AP+ nový vizuál Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Ako vybrať cykloelektroniku

Zobraziť katalóg

Cykloelektronika vám zmeria množstvo najazdených kilometrov, rýchlosť a vybrané modely vedia dokonca aj navigovať. Celá kategória zahŕňa športtestery pre cyklistiku, cyklocomputery a cyklonavigácie. Jednotlivé typy sa od seba líšia funkčne, veľkosťou a typom displeja alebo technológiou pripojenia cyklocomputera so snímačom. Aký je medzi nimi rozdiel a na čo sa pri ich výbere zamerať?

Jak si vybrat elektrocyklotechniku

Ako postupovať pri výbere cykloelektroniky

  1. Vyberte si druh cykloelektroniky, ktorý potrebujete

  2. Rozhodnite sa medzi drôtovým a bezdrôtovým modelom

  3. Prezrite si funkcie rôznych cykloelektroník a vyberte si tie, ktoré sa vám najviac páčia

Podľa čoho vyberať cyklistickú elektroniku?

Drôtová verzus bezdrôtová technológia

Drôtová technika

Lacnejšia a oproti bezdrôtovým modelom vyžaduje čas od času výmenu len jednej batérie, ktorá sa nachádza priamo v prístroji. Nedochádza pri nich k rušeniu signálu vinou svetiel s elektromagnetickým spínačom.

Bezdrôtová technológia

Bezdrôtovú cykloelektroniku ľahšie nainštalujete, pretože nie je nutné ťahať kabeláž od snímača k držiaku na riadidlách. Bicykel bez káblov navyše vyzerá estetickejšie. Počítajte s vyššou obstarávacou cenou a častejšou výmenou dvoch až troch batérií. Tie sa totiž nachádzajú nielen v cyklocomputery, ale aj v snímači na vidlici, prípadne snímači frekvencie (drôtové cyklocomputery majú batériu len v samotnom prístroji). Batérie však bežne vydržia jednu alebo dve sezóny.

Displej cykloelektroniky

Športterstery

Keďže sa športtestery nosia na ruke, ich displej je na to prispôsobený. Je približne rovnako veľký, ako na klasických hodinkách. Cyklistické športtestery už bežne mávajú vo výbave aj dotykový displej. Displej na základnej obrazovke ukazuje spravidla aktuálnu rýchlosť či vzdialenosť. Drahšie modely umožňujú zvoliť si, ktoré ukazovatele sa vám budú na displeji zobrazovať.

Cyklocomputery

Tento druh cykloelektroniky sa na ruke nenosí, preto môžu mať aj veľké, až 2,7-palcové, displeje, na ktoré sa zmestí viac informácií. Displeje sú takisto v úplnej väčšine monochromatické a ovládajú sa tlačidlami po stranách.

Cyklonavigácie

Majú najväčšie displeje, uhlopriečka dosahuje až 3,5", ktoré sú z dôvodu zobrazenia cyklomáp navyše často farebné a dotykové. To však neplatí vo všetkých prípadoch, a tak sa môžeme aj pri drahších modelov nad tristo eur stretnúť s tlačidlovým ovládaním.

Funkcia elektrocyklotechniky

Drahšie modely môžu obsahovať užitočnejšie funkcie. Poznámka: Výpočet funkcií v kategóriách je orientačný a pri jednotlivých modeloch sa môže líšiť.

Základné modely

Aktuálna rýchlosť, najazdené kilometre za dnešný deň a celkovo, čas jazdy, aktuálny čas.

Stredná trieda

K funkciám základných modelov pridávajú priemernú a maximálnu rýchlosť, meranie pre viac kôl, momentálna alebo priemerná rýchlosť šliapania, stopky, podsvietený displej a jeho nastavenia alebo podporu dvoch priemerov kôl (typicky napríklad cestný a MTB).

Vyššia cenová trieda

K funkciám cykloelektroniky strednej triedy pridávajú navyše výškomer, meranie teploty, tepovej frekvencie alebo podrobnú analýzu dát v počítači.

Časté otázky pri výbere cykloelektroniky

Na cyklistiku je najlepší cyklistický športtester, cyklocomputer alebo cyklonavigácia?

Cyklo športtestery

Cyklo športtestery sú z veľkej časti multišportové hodinky, čo znamená, že okrem cyklistiky podporujú ešte ďalšie športy, ako je beh, lyžovanie a pod. Výnimkou sú napríklad cyklistické hodinky Lezyne Micro C, ktoré sa špecializujú iba na tento šport. Ak teda okrem bicyklovania prevádzkujete ešte ďalšie športy, športtestery sú pre vás vhodnou voľbou. Nevýhodou je vyššia cena. Najlacnejší športtester s funkciami pre cyklistiku kúpite približne za 95 € a viac.

Cyklocomputer

Pokiaľ sa naopak zameriavate len na cyklistiku a zároveň je u vás rozhodujúca cena, zvoľte niektorý z cyklopočítačov. Kúpite ich už od niekoľko málo desiatok eur a pritom sú svojimi funkciami absolútne dostatočné pre väčšinu používateľov. Pripevňujú sa na bicykel a na rozdiel od cyklo športtesterov, ktoré merajú pomocou GPS, využívajú snímače upevnené na prednom kolese.

Cyklonavigácie

Cyklonavigácie sú určené pre skúsených cyklistov, ktorí vyrážajú na dlhé výjazdy, či už v tuzemsku alebo v zahraničí. Na veľkom displeji zobrazujú nielen údaje, ako je rýchlosť či vzdialenosť, ale aj mapu.

Je lepšie zvoliť drahšiu cykloelektroniku známeho výrobcu, alebo ušetriť a vybrať si lacný model neznámej značky?

Rozhodne odporúčame osvedčených výrobcov aj napriek možnej vyššej cene. Ich výrobky netrpia konštrukčnými chybami, poruchovým softvérom, chybnými displejmi alebo zlými upínacími mechanizmami na riadidlá. Okrem objektívne kvalitnejšieho spracovania nie je pri značkových cyklopočítačoch problém dokúpiť náhradné diely či príslušenstvo, ako sú snímače, hrudné pásy a pod. Poskytujú tiež kvalitnejší záručný aj pozáručný servis alebo technickú podporu, čo pri neznámych výrobcoch nemusí byť pravidlom. Ich nižšia obstarávacia cena sa vám môže v konečnom dôsledku vypomstiť vo veľmi krátkej životnosti alebo menej pohodlnom používaní.

cyklo športtestery

Športtestery

  • Nasadzujú sa na ruku
  • Podporujú aj ďalšie športy
  • Vhodné pre všestranných športovcov


Cyklistický cyklocomputer

Cyklocomputery

  • Upevňujú sa na bicykel
  • Vyrábajú sa s GPS i bez nej
  • Sú lacné a majú väčšinou čiernobiely displej


Cyklonavigace

Cyklonavigácie

  • Spravidla majú farebný dotykový displej
  • Podporujú mapy a vedia navigovať
  • Okrem toho zaznamenajú aj vaše výkony


Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií