AlzaBoxy Q1 Dvojročná záruka teraz aj pre firmy

Ako postaviť stan a ako sa oň starať

Zobraziť katalóg
Ako postaviť stan a ako sa oň starať

Máte stan a tešíte sa, až vyrazíte stanovať? Okrem samotných rád na postavenie stanu sa tiež dozviete, ako sa o stan starať a ako ho v prípade problémov, napríklad pretrhnutia, opraviť. Nezabudnite tiež, že stanovať nemôžete všade. Kde stanovať môžete?

Stanovať je potrebné na miestach, kde je to zákonom povolené.

Výber vhodného miesta na postavenie stanu

Voľba správneho miesta na postavenie stanu je na pohodlné nocovanie kľúčová. Vybraná plocha by mala byť dostatočne suchá, rovná a orientovaná najlepšie na juhovýchod, aby ranné slnko stan rýchlejšie vysušilo. Pozornosť venujte taktiež aj prípadným prekážkam, ktoré by mohli výrazne narušiť komfort nocovania – mravenisko, kamene, korene a konáre stromov. V blízkosti táboriska by sa mal ideálne nachádzať aj zdroj pitnej vody a suchého dreva ako paliva na založenie ohňa.

Čomu sa pri stanovaní vyhnúť

  • Hlbokým údoliam, v ktorých sa drží hmla, vlhkosť a chlad
  • Brehom riek, pri ktorých hrozí rozvodnenie
  • Strmým svahom a skalám, pod ktorými je nebezpečenstvo uvoľnenia zeminy či kameňov
  • Osamelým stromom ako častým cieľom bleskov počas búrky
  • Hlbokým lesom, kde je väčšinou chladno a navyše zakázané zakladať oheň

Ako postaviť stan

Pri stavbe stanu je potrebné riadiť sa pokynmi v príbalovom letáku, ktoré sú pre jednotlivé modely aj značky stanov individuálne. Stavba všetkých stanov by však v zásade mala prebiehať podľa podobného, všeobecného postupu.

Rozloženie stanu

Po výbere vhodného miesta vyberte z obalu stanu všetky jeho súčasti a rozložte ich na zem. Premyslite si požadovanú polohu stanu a podľa nej rozložte hlavnú plachtu (podlahu). Kým ju však začnete rozbaľovať úplne, ukotvite zatiaľ provizórne jej krajnú časť pomocou kolíkov, aby ste zabránili komplikáciám spojeným s vetrom. Vyrovnajte a upravte pozíciu hlavnej plachty, na zadnej strane ju môžete pripevniť kolíkmi už úplne. Inde po obvode stanu to tak však nerobte, kým nevztyčíte vzpery. Ak by ste podlážku zafixovali skôr, prevliekanie prútov by bolo ťažké.

Ukotvenie stanu

Kolíky zasúvajte do zeme pod uhlom 45°. Na ich ukotvenie použite gumové kladivo, klasické kladivo alebo obyčajný vhodný kameň. Prúty by mala plášťom prevliekať jedna osoba, a to najlepšie v sede na zemi. Prút jednoducho tlačte dovnútra určeného otvoru a ťahajte cez neho látku. Až po prevlečení všetkých prútov ich zároveň zdvihnite a zafixujte k podlahe, tým sa prehnú do určeného tvaru. Pomocou kolíkov zafixujte najprv prednú časť stanu a až potom bočné steny.

Praktické tipy na zaistenie bezpečnosti aj ľahké stavanie stanu

Na lepšie vypnutie stanu natiahnite povrázky plášťa do čo najväčšej vzdialenosti. Aby ste však minimalizovali riziko zakopnutia a následného úrazu, vyhnite sa ich ukotveniu na frekventovaných miestach (cesty) a zviditeľnite ich napríklad farebnými strapcami. Nezabudnite na záverečné vypnutie a ukotvenie podlahy. Aby ste cieľovú pozíciu stanu trafili už na prvýkrát, odporúčame uchovávať hlavnú plachtu zrolovanú ako koberec a pri stavbe ju iba rolovať smerom od seba.

Samorozkladacie, čiže pop-up stany

Desí vás stavanie stanu a chcete sa tomu vyhnúť? Riešenie existuje v podobe pop-up stanu, tzv. sekundového stanu, ktorý sa rozloží sám. Stačí ho vybrať z obalu a doslova vyhodiť do priestoru, sám sa postaví.

  • Sú ľahké
  • Skladajú sa sami v priebehu sekundy
  • Sú cenovo dostupné
  • Zloženie je tiež pomerne rýchle
  • Sú pomerne neskladné
  • Obmedzená ponuka

Stavanie stanu nie je veda, ale zábava.

i Plánujete kúpu stanu? Poradíme, ako sa orientovať v širokej ponuke stanov!

Údržba a čistenie stanu

O stan je potrebné sa starať po každom použití, aby slúžil v dobrom stave aj niekoľko rokov. Ak to nie je možné vykonať priamo na mieste, doma čo najskôr stan opäť rozložte, vyčistite a vysušte. Sušenie stanu by malo prebehnúť vždy, aj keď počas stanovania nepršalo.

Základné pravidlá údržby stanu

  • Stan čistite iba teplou až vlažnou vodou, v prípade väčšieho zanesenia použite mydlo.
  • Vyhnite sa všetkým agresívnym prípravkom.
  • Výrobca by mal vždy v návode uviesť odporúčané spôsoby a prostriedky na čistenie stanu.
  • Vyčistenie stanu môžete zveriť profesionálnej firme pre perfektný výsledok.
  • Len čo stan dokonale uschne, zložte ho a umiestnite na suché a tmavé miesto.
  • Impregnácia v prípade väčšiny moderných stanov nie je potrebná, materiál je už ošetrený a pri správnom používaní stanu vydrží niekoľko rokov.

Oprava poškodenia stanu

Najčastejším poškodením stanu je pretrhnutie látky. Na okamžité použitie je vhodné mať pri sebe opravné súpravy na stany, ktoré ihneď vyriešia problém, zabezpečia záplatu, a tým zamedzia ďalšiemu zväčšovaniu diery. V prípade poškodenia stanovej tyčky je vhodné mať pri sebe náhradné, ktoré zodpovedajú potrebám vášho stanu. Odporúčame aj lepidlo na švy, čo je najproblematickejšie miesto stanu, cez ktoré sa môže do stanu dostať voda.

Kde je povolené stanovať, čiže čo hovorí zákon

Podľa zákona je stanovanie na súkromnom pozemku povolené len so súhlasom majiteľa alebo správcu pozemku (miestny úrad, lesná správa a pod.). Ten zároveň nemá povinnosť o zákaze informovať formou cedule či tabuľky, takže je povinnosťou každého táborníka vyhľadať si majiteľa a vyžiadať si u neho súhlas s postavením stanu.

Zákaz stanovania platí aj v národných parkoch, chránených krajinných oblastiach a národných prírodných rezerváciách. V prípade odhalenia porušenia zákazu stanovania strážcom parku hrozí pokuta až 200 eur. Táborenie je v týchto oblastiach umožnené len na vyhradených miestach, v tzv. kempoch. Verejné táboriská sú označené tabuľkou a disponujú obvykle zdrojom pitnej vody aj základnými hygienickými zariadeniami.

Ponuka stanov

3,5 11×
Brother monodome 2
Stan outdoorový, tvar: tunel s jedným vchodom, pre max. počet osôb: 3, jednoplášťový, vodný stĺpec 1000 mm, hmotnosť 2.1kg
Zľavnené -26 %
22,90 € 30,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPT14575
Vytlačiť
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií