Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Ako vybrať detský bicykel

Zobraziť katalóg

Detské bicykle sú veľmi dobre ovládateľné a ľahké. Ich konštrukcia je odolná, aby sa zamedzilo vážnejšiemu poškodeniu pri prvých pádoch. Navyše ich môžete kúpiť v mnohých farebných vyhotoveniach.

Dětská kola
Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá ovládateľnosť
  • Ľahká konštrukcia
  • Odolné komponenty
  • Pre deti od 2 do 14 rokov
  • Mnoho farebných vyhotovení
  • Dieťa môže bicykel rýchlo prerásť

Dôležité parametre

Priemer kolesa

Priemer kolesa

Detské bicykle majú najčastejšie priemer 12" – 26". Veľkosť kolesa sa určuje podľa výšky postavy alebo výšky rozkroku meraného po vnútornej strane stehna.

Dieťa 2-4 rokyDieťa 3-5 rokovDieťa 4-6 rokovDieťa 5-8 rokovDieťa 7-11 rokovDieťa 10 a viac rokov

Vek

2 – 4 roky

3 – 5 rokov

4 – 6 rokov

5 – 8 rokov

7 – 11 rokov

10 a viac

Veľkosť kolesa

12"

14"

16"

20"

24"

26"

Výška postavy

82 – 100 cm

98 – 106 cm

104 – 122 cm

120 – 130 cm

127 – 142 cm

140 – 158 cm

Výška rozkroku

30 – 40 cm

36 – 44 cm

40 – 54 cm

52 – 59 cm

57 – 66 cm

64 – 70 cm

Výška rámu

Výška rámu

Výška rámu u detského bicykla je ideálna v úrovni pása.

Materiál rámu

Materiál rámu

Oceľové rámy majú vysokú pevnosť a nižšiu cenu. Ich nevýhodou je vyššia hmotnosť a podliehanie korózii.

Duralový rám je drahší, ale ľahší a zachováva si podobnú pevnosť ako rám oceľový.

Brzdy na bicykel

Brzdy

Najbežnejším variantom sú véčkovej brzdy (v-brake), ktoré brzdia trením gumovej plochy o ráfik. Sú lacné, nenáročné na údržbu, ale ich brzdný účinok pri kontakte s vodou klesá.

Druhým variantom sú brzdy kotúčové, ktoré brzdia dobre za mokra aj za sucha, ale sú náročnejšie na údržbu. Kotúčové brzdy môžu byť ovládané lankom alebo hydraulicky.

Detské bicykle

  • Vybavené a odolné
  • Jednoducho ovládateľné
  • Cena už od 90 €
Detský bicykel

Najčastejšie otázky pri výbere bicykla

Ako predchádzať tomu, aby dieťa z bicykla rýchlo vyrástlo?

Najlepšie riešenie je kúpiť bicykel, pri ktorom je vaša ratolesť na spodnej hranici výškového určenia. Máte tak istotu, že ho využije naplno a celú dobu pre neho bude veľkostne optimálny.

Budem potrebovať nejaké príslušenstvo?

Detské bicykle sú väčšinou vybavené blatníkmi, odrazkami a zvončekom. Odporúčame dokúpiť aj prilbu.

Aké zaobchádzanie bicykel vydrží?

Väčšina detských bicyklov je stavaných tak, aby vydržali prvotné pády. Avšak odporúčame vyvarovať sa nebývalo hrubému zaobchádzaniu a o bicykel sa pravidelne starať.

Aký je posed na detskom bicykli?

Na detskom bicykli sa sedí v tzv. neutrálnom posede (niečo medzi športovým a rekreačným). Je to posed úplne prirodzený vývoju detského tela. Nie je príliš náročný na chrbát, ale zároveň nie je tak odpočinkový ako rekreačný posed, pri ktorom sa sedí takmer úplne vzpriamene.

Slovník pojmov – kolesá

Prehadzovačka (menič)

Prehadzovačka je mechanizmus, ktorý nájdeme v prípade väčšiny bicyklov, a slúži na výber stupňa záťaže pri šliapaní. Pri zvolení nízkeho stupňa (v kopci), sa bude šliapať veľmi ľahko, avšak s vysokou frekvenciou. Naopak pri zvolení vysokého stupňa na rovnej ceste, nebudete musieť šliapať s takou frekvenciou a jazda bude pohodlnejšia.

Rám

Veľkosť rámu je udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa najlepšie podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám, alebo výšky postavy. Rámy sú oceľové, duralové a karbónové. Oceľové rámy majú vyššiu hmotnosť a podliehajú korózii. Výhodou je ich vysoká pevnosť a nižšia cena. Duralový rám nepodlieha ľahko korózii a je relatívne ľahký. Karbónový rám je zo všetkých najľahší, nepodlieha korózii, dobre pruží a v čase nedochádza k zníženiu pevnosti.

Vidlica

Odpružená vidlica je založená na stlačenom vzduchu alebo pružine. Pružinové vyhotovenie je lacnejšie variantom a poskytuje nepatrne citlivejšie tlmenie než vzduchové vyhotovenie. Nevýhodou je závislosť medzi silou pružiny a hmotnosťou jazdca, prípadne zmena vlastností pri zmene okolitej teploty. Vzduchové odpruženie je vhodné na šport aj rekreáciu. Tlak vzduchu je možné prispôsobiť hmotnosti jazdca a vďaka svojim vlastnostiam je veľmi často využívaný, hoci je jeho cena vyššia. Funkcia zamykania vidlice umožňuje z odpruženej vidlice urobiť pevnú. Pokiaľ vidlica zostane odomknutá pri jazde do kopca, časť sily, ktorá je prenášaná do pedálov, absorbuje vidlice.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií