AlzaPlus+ sport PET

Ako vybrať bežky

Zobraziť katalóg

Aktualizované

Výber bežeckých lyží sa riadi schopnosťami lyžiara, jeho výškou, hmotnosťou, štýlom jazdy aj prostredím. Až potom vyberajte materiály, šírku či typy viazania. V tomto sprievodcovi sa pozrieme na to, ako vybrať bežky.

Vysoký skok na snowboarde
Výhody a nevýhody
  • Lacnejšie ako zjazdové lyžovanie
  • Priaznivý vplyv na kondíciu a imunitu
  • Vhodné pre mladých aj starších
  • Vysoká fyzická náročnosť pri nesprávnej technike
  • Musíte sa naučiť správne namazať bežky

Najčastejšie otázky pri výbere bežeckých lyží

Dá sa na bežkách na klasický štýl korčuľovať?

Áno, ale s menším komfortom. Dlhšie lyže na klasický štýl kladú vyššie nároky na techniku, lyžiar je preto menej obratný a spotrebuje viac síl. Zvýšené špičky klasických bežiek sa navyše zachytávajú v neupravenom snehu.

Ako namazať bežky?

Výber vosku nie je taká veda, ako vás v mladosti strašili. Bežky na korčuľovanie sa mažú sklzným voskom po celej dĺžke, tie na klasiku len na špičke a päte. Ak nemáte sklznice sa šupinkami, aplikujte stúpací vosk na plochu pod viazaním. Vosk samotný sa vyberá podľa teploty: modrý a zelený na zmrznutý sneh, žltý a červený pri teplotách mierne pod nulou. Hlavné je postupovať od nižších teplôt k vyšším. Vývoj lyží prispel k tomu, že vznikajú nanotechnológie znižujúce nutnosť údržby bežeckých lyží.

So šupinami alebo bez nich?

Šupiny na bežkách uľahčujú stúpanie, pri zjazde však trochu brzdia. Pre sviatočných bežkárov je tak táto no-wax úprava vítaná, u skúsených lyžiarov už nevýhody prevažujú. Modernou náhradou šupín je mohérový pás –funguje rovnako, ale kladie menší odpor cestou nadol.

Možno bežkovať aj mimo upravený terén?

V lyžiarskych strediskách nájdete upravené stopy na klasiku aj cesty vytvorené rolbou, aby sa lyže nezabárali do hlbokého snehu. Podmienky na horách sú preto ideálne, ale beh na lyžiach je možné prevádzkovať so správnym vybavením aj vo voľnej prírode – dôležité sú širšie a odolnejšie sklznice, teda so šírkou aspoň 47 milimetrov a vyššie. Ide teda o rekreačné bežkovanie, ako o tom píšeme v sekcii venovanej dôležitým parametrom.

Ako sa líšia pretekárske a turistické bežecké lyže?

Existujú v podstate 2 hlavné druhy bežiek. Pretekári preferujú lyže tvrdšie a užšie, čo im umožňuje ísť rýchlejšie a s menšou námahou. Širšie a mäkšie lyže pre začiatočníkov sú, naopak, stabilnejšie a často používajú materiály, ktoré sú odolnejšie voči drobným prekážkam na ceste, ako sú konáre či kamienky.

Aký je vzťah medzi výškou jazdca a dĺžkou lyží?

Klasické bežecké lyže bývajú približne o 20 cm vyššie, ako lyžiar.  V prípade lyží na korčuľovanie (skate) dĺžka prevyšuje jazdca maximálne o 10 cm. Lyže na oba štýly, tzv. kombi bežecké lyže, sa pohybujú medzi oboma hranicami, typicky sú o 10 až 15 cm dlhšie, než lyžiar. Rovnakú dĺžku majú aj backcountry lyže určené na jazdu mimo upravované trate.

Bežecké lyže

  • Dôležité sú dĺžka, šírka a zakrivenie
  • Delia sa na lyže na klasický štýl, korčuľovanie, backcountry a kombinované
  • Iba deti používajú lyže kratšie, než je výška človeka

Dôležité parametre

Dĺžka bežeckých lyží

Dĺžka sklznice ovplyvňuje rýchlosť jazdy. Hmotnosť jazdca sa rozloží na väčšiu plochu, takže sa toľko nezabára do snehu a kĺže s nižším trením. Zároveň sa však s dlhšími lyžami horšie zatáča, čo komplikuje aj techniku korčuľovania.

  • Príliš dlhé lyže – zle sa na nich zatáča, pri korčuľovaní si lyžiar často prišliapne päty, brzdenie pluhom vyžaduje veľmi široký, nepohodlný postoj.
  • Príliš krátke lyže – ľahko ovládateľné, ale jazda vyššou rýchlosťou je namáhavejšia.

Údaje uvedené v tabuľke značiace veľkosť bežiek berte len ako predstavu. Všeobecne možno brať, že ku svojej výške si pripočítajte 20 – 25 cm pri výbere bežiek na klasickú jazdu a približne 10 cm na bežky na korčuľovanie. Správna dĺžka bežiek sa ale odvíja nielen od výšky lyžiara, ale tiež od jeho telesnej hmotnosti.

Výška lyžiara Klasika Bruslenie
150 – 160 cm 170 – 185 160 – 170
160 – 170 cm 180 – 195 170 – 180
170 – 180 cm 190 – 205 180 – 190
180 – 190 cm 200 – 215 190 – 200
190 – 200 cm 210 – 225 200 – 210

Šírka bežeckých lyží

Súčasťou veľkosti bežiek je aj šírka lyží, ktorá sa odvíja od predpokladaného použitia. Technicky zdatnejší jazdci si užijú rýchlosť úzkych bežiek, pre turistov však úzke lyže znamenajú zabáranie sa do snehu a nižšiu stabilitu. Širšie lyže sú vhodnejšie aj na backcountry – ich ostré hrany umožňujú jazdu aj po zamrznutom snehu.

Šírka bežeckých lyží je kľúčovým parametrom na určenie, či ide o lyže turistické/rekreačné alebo závodný/športový typ. Ak majú bežky šírku do 45 mm, ide o závodný typ, určený pre skúsených bežkárov, ktorí potrebujú podávať maximálne výkony. Šírka od 47 mm naopak dobre poslúži všetkým rekreačným bežkárom, ktorí chcú aktívne odpočívať a nie naháňať rekordy.

  • Príliš široké lyže – zbytočne pridávajú hmotnosť, znižujú kontrolu nad jazdou.
  • Príliš úzke lyže – nestabilné, zvyšujú riziko poranenia členka, zabárajú sa do snehu.

Štýl jazdy

  • Klasický štýl – vyššie, ostré špičky na plynulý sklz, viditeľné vyklenutie pod viazaním, veľmi dlhé sklznice, pri niektorých modeloch stúpacie šupiny zabraňujúce preklzávaniu.
  • Korčuľovanie – nižšia špička, spevnené hrany a menšie prehnutie na optimálne zarezanie do snehu.
  • Kombi – kompromis medzi lyžami na korčuľovanie a klasický štýl.

Úroveň zdatnosti

  • Začiatočník – preferuje mäkšie, ľahko ovládateľné lyže. Výhodou je vyššia mechanická odolnosť, ktorá odpustí aj nedokonalú techniku.
  • Športovec – pre trénovaných jazdcov hľadajúcich rýchlu jazdu. Materiály športových lyží však stále znesú aj hrubšie zaobchádzanie.
  • Pretekár – lyže, ktoré na prvé miesto kladú rýchlosť na upravených tratiach. Rýchlosti sa podriaďujú stabilita, odolnosť aj nároky na servis.

Tvrdosť bežeckých lyží

    Tvrdosť bežiek je parameter, ktorý výrazne ovplyvňuje ich jazdné vlastnosti. Má vplyv na stabilitu a rýchlosť. Ideálny variant pomôže odhaliť test bežiek, kedy vyskúšanie lyží s rozdielnymi parametrami pomôže vo výbere.

  • Tvrdé – tvrdé lyže nie sú tak ľahko prešliapnuteľné, ľahšie „ustreľujú“ pri korčuľovaní, horšie sa v nich odráža a vyjsť kopec je s nimi ťažšie.
  • Mäkké – po celú fázu sklzu lyže sedia celou plochou na snehu, čo zvyšuje trenie a znižuje rýchlosť.

Viazanie bežeckých lyží

    Aj v prípade viazania je rozdiel medzi jednotlivými variantmi. Navyše je potrebné si všímať následné kompatibility pri výbere topánok na bežky. Ktorý typ viazania zvoliť? To je veľmi subjektívne a záleží len na osobných preferenciách.

  • Viazanie SNS – viazanie s jedným výstupkom, ktorý zapadá do drážky v topánke.
  • Viazanie NNN – má celkom dva výstupky, ktoré zapadajú do dvoch vodiacich drážok v topánke.
  • Viazanie NNN/PROLINK – systém je kompatibilný s NNN.
  • Občas je dobré si ako prvé skúsiť topánky a pri výbere tých najpohodlnejších k nim dokúpiť viazanie a lyže. Do viazania typu SNS patria topánky s jedným výstupkom, na viazanie NNN a PROLINK potom topánky s dvomi výstupkami.

Slovník pojmov – Bežky

Viazanie

Mechanizmus, ktorý spája lyžu s topánkou. Najpoužívanejšie typy sú SNS, NNN a ich modifikácie. Rozdiel je akurát v počte drážok, ktoré vedú topánku od špičky k päte. SNS má jednu širokú koľajnicu, NNN má dve užšie drážky.

Backcountry

Štýl jazdy na bežeckých lyžiach, keď sa vydáte mimo značené a upravené chodníky. Môžete naraziť aj na náročnejší terén, hodia sa preto odolnejšie lyže s oceľovými hranami na zdolávanie ľadu.

Skate

Technika jazdy na lyžiach, keď sa jazdec odráža z jednej nohy, zatiaľ čo kĺže po druhej. Na samotný sklz je typická pozícia s nohami do V s roztvorenými špičkami lyží. Korčuľovanie je rýchlejšie, než klasický štýl, ale aj náročnejšie na zdatnosť aj techniku.

Slovník pojmov

Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií