Pôvod kávy nájdeme v Austrálii a na Novom Zélande 80. rokov minulého storočia. Základom je espresso doppio (dvojitá dávka espressa), zvyšok dotvára našľahané mlieko s vrstvou hustej tzv. „mikropeny“.
Hrubosť kávy by mala byť rovnaká, ako na prípravu espressa, teda vzhľadovo podobná hrubej múke.
Rovnako ako v prípade espressa, je aj pri flat white najideálnejší pákový kávovar. Kávovar by mal mať tiež parnú trysku na šľahanie mlieka a potrebujete aj antikorovú kanvičku.
Pri príprave flat white je dôležité tiež správne našľahané mlieko. Šľahá sa parou v špeciálnej antikorovej kanvičke, ktorá sa z polovice naplní ideálne vychladeným plnotučným mliekom.
„Latté art“ sú rôzne obrazce a tvary, tvorené vlievaním mliečnej emulzie do espressa, prípadne „kreslením“ do vrchnej vrstvy mliečnej peny. „Mikropena“ je veľmi jemne našľahaná mliečna pena, ktorá umožňuje tvorbu „latté art“.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.