AD homeoffice AP+ plus nový vizuál

Ako vybrať lyžiarske okuliare

Zobraziť katalóg

Pekné lyžiarske okuliare patria do výbavy každého moderného zjazdára. Kvalitné okuliare totiž len nechránia vaše oči od slniečka a snehu, ale tiež zlepšujú viditeľnosť a umocňujú zážitok z lyžovania. Ukážeme si, na čo všetko si dať pri ich výbere pozor a čo znamená ktorý parameter. Správne vybrané okuliare sa totiž nezahmlia, neprekážajú a hlavne chránia.

Jak vybrat lyžařské brýle

Ako vybrať lyžiarske okuliare krok po kroku

  1. Aby okuliare správne sedeli, je dôležitý výber správnej veľkosti rámčeka

  2. Ďalším krokom je rozhodnutie, do akého počasia okuliare potrebujete

  3. Nasleduje výber preferovaného zakrivenia a farby zorníka

  4. Veľmi dôležitá je tiež vhodná technológia odhmlievania

  5. Prezrite si našu ponuku a vyberte si vhodné okuliare vo vašej cenovej hladine

Podľa čoho vyberať lyžiarske okuliare?

Veľkosť rámčeka

Čo je rámik pri lyžiarskych okuliaroch?

Najzákladnejším a pre bežného požívateľa najdôležitejším parametrom je veľkosť rámčeka lyžiarskych okuliarov. Musí totiž perfektne sedieť na tvári, inak veľmi strácajú na svojej účinnosti. Štandardne sa okuliare vyrábajú v niekoľkých pánskych i dámskych veľkostiach.

Dôležité je, aby rámik rovnomerne priliehal na celú tvár a netlačil najmä pri nose, kde to môže byť po dlhšom používaní nepríjemné, až nebezpečné.

Predávame tieto druhy rámčekov:

Pánske lyžiarske okuliare – okuliare s väčším rámčekom určeným pre pánske a širšie tváre

Dámske lyžiarske okuliare – rámček, ktorý sedí hlavne dievčenským a detským tváram

Unisex lyžiarske okuliare – okuliare s rámčekom a farebným vyhotovením, ktoré sedí a pristane každému

Noframe

Špeciálny druh okuliarov, ktoré dosahujú najlepšieho zorného poľa. Rámček je pri nich redukovaný, až takmer kompletne odstránený. Získavajú vďaka tomu veľký rad výhod, najmä periférne videnie, jednoduchú výmenu skiel a lepšie tesnenie zamedzujúce nežiaducim prienikom vzduchu.

Zorník

Čo je zorník pri lyžiarskych okuliaroch?

Zorník je sklo okuliarov, cez ktoré sa pozeráme. Rozlišujú sa podľa zakrivenia, farby a svetelnej priepustnosti. Ide o druhý najdôležitejší faktor pri výbere lyžiarskych okuliarov.

Zakrivenie skla

Zakrivenie ploché

Sú zakrivené iba v jednom smere, sú teda lacnejšie na výrobu. Oproti sférickým zorníkom ale neposkytujú periférny výhľad a viac skresľujú.

Zakrivenie sférické

Sú zakrivené vo vertikálnej aj horizontálnej osi, menej skresľujú a sú skôr pri drahších okuliaroch. Aj tie najbežnejšie sférické zorníky bývajú lepšie ako zorníky ploché.

Priepustnosť

Ide o parameter, ktorý určuje, do ktorého počasia sú vybrané okuliare najvhodnejšie. Pre orientáciu je vhodné použiť nasledujúcu tabuľku.

Značenie Má priepustnosť Do akého počasie
S0 100 % – 90 % Veľmi zamračené, prudké sneženie, nočné lyžovanie
S1 89 % – 43 % Zamračené, šero, silná hmla
S2 43 % – 18 % Slabá hmla, ľahké sneženie, najuniverzálnejšia voľba
S3 18 % – 8 % Jasno až polojasno
S4 8 % – 3 % Slnečné a jasné dni

Fotochromatické okuliare – okuliare so zorníkmi, ktoré reagujú na okolité svetlo a samy upravujú svoju priepustnosť.

Farebnosť

Žlté, oranžové, ružové a červené – zvyšujú kontrast a uberajú na modrých farbách, sneh teda nepôsobí tak agresívne. Zároveň oveľa lepšie vnímame hrče a prekážky na svahu.

Tmavé – vhodné do slnečných dní, kedy zvyšujú komfort našich očí.

Modré, fialové a zelené – rovnomerne tlmia farebné spektrum, vidíme cez ne teda prirodzene.

Zahmlievanie

Prečo je kvalitný systém odhmlievania dôležitý?

Je to veľmi dôležité a väčšina ľudí má problém práve so zlou technológiou odhmlievania, je preto podstatné túto časť výberu nepodceniť. Na trhu sa momentálne nachádza niekoľko veľmi efektívnych konštrukcií, ktoré majú zahmlievaniu predchádzať:

Anti-fog – ide o základnú technológiu odhmlievania. Počas továrenskej výroby sa na povrch skla zorníka nanesie tenký ochranný film, ktorý má zahmlievaniu predchádzať.

Ventilácia – vetranie hrá najväčšiu rolu v predchádzaní zahmlievania skiel a okuliare s kvalitným odvetrávaním často nepotrebujú žiadnu ďalšiu úpravu. Preto sú zvyčajne v rámčeku, pene a niekedy tiež zorníku vetracie otvory. Najlepšie Hi-tech okuliare môžu byť vybavené aj malým vetráčikom.

Dvojitý zorník – funguje na princípe vzduchovej tepelnej izolácie medzi dvoma sklami zorníka. Teplotný rozdiel medzi jednotlivými povrchmi nie je teda tak radikálny a k zahmlievaniu nedochádza.

Užitočné a dôležité vlastnosti

Aké ďalšie užitočné vlastnosti si pri lyžiarskych okuliaroch postrážiť?

Pri lyžiarskych okuliaroch sa dá nájsť veľa ďalších užitočných funkcií, na ktoré je dobré si dať pozor.

Anti-scratch – sklá sú z tvrdého materiálu odolného proti poškriabaniu.

Polarizačné sklá – slúžia ako ochrana proti odleskom svetla z lesklých plôch, ako je vodná hladina alebo zmrznutý sneh. Oči sa teda tak ľahko neunavia.

Zrkadlové sklá – od svojho povrchu odrazia viac svetla, teda slnečné svetlo horšie preniká skrz. Ideálne pre lyžovanie vo vysokých horách a miestach s ostrým slnkom.

OTG – cez okuliare – zorník upravený pre použitie s dioptrickými okuliarmi.

Použitie s helmou

Pozor na voľbu helmy

Vzhľadom na to, že okuliare používame zásadne s helmou, by sme mali brať do úvahy tiež faktor jej rozmerov. Aj keď väčšina moderných okuliarov sa dokáže veľkosti helmy prispôsobiť, je lepšie si ich vyskúšať. Rovnako ako pri výbere rámu si musíme dať pozor, aby nám helma okuliare netlačila na nos.

Helmy mávajú v zadnej časti sponku pre uchytenie okuliarov. Pokiaľ vaše helma túto sponku postráda, je dobrý nápad sa pozrieť po okuliaroch s pogumovanou páskou. Tá totiž vďaka tejto úprave po helme takmer nekĺže.

Časté otázky pri výbere lyžiarskych okuliarov

Môžem používať lyžiarske okuliare, ak nosím dioptrické?

Áno, existujú totiž takzvané OTG (over-the-glass) okuliare, ktoré sa dajú pohodlne nosiť cez bežné okuliare bez komplikácií a straty komfortu. Prezrite si našu ponuku OTG okuliarov.

Môžem lyžovať iba s klasickými slnečnými okuliarmi?

Rozhodne by sme to neodporučili, lyžiarske okuliare totiž nechránia len pred snehom, ale aj pred nebezpečným horským UV žiarením. To bežné okuliare dokážu vyfiltrovať iba v obmedzenom množstve a nechránia tak spoľahlivo. Navyše v prípade pádu sa bežné okuliare ľahko rozbijú a ohrozujú tak vašu tvár a oči.

Potrebujem rôzne okuliare do rôzneho počasia?

Určite nie, množstvo okuliarov už je dnes fotochromatických, teda sú schopné reagovať na okolité prostredie a dokážu svoje zafarbenie prispôsobiť súčasnému počasiu.

Ochranné lyžiarske okuliare

Ochranné lyžiarske okuliare

  • Ochránia vaše oči a tvár pred vetrom a padajúcim snehom
  • Až 100 % UV ochrana
  • Konštrukcia všetkých tvarov a farieb
  • Modely pre hobby lyžiarov i profesionálov

Každý správny zjazdár potrebuje lyžiarske okuliare, aby ochránil svoju tvár na svahu pred prudkým vetrom a padajúcim snehom. Sú určené ako pre hobby lyžiarov, tak serióznych športovcov, pričom si u nás každý vyberie presne ten model, ktorý potrebuje. Aj keby malo ísť o najlacnejší model, správne opatrný lyžiar bez nich na kopec nevstúpi. Pripravili sme si pre vás ponuku tých najlepších na trhu, od úplne bežných po najnovšie technologické novinky.

Vytlačiť
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií