PET AP+ plus nový vizuál

Ako si užiť leto pri vode

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Pre milovníkov vodných radovánok je leto obdobím, kedy konečne vyrazia na rieky, rybníky, jazerá či vodné nádrže, aby si tam užili krásne počasie aj vodné športy. Okrem klasického plávania sa v poslednej dobe teší veľkej obľube paddleboarding čiže pádlovania postojačky. Nadšenci z radov vodákov, ktorí trávia celé leto na vode, sa už nemôžu dočkať, až po zime oprášia svoje lode a člny, a dobrodružnejšie povahy sa rovno vrhnú pod vodnú hladinu, aby pri šnorchľovaní či potápaní preskúmali všetky tajomstvá našich vôd. Pokiaľ aj vás láka vyskúšať niektorú zo spomínaných aktivít, na nič nečakajte a užite si to pravé leto pri vode!

Leto pri vode

Ako si užiť leto pri vode – OBSAH

  1. Začnite plávať!
  2. Paddleboardy si zamilujete
  3. Člny a lode na pravé vodné dobrodružstvo
  4. Ako začať s potápaním a šnorchľovaním?

Začnite plávať!

Rekreačné plávanie je ideálnym športom, ktorý môžu prevádzkovať všetky vekové kategórie aj ľudia, ktorí nie sú práve v najlepšej fyzickej kondícii. A práve leto k tejto vodnej aktivite priamo nabáda! Nemusíte hneď bežať do najbližšieho plaveckého bazéna a skočiť do dráhy na kondičné plávanie, úplne postačí, keď sa pri opaľovaní pri blízkom rybníku častejšie vydáte osviežiť a zaplávate si pre radosť a dobrý pocit. Ak sa plávanie stane vašou pravidelnou aktivitou, môžete sa tešiť na nasledujúce bonusy:

  • Spevnené telo – vďaka tomu, že pri plávaní zapájate väčšinu svalov a svalových skupín, bude vaše telo celkovo pevnejšie a vyrysovanejšie.
  • Eliminácia bolesti chrbta – veľa lekárov vám plávanie odporučí ako vhodnú aktivitu pri sedavom zamestnaní, vďaka ktorej posilníte ochabnuté chrbtové svalstvo.
  • Zvýšenie fyzickej kondície – plávaním správnym štýlom podporíte zvýšenie kapacity pľúc, a teda aj celkovú fyzickú kondíciu.
  • Odbúranie stresu – pri plávaní si skvele vyčistíte hlavu a uvoľníte napätie aj stres. Problémy jednoducho odplavia preč.

Plávanie je oproti ostatným športom veľmi dostupnou športovou aktivitou. Nemusíte totiž riešiť drahé športové vybavenie ani doň investovať, postačia vám len dobre padnúce plavky, vhodné plavecké okuliare a v prípade náročnejšieho vodného terénu tiež topánky do vody.

Leto pri vode
Plávanie je výbornou fyzickou aktivitou, ktorú možno prevádzkovať v každom veku.

Paddleboardy si zamilujete

Paddleboarding sa stal hitom posledných rokov, a tak môžeme pozorovať, že čoraz viac ľudí vyráža s doskou a pádlom brázdiť pokojnú vodnú hladinu a objavovať skryté zákutia jazier, rybníkov či dolných tokov riek. Okrem skvelej zábavy pri ňom posilníte telo a pohľad na rozľahlú vodnú hladinu príjemne upokojí vašu myseľ. Pádlovanie postojačky zvládnu začínajúci aj skúsení športovci a zviesť môžete aj malé deti, ktoré by však mali byť vybavené kvalitnou záchrannou vestou.

Láka vás pádlovanie postojačky? Vydajte sa na vodu s tými najlepšími paddleboardami!

Ovládať paddleboard nie je vôbec zložité, hoci sa to neznalému človeku môže na prvý pohľad zdať. Faktom však je, že ide o veľmi stabilné plavidlo, najmä ak ako začiatočník zvolíte širší paddleboard. Čo sa pádlovania týka, je rozhodne jednoduchšie než pádlovať na kajaku či v kanoe. Stačí si len prečítať pár základných rád, na zvyšok už si väčšinou prídete sami a najlepšou školou sú rovnako vlastné skúsenosti a odhodlanie.

i Ako vybrať paddleboard? Poradí vám náš sprievodca výberom.
Leto pri vode
Ovládať paddleboard sa ľahko naučia aj väčšie deti.

Člny a lode na pravé vodné dobrodružstvo

Zažite tú pravú letnú jazdu na nafukovacích lodiach či člnoch a vyskúšajte dovolenku na vode. Pre menej skúsených a začiatočníkov odporúčame jazdu na rafte po pokojnejších tokoch, skúsenejší vodáci hľadajúci adrenalínový zážitok zvolia radšej kajak alebo kanoe a pre vášnivých rybárov sa ponúkajú špeciálne rybárske člny s možnosťou prídavných motorov.

Ako začať s potápaním a šnorchľovaním?

Potápanie a šnorchľovanie je síce doménou morských vôd, napriek tomu aj v našich podmienkach majú tieto vodné aktivity svojich fanúšikov, ktorí sa im venujú na rekreačnej aj profesionálnej úrovni. Samostatnou kapitolou sú potom deti, ktoré dokážu s hlavou pod vodou hodiny skúmať, aké tajomstvá sa ukrývajú pod hladinou. Malým prieskumníkom a vyznávačom šnorchľovanie postačia k ich zábave iba kvalitné potápačské okuliare, šnorchel, prípadne neoprén. Ako sa však vybaviť, pokiaľ sa chcem pustiť do klasického potápania?

Leto pri vode
Kvalitné potápačské okuliare alebo maska patria k základnej výbave na šnorchľovanie aj potápanie.

Oproti šnorchľovaniu, na ktoré nie sú potrebné žiadne špeciálne zručnosti okrem plávania, je potápanie časovo náročnejšou a iste aj nákladnejšou záležitosťou. Než sa pustíte sami pod hladinu, bude treba získať rad teoretických aj praktických vedomostí a bez kvalitného potápačského výstroja a prítomnosti skúseného inštruktora, ktorý vás prevedie povinným potápačským kurzom, sa rozhodne nezaobídete.

Po absolvovaní kurzu dostanete certifikát, ktorý vás oprávňuje k základnému ponoru do maximálnej hĺbky 18 metrov, vždy však s asistenciou kvalifikovaného inštruktora potápania. K samostatnému ponoru získate oprávnenie až po účasti na špeciálnom potápačskom kurze, na ktorý sa však môžete zapísať až potom, čo za sebou budete mať minimálne 100 ponorov.

iPodvodné skútre sú hitom posledných rokov a využiť ich môžete aj pri šnorchľovaní a potápaní.


Vodné radovánky k letu patria, a preto neváhajte a spestrite si horúce dni osviežujúcim plávaním, potápaním alebo napríklad dobrodružnou jazdou na paddleboarde.

3,6
Seac Sub Hawai
Topánky do vody – vhodné pre ženy aj mužov, vyrobené z neoprénu a sieťoviny, odolné aj voči slanej vode, veľmi rýchlo schnú, pružná protišmyková zosilnená gumová podrážka, ochráni chodidlá pred nárazmi aj morským dnom, ergonomicky tvarované
18,49 €
Na objednávku – termín upresníme
Objednávací kód: SPTdd888nad
4,5
Intex Potápačská súprava Wave Rizer
Potápačská sada – detská, šnorchel a maska, transparentná farba, vhodná na rekreačné využitie
Cenová bomba
11,90 € Ušetríte 8,09 €
Na sklade > 10 ks u dodávateľa
Objednávací kód: HRAMH00064
Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií