Cenové bomby sú tu! Vyber si z produktov za extrémne nízke ceny a presvedč sa sám!

Cenové bomby Cenové bomby

Intel Alder Lake (RECENZIA): Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ?

Zobraziť katalóg
Aktualizované • Autor: Michal Mikle

Inovácia už dlho stála za dverami a konečne sa dozvonila. Dvere jej na jar tohto roku hoci gentlemansky, tak trochu nemotorne podržal Rocket Lake, ktorý bol po dlhopretrvávajúcej Skylake mikroarchitektúre skutočnou zmenou za dlhé roky. Na trh sa práve vrútil Alder Lake od Intelu so symfonickým orchestrom v podobe Golden Cove a Gracemont jadier, s dirigujúcim Thread Directorom. Znie to epicky, však? Ale bude to stačiť na súčasného kráľa procesorov AMD Ryzen 5000? A čo porovnanie so staršími generáciami? Aplikačný a herný výkon už o chvíľu, čítajte ďalej.

Intel Core 12. generácie – Intel Alder Lake

Intel Alder Lake (RECENZIA) – OBSAH

  1. Špecifikácia, cena a porovnanie Intel Alder Lake s konkurencí
  2. Intel Alder Lake big.LITTLE
  3. Intel Chipset Z690
  4. Metodika testu: Intel Alder Lake
  5. 2D TESTY: Intel Alder Lake vs. konkurencia
  6. HERNÉ TESTY: metodika
  7. Prevádzkové vlastnosti Intel Alder Lake
  8. Záver recenzie a hodnotenie Intel Alder Lake
i

Intel Alder Lake a kompatibilita so staršími doskami

S novými procesormi Intel Alder Lake prichádza aj nový chipsetový rad Intel 600. Nové procesory teda znamenajú aj nové základné dosky, a ak vám to bude dávať zmysel, tak aj nové operačné pamäte.

Špecifikácia, cena a porovnanie 12. generácie Intel Alder Lake

Ako už ste sa dočítali v úvode, nové procesory 12. generácie Intel Alder Lake sú vybavené dvoma typmi jadier. Jadrami MALÝMI a jadrami veľkými. Dva druhy jadier, ich rozdielny počet, frekvencia (base, turbo, vyššie turbo), duálny pamäťový radič podporujúci ako DDR4, tak DDR5 a v neposlednom rade HyperThreading znamená len jedno. Chaos. Aby úvod do recenzie nebol taký chaotický a mali ste aspoň predstavu, na čo sa pozeráte, rozdelíme si nové procesory do troch tabuliek podľa ceny a porovnáme s konkurenciou.

Nákupná cena 520 – 800 €

V tomto cenovom rozpätí máte na výber dva procesory. Vlajkovú loď a absolútnu novinku Intel i9-12900K/F porovnávame proti už zabehnutému, ale čo sa platformy týka, pomaly dosluhujúcemu Ryzenu 9 5900X.

Parametre Intel Core i9-12900K/F AMD Ryzen 5900X
Počet jadier 16 (8 + 8) 12
Počet vlákien 24 24
Výrobný proces 10 nm SuperFin 7 nm FinFET
Kapacita L3 Cache 30 MB 64 MB
Kapacita L2 Cache 14 MB 6 MB
Max. Turbo Boost frekvencia 5,2 GHz 4,8 GHz
Podpora pre pretaktovanie
Typ integrovanej GPU Intel UHD Graphics 770 (K verzia)
Podpora RAM až 128 GB DDR4/DDR5 až 128 GB DDR4
Cena 748 € 536 €

Intel Core i9-12900K s grafickým jadrom (iGP) Intel UHD 770 a i9-12900K bez iGP sú vybavené ôsmimi výkonnými (P-cores) Golden Cove jadrami a ôsmimi efektívnymi (E-cores) Gracemont jadrami. P-cores sú vybavené HyperThreadingem so základnou frekvenciou 3,2 GHz, boostujú na 5,1 GHz, z ktorých dve najlepšie jadrá boostujú na 5,2 GHz. E-cores HyperThreading nemajú a v základe operujú na 2,4 GHz a boostujú na 3,9 GHz. Celkový počet pracovných vlákien je teda 24.

Nákupná cena 440 – 520 €

V tomto cenovom rozpätí máte na výber dva procesory. Intel i7-12700K/F porovnávame proti už zabhnutému, ale čo sa platformy týka, pomaly dosluhujúcemu Ryzenu 7 5800X.

Parametre Intel Core i7-12700K/F AMD Ryzen 5900X
Počet jadier 16 (8 + 4) 8
Počet vlákien 20 16
Výrobný proces 10 nm SuperFin 7 nm FinFET
Kapacita L3 Cache 25 MB 32 MB
Kapacita L2 Cache 12 MB 4 MB
Max. Turbo Boost frekvencia 5,2 GHz 5,0 GHz
Podpora pre pretaktovanie
Typ integrovanej GPU Intel UHD Graphics 770 (K verze)
Podpora RAM až 128 GB DDR4/DDR5 až 128 GB DDR4
Cena 511 € 425 €

Intel Core i7-12700K s grafickým jadrom (iGP) Intel UHD 770 a i7-12700K bez iGP sú vybavené ôsmimi výkonnými (P-cores) Golden Cove jadrami a štyrmi efektívnymi (E-cores) Gracemont jadrami. P-cores sú vybavené HyperThreadingem so základnou frekvenciou 3,6 GHz, boostujú na 4,9 GHz, z ktorých dve najlepšie jadrá boostujú na 5,0 GHz. E-cores HyperThreading nemajú a v základe operujú na 2,7 GHz a boostujú na 3,8 GHz. Celkový počet pracovných vlákien je teda 20.

Nákupná cena 320 – 360

V tejto cenovej hladine máte na výber dva procesory. Intel i5-12600K s iGP a KF verzie bez grafického chipu. V rovnakej cenovej rovine sa ponúka už osvedčený Ryzen 5 5600X.

Parametre Intel Core i9-12900K/F Ryzen 5 5600X/F
Počet jadier 10 (6 + 4) 6
Počet vlákien 16 12
Výrobný proces 10 nm SuperFin 7 nm FinFET
Kapacita L3 Cache 32 MB 64 MB
Kapacita L2 Cache 9,5 MB 3 MB
Max. Turbo Boost frekvencia 4,9 GHz 4,6 GHz
Podpora pre pretaktovanie
Typ integrovanej GPU Intel UHD Graphics 770 (K verze)
Podpora RAM až 128 GB DDR4/DDR5 až 128 GB DDR4
Cena 354 € 320 €

Intel Core i5-12600K s grafickým jadrom (iGP) Intel UHD 770 a i5-12600K bez iGP sú vybavené šiestimi výkonnými (P-cores) Golden Cove jadrami a štyrmi efektívnymi (E-cores) Gracemont jadrami. P-cores sú vybavené HyperThreadingem so základnou frekvenciou 3,6 GHz, boostujú na 5,1 GHz z ktorých dve najlepšie jadrá boostujú na 4,9 GHz. E-cores HyperThreading nemajú a v základe operujú na 2,8 GHz a boostujú na 3,6 GHz. Celkový počet pracovných vlákien je teda 16.

Intel Alder Lake | Varianty a cena

Intel Core i5-12600K
Výkonný 10-jadrový procesor Intel Core i5-12600K Chcete si dopriať skvelý herný výkon? V tom prípade využite úplne novú architektúru.
Viac
338,90 €
Intel Core i9-12900K
Extrémne výkonný 16-jadrový procesor Intel Core i9-12900K Chcete si dopriať ten najlepší herný výkon? V tom prípade využite úplne novú architektúru.
Viac
685,90 €
Intel Core i7-12700K
Extrémne výkonný 12-jadrový procesor Intel Core i7-12700K Chcete si dopriať vynikajúci herný výkon? V tom prípade využite úplne novú architektúru.
Viac
485,90 €
Intel Core i9-12900KF
Extrémne výkonný 16-jadrový procesor Intel Core i9-12900KF Chcete si dopriať vynikajúci herný výkon? V tom prípade využite úplne novú architektúru.
Viac
644,90 €
Intel Core i7-12700KF
Herný 12-jadrový procesor Intel Core i7-12700KF Chcete si dopriať vynikajúci herný výkon? V tom prípade využite úplne novú architektúru.
Viac
456,90 €
Intel Core i5-12600KF
Výkonný 10-jadrový procesor Intel Core i5-12600KF Chcete si dopriať vynikajúci herný výkon? V tom prípade využite úplne novú architektúru.
Viac
308,90 €

Intel Alder Lake aka big.LITTLE

Hybridný dizajn, s ktorým prichádzajú nové procesory 12. generácie od Intelu, nie je síce ničím novým, pretože rozdielne jadrá máme už dlhé roky v inteligentných telefónoch a nielen tam. Aj napriek tomu ide na poli osobných počítačov a notebookov o obrovskú zmenu. Doteraz sme poznali IPC výkon danej architektúry a takty jadier, ktorých procesory boli schopné. Výkon nebolo ťažké odhadnúť a bolo relatívne jednoduché vedieť, s čím môžeme počítať.

Pod kapotou Intel Alder Lake teraz ale nájdeme vyložene orchester dvoch rozdielnych architektúr. Procesory od Intelu boli doteraz dizajnované v duchu hrubej výpočtovej sily. V tomto ohľade sa toho síce veľmi nezmenilo, ale ako už to v dnešnom svete býva, chýbala tomu efektivita. A efektivita je práve hlavnou myšlienkou stojacou za týmto hybridným dizajnom.

Intel Alder Lake
Hybridný dizajn Intel Alder Lake.

Druhy práce, ktoré zadávame nášmu počítaču, nie sú rovnaké. Niektoré sú veľmi náročné, niektoré nie. Napriek tomu sme doteraz na široké spektrum úloh čo sa náročnosti týka, používali jeden nástroj. To sa teraz mení, pretože nové procesory Intel Alder Lake sú vybavené tzv. výkonnými jadrami (P-cores) a efektívnymi jadrami (E-cores). V praxi to funguje napr. tak, že aktívne okno v operačnom systéme, s ktorým pracujete, obsluhujú P-cores a otvorené okná na pozadí obsluhujú E-cores. Akonáhle prekliknete do iného okna, P-cores a E-cores si vymenia miesto. To vedie nielen k efektívnemu využívaniu dostupného výkonu, ale aj k úspore energie, pretože používať na niektoré nenáročné úlohy P-cores by bol ľudovo povedané overkill.

Intel Thread Director

Už pri prvých zmienkach o novom hybridnom dizajne sa ponúkala otázka: „A kto to bude riadiť?“ Každý orchester predsa potrebuje dirigenta, však? Rozdeľovať rôznu prácu jadrám nie je len tak a softvérový scheduler Microsoft Windows toho bol vždy tak trochu dôkazom. A ak hodíte do toho vidly v podobe odlišných jadier s rozdielnym výkonom, to už potrebuje skutočného majstra. A tým je nový hardvérový mikrokontrolér Intel Thread Director.

Intel Alder Lake
Hybridný dizajn Intel Alder Lake.

Intel Thread Director starostlivo monitoruje všetko, čo sa v procesore deje. Má prehľad o práve využívaných inštrukciách, taktoch, teplotách, spotrebe a ďalších stavoch procesora, ktoré v reálnom čase s presnosťou v rámci nanosekúnd vyhodnocuje cez milióny hodín nabifľovaný algoritmus. Thread Director však reálne nič neriadi, tá najťažšia práca stále zostáva na softvérovom scheduleri operačného systému. Thread Director iba poskytuje feedback operačnému systému, inými slovami mu radí, ako podľa neho robiť veci lepšie. To, či sa operačný systém rozhodne podľa dát, ktoré Thread Director poskytne, je čisto na ňom.

Aby mohol operačný systém Thread Directora vôbec počúvať, bolo potrebné softvérový scheduler vo Windows pre tieto účely upraviť. Toto vylepšenie sa nachádza iba v novom Windows 11. To ale neznamená, že by Intel Alder Lake pod Windows 10 nefungovali. Hlavný rozdiel je v tom, že starý scheduler vo Windows 10 posudzuje jadrá z hľadiska výkonu, kým Windows 11 berie do úvahy aj efektivitu. Ako to funguje v praxi a ako sa prítomnosť Thread Directoru odráža v reálnom hernom výkone, si ukážeme už o chvíľu.

DDR5

Ďalšou zásadnou zmenou, ktorú nové procesory 12. generácie Intel Alder Lake prinášajú, sú DDR5 pamäte. Hodnotenie platformy v tomto ohľade si nechám až na záver článku v kontexte s hernými testami, obstarávacou cenou a ďalšími aspektmi, a tak sa teraz iba pozrieme, na čo sa môžeme tešiť.

Intel Alder Lake so sebou prináša funkciu dynamického taktovania. Doteraz ste museli buď zapnúť XMP profil, ktorý prednastavil výrobca, alebo si frekvenciu a časovanie nastaviť manuálne. Pokiaľ ste ani jedno neurobili, zostali ste s tzv. JEDEC (defaultné štandardizované špecifikácie) nastavením či horšie, na úplnom defaulte základnej dosky. Výkon na JEDEC nie je nikdy nič moc a práve tu nastupuje funkcia Intel Dynamic Memory Boost Technology.

Intel Alder Lake
Čo to je a ako funguje Intel Dynamic Memory Boost Technology?

Intel Dynamic Memory Boost Technology funguje podobne ako turbo pri jadrách procesora. V IDLE bežia pamäte na JEDEC nastavenia a v momente, keď je potrebný výkon, prepne funkcie do XMP režimu. DDR5 pamäte toho ale prináša oveľa viac ako automatické prepínanie medzi defaultom a prednastaveným XMP profilom.

Intel Alder Lake
Aké novinky prinášajú Alder Lake spolu s DDR5?

Po novom je tu podpora XMP 3.0, ktorý ponúka celkom tri XMP profily nastavené od výrobcu (DDR4 má iba dva) a navyše dva ďalšie pre samotného používateľa, ktoré si môžete nastaviť podľa potreby. Je veľmi pravdepodobné, že výrobcovia pamäťových modulov prídu s aplikáciami, pomocou ktorých bude možné s XMP profilmi pracovať priamo z operačného systému. Koniec koncov Corsair už predstavil integráciu vo svojom iCUE, avšak nie je isté, do akej hĺbky bude možné pamäte ladiť.

Overclocking

V nadväznosti na taktovanie a ladenie DDR5 cez XMP profily sa poďme pozrieť na možnosti overclockingu procesora ako takého. S hybridným dizajnom samozrejme prichádza aj mnoho zmien v tomto ohľade a ako už uvidíte vo výsledkoch o chvíľu, sú scenáre, kvôli ktorým stojí za to sa s procesorom trochu pohrať.

Intel Alder Lake
Manuálne taktovanie a ladenie je stále v hre.

Je fakt, že moderné procesory už pár rokov bežia na svojich limitoch a časy, kedy ste mohli taktovaním získať pár pekných stoviek MHz na všetkých jadrách, sú už nenávratne preč. Výnimkou je samozrejme extrémny OC s pomocou tekutého dusíka. Aj napriek tomu majú „káčkové“ procesory Intel Alder Lake skrytý priestor, ktorý je možné využiť a získať nejaký ten výkon navyše. Trik je v tom vzdať sa efektivity, a teda vypnúť E-cores. Oba typy jadier zdieľajú jednu napájaciu vetvu a o tú sa delia ešte s cache.

Medzi P-cores a E-cores teda existuje vzťah čo sa taktov a napätia týka. Za každé zapnuté E-core stratíte cca 15,85 MHz na P-core, na ktorom zároveň budete potrebovať o cca 7 mV viac. Tým vzniká nejaký priestor, nielen na zdvihnutie frekvencie na P-cores, ale aj na cache. Veľkú úlohu vo výsledku bude samozrejme hrať šťastie na kus procesora, model základnej dosky a sila chladenia. Ako uvidíte v herných testoch, všetky tri modely – i9, i7 a i5 som otestoval ako s defaultnou konfiguráciou P-cores + E-cores, tak s vypnutými E-cores a navýšením taktu na všetkých P-cores.

Intel Alder Lake
Obligátna otázka – ako to bude tentokrát s odvodom tepla?

Golden Cove (P-cores) jadrá nie sú žiadne strúhadlá čo sa týka výkonu a samozrejme tiež slušne kúria. Intel preto urobil aj pár významných zmien priamo pod kapotou a oproti predchádzajúcim výrazne znížil výšku Die, vrstvu STIM (teplovodivého materiálu spájajúceho Die a IHS) a naopak zosilnil IHS samotné. Najväčší bottleneck odvodu tepla je z jedného druhu materiálu na druhý, ktorý zaisťuje najčastejšie klasická pasta (TIM) alebo spájkovaný spoj z cínu či plátku india (STIM), poprípade tekutý kov, ktorý poznáme z tzv. delidu CPU.

Intel Alder Lake
Obligátna otázka no. 2 – ako je to s TDP?

TDP nie je. Nie vážne, TDP je preč. Namiesto TDP teraz máme dve hodnoty: Procesor Power Base a Maximum Turbo Power. Prvá hodnota nám udáva maximálnu spotrebu pri základnom Base takte. Maximum Turbo Power udáva maximálnu spotrebu pri plnom výkone. Inými slovami, z PL1 je teraz PL2 s tým rozdielom oproti predchádzajúcim generáciám, že PL2 nie je nijako časovo (Tau) obmedzený. Laicky povedané, na plný výkon donekonečna a ešte ďalej.

Intel Chipset Z690

S novými procesormi Intel Alder Lake prichádza aj úplne nová platforma, a teda aj nový chipset Intel 600, aj keď zatiaľ Intel oznámil iba Z-rad, Z690 pre K procesory s odomknutým násobičom, a teda s možnosťami manuálneho overclockingu. Keďže sú Intel Alder Lake fyzicky o poznanie väčšie, máme tu aj novú päticu LGA1700. A to znamená jediné. Kto bude chcieť nový procesor z 12. generácie, ten si bude musieť zaobstarať aj zbrusu novú základnú dosku. A s najväčšou pravdepodobnosťou si bude musieť zohnať novú sponu pre svoj súčasný chladič alebo rovno zaobstarať nejako kompatibilnú novinku.

Aby toho nebolo málo, Intel Alder Lake je vybavený duálnym pamäťovým radičom, ktorý vie ako DDR4, tak aj DDR5. Problém je však so základnými doskami, ktoré vedia buď jedno, alebo druhé. A z nejakého dôvodu prišlo výrobcom základných dosiek ako dobrý nápad rozdeliť ponúkané modely na low/mid-end a high-end, pričom v hi-ende DDR4 dosku nezoženiete.

Intel Alder Lake
Diagram nového Intel Z690 chipsetu

Nový chipset prináša niekoľko noviniek. Medzi ne patrí napr. WiFi 6E a lepšie možnosti čo sa týka prenosových rýchlostí medzi chipsetom a procesorom pre PCIe zariadenia. Chipset a procesor je prepojený pomocou DMI 4.0 x8, ktoré zaisťuje dvojnásobné rýchlosti prenosu oproti Z590 chipsetu, a teda umožňuje využívať dva rýchle PCIe 4.0 NVMe disky na ich maximálnom výkone, čo doposiaľ v prípade Intel platformy možné nebolo.

Svetlo modro zvýraznené časti na diagrame poskytujú výrobcom dosiek určitú flexibilitu, vďaka ktorej sa napr. v prípade základnej dosky ROG MAXIMUS Z690 FORMULA stretnete s luxusnou RAID kartou pre dvojicu rýchlych NVMe M.2 diskov. Integrátori sa potom môžu tešiť z podpory Intel Optane Memory SSD, ktoré nájdete napr. v našich Alza BattleBoxoch.

Recenzia: AORUS Z690 MASTER

Na účely testovania najnovších procesorov 12. generácie som mal k dispozícii druhý najvyšší model AORUS Z690 MASTER od Gigabytu. Už na prvý pohľad ide o masívny kus hardvéru, a akonáhle ho vezmete do ruky, pochopíte, že nejde o žiadne strúhadlo.

Intel Alder Lake
Základná špecifikácia Z690 AORUS MASTER

AORUS Z690 MASTER je vybavená monštruóznou napájacou kaskádou s 19 + 1 + 2 fázami, ktorá je kompozíciou 105A mosfetov. Tá je chladená obrím heatsinkom, ktorý je originálne vidieť pod priehľadným I/O krytom. DIMM sloty pre operačné RAM pamäte sú oproti konkurenčným ASUS doskám vystužené plechovým krytom. K dispozícii je jeden PCIe 5.0 x16 slot, a ak by ste sa snáď obávali, že nebudete mať kam dať všetky svoje M.2 disky, AORUS Z690 MASTER vás rýchlo vyvedie z omylu päticou pasívne chladených M.2 slotov.

Intel Alder Lake
Možnosti chladenia Z690 AORUS MASTER

Heatsink Fins-Array III chladiaca napájacia kaskáda je asi tá najväčšia, akú som v poslednom čase na základnej doske videl. Heatsink je ošetrený uhlíkovou nanovrstvou, ktorá dopomáha k ešte lepšiemu odvodu tepla a okrem toho dodáva kovu veľmi zaujímavý vzhľad. Pre pasívny chladič na primárny M.2 disk budete len ťažko hľadať vhodných slov (v pozitívnom slova zmysle).

Intel Alder Lake
Konektivita pri druhom najvyššom modeli Z690 dosky od AORUSu.

Z hľadiska konektivity je AORUS Z690 MASTER vybavená 10GbE ethernet portom, WiFi 6E, DisplayPortom 1.2 a množstvom USB portov od klasických USB 3.0 až po USB 3.2 Gen2 Type-C. Samotná výbava a množstvo funkcií tejto dosky by vystačili na samostatnú, poriadne dlhú recenziu. S AORUS Z690 som strávil niekoľko hodín pri testovaní, taktovaní a objavovaní, ako táto nová platforma a procesory Intel Alder Lake 12. generácie fungujú, a musím uznať, že ide o naozaj podarený kúsok hardvéru. Ak máte v pláne poriadnu mašinu s procesorom, ako je Intel i9-12900K a veľmi rýchlymi DDR5 pamäťami, môžem dosku s pokojom odporučiť.

Recenzia: ROG STRIX Z690-A a MAXIMUS FORMULA

Po ruke som mal dve základné dosky od ASUSu, ktoré si určite zaslúžia chvíľku pozornosti. ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4 ako top DDR4 dosku a ROG MAXIMUS Z690 FORMULA ako top DDR5 dosku. Poďme sa teda v rýchlosti pozrieť na ich špecifikáciu a na to, čo ponúkajú.

ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4

ROG STRIX Z690-A je tým najvyšším modelom, ktorý pre procesory Intel Alder Lake spolu s DDR4 tento výrobca ponúka. A hoci ma mid-end hardvér málokedy osloví, doska ako celok ma veľmi milo prekvapila.

Intel Alder Lake
Základná špecifikácia ASUS ROG Z690-A STRIX GAMING WIFI D4

Základná doska je vybavená mohutnou napájacou kaskádou so 16 + 1 fázami a už prvýkrát, čo ju vezmete do ruky, je zrejmé, že ide o poriadny kus železa. Doska sa vďaka heatsinku VRM celkom prednesie, a tak sa ani nemusíte báť, že by si s takým procesorom, ako je Intel i9-12900K, hravo neporadila. K dispozícii je jeden PCIe 5.0 x16 so 16 linkami z CPU a dvojica PCIe 3.0 slotov z chipsetu. Ak máte vyššie množstvo SSD diskov, STRIX Z690-A vám ponúkne celkom štyri M.2 sloty a šesticu SATA portov.

Intel Alder Lake
Možnosti chladenia pri ASUS ROG Z690-A STRIX GAMING WIFI D4

Okrem už spomínaného monštruózneho heatsinku napájacej kaskády je príjemnou zmenou čiastočne využitá plocha I/O časti, ktorá nie je už iba z plastu, ale čiastočne z brúseného hliníka. Vyzerá to nielen dobre, ale navyše ide o ďalšie miesto, kam môže teplo odchádzať. Všetky M.2 sloty sú taktiež chladené hliníkovými heatsinkami, čo pri predchádzajúcej generácií nebolo zvykom, a za viac chladených slotov ste si museli priplatiť.

Intel Alder Lake
A čo konektivita?

Doska je čo sa konektivity týka bohato obdarená počtom USB portov na zadnej I/O časti, tak aj priamo konektormi na doske. Príjemným prekvapením je aj onboard Thunderbolt konektor. S doskou som strávil niekoľko desiatok hodín a musím povedať, že pôjde pravdepodobne o moju osobnú voľbu, na ktorej si po dlhých rokoch postavím nové daily PC na hry a na prácu. Svetlý dizajn, ktorý kombinuje bielu a striebornú, pôsobí veľmi decentne a s vhodnou voľbou ostatných komponentov si dokážem predstaviť luxusný svetlý build. Najväčším prekvapením bolo však tzv. Q-Release tlačidlo, ktoré je lankom prepojené s bezpečnostnou packou PCIe slotu pre grafickú kartu. Napokon to niekomu napadlo! S vylepšením v podobnom duchu sa stretnete aj pri M.2 slotoch, kde uchytenie diskov funguje pomocou jednoduchej aretácie plastovej západky. Už žiadne dištančné stĺpiky a miniatúrne skrutky, ktoré sa veľmi rady strácajú.

ROG MAXIMUS Z690 FORMULA

MAXIMUS Z690 FORMULA je hi-endovou doskou pre 12. generáciu procesorov Intel Alder Lake, ktorá je rovno vybavená na účely vodného chladenia. Je vybavená vodným blokom napájacej kaskády CrossChill EK III od EKWB. Biele vyhotovenie osobne vítam, ide o veľmi príjemnú zmenu.

Intel Alder Lake
Základná špecifikácia ROG MAXIMUS Z690 FORMULA

Napájanie procesora je zaistené VRM s 20 + 1 fázami, zloženej z 105A mosfetov, čo už je poriadny masaker. Ak plánujete obstaranie i9-12900K s cieľom vytiahnuť z P-cores maximum herného výkonu, potom pôjde v kombinácii s vodným custom loopom o skvelú voľbu. FORMULA je ďalej vybavená dvojicou PCIe 5.0 slotov, a je tu teda oproti DDR4 doskám možnosť zapojenia dvoch hi-endových grafických kariet, ak sa uspokojíte s ôsmimi PCIe linkami na kartu, čo by nemal byť problém.

Intel Alder Lake
Možnosti chladenia pri ASUS ROG MAXIMUS Z690 FORMULA

FORMULA je čo sa chladenia týka vybavená aj dostatočnou konektivitou pre monitorovanie vodného okruhu. Po vzore predchádzajúcej dosky je FORMULA osadená jednotným krytom, ktorý spája VRM heatsink dosky aj zadnú I/O časť. Nie je možné si nepovšimnúť veľký Q-LED displej hneď pod päticou, ktorý slúži na zobrazovanie ľubovoľných hodnôt, ako sú frekvencie, teploty atď.

Intel Alder Lake
ROG MAXIMUS Z690 FORMULA je vybavená bohatou konektivitou.

Ak by ste sa snáď obávali nedostatočnej konektivity, verím tomu, že FORMULA uspokojí aj tých najnáročnejších používateľov. A to nielen v tomto ohľade. Doske snáď prakticky nič nechýba a nenašiel som nič, čo by som jej mohol vytknúť. Rovnako ako vyššie predstavená DDR4 doska je FORMULA vybavená Q-Release funkciou. A keďže už sa mi pomaly hromadia zákazky na Alder Lake buildy, mám v pláne jeden svetlý build kompletne chladený vodou na tejto doske postaviť.

Metodika testu: Intel Alder Lake

Dnešné testy budú trochu iné, než na ktoré ste boli zvyknutí doteraz. Prvou veľkou zmenou je upustenie od testovania defaultu podľa špecifikácie výrobcu. A keďže budeme porovnávať predovšetkým odomknuté procesory na platformách určených na taktovanie, vezmeme to rovno bez limitov v rámci rozumného navýšenia výkonu. Inými slovami, dnešná perspektíva bude o tom, koľko výkonu z čoho dostanete, pokiaľ svojmu hardvéru venujete patričnú dávku odladenia. Týmto spôsobom sa pozrieme na súčasný, čerstvo premeraný výkon Intelov 8. a 9. generácie, Ryzenov 3000 a Ryzenov 5000 a postavíme ich proti trojici najnovších CPU Intel Alder Lake.

Nové Intel Alder Lake procesory sa mi dostali do ruky už začiatkom októbra a po prvotných testoch som usúdil, že hrať sa na default nemá zmysel a z hľadiska porovnávania niekoľkých rozdielnych architektúr od dvoch výrobcov na rôznych doskách by iba vznikol zbytočný chaos a nepochopenie. V dnešnej recenzii teda uvidíte výkon procesorov, ktoré boli stvorené na overclocking, a boli tak aj patrične využité. Druhou zmenou je upustenie od 3 840 × 2 160 (4K) rozlíšenia, ktoré sme nahradili oveľa obľúbenejším 3 440 × 1 440 rozlíšením, pretože herných monitorov tohto rozlíšenia sa predáva absolútne najviac. Navyše rozdiel v počte pixelov nie je zanedbateľný a CPU bottleneck bude vyšší ako v 4K.

i

Informácie k aktuálnosti výsledkov alebo čo sa väčšinou nedozviete

Väčšina výsledkov predchádzajúceho hardvéru, ktoré na internete nájdete v porovnaní s novým recenzovaným hardvérom, je staršieho dátumu. Je veľmi náročné vždy opätovne testovať skôr nameraný hardvér kvôli prípadným rozdielom vo výkone, ktoré môžu zapríčiniť ovládače, aktualizácie OS, novšie verzie prehliadačov, benchmarkov a bezpečnostných záplat.

Aj napriek tomu pri každej novej recenzii prípadný starší hardvér premeriavame.

Chladenie použité pri testoch

Celkem 13 procesorov bolo v priebehu októbra čerstvo otestovaných s výkonným AiO chladičom AORUS WATERFORCE X360 s pumpou na maximum, ventilátormi na 1 200 RPM a teplovodivou pastou Noctua NT-H2. S vyhliadkou nových procesorov bola pôvodne v pláne dospelá voda, čo tak trochu zhorelo na logistike. Avšak použitý AiO chladič je dostatočne výkonný na to, aby si poradil so všetkými testovanými modelmi.

Frekvencia procesorov, RAM a základnej dosky

Procesory Intel Coffee Lake boli testované na ich maximálnu rozumnú frekvenciu na všetkých jadrách a s operačnými RAM pamäťami na 3 600 MHz a časovaním CL 16-16-16-28-2T. Intel Alder Lake 12. generácie boli testované v dvoch režimoch. Ako so zapnutými E-cores, tak s vypnutými E-cores a manuálnym nastavením na čo najvyššej frekvencii na všetkých jadrách. DDR4 boli tiež nastavené na 3 600 MHz pri rovnakom časovaní ako Coffee Lake procesory pri Gear Modu 1. To bolo čo sa týka rýchlosti pamätí maximum, ktoré bolo možné v tomto móde dosiahnuť.

DDR5 boli nastavené na 5 200 MHz pri CL38. Treba spomenúť, že hoci som mal pre DDR4 jeden z lepších pamäťových 2R kitov vybavený Samsung B-die chipmi, DDR5 1R moduly od HyperX obsahovali Micron chipy a šlo o úplne základný kit, s ktorým čo sa týka časovania nebolo možné takmer vôbec pohnúť. Z690 FORMULA, ktorú som mal po ruke, bola síce vybavená prednastavenými DRAM profilmi aj pre môj typ modulov, ale akýkoľvek pokus o nahodenie jedného z profilov končil neúspešným pôstom. Moduly bolo síce možné zrýchliť z defaultných 4 800 MHz na 5 200 MHz, ale východiskové časovanie CL38-38-38-70-2T zostalo pevne pribité. Správanie na AORUS Z690 MASTER bolo totožné, takže neostávalo nič iné ako sa s výsledkom nastavenia uspokojiť a vrhnúť sa na testy.

AMD Ryzen boli testované so zapnutou funkciou PBO (Precision Boost Overdrive) na +200 MHz a s optimalizovanou krivkou napätia podľa kusu procesora na negatívny offset 15. Limity PPT, TDC a EDC boli nastavené podľa základnej dosky (ASUS CROSSHAIR VIII HERO DARK). Operačné pamäte boli nastavené na 3 733 MHz CL 16-16-16-32-1T pri pomere MCLK: FCLK : UCLK 1 : 1 : 1.

Operačný systém

Poslednou dôležitou vecou, ktorú musím spomenúť, je operačný systém. Windows 11 vyšiel 5. októbra, pričom netrvalo dlho a zistilo sa, že AM4 platforma trpí nezanedbateľnou stratou výkonu. Informácie v nasledujúcich pár dňoch hovorili o tom, že patch opravujúci túto chybu dorazí až po launchi Intel Alder Lake. Už v tej chvíli bolo jasné, že testovať AMD Ryzen pod Windows 11 nedáva zmysel. Okrem toho som prvé dni narážal na výrazné problémy so stabilitou pod Windows 11 pri hraní Far Cry 6. Aj tak som zo zvedavosti zmeral herný výkon s novými Intel Alder Lakemi pod Windows 11, porovnal s výkonom pod Windows 10 a nenašiel som takmer žiadny rozdiel.

i

Patch opravujúci výkon Ryzenov dorazil 21. októbra, pričom som zazrel problémy s výkonom zápisu na L3 cache, ale v tom čase som už dávno meral predchádzajúce generácie Intelov a konkurenčné Ryzeny pod Windows 10. Po domeraní všetkých procesorov 29. októbra bola pre Windows 11 k dispozícii kumulatívna aktualizácia, ktorá už nejaké rozdiely vo výkone spôsobila. Čerstvo som teda premeral herné testy pod Windows 11 a tie dávam pre úplnosť a transparenciu k nahliadnutiu tu.

Herné testy W10 vs. W11

Intel Alder Lake i9-12900KF; Windows

Výsledné testy, ktoré uvidíte už o chvíľu, teda prebiehali pod Windows 10. V ideálnom prípade by som rád všetko meral pod Windows 11, pretože Windows 10 neberie do úvahy feedback od Thread Directoru pri nových Alder Lake procesoroch. Bohužiaľ Microsoft hodil do celej veci neskutočné vidly a scenár merania AMD Ryzen so spomínaným bugom negatívne ovplyvňujúcim výkon jednoducho nedával zmysel. Budúci zásadný launch už bude kompletne pod Windows 11 a Alder Lake dostane šancu ukázať sa v plnej paráde aj s pomocou Thread Directoru.

Tentokrát to meranie skutočne stálo za to. Kto nezažil, nepochopí.

A teraz čerešnička na torte. V priebehu testovania AMD procesorov som si všimol podivnosť s výrazne nižším zápisom RAM. Vždy pri zmene CPU púšťam krátky RAM test pomocou Karhu Memtestu a kontrolujem latencie v AIDA64 z dôvodu odlišnosti pamäťového radiča čo sa týka kusu kremíka, pretože nie vždy rovnaké nastavenia fungujú bezchybne pre všetky testované kúsky. Neúspešný debugging som vzdal výmenou CPU, čím sa problém vyriešil. Vrátil som späť predchádzajúci procesor a všetko bolo OK. Tento bug sa v priebehu merania ešte niekoľkokrát opakoval, ale vždy som si dával pozor na to, aby som meral „bez bugu“.

Na záver musím dodať, že tentoraz bolo z môjho pohľadu testovanie nie tak úplne konzistentné, ako by som si predstavoval. Testovanie CPU nie je stopercentne konzistentné nikdy, a to predovšetkým v hernom prostredí. Výsledky predkladám tak, ako som ich nameral s najlepším svedomím v rámci férovosti pre obe strany. Ale nemôžem povedať, že som bol s priebehom testovania dvakrát spokojný, a dúfam, že budúci major launch procesorov bude „viac v pokoji“.


2D TESTY: Intel Alder Lake vs. konkurencia

  1. IPC: MicroBenchX
  2. RENDERING: Cinebench R23 a Blender Benchmark – Intel Alder Lake
  3. WEB A JAVASCRIPTS: Jetstream 2.0 a Speedometer 2 a Intel Alder Lake
  4. PRÁCA SO SÚBORMI: WinRAR a 7zip a (de)komprimovanie súborov – Intel Alder Lake
  5. SÚHRNNÉ TESTY: Geekbench 5 – Intel Alder Lake
  6. Video (de)encoding: x264, SVT-HEVC, dav1d (AV1) – Intel Alder Lake

Recenzia Intel Alder Lake: testovacia zostava

V akých aplikáciách Intel Alder Lake testujeme?

  • RENDERING: Cinebench R23 a Blender Benchmark
  • WEB A JAVASCRIPTS: Jetstream 2.0 a Speedometer 2
  • PRÁCA SO SÚBORMI: WinRAR a 7zip a (de)komprimovanie súborov
  • SÚHRNNÉ TESTY: Geekbench 5
  • Encoding/Decoding videa: x264, SVT-HEVC, dav1d

IPC MicroBenchX – Intel Alder Lake

Hneď na úvod si ukážeme hrubý výkon IPC. Ten býva dosť často predmetom diskusií a snáď tak tento test uspokojí zvedavosť tých, ktorým na testoch IPC záleží. Testujeme pomocou open-source benchmarku MicroBenchX od developerov známeho softvéru CapFrameX.

Intel Alder Lake

Aký je IPC výkon Alder Laku v porovnaní s konkurenciou a staršími generáciami?

Treba dodať, že test neodráža nutne realitu, pretože ide iba o hrubý výkon. Vo finále záleží na tom, ako konkrétne a efektívne sú inštrukcie využité. Avšak vypovedajúca hodnota tohto testu je s prihliadnutím na reálne testy predovšetkým v tom, že ZEN 3 má skvelé IPC, ktoré nie je maximálne využité a ide tu stále priestor na zlepšenie. Druhým zistením je IPC výkon Gracemont jadier, ktoré sú v porovnaní s Coffee Lake o cca 15 % slabšie, čo tiež nie je vôbec zlý výsledok.

RENDERING: Cinebench R23 a Blender Benchmark – Intel Alder Lake

Testy renderingu sú takou zabehnutou klasikou a záleží na tom, s akými softvérmi pracujete, ale tak či tak je v dnešnej dobe výhodnejšie renderovať na GPU. Aj napriek tomu sú testy v Cinebenchi neoddeliteľnou súčasťou každých CPU testov.

Cinebench R23

Intel Alder Lake; Tomb Raider

K výsledkom toho asi nie je veľmi čo dodať. Intel Alder Lake výkon má, nie že nie. V singlethreade sa pozeráme na cca o 21 % lepší výkon nad najnovšími Ryzenmi po ich odladení. Multithread je tiež masaker, ak porovnáte laicky počet pracovných vlákien. Avšak Cinebench R23 beží v defaulte 10 minút a musím povedať, že som mal čo robiť, aby som i9-12900KF uchladil. Stačí len o niečo horšie upnutie chladiča a dôjde k thermal throttlingu. Pokiaľ plánujete využívať tento procesor na maximum jeho výkonu po dlhý čas, rozhodne sa nezaobídete bez poriadneho custom loopu. Hráči to asi úplne riešiť nemusia, pretože sa pri hraní aj tých najnáročnejších hier na procesor týmto hodnotám nemajú šancu priblížiť.

Blender Benchmark CLI 2.9

Intel Alder Lake

Testy v Blenderi, obľúbenom open-source softvéri kreatívcov, len potvrdzujú to, čo predchádzajúci test. Intel i9-12900KF beží od prvej do poslednej sekundy na plný výkon. Nehľadí na teploty, spotrebu, je to jednoducho buldozér (pun intended). Len o pár eur drahší Ryzen 9 5950X je o niečo rýchlejší, ale čo je dôležitejšie, uchladíte ho pri podanom výkone v grafe úplne v pohode aj so skvelým vzduchovým chladičom Noctua NH-U12A.

WEB A JAVASCRIPT: Jetstream 2.0, Speedometer 2 a Intel Alder Lake

Nasledujúce dva testy sa môžu na prvý pohľad zdať ako zbytočné, pretože ich veľa ľudí nepozná. Opak je ale pravdou. Ide o tzv. browser benchmarky, ktoré testujú úlohy vykonávané cez webový prehliadač. Pravdou je, že webové úlohy založené na JavaScripte patria k tým najčastejším úlohám, ktoré nášmu PC dávame.

Jetstream 2.0 a Speedometer 2

Intel Alder Lake; Browserbench

Wow. Výkon Alder Laku je v týchto workloadoch naozaj slušný a aj napriek testovaniu vo Windows 10 musím uznať, že bežná práca na počítači s Alder Lake procesormi v Windows 11 je neuveriteľne responzívna. Škoda len toho nerfu AMD platformy, to je jediné, čo mi pri testovaní trochu kazilo zábavu.

PRÁCA SO SÚBORMI: 7zip a (de)komprimovanie súborov – Intel Alder Lake

Práca so súbormi je, či chcete alebo nie, ďalšou z najčastejších úloh, ktoré svojmu procesoru zadávate. Napríklad vždy, keď inštalujete nejaký softvér alebo hru, dochádza k dekompresii inštalačných súborov.

7zip a WinRAR - (de)komprimovanie súborov

Intel Alder Lake; Tomb Raider

Možno si ako hráči hovoríte, že tak často so súbormi predsa nepracujete. Opak je pravdou a konkrétne na výkone v dekomprimovaní záleží. Keď hráme hry, býva veľké množstvo dát (textúry a ďalšie) dekomprimované, čo nám uberá výkon procesora, ktorý potrebujeme hlavne na kŕmenie výkonnej grafickej karty.

SÚHRNNÉ TESTY: Geekbench 5 – Intel Alder Lake

Geekbench 5 je jedným z najpoužívanejších testov, ktorý obsahuje širokú škálu scenárov a úloh. Testuje kompilovanie kódu v rôznych jazykoch, kryptografické úlohy, matematické výpočty a mnoho ďalšieho. Meriame výkon pri zapojení jedného a všetkých pracovných vlákien.

Geekbench 5

Intel Alder Lake; Geekbench 5

Veľmi slušný nárast výkonu nových Intel Alder Lake procesorov 12. generácie sa potvrdzuje aj tu. i9-12900KF vykazuje pri zapojení jedného pracovného vlákna o 48 % lepší výkon oproti tri generácie staršej i9-9900K. Aj oproti Ryzenom 5000 ide o slušné navýšenie výkonu, ale už asi nejde o nič zásadné, čo by stálo vzhľadom na cenu novej platformy za upgrade.

Video (de)encoding: SVT-HEVC a dav1d (AV1) – Intel Alder Lake

Tentokrát som do testov zaradil prácu s videom. V nasledujúcich troch úlohách sa pozrieme na enkódovanie videa cez HEVC a dekódovanie AV1 pomocou dav1d od Videolan.

Práca s videom

Intel Alder Lake; Geekbench 5

Zatiaľ čo staručký a neefektívny spôsob enkódovania videa pomocou x264 pomaly nahrádza HEVC, pomaly sa začína adoptovať aj AV1. Na enkódovanie na bežne dostupnom hardvéri je zatiaľ ešte skoro, ale dekódovanie zvládnu dnešné procesory ľavou zadnou, a to aj vo vysokom rozlíšení.

HERNÉ TESTY: Intel Alder Lake vs konkurencia

  1. Frame simulation - 3D Mark CPU Profile
  2. eSport – CS: GO, a Starcraft II
  3. RayTracing - Cyberpunk 2077, Metro Exodus a Far Cry 6
  4. Kingdom Come: Deliverance a Star Wars: Jedi Fallen Order

Z minulých recenzií už máte prehľad, ako 3D testy prebiehajú. Súčasná situácia je asi taká, že aktuálne neexistuje procesor, ktorý by vo všetkých hrách stopercentne nakŕmil tak silnú grafickú kartu, ako je RTX 3090, a to aj vo vyššom rozlíšení. Nie je teda nič nové, že v čím vyššom rozlíšení hráte, tým menej snímok vaša grafická karta stihne pripraviť a tým menej ich musí procesor spracovať, hoci to nie je jeho jediná práca.

i Samozrejmosťou je potom čo najrelevantnejšia zostava hardvéru, teda hlavne rovnaká grafická karta s rovnakou verziou ovládačov a čisté operačné systémy s najnovším buildom a aktualizáciami.

Pre úplnosť vysvetlím, ako vyberám testovacie scény náročné na procesor. Buď ide o zle optimalizované hry, ktoré sú tzv. zaboundované na jednom pracovnom vlákne, ktoré vyťažujú na 100 %, čo je prípad Starcraftu II alebo Far Cry 6, alebo ide o scény, kde pri rýchlom pohybe dochádza k streamovaniu textúr, čo má na starosti procesor. To je prípad Cyberpunku 2077 alebo Kingdom Come: Deliverance. Moderné testovanie kladie dôraz na RayTracing, pretože CPU musí pritiahnuť viac objektov na scénu (draw calls) a zároveň má na starosti BHV manažment. V hrách, ako je Metro Exodus, ani nie je potrebný rýchly pohyb, hra je taká rozbitá, že silnú grafickú kartu jednoducho nevyloadujete, ani keby ste sa na hlavu postavili. No a CS: GO, to je kapitola sama o sebe. Stará, ale stále veľmi hraná DX9 hra, v ktorej ide o FPS viac ako kdekoľvek inde.

Testovacie scény v hrách sú merané pomocou softvéru NVIDIA FrameView, ktorý loguje frametimes, teda medzičasy medzi vykreslením jednotlivých snímok, a súčasne sú nahrávané logy z MSI Afterburn, ktoré obsahujú informácie o frekvenciách, vyťažení GPU a CPU, teplotách a ďalšie. Logy z NVIDIA FrameView sa následne synchronizujú podľa framerate s logami z MSI Afterburner a sú pripravené na snímkovú analýzu.

Aké hry sme testovali?

  • 3D Mark CPU Profile
  • Counter Strike: Global Offensive
  • Starcraft II
  • Cyberpunk 2077
  • Metro Exodus
  • Far Cry 6
  • Kigdom Come: Deliverance
  • Star Wars: Jedi Fallen Order
i

V nasledujúcich grafoch sa nachádza preklep vo forme i7-12700KF (6+4/5200CL38). Správne je i7-12700KF (8+4/5200CL38).

Frame simulation – 3D Mark CPU Profile

Nie že by som nejako fandil syntetike, ale nový benchmark od 3D Marku menom CPU Profile je skvelým nástrojom na otestovanie škálovania jadier v ideálnom aj menej ideálnom hernom prostredí. Test meria čas simulácie snímky pri zapojení 1 vlákna, 2 vlákien, 4, 8 a 16 vlákien a maxima dostupných pracovných vlákien. Výsledok je vyjadrený v čase.

3D Mark CPU Profile

Intel Alder Lake; CPU Profile

Pre úplnosť prikladám všetky varianty výsledkov testov. Avšak v praxi je najzásadnejší test pri zapojení jedného vlákna, čo je príklad vyložene zaboundovaných hier na procesore, ako je Starcraft II alebo Far Cry 6. Intel i9-12900K zvládne simuláciu snímky o cca 10 % rýchlejšie ako konkurenčný Ryzen 5000. Prax ale je, ako o chvíľu uvidíte, ešte trochu iná.

eSport – CS: GO a Starcraft II

Intel Alder Lake v Counter Strike: Global Offensive

CS:GO Counter Strike: Global Offensive je podľa Steamu stále jednou z najlegendárnejších a najhranejších hier. Vždy išlo, a zrejme ešte dlho pôjde, o základný kameň celého odvetvia eSportu. Vývojárom aj vydavateľom je Valve a hra beží na Direct X 11. Testovacia scéna sa odohráva na mape de_dust2 bez topánok po dobu 60 sekúnd, ktoré sú merané nástrojom FRAPS. Pre CS: GO účely sú metriky ako frametimes, GPU load (vyťaženie grafickej karty) zaznamenávané pomocou MSI Afterburner. Dátové logy z obidvoch súborov sú následne synchronizované pre snímkovú analýzu. Hra je spúšťaná pomocou parametra -console, v ktorom je potom nastavený parameter fps_max 0.

Nastavenie hry Counter Strike: Global Offensive pre testy

CS: GO; nastavenie videa

Counter Strike: Global Offensive

Intel Alder Lake; CS: GO

Nebudem predstierať, že testy CS: GO pri takto vysokých snímkových frekvenciách nezačínajú byť už tak trochu meme. Ale stále platí, že čím viac FPS v tejto staručkej hre máte, tým máte aj väčšiu kompetitívnu výhodu. Zaujímavým bugom bolo však 1 440 p rozlíšenie, ktoré nech som premeriaval niekoľkokrát, vychádzalo lepšie pre Ryzeny 5000. Buď už je veľmi stará táto hra, alebo ja.

Intel Alder Lake v Starcraft II

Starcraft II Starcraft II je opäť jedna z najhranejších RTS eSportoviek. Meraná je veľmi náročná custom scéna na najnižšie grafické rozlíšenie, ktoré predstavuje počiatok súboja 4v4. V prvých sekundách tu klesá FPS na veľmi nízke hodnoty a celá scéna má 30 sekúnd. Táto legendárna hra pochádza z dielne Blizzard Entertainment a je hojne hraná ako medzi občasnými hráčmi, tak medzi najtvrdšími profesionálmi.

Nastavenie hry Starcraft II pre testy

Starcraft II; nastavenie videa

Starcraft II

Intel Alder Lake; Starcraft II

Starcraft II bol tým prvým, čo som na i9-12900K pustil. A neveril som svojim očiam. Pre istotu som šiel do databázy skontrolovať posledné, cca osem mesiacov staré výsledky, a fakt, že áno. Starcraft II je snáď tá najnáročnejšia hra na jedno pracovné vlákno, ktorú som kedy testoval. A krásne je na nej vidieť aj moje skepsy k DDR5. Ak vypnete E-cores a pretočíte všetky P-cores na 5,3 GHz, získate neuveriteľných 35 % nad najnovšie Ryzeny 5000. 19 % rozdiel potom nájdete medzi DDR4 a DDR5 s rovnakým procesorom. Keď sa tento rozdiel porovná, bude za mňa ten pravý čas na DDR5 platformu.

RayTracing – Cyberpunk 2077, Metro Exodus a Far Cry 6

Intel Alder Lake v Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077Cyberpunk 2077 je akčná RPG adventúra z pohľadu prvej osoby, ktorá sa odohráva v otvorenom svete dystopickej metropoly Night City v Californii, v ktorom musíte plniť svoje žoldnierske úlohy. Hra bola postavená na hernom engine RED Engine 4 vývojármi zo štúdia CD Project Red a vydaná v decembri 2020 spoločnosťou CD Project. Meranie snímkovej frekvencie a frame times bolo vykonávané nástrojom FrameView v centre mesta rýchlym prejazdom na motocykli po dobu 20 sekúnd.


Nastavenie hry Cyberpunk 2077 pre testy

Cyberpunk 2077; nastavenie videa Cyberpunk 2077; nastavenie videa Cyberpunk 2077; nastavenie videa Cyberpunk 2077; nastavenie videa

Cyberpunk 2077

Intel Alder Lake; Cyberpunk 2077

Na testoch Cyberpunk 2077 je zaujímavé to, že tu DDR5 variant vyšiel o chlp lepšie. Samozrejme nejde o nijak zásadný rozdiel, ktorý by stál za menej rozumnú voľbu v podobe DDR5 platformy. Ak hráte vo vyššom rozlíšení, problém bude skôr nedostatočne silná grafická karta. To ale možno vyrieši o generáciu nadchádzajúci Hopper od NVIDIE, ktorý má pracovať na 48 V. Len dúfajme, že budeme mať fúzne reaktory v každej domácnosti, inak sa nám to hranie dosť predraží.

Intel Alder Lake v Metro Exodus

Cyberpunk 2077Metro Exodus je postapokalyptická FPS strieľačka založená na knihe ruského autora Dmitryho Glukhovskeho. Testujeme verziu Enhanced Edition s „vylepšeným renderom“ na účely RayTracingu a DLSS. Meriame dvadsať sekúnd dlhú scénu behu po koľajniciach po nehode na koľajniciach v lokácii Volga.

Nastavenie hry Metro Exodus pre testy

Metro Exodus; nastavenie videa Metro Exodus; nastavenie videa Metro Exodus; nastavenie videa Metro Exodus; nastavenie videa

Metro Exodus

Intel Alder Lake; Metro Exodus

Metro Exodus sme testovali vo verzii Enhanced Edition, ktorá bola oproti pôvodnej verzii vylepšená o vhodnejší render na účely RayTrackingu a DLSS. Výkon najnovších AMD procesorov aj úplne nových Intel Alder Lake 12. generácie tu podávajú vzhľadom na rozbitosť hry slušný výkon.

Intel Alder Lake ve Far Cry 6

Far Cry 6Far Cry 6 je akčná počítačová RPG odohrávajúca sa na fiktívnom ostrove Yara, ktorý bol inšpirovaný Kubou. Hra bola postavená na hernom engine Dunia Engine vývojármi zo štúdia Ubisoft Toronto a vydaná v októbri 2021 spoločnosťou Ubisoft. Meranie snímkovej frekvencie a frame times bolo rýchlym prejazdom dedinou hry po dobu 20 sekúnd nástrojom NVIDIA Frameview. Detailné nastavenie grafického rozhrania hry pre testy je uvedené na priložených snímkach.


Nastavenie hry Far Cry 6 pre testy

Far Cry 6; nastavenie videa Far Cry 6; nastavenie videa

Far Cry 6

Intel Alder Lake; Far Cry 6

Veľmi rád by som poznamenal niečo o výkone procesorov vo Far Cry 6, ale na DX12 hru ide o taký rozbitý počin, že to radšej nechám bez väčšieho komentára. Na druhej strane, aspoň je čo merať, že? Keby hry fungovali, ako majú, tak by testy procesorov nemali zmysel. A to predsa nikto nechce. Ja určite nie.

Kingdom Come: Deliverance a Star Wars: Jedi Fallen Order

Intel Alder Lake v Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance je akčná adventúra zasadená do stredoveku na území terajšieho Česka. Testovacia scéna má 30 sekúnd a tvorí ju priebeh tryskom na koni od východnej k západnej bráne naprieč Ratajami. Ide o veľmi intenzívnu scénu na procesor. Hru vyvinulo Warhorse Studio na čele s Danom Vávrou a beží na populárnom CryEngine.


Nastavenie hry Kingdom Come: Deliverance pre testy

Kingdom Come: Deliverance; nastavenie videa Kingdom Come: Deliverance; nastavení videa

Kingdom Come: Deliverance

Intel Alder Lake; Kingdom Come: Deliverance

Musím sa priznať, že som robil všetko pre to, aby som v tejto hre vytiahol 100 fps. Mal som na to vziať tekutý dusík, ale na to nebol čas, tak možno niekedy inokedy. Avšak Kingdom Come: Deliverancia je jedna z najnáročnejších hier na procesor čo sa týka multi-threadu a je to pekne vidieť aj na spotrebe, viď predposledná kapitola tohto článku. Vypínať tu E-cores trochu zmysel dáva, záleží len, ako veľmi to chcete hrotiť.

Intel Alder Lake v Star Wars: Jedi Fallen Order

Star Wars: Jedi Fallen Order asi nemá zmysel tematicky predstavovať. Ide o akčnú adventúru z pohľadu tretej osoby. Hra beží na Unreal Engine 4, developerom je Respawn Entertainment a vydavateľom Electronic Arts. Meriame 20 sekúnd dlhú scénu v oblasti imperiálnej rafinérie.


Nastavenie hry Star Wars: Jedi Fallen Order

Star Wars: Jedi Fallen Order; nastavenie videa Star Wars: Jedi Fallen Order; nastavenie videa

Star Wars: Jedi Fallen Order

Intel Alder Lake; Star Wars: Jedi Fallen Order

Strašne rád by som sa tu posťažoval, ako som sa pri testovaní tejto hry natrápil. Avšak prianie otestovať tento titul prišlo rovnako ako Metro Exodus z českej komunity, a tak som si povedal, prečo nie. Výkon najnovších procesorov 12. generácie Intel Alder Lake je tu skutočne poznať, a to aj vo vyššom rozlíšení.

Prevádzkové vlastnosti Intel Alder Lake

Pri prevádzkových vlastnostiach dvoch rozdielnych architektúr má zmysel porovnávať predovšetkým spotrebu. Zmeral som teda maximálne odbery na CPU PACKAGE, ktoré zahŕňajú všetky časti procesora pri práci v Cinebench R23. Pre zaujímavosť prikladám aj namerané teploty.

Prevádzkové vlastnosti 2D

Intel Alder Lake

Spotreba v plnej záťaži nízka nie je a konkrétne Intel i9-12900K je na hranici uchladiteľnosti s AiO AORUS WATERFORCE 360X na 1 200 RPM. Musím ale uviesť na rovinu, že v aktuálnej praxi bude ešte o niečo vyššia. V priebehu testovania dorazil BIOS pre Z690 MAXIMUS FORMULA, ktorý zdvíha PL2 na 250 W. Ten ale bohužiaľ nedorazil na Z690-A STRIX GAMING a rozdielne nastavenie by robilo tak akurát nekonzistencie v meraní. Po launchi teda očakávajte vo workloade tohto typu spotrebu o niečo väčšiu a rovnako tak aj nároky na chladenie. Avšak oproti predchádzajúcemu i9-11900K, ktorý si s ABT siahal na 310 W, ide o fajn zmenu, a ak porovnáte Alder Lake s Coffee Lakom 9. generácie, ide tiež o posun k lepšiemu.

Prevádzkové vlastnosti 3D

Intel Alder Lake

Pre väčšinu používateľov budú ale zaujímavejšie prevádzkové vlastnosti v hernom prostredí. Kingdom Come: Deliverance je najnáročnejšia hra čo sa týka celkového vyťaženia procesora, a preto to v nej tiež najviac žerie. Musím opäť upozorniť, že v rámci dnešných testov nešlo tak veľmi o efektivitu ako o výkon a vďaka nastaveniu PBO limitov na hodnoty základnej dosky je pravdepodobné, že by sa s Ryzenmi dalo dostať čo sa spotreby týka o niečo nižšie, bez výraznej straty výkonu.

Záver recenzie a hodnotenie Intel Alder Lake

Musím sa priznať, že hneď po prvom teste, ktorý som dal novému Intelu i9-12900K po tom, čo mi ho doviezol kuriér, som mal tak trochu problém veriť svojim očiam. Starcraft II je môj obľúbený benchmark na meranie single-thread výkonu v hrách. A nadšenie ma neopustilo ani po zvyšok testovania. Úplne nová architektúra, nový hybridný dizajn, množstvo výkonu, nová platforma, nové pamäte. Stále množstvo vecí na objavovanie, testovanie a taktovanie. Vidím to tak, že si po rokoch konečne postavím nové PC, oprášim aj dewarky a vyhrabem výbavu na taktovanie pod tekutým dusíkom. Teším sa, skutočne. Okrem toho sa venujem zákazkovej stavbe a ladeniu hi-endových PC zostáv na mieru a ako tak vidím, nie som sám, kto plánuje upgrade. Do konca roka mám už plno. Ľudia ešte ani nevideli reálny výkon a už chcú stavať nové herné a pracovné mašiny.

A teraz trochu triezveho pohľadu. Ide o extrémne drahú platformu. Aby nedošlo k nedorozumeniu, procesory sú vzhľadom na svoj výkon za slušnú cenu. Problém je so základnými doskami, ktoré sú naozaj napálené na cene a s DDR5 pamäťami to tiež zasa tak ružové nebude. Vidím ale rozumnú, zlatú cestu bez zbytočných kompromisov. Inými slovami, podľa môjho názoru je na DDR5 ešte veľmi skoro. Aplikačný výkon síce nijako zvlášť netratí, ale sú scenáre, v ktorých DDR4 performujú o poznanie lepšie. DDR4 pamätí je dostatok, sú už cenovo dostupné, a ak sa pozriete na ceny základných dosiek, nedáva jednoducho DDR5 zmysel, zatiaľ.

i Mohlo by vás zaujímať

A nejde ani o žiadne prekvapenie. Z odbornejších diskusií na Twitteri zaznievala dočasná nezmyselnosť DDR5 platformy už pekných pár mesiacov. Osobne by som s DDR5 platformou počkal ešte rok, možno dva. Až sa poriadne odladí výroba, na trhu sa objavia dobre laditeľné 2xR 16GB DRAM moduly s vyššími rýchlosťami a nižším časovaním. Až nejako rozumne klesnú ceny nielen pamätí, ale aj základných dosiek. Mid-endová DDR4 doska za 360 € je jednoducho šialenosť. 295 € za 5 200 MHz kit? Ok. Na druhej strane, časy sú, aké sú. Všade je všetkého málo a ceny rastú do nebies. Nemyslím to voči DDR5 časti tejto platformy nijako negatívne, ide len o triezvy pohľad podporený tým, že pokiaľ nemusíte mať to najnovšie, budete na tom lepšie a ešte dosť ušetríte.

Ďalšia vec je, že nepredpokladám spätnú kompatibilitu procesorov Intel Raptor Lake, ktoré by mali prísť cca o rok v tomto čase s novo predstavenými základnými doskami. A pri Meteor Lake, ktorý príde rok po ňom, už vôbec nie, pretože pôjde už zasa o novú architektúru. A tak nevidím rozumný dôvod hrnúť sa do DDR5 platformy. Jej čas príde, tým som si istý. Nie je na nej nič zlé ani nepodarené, len je jednoducho ešte skoro. Osobne tipujem, že ten pravý čas príde s Meteor Lake, teda so 14. generáciou Intel procesorov.

A pokiaľ chcete radu, či upgradovať a z čoho má upgrade zmysel, tak by som to videl nasledovne. Ak máte alebo plánujete poriadne výkonnú grafickú kartu z radu NVIDIA RTX 3000 a máte starší procesor Intel 9. generácie či starší, upgrade na 12. generáciu dáva zmysel. Ak máte Ryzen 3000, dáva upgrade zmysel taktiež. Pokiaľ vlastníte Ryzen 5000 a neprahnete po každom percente výkonu, upgrade vzhľadom na obstarávaciu cenu platformy už veľmi zmysel nedáva. Entuziasti a nadšenci do hardvéru si aj tak urobia, čo uznajú za vhodné, a tým proti upgradu radiť nebudem, bol by som pokrytec. A to sme ešte nevideli výkon existujúcich Ryzenov s V-CACHE a ZEN4 na seba tiež nenechá dlho čakať.

Intel Alder Lake

Intel Alder Lake

Intel Alder Lake

Intel Alder Lake prináša po viac ako siedmich rokoch skutočný zlom na poli procesorov. Výkon v single-trade aj multi-threade je výborný a ide o najvýkonnejšie procesory súčasnosti. Udeľujeme naše najvyššie ocenenie, Zlatého Alzáka!

Klady

  • Úplne nová hybridná architektúra
  • Nekompromisný výkon v hrách aj aplikáciách
  • Podpora DDR4 aj DDR5
  • Vzhľadom na výkon férová obstarávacia cena

Zápory

  • Veľmi drahá platforma ako celok
  • Na DDR5 je ešte skoro
  • Malá dostupnosť procesorov aj DDR5 pamätí
  • Nároky na chladenie i9-12900K/F

Nová 12. generácia Intel Alder Lake ponúka nekompromisný výkon v hrách aj aplikáciách, ktorý znamená svetlú budúcnosť pre nadchádzajúce generácie Intel procesorov. Jedno je isté, v tomto ohľade sa po dlhom čase nudiť nebudeme.

Michal Mikle

Michal Mikle

Som overclocker a nadšený Bitcoiner. Pri počítačovom hardvéri ma nevyužitý výkon nenecháva chladným a pre svoje záľuby hocikedy siahnem aj po tekutom dusíku či po iných extrémnych metódach chladenia. Založil som službu pre optimalizáciu Intel procesorov delid.cz, skladám PC na mieru a baví ma téma súkromia a bezpečnosti. Okrem digitálneho sveta sa zaujímam o permakultúru a ďalšie systémy nízkej časovej preferencie.


Intel Core i5-12600K
Procesor 10-jadrový, 16 vláken, 3.7GHz (TDP 150W), Turboboost 4.9GHz, Boost 4.9 GHz, 20MB L3 cache, Intel UHD Graphics 770, socket Intel LGA1700, Alder Lake-S

+ ZADARMO Promo elektronický kľúč Intel Back to School Bundle – potrebné uplatniť do 31.1.2023

338,90 €
Môžete mať dnes od 8:00
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: BOi512600k
Intel Core i7-12700K
Procesor 12-jadrový, 20 vláken, 3.6GHz (TDP 190W), Turboboost 5GHz, Boost 5 GHz, 25MB L3 cache, Intel UHD Graphics 770, socket Intel LGA1700, Alder Lake-S

+ ZADARMO Promo elektronický kľúč Intel Back to School Bundle – potrebné uplatniť do 31.1.2023

485,90 €
Môžete mať dnes od 8:00
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: BOi712700k
Intel Core i7-12700KF
Procesor 12-jadrový, 20 vláken, 3.6GHz (TDP 190W), Turboboost 5GHz, Boost 5 GHz, 25MB L3 cache, socket Intel LGA1700, Alder Lake-S

+ ZADARMO Promo elektronický kľúč Intel Back to School Bundle – potrebné uplatniť do 31.1.2023

456,90 €
Môžete mať dnes od 8:00
Na sklade 2 ks
Objednávací kód: BOi712700kf
Intel Core i9-12900K
Procesor 16-jadrový, 24 vláken, 3.2GHz (TDP 241W), Turboboost 5.2GHz, Boost 5.2 GHz, 30MB L3 cache, Intel UHD Graphics 770, socket Intel LGA1700, Alder Lake-S

+ ZADARMO Promo elektronický kľúč Intel Channel Enthusiast Specialty Bundle – nutné uplatniť do 30. 9. 2022

685,90 €
Môžete mať dnes od 8:00
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: BOi912900k
Intel Core i9-12900KF
Procesor 16-jadrový, 24 vláken, 3.2GHz (TDP 241W), Turboboost 5.2GHz, Boost 5.2 GHz, 30MB L3 cache, socket Intel LGA1700, Alder Lake-S

+ ZADARMO Promo elektronický kľúč Intel Channel Enthusiast Specialty Bundle – nutné uplatniť do 30. 9. 2022

644,90 €
Na ceste > 5 ks
Očakávame 22. 8. 2022
Objednávací kód: BOi912900kf
Intel Core i5-12600KF
Procesor 10-jadrový, 16 vláken, 3.7GHz (TDP 150W), Turboboost 4.9GHz, Boost 4.9 GHz, 20MB L3 cache, socket Intel LGA1700, Alder Lake-S

+ ZADARMO Promo elektronický kľúč Intel Back to School Bundle – potrebné uplatniť do 31.1.2023

308,90 €
Môžete mať dnes od 8:00
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: BOi512600kf
ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4
Základná doska Intel Z690, socket Intel LGA1700, PCI Express 5.0, 2× PCIe x16, 1× PCIe x1, 4× DDR4 5333MHz (OC), 6× SATA III, 4× M.2, USB 3.2 Gen 2, USB 3.2 Gen 2x2, USB-C, RJ-45 (LAN) 2,5Gbps, Bluetooth, HDMI, DisplayPort, 8ch zvuková karta, formát ATX

299,90 €
Môžete mať dnes od 13:15
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: ACz690rawd4
0
Vytlačiť
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií