napätie môže viesť k preťaženiu a vzniku požiaru. Najčastejšie ide o 230 V, ale priemyselný elektroinštalačný materiál ponúka zvyčajne vyšší maximálny strop.

Každý elektroinštalačný materiál má limit podporovaného príkonu

Maximálny príkon je kľúčový parameter, ktorý určuje najvyššiu možnú spotrebu energie elektroinštalačného materiálu. Je dôležité ho brať do úvahy, pretože ovplyvňuje výber káblov, ochranných prvkov a ističov, aby sa predišlo preťaženiu a zaistila sa bezpečnosť celého systému. Správne dimenzovanie elektroinštalácie s ohľadom na maximálny príkon zariadenia pomáha predchádzať potenciálnym problémom, ako sú výpadky elektrického prúdu alebo požiare spôsobené prehriatím.

i

Elektroinštalačný materiál – menovité napätie vs. maximálny príkon

Maximálny príkon určuje najvyššiu spotrebu energie zariadenia a je dôležitý pre dimenzovanie ochranných prvkov a káblov, aby sa zabránilo preťaženiu. Menovité napätie vyjadruje napätie, na ktoré je zariadenie navrhnuté a je bezpečné ho používať, a je zásadné pre kompatibilitu zariadenia s napäťovou úrovňou elektrického systému. Zatiaľ čo maximálny príkon sa zameriava na energetickú spotrebu, menovité napätie určuje optimálne pracovné podmienky zariadenia vzhľadom na napäťovú úroveň.

Elektroinštalačný materiál musí do inštalácie správne pasovať

Je samozrejme nesmierne dôležité, aby sa zhotovený elektroinštalačný materiál vliezol do existujúcej inštalácie alebo skrine. Správne rozmery navyše väčšinou zaručia estetický vzhľad a minimalizujú riziko preťaženia či prehriatia. Preto je pri výbere nutné brať do úvahy rozmery produktu aj dostupný priestor.

Aký dlhý kábel má elektroinštalačný materiál?

Dĺžka kábla, ktorý má elektroinštalačný materiál, má priamy vplyv na úbytok napätia a kvalitu prenosu signálu. S rastúcou dĺžkou sa zvyšujú straty a potenciálne rušenie, čo si vyžaduje starostlivý výber kábla s vhodným prierezom a kvalitnou izoláciou, aby sa zabezpečila efektivita a bezpečnosť systému. Optimalizácia dĺžky kábla a výber správnych špecifikácií elektroinštalačného materiálu sú kľúčom k jeho spoľahlivej elektrickej prevádzke.

Elektroinštalačný materiál môže zaujať úhľadnými aj praktickými farbami

Elektroinštalačný materiál je dostupný vo viacerých farbách, ktoré môžu byť dôležité nielen z estetického, ale aj praktického hľadiska. Niektoré farby môžu indikovať určité funkcie alebo napätie. Napríklad červené drôty často označujú vodiče pod napätím, zatiaľ čo modré alebo čierne môžu byť neutrálne. Výber správnej farby elektro materiálu môže uľahčiť identifikáciu, ako aj zaistiť správnu inštaláciu.

Skúsených aj profesionálnych mechanikov určite zaujme auto elektroinštalačný materiál, ktorý slúži na zabezpečenie správnej prevádzky elektrických a elektronických systémov v osobných vozidlách. Ide napríklad o zapaľovanie, štartovanie, osvetlenie a mnoho ďalšieho.

Ako nainštalovať elektroinštalačný materiál?

Elektroinštalačný materiál je možné v závislosti od typu nainštalovať jedným z dvoch spôsobov. V čom sa líšia?

  1. Skrutkový elektroinštalačný materiál využíva na zaistenie a utiahnutie drôtov alebo káblov skrutky. Ide zvyčajne o trvalejšie spojenie, a je preto vhodný na inštalácie, pri ktorých sa neočakáva častá úprava či zmena. Proces inštalácie si môže vyžadovať viac času a nástrojov, ale konečné spojenie je robustné a dlhotrvajúce.
  2. Bezskrutkový elektroinštalačný materiál funguje na princípe pružného zacvaknutia alebo klipsovania a umožňuje rýchlejšiu a jednoduchšiu inštaláciu. Drôty je možné ľahko vložiť alebo vybrať bez potreby nástrojov, čo je ideálne pre aplikácie, kde môže byť potrebné vykonávať úpravy alebo zmeny.

i

Kde nájsť ten najlacnejší elektroinštalačný materiál?

Lacný elektroinštalačný materiál môžete často nájsť v našom bazári alebo výpredaji.

Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.

Najpredávanejšie

1.
Držiak žiarivky T8 Na sklade > 20 ks u dodávateľa
Držiak – na žiarivku typu T5 (priemer 26 mm) s otvorom pre skrutku M4
1,19 €

12 položiek
Vossloh-Schwabe Objímka pätica FC2
Objímka na žiarovku – keramická, pätica FC2, pripevnenie mosadznou skrutkou M4, manuálne nastavenie dĺžky trubice, pocínované medené lanové vodiče 1 mm2, kontakty z niklu, nominálne hodnotenie 10/250/5 kV, dĺžka 300 mm, priemer s izoláciou 3,6 mm
21,90 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HOMEaaa0683
5,0 12×
Redukcia z E14 na E27
Redukcia – pre žiarovky, závit E14 na E27
2,72 €
Na sklade > 5 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLosv009
4,3
Redukce z E27 na E14
Redukcia –
2,72 €
Na sklade > 20 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLosv010
5,0
Držiak žiarivky T8
Držiak – na žiarivku typu T5 (priemer 26 mm) s otvorom pre skrutku M4
1,19 €
Na sklade > 20 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLosv003
3,90 €
Na sklade > 10 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLzar039
Pätica E40 porcelánová s držiakom
Objímka na žiarovku – porcelánová, pre žiarovky a výbojky so závitom E40 s držiakom
7,45 €
Na sklade > 10 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLosv008
Pätica G5/T5
Objímka na žiarovku – žiarivková pätica poskytujúca spoľahlivý kontakt pre žiarivky typu T5 (priemer 26mm), IP20
0,59 €
Na sklade > 20 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLosv005
Pätica s pružinou G5/T5
Objímka na žiarovku – žiarivková pätica s pružinou poskytujúca spoľahlivý kontakt pre žiarivky typu T5 (priemer 26mm), IP20
1,14 €
Na sklade > 20 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLosv004
Držiak žiarivky T5
Držiak – na žiarivku typu T5 (priemer 16 mm) s otvorom pre skrutku M3,5
1,14 €
Na sklade > 20 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SYLosv002
Pätica R7s
Objímka na žiarovku – pre svetelné zdroje s päticou R7, dĺžka kábla 30 cm
3,89 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SYLosv007
5,0 12×
Redukcia z E14 na E27
Redukcia – pre žiarovky, závit E14 na E27
2,59 €
Rozbalené
Objednávací kód: SYLosv009
Pätica s pružinou G5/T5
Objímka na žiarovku – žiarivková pätica s pružinou poskytujúca spoľahlivý kontakt pre žiarivky typu T5 (priemer 26mm), IP20
1,09 €
Rozbalené
Objednávací kód: SYLosv004
IP kameraInštalácia kamier v bytovom dome v súlade s GDPR – čo je potrebné zariadiť? Pokiaľ chcete do bytového domu nainštalovať kamerový systém, nie je to len tak. GDPR a ďalšie zákony o kamerách určujú, kam sa kamery smú nainštalovať, ako nakladať s prípadnými záznamami a rad ďalších postupov. Čo všetko je potrebné urobiť? Dozviete sa v našom článku.

Elektroinštalačný materiál

V kategórii Elektroinštalačný materiál máme práve teraz na Alza.sk celkom 12 produktov.
Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné elektroinštalačný materiál Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie elektroinštalačný materiál Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie elektroinštalačný materiál Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii elektroinštalačný materiál recenzie
P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií