AD homeoffice PET

Ako funguje sledovanie spánku na Apple Watch?

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Sledovanie spánku je funkcia, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou mnohých inteligentných hodiniek. Avšak v prípade Apple Watch sme sa dočkali až v priebehu roku 2020, po uvedení operačného systému watchOS. Ako funguje sledovanie spánku v reálnom živote a ktoré hodinky Apple Watch túto zaujímavú funkciu podporujú?

Ako funguje sledovanie spánku na Apple Watch? – OBSAH

  1. Inteligentné hodinky Apple Watch strážia (nielen) spánok
  2. Aplikácia Spánok
  3. Poradí si s meraním spánku batéria?
  4. Čo by mohol Apple v rámci merania spánku zlepšiť?
  5. Ktoré Apple Watch podporujú sledovanie spánku?
  6. Naše rady pre dobrý spánok

Inteligentné hodinky Apple Watch strážia (nielen) spánok

Monitorovanie spánku je pomerne dôležitá funkcia s ohľadom na celkové zdravie. Inteligentné hodinky Apple Watch sú v tejto oblasti mimoriadne silné, pretože ich výrobca vybavil iPhone aplikáciou Zdravie, do ktorej sa zhromažďujú informácie nielen z telefónu, ale aj z Apple Watch.

Čo dokáže aplikácia Zdravie?

V aplikácii Zdravie môžete komplexne sledovať všetky vaše pohybové aktivity vrátane denného počtu krokov alebo zdolaných poschodí. Ručne si tu môžete zaznamenať rôzne informácie vrátane telesnej hmotnosti, výšky, ako aj spotreby kofeínu alebo vypitej vody za deň. A okrem toho je možné sledovať aj ďalšie údaje pomocou iných aplikácií (napríklad aplikácií na sledovanie výživy a kondície) a zariadení kompatibilných s aplikáciou Zdravie.

Apple Watch; meranie spánku; zdravie; wearables;
Aplikácia Spánok v závislosti od používania iPhonu v noci sleduje váš čas v posteli a zobrazuje príslušné grafy. Zdroj fotografie: apple.com

Aplikácia zdravie po spárovaní Apple Watch a iPhone

Po spárovaní Apple Watch s iPhonom sa budú z Apple Watch pravidelne automaticky posielať informácie o vašej tepovej frekvencii do aplikácie Zdravie, kde si ich môžete podrobne prehliadať v kategórii Srdce. Apple Watch môžete nastaviť tak, aby do aplikácie Zdravie navyše posielali aj minúty cvičenia a ďalšie namerané údaje o aktivite, oznámenia o vysokej alebo nízkej tepovej frekvencii alebo napríklad okolnú hladinu hluku. Ženy potom ocenia prítomnosť špeciálnej aplikácie pre sledovanie menstruačného cyklu. A ak patríte medzi hrdých majiteľov Apple Watch Series 6, možno dlhodobo kontrolovať aj hladinu kyslíka v krvi.

i

Pozor: Inteligentné hodinky nenahradia lekára ani preventívne prehliadky.

Aplikácia Spánok

Samotné Apple Watch sú od watchOS 7 vybavené aplikáciou Spánok. V tej si môžete vytvoriť rozvrhy spánku, ktoré vám pomôžu plniť spánkové ciele. Keď si v noci necháte Apple Watch na ruke, môžu váš spánok sledovať. Po prebudení otvoríte aplikáciu Spánok a dozviete sa, ako dlho ste spali a ako sa vyvíjali vaše spánkové trendy počas posledných 14 dní. Dĺžka spánku je totiž jedným z kľúčových parametrov pre celkové fyzické, ale aj duševné zdravie.

Apple Watch; meranie spánku; zdravie; wearables;
Všetky nastavenia možno okrem Apple Watch upravovať aj priamo z iPhonu. Zdroj fotografie: apple.com

Z vlastných skúseností odporúčame nastaviť si v aplikácii Spánok minimálne dva rôzne časové rozvrhy. Jeden pre klasické všedné dni, kedy sa typicky vstáva o niečo skôr a ide sa do práce. A druhý pre víkendové dni, kedy je možné si prispať. Ak je váš plán spať 8 hodín denne, jednoduchým nastavením plánovaného budíka sa vám rovno aktivuje tzv. večierka. Ide o čas, kedy vás hodinky aktívne vyzvú, že už je načase vydať sa do postele.

Používanie rozvrhov má viac výhod. Akonáhle totiž nastane čas večierky, Apple Watch sa automaticky prepnú do spacieho režimu, kedy aktivujú režim Nerušiť (nebudú vás rušiť žiadne notifikácie), mnohonásobne znížia jas a určitým spôsobom sa uzamknú. Nemôže sa tak stať, že displej začne naplno svietiť, keď počas spánku pohnete rukou. Na odomknutie Apple Watch v spánkovom režime sa totiž musí pootočiť digitálnou korunkou.

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že meranie spánku nemusíte na Apple Watch nijako zvlášť spúšťať. Spánkový režim sa totiž automaticky aktivuje presne v čase nastavenej večierky. A pomocou senzorov (ale aj napríklad vďaka interakcii s iPhonom) ďalej hodinky poznajú, či sa ešte pohybujete, alebo či naozaj ležíte v posteli. Rovnako tak ráno sa meranie ukončí odklepnutím budíka alebo vaším pohybom, napríklad cestou na toaletu.

Ranný budík na Apple Watch je zaujímavý zážitok. Nečakajte žiadne nepríjemné drnčanie, ale naopak ide o príjemnú tichú melódiu, ktorú sprevádza jemné vibrovanie do zápästia.

Apple Watch; meranie spánku; zdravie; wearables;
Upravenie časového rozvrhu v aplikácii Spánok priamo na Apple Watch. Zdroj fotografie: apple.com

Poradí si s meraním spánku batéria?

Možno, že zo všetkých možných recenzií Apple Watch už viete, že tým najslabším článkom je výdrž batérie, pretože ide o typické jednodňové zariadenie. Ak teda pôjdete s hodinkami spať, môže sa tiež stať, že ráno budú mať kľudne len 20 % batérie, čo vám na nasledujúci deň rozhodne nevystačí. Preto je nutné zmeniť rutinu v nabíjaní a hodinkám dodať energiu napríklad pri večernej alebo rannej hygiene. A pokiaľ zabudnete, Apple Watch majú v rukáve ďalšiu vychytávku.

Ak pri Apple Watch klesne stav batérie pod dvadsať percent ešte pred večierkou, automaticky sa vám zobrazí notifikácia, aby ste hodinky dali nabíjať. To nejaký čas trvá, ale vďaka vychytávke v iOS 14 sa opäť notifikáciou na iPhone dozviete, že sú Apple Watch nabité na 100 %. Z tohto dôvodu sa nemusíte báť, že by vás monitorovanie spánku nejakým spôsobom obmedzovalo.

i V sieti niektorých operátorov si už teraz s hodinkami Apple Watch zatelefonujete aj pošlete správy bez iPhonu.

Čo by mohol Apple v rámci merania spánku zlepšiť?

Meranie spánku pomocou Apple Watch je rozhodne zaujímavá funkcia a Apple ju určite bude ďalej vylepšovať s každou novou verziou watchOS, ale pár nevýhod by sa určite našlo. Apple zatiaľ nedokáže nejak rozumne rozpoznať rôzne hĺbky spánku a trochu lepšie s nameranými údajmi pracovať. Napríklad budík by sa mohol aktivovať práve v nadväznosti na hĺbku spánku. Tiež nás mrzí absencia podpory aplikácie Zdravie na ďalších zariadeniach okrem iPhone. Prečo si nemôžeme hodnoty pohodlne prehliadať na iPade alebo dokonca na MacBooku?

Ktoré Apple Watch podporujú sledovanie spánku?

Hodinky Apple Watch sú už od samotného počiatku vybavené veľkým množstvom senzorov. To, kvôli čomu by iný výrobca urobil úplne novú generáciu hodiniek, Apple vyriešil softvérovou aktualizáciou. Avšak to má svoje drobné obmedzenia, pretože je nutné hodinky a samozrejme aj iPhone vybaviť aktuálnym softvérom. Konkrétne ide o watchOS 7 v prípade Apple Watch a súčasne je nutné používať iPhone 6s a novšie zariadenie s iOS 14.

Apple Watch, ktoré podporujú upgrade na watchOS 7

  • Apple Watch Series 3,
  • Apple Watch Series 4,
  • Apple Watch Series 5,
  • Apple Watch Series 6,
  • Apple Watch Series SE,
  • a samozrejme aj každé ďalšie pripravované Apple Watch.
Apple Watch SE; Apple; smartwatch; nositeľná elektronika; inteligentné hodinky; wearables;
Inteligentné hodinky Apple Watch SE disponujú mnohými funkciami zameranými na zdravie a bezpečnosť.

Naše rady pre dobrý spánok

To, čo robíte v bdelom stave, má veľký vplyv na kvalitu vášho spánku. Ak máte so spánkom problém, snažte sa zmeniť svoje denné návyky.

  • Choďte pravidelne na slniečko a skúste sa mu vystaviť aspoň na pol hodiny. Ideálne v dopoludňajších hodinách.
  • Obmedzte nikotín a kofeín. Oba tieto stimulanty vás môžu udržiavať v bdelosti.
  • Užívate pravidelne nejaké lieky? V tom prípade sa poraďte s lekárom, či problémy so spánkom nie sú ich vedľajším prejavom.
  • Ak si občas zdriemnete cez deň, snažte sa posledných šesť hodín pred večierkou zostať hore.
  • Skúste posunúť cvičenie na čas aspoň dve až tri hodiny pred tým, než pôjdete do postele.
  • Posledných pár hodín pred spaním veľmi nejedzte ani nepite.
  • Približne 3 hodiny pred spánkom sa vyhýbajte modrému svetlu, ktoré vyžarujú hlavne monitory či displeje telefónov. 
i Mohlo by vás zaujímať

Natívna aplikácia na sledovanie spánku v hodinkách Apple Watch dlho chýbala, ale už niekoľko mesiacov je plne funkčná. Vďaka skvelému prepojeniu s iPhonom sa určite oplatí ju vyskúšať.

Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií