Dvojročná záruka teraz aj pre firmy AP+ plus nový vizuál

Ako vybrať ortézu a bandáž

Zobraziť katalóg
Aktualizované

Ortézy (bandáže) sú zdravotnícke pomôcky, ktoré poskytujú oporu rôznym častiam tela, ako sú končatiny, kĺby a väzy. Tým zmierňujú bolesť po zranení alebo pomliaždení a urýchľujú zotavenie. Hoci bandáže zranenia neliečia, pomáhajú v ich prevencii a po zranení poskytujú podporu. Bandáže často využívajú športovci všetkých výkonnostných kategórií a vekov, ktorí sú po operačnom zákroku, alebo majú dlhodobé problémy s pohybovým ústrojenstvom. Aké existujú druhy ortéz a ako ich správne vybrať, aby ste sa lepšie cítili pri športovaní?

Ako vybrať ortézu

Ortézy

  • Vyrábajú sa pre rôzne časti tela
  • Urýchľujú hojenie
  • Poskytujú oporu končatinám, kĺbom aj väzom
  • Materiál typicky tvorí nylon, elastan a neoprén
     
Ortézy

Čo je dôležité pri výbere ortézy?

Rozdelenie ortéz

Rozdelenie ortéz podľa namáhaných telových partií

Princíp fungovania ortéz je vo vyvíjaní tlaku na liečené miesta. Využijete ich pri bolestiach, alebo na prevenciu nasledujúcich častí tela:


  • Ortézy na zápästia

Používajú sa pri problémoch s karpálnymi tunelmi, zápale šliach, artritíde a podobne. Stabilizujú ruku v neutrálnej polohe, zároveň ale neobmedzujú pohyb prstov. Vhodné napr. pre tenistov, basketbalistov, volejbalistov a ďalších športovcov intenzívne namáhajúcich ruky. To sa samozrejme týka aj detí. Aj pre nich zoženiete ortézu v zodpovedajúcej veľkosti. Ortézu na zápästí ale využijete aj pri práci v kancelárii, pomôže šetriť namáhané kĺby a väzy pri jednotvárnej práci na počítači.
 

  • Ortézy na lakte

Cítite pri športe bolesti lakťových väzov, svalov či kĺbov, ortézy na paže a lakte sú vhodným prostriedkom na ich zmiernenie. Pomáhajú tiež napríklad pri tzv. tenisovom lakti, kedy tlačia na úpony a tým uľavujú od bolesti. A to dospelým aj deťom.
 

  • Ortézy na kolená

Pomáhajú rozložiť sily pôsobiace na postranné väzy, meniskus alebo krížové väzy. Stláčajú tiež mäkké tkanivá a udržujú kolená v teple. Kolenné bandáže často využívajú basketbalisti, futbalisti, atléti, ale napríklad aj vzpierači, pri poúrazovej liečbe ich ocenia aj deti.
 

  • Ortézy na lýtka

Ortézy na nohy, presnejšie lýtka, nájdu svoje využitie všade tam, kde je potreba fixovať lýtko po úraze či operačnom zákroku. Pomáhajú zmierňovať bolesť, lýtko zahrievajú a zlepšujú krvný obeh. Ich použitie je aj preventívne, chránia pred úrazom. Samozrejmosťou je aj detská ortéza na nohu.
 

  • Ortézy na členky/ortézy na chodidlá

Ortézu na chodidlo či členok použijete pri športoch, kde hrozí podvrtnutie, výron, či natiahnutie členku. Vyhľadávajú ich napríklad tenisti, futbalisti, basketbalisti, ale aj atléti. K dispozícii sú aj v detských veľkostiach.
 

  • Ortéza na chrbát

Vhodné na spevnenie oslabeného chrbta, menšej distorzie alebo natiahnutie chrbtových alebo brušných svalov. V prípade potreby ich zaobstaráte aj pre svoje ratolesti.

Ortéza na zápästie Ortéza na lakeť Ortéza na koleno Ortéza na lýtko Ortéza na členok Ortéza chrbta
Na zápästie Na lakeť Na koleno Na lýtko Na členok Na chrbát
Typy ortéz

Typy ortéz (bandáží)


  • Bandáže z obväzu

V minulosti sa bandáže vyrábali z kusu handry, obväzu z obyčajných materiálov a neskôr z elastických obväzov. Nasadzovali sa omotaním okolo postihnutého miesta.
 

  • Bandáže z jedného kusu látky

Dnes sa miesto bandáží z obväzu používajú bandáže z jedného kusu látky. Pre každú končatinu či sval sa vyrábajú rôzne varianty, ktoré sa vždy anatomicky prispôsobia. Oproti obväzovým bandážam sa ľahšie a rýchlejšie nasadzujú. Proces ľahko zvládnu aj deti alebo seniori.
 

  • Páskové ortézy

Páskovým ortézam sa niekedy hovorí tejpy, elastickým pásikom z bavlny alebo polyurethánu. Podieľajú sa na zmiernení bolestí, hojení svalov alebo znižovaní lokálnych opuchov. S ich výberom vám pomôže náš sprievodca Ako vybrať a používať tejp.
 

  • Magnetické ortézy

Ich vlákna vyžarujú infračervené lúče, ktoré telo zahrievajú. Udržujú pokožku suchú a pomáhajú eliminovať baktérie a plesne. Podporujú krvný obeh, zmierňujú bolesť a tlak na ošetrovaných miestach a majú priaznivý vplyv na celkovú imunitu. Účinok magnetov tiež znižuje artritické bolesti a mierni prejavy menopauzy.

Materiál bandáží

Materiál bandáží a ortéz

Bandáž by mala byť z pružného materiálu, aby dokonale obopla namáhanú a liečenou časť tela. Zapínajú sa na suché zipsy.
 

  • Nylon

Priedušný a ľahký, zároveň veľmi pružný. Bandáže z nylonu sú príjemné na nosenie, pocitovo sa blížia prírodným vláknam.
 

  • Elastan

Veľmi pružný materiál. Bandáž zaistí stály tvar a zároveň veľmi dobrú pružnosť. Ľahko priľne k telu a pritom nebráni v pohybe. Často sa používa v kombinácii s ostatnými materiálmi.
 

  • Neoprén

Hrejivý materiál, pretože veľmi dobre drží teplo. Dokáže pevne zafixovať inkriminované miesto a zároveň je pohodlný.

veľkosť bandážou

Veľkosť bandáží

Značenie veľkostí bandáží je rovnaké ako a v prípade textilu, teda XS (extra malé) až po XXL (extra extra veľké).
 


XS

S

M

L

XL

XXL

Zápästia

do 14 cm

14 – 16 cm

16 – 18 cm

18 – 20 cm

20 – 21 cm

nad 21 cm

Lakte

do 24 cm

24 – 26 cm

26 – 28 cm

28 – 30 cm

30 – 32 cm

nad 32 cm

Stehenné

-

48 – 50 cm

50 – 52 cm

52 – 54 cm

54 – 56 cm

56-60 cm

Kolená

do 32 cm

32 – 34 cm

34 – 36 cm

36 – 38 cm

38 – 40 cm

40-42 cm

Lýtka

-

34 – 36 cm

36 – 38 cm

38 – 41 cm

41 – 44 cm

44-47 cm

Členky

do 37 cm

37 – 39 cm

39 – 41 cm

41 – 43 cm

43 – 45 cm

45-47 cm

Chrbát

-

61 – 81 cm

69 – 107 cm

91 – 132 cm

117 – 152 cm

-

Údaje v tabuľke sú orientačné a v prípade jednotlivých modelov bandáží sa môžu líšiť.

Časté otázky k bandážam

Aký je rozdiel medzi bandážou a návlekom?

Ortézy poskytujú oporu končatinám, kĺbom a väzom. Ich úlohou je zmierňovať bolesti po zranení a uľahčovať rekonvalescenciu. Naproti tomu, návleky pomáhajú skôr len udržiavať svaly prehriate a aktívne. Spravidla majú termoizolačné vlastnosti, takže umožňujú športovať aj v chladnejšom počasí.

Aký je rozdiel medzi bandážou a ortézou (prípadne tejpom)?

Bandáže sú na rozdiel od ortéz lacnejšie a jednoduchšie vo vyhotovení. Nemajú výstuhy na väčšie spevnenie liečenej oblasti.

Ortézy poskytujú väčšiu oporu ako bandáže a zameriavajú sa skôr na zlepšenie pooperačných stavov. Napríklad pri podvrtnutí členku alebo kolena sú ortézy vhodnejšie, pretože dodajú výraznejšiu podporu, sú teda v týchto prípadoch účinnejšie. Často ich predpisuje odborný lekár, avšak športovci, ktorí s nimi už majú skúsenosti, si ich tiež často kupujú bez predpisu.

Kedy bandáže pomáhajú?

• Pri rehabilitácii po zranení rôznych partií
• Pri bolestiach svalov a kĺbov končatín

• Podporujú prekrvenie organizmu pomocou kompresie postihnutej oblasti
• Ako prevencia pred zranením

Slovník pojmov – bandáže

Kompresná bandáž

Kompresná bandáž pevným tlakom obopína končatinu či inú časť tela po celom jej obvode. Má za úlohu zvýšiť rýchlosť prúdenia žilovej krvi a poskytne podporu svalom v inkriminovanom mieste.

Distorzia

Distorzia je, ľudovo povedané, podvrtnutie (najčastejšie členku). Z odborného hľadiska ide o prekročenie fyziologického rozsahu pohybu v danom kĺbe, či už priamym násilím alebo nepriamym pôsobením.

Elastan

Veľmi pružné vlákno, ktoré zaisťuje pružnosť bandáže.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií