AlzaPlus+ sport Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Ako vybrať bežecké topánky

Zobraziť katalóg
Aktualizované

Behanie je veľmi populárnym športom. Behajú ženy, muži, dospelí aj deti. Mnohým tento šport prináša čas na premýšľanie, iným zase dodáva pocit zadosťučinenia. Nech už to máte akokoľvek, dôležité sú správne vybrané topánky, pretože tie nepohodlné sú to posledné, čo by ste chceli pri behu zažiť. Pri výbere je potrebné popremýšľať hneď o niekoľkých rôznych parametroch, ktoré sa líšia človek od človeka. V nasledujúcom sprievodcovi sa dozviete, ako vybrať bežecké topánky ideálne práve pre vás, či už ste začiatočník alebo pokročilý bežec.

Sprievodca výberom bežeckých topánok – OBSAH

Tipy na výber bežeckých topánok

  1. Ak chcete poradiť, ako vybrať topánky na beh, najskôr si ujasnite, kde budete behať. Zameriate sa na ceste, lesy a nespevnený terén, alebo naopak, na asfaltové chodníky či bežecký ovál?
  2. Dôležité je tiež zohľadniť, či máte nášľap supinačný, pronačný, alebo neutrálny.
  3. Pri výbere bežeckých topánok tiež berte do úvahy podobu svojho tréningu. Budete vyrážať na mnohokilometrové tréningy, časté preteky, alebo si len občas chcete zabehať po práci?
  4. Bežecké topánky nikdy nevyberajte len podľa ich vzhľadu. Dôležitejšie sú iné vlastnosti, dizajn teda berte do úvahy až na konci výberu.
Bežecké topánky

Čo je dôležité pri výbere bežeckých topánok?

Veľkosť bežeckých topánok

Jedným z najdôležitejších parametrov je bezpochyby veľkosť bežeckých topánok. Bežecké topánky je vždy lepšie vyberať o pol alebo celé číslo väčšie, než sú vaše bežné topánky na chodenie. Nohy majú pri behu tendenciu „natiecť“, teda zväčšiť sa. Ak by ste pri behu nemali obuté dostatočne veľké topánky, mohli by ste to poriadne pocítiť. Topánky by vás tlačili a objaviť by sa mohli aj pľuzgiere, alebo dokonca sčernané nechty. Topánky na behanie preto vyberajte tak, aby ste:

  • Okolo palca mali dostatok miesta.
  • Mohli roztiahnuť prsty.
  • Cítili sa v nich pohodlne.

Vedľa dĺžky je pri výbere bežeckých topánok nemenej dôležitá tiež šírka. Tá musí byť opäť dostatočná, aby sa vaše nohy v topánke cítili pohodlne, ale zároveň aby v nej neplávali. Dobrým poznávacím znamením je, keď môžete pohodlne roztiahnuť prsty do šírky.

Ak neviete, ako vybrať bežecké topánky správnej veľkosti, a to čo najpresnejšie, prečítajte si náš článok Ako vybrať správnu veľkosť topánok.

Tlmenie bežeckých topánok

Tlmenie je kľúčový parameter pre pohodlie, ale aj pre bezpečnosť behu. V topánkach s vyšším tlmením dáte menej zabrať nohám a členkom najmä pri behu na tvrdom povrchu. Výrobcovia dnes bežne tlmenie upravujú aj podľa hmotnosti bežcov.

Najviac tlmené spravidla bývajú cestné topánky. Naša ponuka je rozdelená do troch kategórií:

  • Vysoké tlmenie – ideálne, ak beháte na ceste alebo inom tvrdom povrchu. Vyššie tlmenie odporúčame aj bežcom s váhou nad cca. 90 kg.
  • Stredná tlmenie – zlatá stredná cesta. Najvhodnejšie sú na beh napr. na tartane alebo inom umelom povrchu. Váhovo sa stredné tlmenie odporúča bežcom v rozmedzí od 70 – 90 kg.
  • Nízke tlmenie – ideálne do mäkkých, nerovných povrchov (napr. lesné cesty). Nízke tlmenie je tiež ideálne pre ľahších bežcov pod 70 kg.

Technika došliapnutia bežca

Techniky došliapnutí sú celkom tri:

  • Pronačný došľap – najčastejší došľap. Chodidlá sú vychýlené dovnútra, potrebná je výstuha vnútornej časti topánky.
  • Supinačný došľap – chodidlá sú vychýlené k vonkajšej strane, vonkajšia časť topánky je viac namáhaná.
  • Neutrálny došľap – záťaž na topánku je rovnomerne rozložená.

Ako zistiť svoj došľap?

Došľap možno dobre zistiť, keď sa pozriete na svoje bežné topánky. Ak je vnútro topánky opotrebované najviac z vnútornej strany, máte pronačný došľap. V prípade, že sú viac opotrebené vonkajšej strany topánky, ide o došľap supinačný. Neutrálne došľap máte v prípade, že sú obe strany opotrebené rovnako.

Ďalším spôsobom môže byť stúpnutie si mokrou bosou nohou na list papiera. Na ňom potom spoznáte, aký došľap máte.

Ak vám vyjde, že váš došľap je neutrálny, potrebujete topánky bez pronačnej podpory. Takéto topánky sú vhodné aj v prípade, že váš došľap je supinačný. Supinácia sa totiž nepovažuje za chybu a nie je potrebné ju zvlášť korigovať. Preto sa tiež bežeckých topánok pre supinačný nášľap vyrába len veľmi málo. Topánok „bojujúcich“ s pronáciou ale existuje viac ako topánok supinačných. Ich cieľom je poskytovať podporu prepadnutému členku.

Cestné bežecké topánky

Cestné bežecké topánky

  • Vhodné na spevnený, mestský terén
  • Často priedušná stavba a hladká podrážka
  • Výraznejšie tlmenie zvyšuje komfort behu

Ak neviete, ako vybrať bežecké topánky a beháte najčastejšie v meste, cestné bežecké topánky pre vás budú ideálne. Oproti trailovým topánkam majú hladkú podošvu, ktorá dobre priľne napríklad k asfaltu, ale aj menej odolnú vrchnú časť. Sú tak stavané na beh po cestách, chodníkoch, ale aj ďalších povrchoch, ako sú rovné a hladké poľné cesty, spevnené lesné cesty a podobne, a nie na beh lesom či iným náročnejším terénom. Cestné topánky vynikajú pohodlím a používatelia ich často používajú aj na bežné nosenie. Možno ich zaobstarať s väčšou či menšou mierou tlmenia, sú preto vhodné pre široké spektrum bežcov.

Výhody a nevýhody
  • Veľmi pohodlné
  • Ideálne pre začiatočníkov
  • Veľký výber
  • Pri behu v náročnejšom teréne môže dôjsť k zraneniu

Časté otázky pri výbere cestných bežeckých topánok

Ako sa líšia cestné od trailových bežeckých topánok?

Majú hladšiu podošvu, ktorá by v teréne, ako je hlina či blato, mohla kĺzať. Vrchný materiál je menej odolný a ľahšie sa roztrhne pri kontakte napríklad s vetvou na zemi. Ak nie sú topánky vybavené membránou, sú tiež menej odolné voči vode. Trailové topánky sú tiež spravidla tmavšie a zašpinenie na nich nie je toľko poznať ako na svetlejších cestných modeloch.

Prečo majú cestné bežecké topánky oproti trailovým menej odolný zvršok?

Pretože v prípade cestných topánok sa nepočíta s tým, že v nich budete behať napríklad po lese, kde hrozí roztrhnutie zvršku topánok o konáre, krovie a podobne.

Je možné s cestnými topánkami behať po lese alebo v teréne?

Áno, v ľahšom teréne, ako sú hladšie poľné cesty, bez problémov. V prípade ťažšieho terénu to ale vzhľadom na vyššie uvedené budete mať ťažšie. V náročnejších úsekoch vám to bude viac kĺzať a aj malá vetvička vám môže pretrhnúť vrchnú časť topánky.

Ako ďalej delíme cestné bežecké topánky?

Podľa tlmenie:

  • Objemové bežecké topánky – výrazne tlmené a skôr ťažšie ako tempové topánky.
  • Tempové bežecké topánky – menej tlmené a ľahšie topánky, vhodné na rýchle a tempové tréningy alebo na preteky.
  • Pretekárske bežecké topánky – ľahké a rýchle topánky určené pre pretekárov, ktorí už majú nízku hmotnosť.

Podľa využitia:

  • Tréningové – ponúkajú veľmi dlhú životnosť a pohodlie. Sú tak pomerne univerzálne a využije ich ako začiatočník, tak aj profesionál.
  • Pretekárske – ako názov hovorí, sú navrhnuté na preteky, a to predovšetkým tie dlhšie. Topánky sú však všeobecne stále celkom pohodlné.
Trailové bežecké topánky

Trailové bežecké topánky

  • Ideálne na nespevnené poľné alebo lesné cesty
  • Odolná stavba a hrubá podrážka chráni nohu
  • Mierne ťažšie ako cestné

Ak sa spýtate, ako vybrať topánky na beh v teréne, každý vám odpovie, že najvhodnejšie sú trailové, čiže terénne bežecké topánky. Tie sa uplatnia všade tam, kde tie cestné už nie sú vhodné. Hodia sa na lesné povrchy, ako sú lesné cesty a ďalší lesný terén, či chodníky so štrkom, korene stromov a podobne. Majú odolnejšiu podrážku, ktorá zospodu lepšie chráni nohu bežca napríklad na kameňoch, šiškách a nešmýkajú sa toľko na lístí alebo na blate. Trvanlivejší je tiež zvršok topánok, ktorý lepšie ustojí aj nejaké tie odreniny alebo kontakt s vetvami či pichľavou húštinou. Sú tiež spravidla menej tlmené než cestné bežecké topánky.

Výhody a nevýhody
  • Pevná obuv na náročnejší terén
  • Sú robustnejšie a chránia pred poranením
  • Poradia si s lesnou alebo poľnou cestou
  • Väčšinou najťažšie z bežeckých topánok

Časté otázky pri výbere trailových bežeckých topánok

Je možné s trailovými bežeckými topánkami behať po ceste?

Áno, ale nebude to tak pohodlné ako s cestnými modelmi. Terénne topánky nie sú tak tlmené a takisto podošva nie je prispôsobená na styk s hladkým povrchom.

Stačia mi na behanie len trailové topánky?

Ak beháte len v lese, tak áno. Pokiaľ ale máte možnosť povrchy striedať, odporúčame viac párov topánok. Na terén s hrubšou podrážkou, na ceste s hladkou. Bude sa vám behať lepšie a topánky vám dlhšie vydržia.

Dráhové bežecké topánky

Dráhové bežecké topánky

  • Prispôsobené na beh na bežeckom ovále
  • Veľmi nízka hmotnosť pre ľahký pohyb
  • Rôzne druhy podľa dĺžky trate

Dráhové bežecké topánky sú určené predovšetkým amatérskym aj profesionálnym pretekárom na krátke vzdialenosti. Ak sa teda venujete šprintu alebo iným krátkym behom a neviete, ako vybrať bežecké topánky, teraz zbystrite. Hlavnou devízou dráhových topánok je ultranízka hmotnosť, ktorá umožňuje vrtký a hlavne rýchly beh. Hmotnosť sa však nezníži sama, a tak sa v prípade dráhových topánok nedočkáte príliš stabilnej podpory chodidla alebo tlmenia. Ak vám dráhová obuv nestačí, ďalšie na škále sú len tretry so špeciálnymi klincami.

Výhody a nevýhody
  • Veľmi ľahká obuv
  • Stavba umožňuje maximálnu rýchlosť behu
  • Vhodné na rôzne dĺžky tratí
  • Krátka životnosť

Časté otázky pri výbere dráhových bežeckých topánok

Môžem v dráhových topánkach behať v lese alebo na ceste?

Dráhové topánky sú spravidla veľmi ľahké a majú tenkú podrážku. Dlhodobejší beh v náročnejšom teréne teda topánky poškodí a v horšom prípade by mohlo dôjsť k úrazu vášho chodidla.

Čím sú dráhové topánky špeciálne?

Dráhové topánky sa zameriavajú predovšetkým na rýchlosť a čistý výkon bežca. Sú tak mimoriadne ľahké, ale za cenu absencie akéhokoľvek výraznejšieho tlmenia alebo výstuh. Šprintérske tretry potom majú aj špeciálne klince, vďaka ktorým topánka pri behu nekĺže.

Slovník pojmov – bežecká obuv

Gore-Tex

Gore-Tex je špeciálny druh membrány, ktorá sa používa v kombinácii s odolnými textíliami. Chváli trvalou nepremokavosťou a vysokou odolnosťou voči mrazu, pričom si stále zachováva svoju priedušnosť.

Mondopoint

Mondopoint vyjadruje najdlhší rozmer chodidla. Možno si tak overiť, či topánka bude správne sedieť. Možný postup pri meraní je, položiť si na zem ku stene list papiera. Bosou nohou sa postaviť na papier tak, aby sa päta dotýkala steny a fixou označiť najdlhší prst na nohe (spravidla palec). Potom už metrom ľahko zmeriate vzdialenosť od steny (hrany papiera) k značke, ktorú ste si fixou urobili.

Drop topánky

Drop topánky je jedným z často uvádzaných parametrov bežeckej topánky. Ide o rozdiel v hrúbke podrážky na prednom a zadnom konci topánky. Ten sa spravidla pohybuje od 0 až do 12 mm.

Slovník pojmov

Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií