AD homeoffice AD homeoffice

Apple Watch 6 (RECENZIA) – najlepšie hodinky súčasnosti?

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované • Autor: Daniel Hlas

Apple Watch dlhodobo patria medzi najpredávanejšie inteligentné hodinky na trhu. S o to väčšou zvedavosťou sme sa pustili do praktického testovania v poradí už šiestej generácie, ktorá v sebe ukrýva len to najlepšie zo všetkých predchádzajúcich modelov. Sú Apple Watch 6 skutočne piesňou budúcnosti, alebo je realita úplne iná? Práve na to sa pokúsime odpovedať v dnešnej recenzii.

Apple Watch 6; Apple; smartwatch; nositeľná elektronika; inteligentné hodinky; wearables;

Apple Watch 6 (RECENZIA) – OBSAH

  1. Ciferník pre každou príležitosť
  2. Precízne dielenské spracovanie
  3. Vycibrený systém s limitovanou výdržou
  4. Keď je funkcií viac než dosť
  5. Na ceste k lepšiemu zdraviu
  6. Apple Watch 6 – špecifikácia, dostupnosť a cena

Ciferník pre každú príležitosť

Apple Watch 6 už na prvý pohľad zaujmú prekrásnym OLED displejom s vysokou jemnosťou, špičkovými farbami aj automatickou úpravou jasu, dosahujúceho až 1 000 nitov. Oproti Apple Watch 3 navyše získame o 30 % väčší obraz, čo je v kombinácii s užšími rámčekmi už naozaj poznať. Prítomný je tiež stále zapnutý displej (always-on), ktorý naopak chýba pri nižších modeloch vrátane Apple Watch SE. U konkurencie ide síce o bežnú funkciu dostupnú aj pri tých najlacnejších modeloch, Apple ju však prepožičiava len najvyšším generáciám, čím zákazníkov láka k ich kúpe. Apple Watch 6 však neponúka len univerzálne always-on ciferníky, ale poteší priamo špeciálnymi dizajnami vychádzajúcimi z aktuálneho ciferníka (viď foto nižšie).

Apple svojou ponukou prekrásnych ciferníkov a ich prepracovanosťou ľahko predčí akúkoľvek konkurenciu. Ciferníky sú rozdelené do kolekcií, ktoré majú určitý motív (napríklad časozberný zobrazuje zrýchlený pohyb v určitom meste). Z danej kolekcie si potom vyberieme konkrétnu podobu, čo v prípade časozbernej znamená zvoliť napríklad New York, Paríž alebo iné z mnohých ponúkaných miest. Ani tu prispôsobenie nekončí a často možno určiť aj font a farbu písma, prípadne typ zobrazovaných informácií (tzv. komplikácie), či už ide o počasie, kalendár, srdcový tep, alebo čokoľvek ďalšie. Kliknutím na tieto dáta pritom otvoríme príslušnú funkciu, čo nás ušetrí zbytočného otvárania menu. Medzi ciferníkmi možno zároveň prepínať pomocou jediného gesta, takže môžeme mať pripravených viacero ciferníkov a behom sekundy ich kedykoľvek prehodiť podľa danej situácie. Veľmi praktický je tiež obdĺžnikový tvar displeja, ktorý neusekáva riadky v hornej či dolnej časti obrazovky, a stáva sa tak výrazne prehľadnejším.

… … …
Navrchu jeden zo základných ciferníkov, dole porovnanie rovnakého ciferníka v always-on (vľavo) a bežnom režime (vpravo).

Precízne dielenské spracovanie

Inteligentné hodinky Apple Watch 6 sa pýšia špičkovým spracovaním až do toho najmenšieho detailu. Zatiaľ čo veľká časť konkurencie vsádza na polymér (v podstate plast), Apple Watch 6 má kovové puzdro, ochranné sklíčko Ion-X a zadnú stranu z keramiky so zafírovým kryštálom. Okrem luxusných materiálov musíme oceniť taktiež precízne spracovanie, pretože k sebe všetko dokonale prilieha a človek získava pocit, že za svoje peniaze dostal výrobok na najvyššej úrovni. Veľkým prekvapením tak nie je ani vodotesnosť do piatich atmosfér, ktorá odolá nečakanému dažďu, umývaniu rúk, ale aj plávaniu v bazéne.

Neprehliadnuteľná je tiež legendárna ovládacia korunka, ktorá umožňuje intuitívne posúvanie obsahu, pričom dáva aj spätnú väzbu pomocou jemných vibrácií. Zabudnúť nesmieme ani na relatívne nenápadné tlačidlo na pravej strane, ktorého stlačením otvoríme okienka spustených aplikácií, medzi ktorými tak môžeme jednoducho listovať. To šetrí čas aj energiu, keďže nie je nutné zatvárať jednu aplikáciu a zo základného menu hľadať inú, ako to často býva u konkurenčných zariadení.

… … …
Navrchu základné menu, dole pohľad na strany inteligentných hodiniek Apple Watch 6.

Vycibrený systém s limitovanou výdržou

Ďalším ťahákom Apple Watch 6 je operačný systém, ktorý ponúka jedno z najkrajších a najprepracovanejších prostredí vôbec. Zvlášť originálne je aj menu zložené z ikon jednotlivých aplikácií, ktoré je mimoriadne prehľadné a intuitívne, hoci záujemcovia môžu zvoliť aj menu zložené z riadkov. Ani dôraz na čo najlepší vzhľad našťastie nevyústil do akejkoľvek zadrhávania systému. Všetko je dokonale plynulé, za čo vďačíme najmä dvojjadrovému 64-bitovému procesoru, ktorý je súčasťou nového čipu S6.

Zaznamenať možno aj určitú hyperkorektnosť, kedy je nutné napríklad niekoľkokrát potvrdiť vykonanie určitej akcie alebo vybrať jednu zo šiestich farieb kože pri prvom použití niektorých smajlíkov. Proti jednoduchosti ide napokon aj rozdelenie funkcií do najmenej troch mobilných aplikácií, konkrétne Watch, Zdravie a Kondícia, prípadne tiež App Store. Daná komplexnosť však pramení aj z nadštandardnej možnosti prispôsobenia, takže si mnohé upravíme presne podľa našich predstáv. Z hľadiska konektivity sa potom spoľahneme na Bluetooth 5.0 a WiFi, ktorá je prítomná v pásme 2,4 GHz aj modernejšej verzii 5 GHz. Výrazným limitom je naopak kompatibilita obmedzená iba na mobilné telefóny iPhone, konkrétne iPhone 6s a novšie modely.

Apple Watch 6 majú rovnako ako predchodcovia relatívne obmedzenú výdrž batérie, ktorá podľa výrobcu zvládne len 18 hodín. O to väčšie prekvapenie skrývala praktická skúsenosť, pri ktorej nám hodinky vydržali okolo dňa a pol. Nižšia výdrž je však určitou daňou aj za prekrásny a zároveň prepracovaný systém s dokonale hladkým chodom. Batériu koniec koncov začínajú upozaďovat aj zvyšní výrobcovia, či už ide o Samsung, Fossil, alebo Huawei, ktorý pri tretej generácii znížil batériu z dvoch týždňov na 3 dni. Otázka nabíjania sa navyše týka len používateľov, ktorí s hodinkami spia, a aj tí si štandardne zvyknú na pravidelné dobíjanie napríklad v čase sprchovania. Celý proces v každom prípade spríjemňuje bezdrôtová nabíjačka s magnetickým prichytením.

… … …
Navrchu základný ciferník, vľavo dole pripomienky, vpravo dole vytváranie vlastného avatara (Memoji).

Keď je funkcií viac než dosť

Inteligentné hodinky Apple Watch sú na trhu od roku 2015 a za ten čas sa toho naučili viac než dosť. Medzi relatívne bežnými funkciami nájdeme budík, stopky, odpočítavanie, kalendár, kalkulačku, diktafón, svetový čas, kontrolu spúšte telefónu alebo detailné počasie vrátane predpovede na nasledujúce dni. Ovládať možno tiež hudbu prehrávanú na smartfóne, prípadne si muziku môžeme pustiť priamo z hodiniek prostredníctvom bezdrôtových slúchadiel. S vnútorným úložiskom 32 GB si nemusíme robiť starosti ani o voľnú kapacitu, Apple Watch 6 totiž bez problémov pojmú tisíce našich obľúbených skladieb. Široké možnosti rozšírenia predstavuje rovnako App Store, ktorý ukrýva kvantá aplikácií všemožného zamerania. Samozrejmosťou sú screenshoty aplikácií, hodnotenie od ostatných používateľov alebo opis, hoci ten zostáva predsa len v angličtine.

Pripravené sú tiež mapy umožňujúce ako zobrazenie našej aktuálnej polohy, tak navigáciu do zvoleného cieľa, či už sa prepravujeme pešo, na bicykli, alebo autom. Na cestách napokon využijeme aj službu bezkontaktných platieb Apple Pay, ktorú aktivujeme dvojitým stlačením tlačidla pred priložením k terminálu. Rovnako prístupná je aj hlasová asistentka Siri, ktorú spustíme jednoduchým zdvihnutím zápästia, hoci treba dodať, že Siri stále nevie po slovensky alebo česky.

Výrazne prepracované sú aj notifikácie, na ktoré môžeme odpovedať prostredníctvom smajlíkov, nákresov, predpripravených správ alebo diktovania. Apple Watch 6 rozoznajú každé slovo s až prekvapivou presnosťou a diktovanie sa tak pravdepodobne stane aj vašou obľúbenou voľbou, hoci v hlučnom prostredí ju pochopiteľne použiť nemožno. Uplatniť môžeme takisto vlastnoručne vytvoreného avatara (tzv. Memoji), ktorého si možno prispôsobiť až do tých najmenších detailov. Vďaka integrovanému mikrofónu a reproduktoru ľahko vybavíme aj telefónne hovory, stačí ponechať smartfón v dosahu.

… … …
Navrchu základný ciferník, vľavo dole aplikácia Hluk, monitorujúca hlučnosť prostredia, vpravo dole aplikácia Počasie.

Na ceste k lepšiemu zdraviu

Apple Watch 6 zaistia aj monitorovanie nášho zdravia. Spoľahnúť sa môžeme na celodenné sledovanie tepu vrátane upozornenia na abnormálne výkyvy, hoci meranie prebieha raz za niekoľko minút a náhle zmeny tak nemusia byť včas rozpoznané. O dáta presnejšie ako kedykoľvek predtým sa pritom stará tretia generácia optického snímača, ktorá zvláda aj meranie okysličenia krvi či EKG, čo je jedna z najvzácnejších funkcií vôbec. Originálnym prvkom je taktiež automatické spustenie 20-sekundového odpočítavania pri umývaní rúk, hoci to niekedy aktivuje aj obyčajné umývanie riadu.

Ďalšou osobitou funkciou je nepretržité meranie hluku, ktoré nás ihneď upozorní na príliš hlučné okolie. Samozrejmosťou je tiež sledovanie spánku, ktoré však máva problém s jeho automatickým rozpoznaním, takže zaspávanie dokážu narušiť pípajúce upozornenia. Prítomné je aj sledovanie stresu, hoci údaje o ňom sa prekvapivo ukrývajú len v mobilnej aplikácii, čo u tak zaujímavého ukazovateľa môže byť trochu frustrujúce. Pochváliť naopak musíme používanie termínu „variabilita srdcovej frekvencie“, ktorý na rozdiel od pojmu „stres“ nie je zavádzajúci, keďže ide o ukazovateľ záťaže celého organizmu. Užitočné sú tiež dychové cvičenia, ktoré podľa voľby trvajú 1 – 5 minút a pri nádychu jemne vibrujú, čím umožňujú zatvorenie očí pre ešte efektívnejšie upokojenie.

Apple Watch 6 za nás monitorujú aj dennú aktivitu, ktorá je vyznačená pomocou troch farebných krúžkov. Modrá farba tu označuje bežný pohyb, zelená intenzívnu aktivitu a modrá zasa prerušenie sedenia v určitej hodine. Denné ciele sa pritom automaticky upravujú podľa našej kondície, vďaka čomu sa stávajú dosiahnuteľnými skutočne pre každého. Možné je aj prepojenie s priateľmi, aby nás motivovalo vzájomné porovnávanie naplnenia krúžkov, pričom vytvoriť možno aj priamu súťaž. Z hľadiska ochrany zdravia musíme spomenúť tiež automatickú detekciu pádu, ktorá vedie k vytočeniu núdzového čísla. Podobne funguje aj funkcia SOS, kde trojité stlačenie tlačidla opäť zavolá pomoc, načo informovať môže aj nami vybrané kontakty.

Model Apple Watch Series 6 Apple Watch SE Apple Watch Series 3
Veľkosť 44 mm alebo 40 mm 44 mm alebo 40 mm 42 mm alebo 38 mm
Displej o 30 % väčší než pri Series 3 o 30 % väčší než pri Series 3 štandardný rozmer
Funkcia Always-On × ×
Meranie saturácie kyslíkom × ×
EKG × ×
Cena od 399 € 299 € 219 €

Zobraziť podrobnejšie porovnanie

Model Apple Watch Series 6 Apple Watch SE Apple Watch Series 3
Detekcia pádu ×
Monitorovanie hluku ×
Family Setup ×
Kompas ×
Výškomer stále aktívny stále aktívny aktívny na vyžiadanie
Korunka Digital Crown s haptickou odozvou s haptickou odozvou bez odozvy
Reproduktor a mikrofón 2. generácie 2. generácie 1. generácie
Reproduktor o 50 % hlasnejší o 50 % hlasnejší štandardný
Čip S6 S5 S3
Kapacita úložiska 32 GB 32 GB 8 GB
Bluetooth 5.0 5.0 4.2
WiFi 2,4 GHz a 5 GHz 2,4 GHz 2,4 GHz

Pripravený je tiež obrovský počet športových režimov, pričom niektoré z nich Apple Watch 6 rozpoznajú aj automaticky. Zvoliť možno tiež cieľ daného cvičenia, na ktorého dosiahnutie nás hodinky upozornia, aby sme vedeli, že môžeme pomaly končiť. Na vonkajšie aktivity je pripravený aj polohový systém GPS pre presnejší výpočet zdolanej vzdialenosti či záznam celej trasy. Podľa výrobcu však GPS vybije batériu za 7 hodín a na celodennú turistiku tak Apple Watch 6 práve robené nie sú. Hodiť sa bude naopak kompas, stále aktívny výškomer a v prípade kompatibilných posilňovacích strojov aj možnosť spárovania na zdieľanie všetkých dát.

Apple Watch 6 – varianty, dostupnosť a cena

Apple Watch 6 sú k dispozícii v mnohých zaujímavých variantoch, ktoré sa líšia veľkosťou (40 alebo 44 mm), materiálom aj odtieňom puzdra. V prípade hliníka môžeme vyberať z farby striebornej, zlatej, vesmírne sivej, modrej a červenej s názvom (PRODUCT) RED. O niečo drahšiu verziu z nehrdzavejúcej ocele možno oproti tomu zaobstarať v striebornej, zlatej alebo grafitovo sivej. Ešte väčší výber nájdeme v prípade remienkov, ktorých je na trhu nepreberné množstvo, vďaka čomu narazíme na rôzne materiály, vzhľady aj druhy zapínania. Úplnou novinkou je potom LTE verzia, ktorá umožňuje samostatné pripojenie k mobilnej sieti, a tým sprístupňuje ako volanie a SMS, tak internet. Apple Watch 6 sú k dispozícii od septembra 2020 a to v cene začínajúcej na 399 €. Ponuka všetkých modelov na vás čaká už teraz, pozrieť si ju môžete pomocou zeleného tlačidla nižšie.

inteligentné hodinky; smartwatch; wearables;

Apple Watch 6

Inteligentné hodinky

Apple Watch 6 bezpochyby patria medzi najlepšie inteligentné hodinky na trhu a majitelia iPhonov by ich rozhodne mali zaradiť do toho najužšieho výberu. Cena je síce o niečo vyššia, odmenou je ale po všetkých stránkach prvotriedne zariadenie, s ktorým budete viac než spokojní.

Klady

  • Bezkonkurenčné spracovanie
  • Najkrajšie ciferníky na trhu
  • Famózny systém s obchodom aplikácií
  • Mnoho variantov a ešte viac remienkov
  • Detekcia pádu, SOS aj EKG
  • Apple Pay

Zápory

  • Podpora iba iPhonov
  • Miestami zbytočne komplikované prostredie
  • 1,5-dňová výdrž batérie
  • Vyššia cena
Daniel Hlas

Daniel Hlas

Po absolvovaní IT strednej školy a filozofie na FF OSU, pokračujem štúdiom psychológie na FF UPOL. Práve poznávanie vied technických a humanitných, dvoch zdanlivo protikladných svetov, je mi inšpiráciou v živote aj autorskej tvorbe. V rámci viac ako desaťročnej publikačnej činnosti som písal o všemožných žánroch, od počítačových hier cez softvér a hardvér až po recenzie kníh alebo športové potreby.

Zobraziť skôr napísané preview

Séria Apple Watch sa už niekoľko rokov pýši titulom najúspešnejších smart watch na trhu. V priebehu roka 2020 Apple uviedol na trh hneď dva modely, ktoré výsadné postavenie kalifornského výrobca ďalej potvrdili. Prvý z nich, Apple Watch SE, láka atraktívnou kombináciou najdôležitejších funkcií a dostupnj ceny, zatiaľ čo vlajková loď Apple Watch Series 6 chce byť tým najlepším produktom na trhu. A už na prvý pohľad k tomu nemá ďaleko.

Apple Watch 6; Apple; smartwatch; nositeľná elektronika; smart hodinky; wearables;

Apple Watch 6 – OBSAH

  1. Jasnejší Always-On a nový rad ciferníkov
  2. Viac farieb, viac remienkov
  3. Maximum funkcií pre život bez kompromisov
  4. Pohybom k lepšiemu ja
  5. Keď je zdravie na prvom mieste
  6. Apple Watch 6 – špecifikácia, dostupnosť a cena

Jasnejší Always-On a nový rad ciferníkov

Tak populárne smart hodinky, akými Apple Watch 6 bezpochyby sú, nemôžu uspieť bez vycibreného displeja s tými najlepšími vlastnosťami. Prítomný panel preto neprekvapí vysokým rozlíšením alebo výbornou jemnosťou, ktorá patrí medzi tie najlepšie na trhu. Zážitok z obrazu pritom neohrozí ani meniace sa svetelné podmienky. Apple Watch 6 totiž jas automaticky upraví podľa okolitého prostredia a vďaka maximálnej svietivosťou 1000 nitov si ľahko poradí napríklad aj s letným slnkom. Prítomná je aj funkcia Always-On umožňujúca nepretržité zobrazenie všetkých základných informácií bez nutnosti ustavičnej aktivácie displeja. Apple Watch 6 navyše zvyšujú svietivosť funkcie Always-On o 250 %, čo zaistí ľahkú čitateľnosť za akejkoľvek situácie.

Apple Watch 6 Apple Watch 6

Operačný systém watchOS ponúka možnosť vytvoriť ciferníky s ľubovoľným dizajnom, ukazovateľmi dát a zástupcami aplikácií podľa vlastného výberu. Vďaka tomu je možné pripraviť špeciálne ciferníky na konkrétne situácie, či už fotografujeme, hráme futbal alebo sedíme v kancelárii. Pripravený ciferník jednoducho zobrazí všetko podstatné, aby nebolo nutné listovať naprieč funkciami a hľadať potrebné informácie. Po boku Apple Watch 6 pritom boli uvedené aj niektoré predpripravené kúsky ako je ciferník určený fotografom, ktorý zobrazí čas východu/západu slnka, dáta o počasí alebo aktuálne svetelné podmienky. Dobrodruhovia zase využijú ciferník s informáciami z kompasu alebo údaje o pozícii slnka a nadmorskej výške. Ďalšie ciferníky využijú fanúšikovia vodných radovánok, pozorovatelia oblohy, amatérski meteorológovia alebo priaznivci plánovania.

Predstavených bolo aj sedem absolútne nových ciferníkov na zobrazenie času, ktoré možno ďalej prispôsobiť k obrazu svojmu. Medzi nimi nájdeme vzhľad zložený z pruhov, ktorých farby a rozloženie si upravíme tak, aby sme podporili svoj obľúbený športový tím alebo vytvorili dizajn perfektne ladiaci k nášmu outfitu. Skvele vyzerá aj typografický ciferník ponúkajúci rôznorodé písma alebo GMT ciferník zobrazujúci aktuálny čas v niekoľkých časových pásmach naraz. Veľmi zaujímavý je aj umelecký kúsok od Geoffa McFetridga, ktorý vyobrazuje avatary, ktorých oči nahrádzajú aktuálny čas. Takých avatarov sú k dispozícii milióny a striedať sa majú pri každom zdvihnutí zápästia, takže nás ľahko neomrzia. Podobne vyzerá aj ciferník využívajúci MEMO, teda našu vlastnú animovanú postavu, ktorá všemožne reaguje na dotyk. Nové ciferníky si ostatne pozrite na obrázku nižšie.

Viac farieb, viac remienkov

V oblasti konštrukcie sa nezmenilo prakticky nič a Apple Watch 6 ponúkajú hliníkové puzdro zo 100 % recyklovaného materiálu v rozmeroch 40 mm a 44 mm. Spektrum dostupných farieb je ale širšie a vedľa zlatého, strieborného a vesmírne sivého si môžeme vybrať aj nový modrý alebo sýto červený variant. Posledný spomenutý nesie označenie (PRODUCT)RED a už na prvý pohľad zaujme svojím výrazným, a pritom nenúteným dizajnom.

Apple Watch 6; béžová Apple Watch 6; biela Apple Watch 6; červená Apple Watch 6; modrá Apple Watch 6; oranžová Apple Watch 6; pruhy Apple Watch 6; tmavo sivá Apple Watch 6; žltá Apple Watch 6; zelená

Svojho uvedenia sa dočkali tiež navliekacie remienky, ktoré sú pre majiteľov Apple Watch úplnou novinkou. Tieto remienky sú vyrobené z jediného kusu pružného materiálu a umožňujú tak rýchle navlečenie bez prítomnosti akýchkoľvek spôn alebo praciek. Prvý variant navliekacieho remienka tvorí silikónová guma, ktorá je vysoko pohodlná, ľahká a vhodná aj na šport. Existuje pritom hneď v siedmych farebných variantoch – bielom, čiernom, námorníckom tmavomodrom, citrusovo ružovom, cypersky zelenom, zázvorovom a (PRODUCT)RED. Lákavou alternatívou je potom pletený remienok z viac ako 16 000 nití recyklovaného polyesteru, ktoré vytvárajú úplne unikátnu textúru. Pletený remienok je dostupný vo variante uhlovom, atlanticky modrom, snovo zelenom, punčovo ružovom a (PRODUCT)RED. Perfektne padnúci rozmer v oboch prípadoch zabezpečuje výber z deviatich odlišných veľkostí a používateľovi tak stačí zvoliť si správny rozmer.

Či už si vyberiete čokoľvek, nejde o voľbu definitívnu. Apple Watch 6 totiž ponúka možnosť remienky kedykoľvek ľahko a rýchlo vymeniť. Pokiaľ si chcete pozrieť aktuálnu ponuku remienkov, neváhajte sa pozrieť na našu ponuku tu. Pre úplnosť ešte dodajme, že Apple predstavil tiež nové kožené opasky, remienky na Apple Watch Hermès aj novú edíciu Apple Watch Nike.

Apple Watch 6; Apple; smartwatch; nositelná elektronika; chytré hodinky; wearables;
Podoba všech pěti barevných variant pletených navlékacích řemínků.

Prohlédnout varianty navlékacích řemínků

Apple Watch 6; Apple; smartwatch; nositelná elektronika; chytré hodinky; wearables;

Maximum funkcií pre život bez kompromisov

Inteligentné hodinky Apple Watch 6 nie sú len nádherným produktom, ale aj funkciami nabitým zariadením. Vo výbave nájdeme napríklad budík, kalendár, mapy, predpoveď počasia, virtuálnu asistentku Siri alebo možnosť prijímať telefónne hovory, SMS správy a notifikácie. Z App Store si navyše stiahneme akúkoľvek aplikáciu podľa vlastného výberu a počet funkcií Apple Watch 6 je tak prakticky nekonečný. Priaznivcov bezkontaktných platieb zase poteší prítomnosť služby Apple Pay, ktorá je novo podporovaná aj v Slovenskej republike. Mobilná aplikácia aj systém hodiniek sú navyše v slovenčine a plnej podpory sa teší tiež slovenská diakritika.

Apple predstavil aj novú službu Family Setup, ktorá umožňuje využívanie Apple Watch aj tým členom domácnosti, ktorí nevlastnia iPhone – všetky hodinky stačí spárovať s jediným telefónom. Majiteľom LTE verzie pritom zostane vlastné telefónne číslo a v prípade detí je možné nastaviť aj kontakty, s ktorými môžu komunikovať. Užitočné môžu byť aj oznámenia o prítomnosti na určitom mieste, takže nám mobilný telefón napríklad oznámi, že dieťa s hodinkami dorazilo do školy. K dispozícii je tiež režim školského vyučovania, ktorý deťom uľahčí sústredenie vypnutím nepotrebných funkcií. Funkciu Family Setup podporujú Apple Watch Series 4 a novšie modely, Slovenská republika však zatiaľ nie je medzi podporovanými krajinami.

O dokonale plynulý chod hodiniek Apple Watch 6 sa stará dvojjadrový 64-bitový procesor A13 Bionic založený na čipe z iPhonu 11. Ten je optimalizovaný špeciálne na Apple Watch 6 a oproti predchádzajúcej generácii ponúka o 20 % vyšší výkon. Výdrž batérie síce zostáva na iba 18 hodinách, rýchlosť nabíjania zato narástla o 20 % a k dispozícii je aj obľúbená magnetická nabíjačka. O konektivitu sa potom stará Bluetooth v modernej verzii 5.0 a Wi-Fi s podporou pásiem 2,4 GHz aj 5 GHz. Pozor si ale dajte na kompatibilitu s mobilným telefónom – Apple Watch 6 totiž vyžadujú iPhone 6s alebo novší model.

Pohybom k lepšiemu ja

Apple Watch 6 zachováva monitorovanie celodennej aktivity v rámci ktorej počíta prejdené kroky, množstvo spálených kalórií, pretiahnutie alebo čas strávený v intenzívnej aktivite. K pravidelnej aktivite nás aj tentoraz motivujú tri farebné krúžky indikujúce mieru naplnenia rôznych činností. Každodenným uzatváraním kruhov získame istotu o dostatku pohybu, ktorý je podmienkou dobrej kondície a pevného zdravia. Svoje výkony pritom môžeme zdieľať s ostatnými a konkrétneho jedinca možno dokonca vyzvať aj k spoločným pretekom.

Samozrejmosťou je aj prítomnosť mnohých športových režimov vrátane aktivít odohrávajúcich sa vo vode. Apple Watch 6 sa totiž chvália vodotesnosťou 5 ATM, ktorá odolá náporu vody pri umývaní rúk, sprchovaní aj plávaní, zatiaľ čo potápaniu je odporúčané sa vyhnúť. Apple Watch 6 zároveň majú vlastné GPS na záznam trasy a ďalších parametrov, takže nepotrebujeme inteligentný telefón v dosahu. Súčasne nechýba ani kompas, výškomer alebo detekcia pádu, ktorá človeku môže doslova zachrániť život.

Apple Watch 6; Apple; smartwatch; nositelná elektronika; chytré hodinky; wearables;
Ukázka ciferníku zaměřeného na fotografování.

Popis novej služby Apple Fitness+

Na Keynote bola uvedená aj úplne nová služba Apple Fitness+, ktorá ponúka databázu videí ako jednoduchý a pohodlný návod na cvičenie. Precvičovanie možno pozorovať na iPhone, iPade a Apple TV, takže môžeme trénovať nech už sme kdekoľvek. V rohu obrazovky zároveň vidíme podstatné informácie z hodiniek ako napríklad aktuálny tep, spálené kalórie alebo už spomínaný kruh dennej aktivity. Významnú úlohu zohráva tiež hudba, ktorú si môžeme vybrať podľa vlastného vkusu, aby nás motivovala k lepším výkonom než kedykoľvek predtým. Workouty zahŕňajú ako cvičenia s vlastným telom v podobe jogy a tanca, tak tréningy na posilňovacích strojoch, či už ide o bežecký pás, rotoped alebo veslovací trenažér. Celkom je na výber z desiatich rôznych aktivít a zvoliť si môžeme aj časový interval od 5 do 45 minút.

Pre jedincov s horšou fyzičkou má Apple Fitness+ pripravený špeciálny program, ktorý ich dostane do formy potrebnej na ďalšie cvičenia. Každý týždeň navyše pribúdajú nové workouty a ako už vám asi dochádza, táto služba nie je zadarmo. Apple Fitness+ vychádza na 9.99 dolárov mesačne alebo 79.99 dolárov ročne, čo je predsa len menej, než koľko by sme nechali v posilňovniach a fitnes centrách. Slovenská republika však nepatrí medzi podporované krajiny a na Apple Fitness+ si tak musíme ešte chvíľu počkať.

Keď je zdravie na prvom mieste

Smart watch Apple Watch vždy záležalo na podrobnom monitorovaní nášho zdravotného stavu a inak tomu nie je ani pri šiestej generácii. Tá stráži viac parametrov ako kedykoľvek predtým, či už ide o srdcový tep alebo pomerne vzácnu funkciu EKG. Tá vyžaduje priloženie prsta na korunku a 30 sekúnd vášho času, aby vygenerovala kompletný záznam schopný rozoznať napríklad aj nepravidelný srdcový rytmus, hoci o zdravotnícke zariadenie samozrejme nejde.

Apple Watch 6 navyše dokážu zmerať saturáciu kyslíka v krvi (SpO2), čo je údaj široko vypovedajúci o našom zdraví. SpO2 sa dáva do spojitosti dokonca aj s koronavírusom, ktorý pri napadnutí pľúc môže znížiť koncentráciu kyslíka v krvi, čo Apple Watch 6 ihneď rozpoznajú. O výnimočne presné meranie všetkých potrebných veličín sa ostatne stará výrazne inovovaný snímací senzor, ktorý využíva štyri klastre elektroluminiscenčných diód (LED) a štyri fotodiódy.

Pomerne unikátnou funkciou je aj automatické rozoznanie umývanie rúk a spustenie 20-sekundového odpočítavania, ktoré nás motivuje k dodržaniu odporúčanej dĺžky hygieny rúk, čo sa dnes hodí viac ako kedykoľvek predtým. Apple Watch 6 na používateľa nezabúdajú ani v noci. Monitorujú totiž spánok a umožňujú tak získať predstavu o stave vlastnej regenerácie.

Apple Watch 6; Apple; smartwatch; nositelná elektronika; chytré hodinky; wearables;
Prehľad hlavných charakteristík smart hodiniek Apple Watch 6.

Apple Watch 6 – špecifikácia, dostupnosť a cena

Cenovka smart hodiniek Apple Watch 6 je stanovená na 429 EUR, čo zhruba zodpovedá cene predchádzajúcej generácie v čase začatia predaja. Apple Watch 6 budú dostupné od 18. septembra a predobjednávky sú už v plnom prúde. Pokiaľ si chcete svoj kus zabezpečiť aj vy, nezabudnite kliknúť na zelené tlačidlo nižšie.

Šiesta generácia najpredávanejších smartwatch na svete je ďalším krokom k dokonalému produktu. Špičkové spracovanie a jeden z najprepracovanejších systémov na trhu novo obohatil rad inovatívnych funkcií, ktoré z Apple Watch 6 robia jedny z najlepších inteligentných hodiniek na trhu.

i Mohlo by vás zaujímať
Vytlačiť
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií