PET AD homeoffice

Bali – dovolenka v tropickom raji, z ktorej sa vám nebude chcieť vracať

Zobraziť katalóg
Bali – dovolenka v tropickom raji, z ktorej sa vám nebude chcieť vracať

Podľa cestovateľských serverov, blogov a vlogov sa zdá, že najväčším hitom tohtoročnej cestovateľskej sezóny je indonézsky ostrov Bali. Prečo tam vlastne všetci chcú? Odpoveď je jednoduchá – malý ostrovček v Južnom Pacifiku totiž ľahko uspokojí očakávania každého návštevníka. Na svoje si príde študent s batohom na chrbte hľadajúci lacnú dovolenku aj milovník luxusu, ktorý sa rád necháva rozmaznávať. Čím ale Bali očarí snáď bez výnimky každého, sú láskaví a stále usmievaví ľudia a ich unikátna kultúra. V nasledujúcom texte vám prezradíme tipy a triky, ktoré pri svojej dovolenke na Bali určite využijete.

Dovolenka na Bali

Čo sa v článku o Bali dozviete?

  1. Ako vybrať letenky
  2. Počasie na Bali je prívetivé takmer celý rok
  3. Stačí vám základné očkovanie a repelent
  4. Na dovolenku na Bali nepotrebujete vízum
  5. Ubytovanie sa líši cenou aj komfortom
  6. Kde nájsť najlepšie destinácie
  7. Tipy na výlety po ostrove
  8. Ceremónia a iné zaujímavosti
  9. Kde si vymeniť peniaze a akú menu si vziať so sebou
  10. Ceny a tipy, ako na ostrove ušetriť
  11. Na jedlo do reštaurácie alebo len tak na ulici
  12. Alkohol sa na ostrove bežne konzumuje
  13. Ako funguje balijská doprava
  14. Aj deti si dovolenku na ostrove užijú na maximum
  15. Seniori lietajú na Bali za oddychom
  16. V hoteli sa dohovoríte aj anglicky
  17. Na čo si dať pozor na Bali

Nie vždy sa oplatí šetriť na letenkách na Bali

Bratislava je od Denpasaru (jediného letiska na Bali) vzdialená vyše 11 000 km, priemerná doba letu zaberie okolo 16 hodín a minimálne jednému prestupu sa nevyhnete. Cena leteniek sa rôzni v závislosti od ročného obdobia, počtu prestupov a kvality leteckej spoločnosti. Ako vybrať letenku, aby bol let pekným začiatkom dovolenky?

  • Lietajte s overenými spoločnosťami – odporúčame Emirates, Qatar Airways, China Eastern, Etihad Airways alebo Turkish Airlines. Veľké letecké spoločnosti síce neponúkajú najlacnejšie letenky, napriek tomu ich voľba má zmysel. Majú vysoký štandard, vždy sa dobre najete, väčšinou aj niekoľkokrát, a k dispozícii je aj alkohol pre dobré spanie. Na sedadle budete mať pripravený vankúšik, a pokiaľ poletíte cez noc, tak aj nočný balíček, v ktorom nájdete klapky na oči, špunty do uší, kefku, pastu a čisté ponožky. Letušky pre vás urobia všetko, čo vám na očiach uvidia a na palube môžete pokojne telefonovať a pracovať. K dispozícii je samozrejme WiFi.
  • Kupujte letenky s dobou letu kratšou ako 24 hodín (ideálne okolo 17 – 19 hodín). Z príliš dlhých letov sa budete spamätávať ešte pár dní po prílete a oberiete sa o časť dovolenky.
  • Vyberajte lety s jedným, maximálne dvoma prestupmi. Prestupy by nemali trvať dlhšie ako 4 hodiny. Aj keď budú také letenky možno o pár stoviek drahšie, počítajte s tým, že doba na letisku vás vyjde podstatne drahšie. Budete mať hlad a smäd a ceny na letiskách sú vždy vysoké.
Letenky na Bali
Lacné letenky na Bali sa dajú zohnať s odletom z letísk v okolitých štátoch. Nie vždy ale úspora vyváža dodatočné náklady na prepravu.

Lacné letenky na Bali nie sú pre každého

Občas sa objaví ponuka: Najlacnejšie letenky na Bali za 399 €. V čom je háčik? Takých leteniek je naozaj len pár a väčšinou ide len o marketingový ťah spoločnosti. Cieľom je nalákať na web spoločnosti čo najviac ľudí, ktorí si ale vo výsledku kúpia letenku za klasickú cenu okolo 750 €, pretože tá superlacná je už dávno preč.

Niektoré letenky kúpite skutočne aj pod 570 €. Tie najlacnejšie ponuky bývajú s odletom z letiska z Amsterdamu alebo Milána. Pokiaľ ste dobrodružná duša a cena je pre vás prioritná, určite sa takéto lety oplatia. Pokiaľ máte radšej komfort, vyjdú vás letenky drahšie.

Pri nízkych cenách leteniek sa tiež pozerajte na dobu prestupu alebo na termín spiatočnej letenky. Pri lacných letenkách sa stáva, že spiatočný let je spoločnosťou naplánovaný za týždeň alebo až za 1 – 2 mesiace. Doba prestupu sa môže predĺžiť napríklad až na 20 hodín.

Ako minimalizovať cenu letenky na Bali pri kvalitných spoločnostiach?

  • Letenky kupujte minimálne pol roka dopredu. 1 – 2 mesiace pred odletom sa ceny leteniek na Bali vyšplhajú až na 1 600 €.
  • Použite porovnávače leteniek (napr. skyscanner.cz, kiwi.com, pelikan.sk atď.) a letenky hľadajte vždy iba v anonymnom režime prehliadača. Prehliadač totiž uchováva údaje o vyhľadávaní, ktoré využívajú aj letecké spoločnosti a porovnávače, a tak vám nabudúce ponúknu tú istú letenku za vyššiu cenu.
  • Najlacnejšie letenky nájdete na internete v utorok po obede, keď letecké spoločnosti reagujú na nízke ceny konkurencie.
  • Lacnejšie sa dá letieť aj z okolitých letísk Viedeň, Frankfurt, Mníchov a vôbec najlacnejšia býva Budapešť.
  • Pozrite sa tiež po letenkách do Singapuru, Bangkoku a Kuala Lumpur. Zo všetkých týchto letísk sa za pár stoviek dostanete aj na Bali a cena celého letu vás pri troche šťastia môže vyjsť aj na 450 €.

Rozdiel v cene leteniek môže byť aj viac ako tri stovky eur. To už nie sú len drobné, a preto sa oplatí pátrať na internete a strážiť akčné ponuky.

Uprednostňujete cestovanie autom? Cesta na Bali vám na štyroch kolesách bude trvať večnosť. Pokiaľ predsa len chcete vyraziť k moru autom, poradíme vám, kadiaľ ísť do Chorvátska a na čo sa pred cestou pripraviť.

Pamiatky Bali
Pamiatky na Bali nájdete na každom kroku. Pokiaľ sa chcete pozrieť do miest, ktoré vás uchvátia a nebudú plné turistov, pýtajte sa miestnych. Na Bali žije veľa Čechov, ktorí vám radi poradia.

Počasie na Bali je teplé po celý rok

Na Bali sa striedajú dve ročné obdobia – obdobie sucha a obdobie dažďov.

  • Obdobie sucha trvá od apríla do októbra. V tomto období budete mať istotu, že vás dážď z pláže rozhodne nevyženie. Hlavná turistická sezóna je v júli a auguste. Pokiaľ máte radi pokojné dovolenky, naplánujte si ju v období od apríla do júna.
  • Obdobie dažďov trvá od polovice novembra do polovice marca. Raz denne zaprší a všetko okolo je nádherne zelené. Poriadny lejak začína na konci decembra a trvá celý január a február. To prší aj niekoľko dní v kuse a nedá sa pomaly vyjsť na ulicu. Bývajú aj časté víchrice.

Nech navštívite Bali v ktoromkoľvek ročnom období, vezmite si kraťasy. Priemerná teplota je tu okolo 30 °C, a to aj v období dažďov.

Zdravotné vybavenie na Bali – očkovanie stačí základné

Než vyrazíte, spýtajte sa svojho obvodného lekára, či máte za sebou základné očkovanie – tetanovku, brušný týfus a žltačku typu A a B. Hygiena je na Bali predsa len na trochu inej úrovni, než na čo sme zvyknutí. Očkovanie nie je povinné, iba sa odporúča. Aktuálne informácie o povinnom očkovaní na Bali nájdete na stránkach Očkovacieho centra.

i Pozor na besnotu. Ak nie ste očkovaný, buďte opatrný pri kontakte s pouličnými psami a hlavne opicami, ktoré sú natoľko drzé, že vás bez varovania uhryznú. Hlavne, keď im nedáte žiadnu dobrotu.

Nešetrite repelentom. Malária sa síce na Bali bežne nevyskytuje, ale občas sa u niekoho objaví horúčka dengue. Preto preventívne navečer noste dlhý rukáv a nohavice. Preventívne lieky proti nej totiž neexistujú.

Ak plánujete nejaké to „dostaveníčko“ s miestnou snedou tropickou kráskou, používajte ochranu. Veľa balijských prostitútok je HIV pozitívnych.

Opice na Bali
Je veľmi pravdepodobné, že pri dovolenke na Bali narazíte na opice. Sú totiž symbolom ostrova. A pokiaľ ich nestretnete v prírode, zavítajte do Monkey Forest čiže opičieho pralesa v meste Ubud.

Na klasickú dovolenku nepotrebujete víza

Pre občanov SR nie sú vyžadované žiadne víza pri pobyte, ktorý neprekročí dĺžku 30 dní. Pokiaľ by váš pobyt presahoval 30 dní, ale bol kratší 60 dní, je potrebné si na letisku zakúpiť za 35 dolárov príletové vízum, ktoré si možno po 30 dňoch pobytu predĺžiť o ďalších 30 dní. Pre vydanie víza je podmienkou, aby váš cestovný doklad bol platný minimálne ďalších 6 mesiacov.

Predĺženie víz nenechávajte na poslednú chvíľu. Nedodržanie imigračných víz sa trestá pokutou 300 000 Rp za každý deň nad ich platnosť.

V prípade akýchkoľvek ťažkostí sa neváhajte obrátiť na slovenský konzulát na juhu Bali na adrese Jl. Gunung Agung No. 93, Denpasar 80118 – Bali. Aktuálne informácie o vízach do Indonézie nájdete na stránkach Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ubytovanie na Bali sa líši cenou aj komfortom

Keďže je Bali v hľadáčiku turistov z celého sveta, ktorí chcú exotickú dovolenku za rozumné peniaze, nájdete na Bali naozaj rozmanitú škálu rôznych typov ubytovania. Môžete si vybrať skromné ​​ubytovanie v hosteloch alebo tzv. homestay, čo sú jednoduché izby hotelového typu zvyčajne v menších budovách. Tie bývajú hojne využívané predovšetkým tými, ktorí chcú bývať na Bali lacno. Tu sa ceny pohybujú v prepočte okolo 6 – 18 € za noc. Nájdete ale aj honosné vily na prenájom, väčšinou s vlastným bazénom a personálom či 5* hotely, kde sa môžete nechať rozmaznávať ochotnou obsluhou.

Záleží tiež na tom, či ste prišli na Bali s cestovnou kanceláriou, alebo na vlastnú päsť. Pokiaľ si chcete zariadiť bývanie sami, môžete využiť rezervačný portál Booking alebo webovú službu Airbnb. Aj tu môžete nájsť čarovné miesto pre vašu dovolenku za veľmi priaznivú cenu. Pre cestovateľov, ktorí preferujú individuálnu turistiku, je ideálne hľadať si ubytovanie priamo na mieste, kde si všetko môžete vopred prezrieť a zjednávať o cene.

Ubytovanie na Bali
Ak budete chcieť zažiť jedinečnú dovolenku v luxusnom domčeku, počítajte s tým, že si za ubytovanie na Bali priplatíte.

Najlepšie destinácie na Bali, kde si svoju dovolenku užijete na maximum

Aj keď je ostrov Bali zhruba rovnako veľký, ako keby ste postavili Prahu 11× vedľa seba, nájdu si na ňom svoje obľúbené miesto snáď všetci.

Kuta – zlatisté pláže i bujarý nočný život

K miestam, ktorá sa vám najskôr nepodarí vynechať, patrí niektorými zatracované a inými milované mesto Kuta, ležiace na juhu ostrova. Mnohí ho považujú len za stroj na peniaze, iní si nedokážu predstaviť lepšie miesto pre dovolenku. Kuta ponúka nekonečné pláže so zlatistým pieskom a pozvoľným zostupom do vody a tiahne sa niekoľko kilometrov. Je vyhľadávaná predovšetkým začínajúcimi surfermi, ktorí využívajú bezpečného more s neveľkými pravidelnými vlnami bez zákerných spodných prúdov a teší sa z nespočetných ponúk kurzov surfovanie. Pokiaľ teda máte v pláne začať so surfingom, mali by ste zavítať práve sem.

Na pláži v Kute sa môžete každý večer kochať neopakovateľnými západmi slnka, ktorými je táto pláž preslávená. Kuta ale zďaleka nie je populárna len svojimi plážami, ale aj bujarým nočným životom. Priľahlé mestečko sa každú noc mení v nekonečnú pulzujúcu party, ktorá sa vyznačuje divokými rytmami až do skorých ranných hodín. Je tu tiež obrovské množstvo lacných hotelov, reštaurácií a obchodov, preto by sem mal zamieriť každý, kto si stráži rozpočet a chce cestovať po Bali lacno.

Seminyakštýl a luxus

Nie ste priaznivcom lacného cestovania s batohom na chrbte a radi si na dovolenke doprajete trochu luxusu a rozmaznávania? V tom prípade postupujte pozdĺž pobrežia severne od Kuty, kde za plážou Legian narazíte na ultra-štýlový Seminyak. Toto miesto je považované za jedno z najlepších pre trávenie dovolenky na Bali, pokiaľ dávate prednosť prostrediu, ktoré je šik a má štýl. V Seminyaku nájdete krásné, plne vybavené hotelové rezorty, luxusné kúpele, štýlové butiky i reštaurácie a kaviarne, kde vám pripravia nielen tradičné indonézske pokrmy, ale aj lahôdky zo všetkých ázijských kuchýň. Seminyak je skrátka ideálne miesto pre tých, ktorí prichádzajú na Bali relaxovať a neboja sa priplatiť si za svoj vyšší štandard.

Západ slnka na Bali
Ostrov má jedny z najkrajších západov slnka na svete. Preto sa mnoho dovoleniek na Bali zmení v zásnuby.

Sanur – pokoj a odpočinok

Ak nie ste stúpencom nočného života, nakupovania, preplnených pláží a divokých večierkov, ale preferujete pokojnejšie miesta, potom juhovýchodne od Kuty nájdete ideálne miesto pre svoju dovolenku. Miesto nazývané Sanur, ležiace na juhu ostrova, ponúka tiež prevažne luxusnejšie rezorty. Na rozdiel od Seminyaku však vládne uvoľnenou atmosférou a veľmi pokojným nočným životom. Vďaka týmto benefitom sa Sanur stal obľúbenou destináciou pre starších návštevníkov Bali a mnoho seniorov si ho zvolilo ako svoj nový domov, kde si užívajú penziu. Sanur má krásnu niekoľkokilometrovú pláž s jemným pieskom a pozvoľným prístupom do vody. Je preto ideálnym miestom pre prevádzkovanie najrôznejších vodných športov, ku ktorým ponúka všetky turistické služby a servis.

Lovina – pláže s čiernym pieskom a nedotknutá príroda

Pokiaľ by sa vám snáď aj Sanur so svojou pokojnejšou atmosférou zdal pre vašu dovolenku na Bali príliš hektický, potom je nevyhnutné pokračovať ďalej na sever. Tu sa rozprestiera stredisko Lovina. Tvorí ho niekoľko rybárskych dediniek, miesto je teda skúpe na hlučné večierky a nočný život. Nájdete tu predovšetkým mnoho kilometrov sa tiahnucu pláž lemovanú palmami. Od ostatných balijských pláží sa líši tým, že jej piesok je sopečného pôvodu a má čiernu farbu. Veľmi populárnou turistickou kratochvíľou je tu tiež pozorovanie delfínov a veľrýb. Z Loviny sa môžete vydať na rôzne výlety. V jej blízkom okolí sa nachádzajú vodopády, hinduistické chrámy a jazerá. Nudiť sa tu rozhodne nebudete.

Ubud – jogíni a kultúra na každom kroku

Pokiaľ cieľom vašej dovolenky na Bali nie je typický turistický štýl „hotel-pláž-reštaurácia, ale túžite viac spoznať autentické miesto s pôvodnou kultúrou a štýlom života, potom bude vaším cieľom zrejme malebné vnútrozemské mesto Ubud. Svoju najväčšiu slávu získal Ubud po uvedení populárneho hollywoodskeho filmu s Juliou Roberts v hlavnej úlohe – „Jedz, modli sa a miluj“. V snímke bol vyobrazený ako ideálne miesto pre nadobudnutie spirituálnej skúsenosti aj nájdenie manžela. V Ubude objavíte priestor pre meditáciu a nájdenie duševnej rovnováhy a vyrovnanosti, k čomu vám môžu dopomôcť nespočetné školy jogy, balijské tradičné masážne salóny a kúpele aj dlhé prechádzky okolitými ryžovými políčkami. Ubud je tiež preslávený ako „Mekka“ zdravého jedla. Najrôznejšie moderné alternatívne smery stravovania môžete zakúsiť v mnohých ubudských reštauráciách, ktoré ponúkajú na ochutnanie snáď všetko od vegánskych pokrmov cez raw stravu až po paleo diétu.

Canggu – útočisko digitálnych nomádov a prisťahovalcov zo Západu

Canggu, ležiace na juhu ostrova, je najpopulárnejšie miesto pre dlhodobý pobyt. Väčšina tu dlhodobo žijúcich cudzincov aj našincov si vyberá práve túto lokalitu. Nachádza sa zhruba medzi Seminyakom a veľmi známym chrámom Tanah Lot. Canggu je najobľúbenejším miestom na Bali pre digitálnych nomádov, ktorí volia Bali ako svoju základňu pre lacný život pri práci, ktorú prevádzkujú online cez internet. V Canggu nájdete moderné vily na prenájom, reštaurácie všetkého druhu aj veľa možností pre voľnočasové využitie, ktoré poznáme z nášho západného životného štýlu. Sú tu napríklad športové areály, kiná, vodný park, bowlingové haly a zábavné centrá. Canggu má aj tri krásne pláže vhodné na surfovanie.

Mapa ostrova Bali

Pri pohľade na mapu Bali sa zdá, že väčšinu zaujímavých miest a oblastí nájdete iba na juhu. Nie je tomu tak. Sever vás očarí svojou nádhernou prírodou a čiernymi plážami.

Urobte si výlet do pralesa alebo si zájdite na východ slnka na sopku

Zaujímavé miesta sú na Bali takmer všade. Okraje ostrova sú lemované romantickými plážami, ktoré voľne prechádzajú v dramatické útesy. Krajina vo vnútrozemí potom ponúka husté tropické pralesy, hinduistické chrámy, aktívne vulkány, trblietavé horské jazerá a ryžové polia na stupňovitých terasách. Najlepší spôsob, ako naozaj spoznať Bali, je požičať si motorku a prejsť ostrov krížom krážom po vlastnej osi.

Určite si urobte výlet aj do nasledujúcich miest, tie totiž stoja za to navštíviť ich.

Monkey Forest čiže Opičí prales

Nachádza sa v strednej časti Bali blízko vyššie spomínaného mesta Ubud. Prechádzať sa tropickým lesom zdobeným sochami môže byť príjemne stráveným popoludním pre celú rodinu. Atrakcia je obľúbená predovšetkým pre zážitok z blízkeho kontaktu s veľkou tlupou čiastočne skrotených zvedavých opičiek, ktoré je možné kŕmiť alebo sa s nimi vyfotografovať.

Sekumpul

Ďalším zaujímavým miestom sú vodopády Sekumpul, ktoré sa nachádzajú v severnej časti ostrova. Toto príjemne romantické miesto s minimom návštevníkov nabáda k návšteve predovšetkým obdivovateľov krás nedotknutej prírody.

Jatiluwih Green Land

Kto má rád dlhé prechádzky krajinou, ten by mal určite nasmerovať svoje kroky na rozsiahle ryžové terasy Jatiluwih Green Land v samotnom centre ostrova. Táto pôvabná panoráma zelených ryžových terás je dokonca zaznamenaná na zozname kultúrnych pamiatok UNESCO.

Rýžové pole na Bali

Medzi zaujímavé miesta na Bali patria aj ryžové terasy Jatiluwih. Miesto je to skutočne mimoriadne, ako naznačuje aj preklad názvu. „Jati“ môžeme totiž preložiť ako „skutočne“, „luwih“ potom ako špeciálne, jedinečné.

Tirta Gangga

Za odporúčanie k návšteve stojí aj vodný palác s krásnym parkom, niekoľkými bazénikmi a obrovskou vodnou fontánou Tirta Gangga, nachádzajúci sa vo východnej časti Bali. Tento komplex je taktiež obklopený ryžovými terasami a bujnými záhradami. Palác má ľúbezné výhľady na okolitú sviežu zeleň a oceán, a dokonca ponúka aj možnosť kúpania v jednom z bazénikov.

Pura Luhur Tanah Lot

Známy chrám Pura Luhur Tanah Lot je výnimočný svojou netradičnou polohou na skale, ktorá ho z pobrežia činí dostupným iba počas odlivu. Nájdete ho blízko mesta Kuta na juhu Bali a pre svoju fotogenickosť je jedným z najobľúbenejších cieľov fotografov z celého sveta.

Lombok

Neďaleký ostrov Lombok je destináciou vyhľadávanou predovšetkým českými turistami. Na rozdiel od kultivovaného hinduistického Bali, na prevažne moslimskom Lomboku prevláda divoká nepriestupná atmosféra. Ostrov zatiaľ nie je príliš turisticky exponovaný, a preto je obľúbeným cieľom pre dobrodruhov a milovníkov prírody. Lombok je oceňovaný najmä pre pôvaby neporušenej panenskej prírody. Nájdete tu husté pralesy, mohutné krátery sopiek, divoké vodopády, pôvodné domorodé dediny i nádherné biele pláže s priezračnou vodou. Obľúbeným cieľom dobrodruhov býva niekoľkodňový výstup na stále aktívny vulkán Mount Rinjani.

Gili Islands

Pokiaľ však hľadáte predovšetkým relaxáciu na pokojných nepreplnených plážach s blankytne modrým morom a snehovo bielym pieskom, nenechajte si ujsť návštevu Gili Islands. Tieto tri malé ostrovčeky sa nachádzajú blízko ostrova Lombok a dostanete sa na ne motorovou loďou z niektorých balijských prístavov alebo trajektom z Lomboku. Gili Meno a Gili Air sú ozajstnou romantickou oázou a pre svoju nerušenú kľudnú atmosféru sú populárnou destináciou zamilovaných párov a novomanželov. Gili Trawangan je potom cieľom všetkých milovníkov divokých plážových party a nočného života v preslávených hudobných kluboch.

Tanah Lot Bali

Chrám Tanah Lot je jednou z kultúrnych pamiatok UNESCO, ktorú túži uvidieť snáď každý turista na dovolenke na Bali. Ale pozor, suchou nohou je prístupný len pri odlive.

Zaujímavosti na Bali, na ostrove ceremónií a osláv

Hoci je Indonézia najväčšou moslimskou oblasťou na svete, hlavným náboženstvom na Bali je špecifická balijská forma hinduizmu. Vzťah k miestnym bohom a tradíciám je hlboko zakorenený v každom Balijčanovi a prejavuje sa ako v bežných každodenných činnostiach, ako aj v celkovom naladení ostrova. Počas celého roka sa na Bali koná ohromné ​​množstvo osláv, festivalov a obradov.

Najväčším balijským sviatkom je Nyepi, takzvaný Deň ticha. Zároveň tiež ide o hinduistický Nový rok a oslavuje sa na prvý nov v marci. V predvečer tohto sviatku prebiehajú v uliciach mohutné oslavy a veľký festival so spevmi a tancom. Počas neho sú nesené veľké sochy nazývané Ogoh-Ogoh, ktoré zobrazujú zlých démonov a duchov. Nasledujúci deň sa celý ostrov ponorí do ticha, aby si zlí duchovia mysleli, že je ostrov prázdny a odleteli preč. Preto je počas sviatku Nyepi úplný zákaz vychádzania. Všetci obyvatelia Bali, a to vrátane turistov, musia zostať zavretí vo svojich obydliach a celý deň nesmie svoj príbytok opustiť. Sú zatvorené banky aj obchody.

i V deň sviatku Nyepi je zatvorené aj medzinárodné letisko, a tak sa nedostanete ani na Bali, ani z Bali.
Na poriadok v uliciach dohliadajú špeciálne policajné oddiely a za žiadnych okolností sa zákaz nesmie porušiť. Väčšina turistov i miestnych, ktorí nie sú hinduistického vyznania, deň pred sviatkom ostrov opúšťajú, aby sa vyhli prísnym podmienkam.

Tradičný balijský tanec je ďalšou z mnohých vecí, ktorú by si nemal žiadny návštevník Bali nechať ujsť. Tanečné predstavenie sa rozdeľuje na tance obradné a tance, ktoré sprevádzajú chrámové oslavy. Tanečné produkcie mnohokrát znázorňujú príbehy z prastarých hinduistických eposov, napríklad Ramayana, alebo dramatické výjavy súbojov medzi dobrom a zlom. Tanečníci obliekajú farebné, bohato zdobené tradičné kostýmy a masky reprezentujúce jednotlivých bohov či historické postavy. Tanečné predstavenia sú vždy sprevádzané typickou balijskou hudbou, ktorá vzniká hraním na veľké množstvo veľmi špecifických bronzových bicích nástrojov, tzv. Gamelánový orchester.

Socha zlého démona Bali

Pokiaľ budete tráviť svoju dovolenku aj v deň sviatku Nyepi [ňepi], počítajte s tým, že ho budete musieť stráviť ticho za dverami svojej izby. Nikto (bez ohľadu na vyznanie) nesmie vyjsť na ulicu.

Mena na Bali

Balijská oficiálna mena sa nazýva indonézska rupia, má medzinárodnú skratku IDR a označuje sa Rp. Kurz indonézskej rupie voči americkému doláru alebo euru je veľmi pohyblivý. Aktuálne získate za 1 USD približne okolo 13 000 Rp a za 1 € okolo 15 000 Rp (aktuálny kurz IDR). Odporúčame však používať platobnú kartu a vyberať hotovosť z bankomatov, ktorých je na Bali pomerne dosť. Výber z karty je ale limitovaný bankomatmi s rôznou maximálnou čiastkou výberu. Nájdete bankomaty s maximálnym výberom 1 250 000 alebo 3 000 000 Rp. Počítajte aj s poplatkom za výber vo výške buď 50 000, alebo 100 000 Rp.

Platobnú kartu môžete používať na platenie aj v niektorých lepších reštauráciách, hoteloch či obchodoch. Najväčšie pokrytie majú karty Master Card, najhoršie je na tom Maestro. Ak zvolíte platenie kartou, nezabudnite sa doma vo svojej banke vopred informovať na podmienky platieb v zahraničí, všetky poplatky a prevod kurzu.

Peniaze na Bali

Chcete byť milionárom? Naplánujte si dovolenku na Bali. Pri platení dajte pozor – 10 000 bankovka sa často pletie so 100 000 bankovkou kvôli farbe potlače.

Ceny a tipy, ako ušetriť na Bali

Koľko peňazí si so sebou na Bali zobrať alebo koľko za svoju dovolenku na Bali miniete samozrejme závisí predovšetkým od vašich individuálnych nárokov a finančných možností. Rozpočet individuálneho cestovateľa, ktorý trávi svoju dovolenku na Bali bez cestovky, je určite iný ako rozpočet rodiny s deťmi, ktorá pricestovala na Bali na last minute zájazd s cestovnou kanceláriou.

Aj keď v Indonézii ceny neustále prudko stúpajú, je pre nás stále jednou z lacnejších krajín. Vo väčších kamenných obchodoch sú ceny relatívne stabilné, porovnateľné s cenami v Slovenskej republike.

i V menších pouličných obchodíkoch, lokálnych marketoch a na tržniciach sa bežne zjednáva, a ceny tak môžu byť podstatne nižšie. Za dobrú cenu možno považovať zjednanie na jednu tretinu obchodníkom pôvodne navrhovanej sumy.

Prepitné nebýva automaticky vyžadované, avšak je dobrou tradíciou ponechať obsluhujúcemu personálu za dobrý servis primeranú sumu. Pamätajte, že väčšina obyvateľov Indonézie je veľmi chudobná a ich denný plat sa pohybuje okolo 2,5 až 6,5 €. V luxusnejších reštauráciách a kaviarňach, napríklad v Seminyaku, býva automaticky pripočítané k účtu 20 % za obsluhu a servis.

Orientačné ceny najčastejšie využívaných služieb:

  • Cena bývanie – za noc v hoteli zvyčajne zaplatíte 11 €.
  • Požičanie skútra – za typické balijské automatické „vozítko“ zaplatíte do 4 € za deň. Benzín vás vyjde zhruba na 0,60 € za liter na benzínovej stanici, inde vo fľašiach okolo 0,80 €.
  • Vstup do chrámov – na pamiatky sa pozriete za 0,60 – 1,20 €.
  • Balená voda 1,5 litra balenej vody kúpite za necelé 0,10 €.

Oplatí sa kúpiť miestnu SIM kartu s internetom a volať aj písať práve cez neho. Napr. 6 GB internetu vás vyjde na menej ako 7,5 €. Operátora zvoľte vždy podľa miesta, kde sa budete pohybovať. Nie všetci majú signál všade. Ani tu sa nenechajte okradnúť. V turistických oblastiach SIM kartu za normálnu cenu nezoženiete. Buď zjednávajte, alebo nájdite obchod, kde vyjde SIM karta lacnejšie.

Vodný palác Bali

Vodný chrám Tirta Gangga bol postavený v roku 1946 a následne takmer celý zničený výbuchom sopky Agung.

Na jedlo môžete zájsť do reštaurácie alebo len tak na ulici

Ceny za potraviny v supermarkete sa od cien na Slovensku príliš nelíšia. Veľakrát sú potraviny v obchodoch na ostrove dokonca drahšie ako u nás. Preto sa neoplatí variť si doma, ale stravovať sa v miestnych reštauráciách alebo v pouličných obchodíkoch.

Ceny v reštauráciách sa výrazne odlišujú podľa lokalít. Opäť platí pravidlo, že turisticky exponované miesta sú podstatne drahšie ako pouličné lokálne vývarovne. Pokiaľ ale nevyžadujete európsky štandard a ste ochotní ochutnať tzv. street food (pouličné jedlo), môžete sa najesť už v cene od 15 000 Rp za zeleninové jedlo bez mäsa. To je v prepočte necelých 1,2 €. Na Bali sa vyskytujú predovšetkým tri základné druhy reštaurácií.

  • Warung je najrozšírenejší a ponúka len lokálne jedlá. Niekde majú menu iba povešané na stene a v niektorých warungoch môžete dostať aj jednoduchý jedálny lístok s ponukou a cenami. Warungy sú väčšinou nezastrešené a nájdete ich rôzne na uliciach.
  • Ďalší typ jedálne je padang, ktorý je väčšinou zastrešený. Jedlo je vopred navarené a vystavené, takže si môžete vyberať očami, ktorý z miestnych pokrmov vás láka na ochutnanie. Zákazník dostane na tanier ryžu, a potom si k nej vyberá z ponuky vystavených jedál. Ceny sa líšia podľa druhu jedla. Bežná porcia s mäsom a zeleninou sa pohybuje okolo 50 000 rupií, čo v prepočte vychádza asi na 3 €.
  • Reštaurácie západného typu sú v podstate rovnaké zariadenia, aká poznáme z Európy. V ponuke týchto reštaurácií bývajú miestne špeciality aj typické západné jedlá, napr. cestoviny alebo steaky. Ceny sú výrazne vyššie, a to zhruba 3× a viac oproti pouličným jedálňam.

Alkohol sa na Bali bežne konzumuje

Hoci je Indonézia najväčšou moslimskou krajinou na svete a pitie alkoholu je na väčšine jej územia zakázané, alkohol je na hinduistickom Bali povolený a bežne konzumovaný. Obľúbená je predovšetkým miestna značka piva Bintang. To je tu tak populárne, že tričká, tašky atď. s jeho logom tu kúpite na každom rohu. Pivo Bintang je predávané vo fľašiach a zaplatíte zhruba 2 € za veľké a 1 € za malé pivo. Súdiac podľa chuti a obsahu alkoholu sa Bintang vyrovná slovenskej dvanástke.

Ďalším druhom miestneho alkoholu je lokálna pálenka Arak, ktorá je lacnejšia a miestni ju často miešajú do koktailov. S jej konzumáciou je dobré mať sa na pozore, pretože ju často pália doma a jej kvalita je veľmi rôzna. Ak sa rozhodnete pre večer na tvrdom alkohole, panák ginu alebo whisky vás vyjde na 4,5 €. Opiť sa tu teda vychádza pomerne draho. Ráno nakoniec budete radi, že ste s alkoholom v noci šetrili, pretože opica je v miestnej klíme neznesiteľná.

Jedlo na Bali
Nie všetko jedlo na Bali je v 100 % kvalite a pokiaľ nechcete stráviť pár dní po večeri z ulice na záchode, jedzte len v odporúčaných lokáloch.

Miestna doprava na Bali

Na Bali sa jazdí vľavo (väčšinou) a dopravné predpisy sa v zásade nedodržiavajú. Z pohľadu Európana je teda miestna doprava úplne nekoordinovaná.

Verejná doprava

Nastúpiť môžete do tzv. shuttle busov, ktoré jazdia z bodu A do bodu B, sú lacné a väčšinou stoja pri hoteloch. Ešte lacnejšie sú tzv. bema – súkromné ​​dodávky, ktoré jazdia po stanovených trasách. Zastavíte ich mávnutím a vysadia vás kdekoľvek na trase. Cestovný poriadok tu ale nehľadajte. Ako celé Bali, aj balijská doprava stojí turistov veľa času a nervov.

Taxíky

Taxíky jazdia len v turistických oblastiach a kilometer vás vyjde asi na 0,40 €. Za každú cenu trvajte na zapnutí taxametra. Pokiaľ sa bude vodič vyhovárať a bude sa snažiť dohodnúť na pevnej cene, pokojne vystúpte a nájdite si iný taxík. Dohodnutá cena totiž väčšinou býva ďaleko vyššia, než by bola tá na taxametri.

Odporúčame využívať miestnu taxi službu BlueBird. BlueBird taxi príde buď na zavolanie, alebo si môžete nainštalovať online aplikáciu do smartphonu, ktorá funguje na podobnej báze ako napríklad Uber. Výhodou BlueBird je používanie taxametra, a tým aj relatívna solídnosť, nevýhodou naopak to, že táto firma nie je k dispozícii na celom Bali, ale iba na turisticky najatraktívnejších lokalitách.

Ďalšími možnosťami prepravy sú na Bali veľmi populárne Uber či Grab taxi, prípadne moto taxi GoJek, ktoré fungujú opäť na podobnej online báze pomocou aplikácií. Uber, Grab a GoJek sa dajú využívať iba v turisticky obľúbenejších častiach Bali, ako je napríklad Denpasar, Kuta, Jimbaran, Seminyak, Canggu, Sanur a samozrejme letisko.

Skútre a malé motorky

Na Bali chodia pešo len bieli turisti, hovoria Balijci. Ostatní jazdia na skútroch alebo malých motorkách. Na skútroch sa preváža všetko. Záhradné kolieska, 5 detí aj s babičkou, kolotoč, matrace, nábytok... Na čo si spomeniete, to Balijci bez problému prevážajú. A preto je tento spôsob dopravy pre všetky dobrodružné povahy tým najlepším. K riadeniu skútra je potrebný nielen medzinárodný vodičský preukaz, ale aj pár desať tisícoviek do vrecka na úplatky miestnym policajtom, helma, tričko a dávka odvahy. Malý motocykel alebo skúter možno prenajať prakticky kdekoľvek. Na uliciach nájdete pri vystavených motorkách ceduľu, že sú na prenájom, alebo sa informujte na recepcii svojho hotela, kde si možno motorku prenajať. O cenách sa opäť zjednáva a výsledná cena sa bude značne odvíjať od vašich rokovacích schopností. Bežná čiastka sa pohybuje od 50 000 rupií za skúter na deň.

Prenájom auta

Pri cestovaní s viacerými ľuďmi sa oplatí požičať si auto. To vás vyjde na deň zhruba na 11 €. Je možné, a v miestnej doprave i logické, požičať si auto s vodičom. Vyjde vás to síce drahšie, ale za ušetrené nervy to stojí.

Doprava na Bali
Dovolenku na Bali si užite na maximum a navštívte, čo sa dá. Na objavovanie krás ostrova si požičajte skúter. Zaplatíte zaň zhruba 4 € za deň.

Užite si dovolenku na Bali aj s deťmi

Mnoho mladých rodín zvažuje, či je Bali vhodnou destináciou pre dovolenku s deťmi. Je nutné podotknúť, že veľká vzdialenosť z Európy a s ňou spojené prestupy plus následný jet lag (tzv. pásmová choroba, ktorá sa prejavuje narušením biorytmov po rýchlom leteckom prekonaní viacero časových pásiem), môžu byť vyčerpávajúce aj pre zdravého dospelého človeka. Preto zvážte, či tento náročný presun vaše deti zvládnu.

Inak ale nie je veľký rozdiel v tom, či letíte na dovolenku s deťmi do Afriky alebo na Bali. Len berte na vedomie inú hygienickú úroveň, než na ktorú ste zvyknutí z domova a kupujte balenú vodu. Indonézania sú ale inak veľmi milí a priateľskí ľudia. Veľmi milujú deti, a tak sa o ne rozhodne nemusíte báť.

Seniori si Bali užívajú

Seniorom možno návštevu Bali rozhodne odporučiť. Na mnohých miestach (predovšetkým vyššie menovaný Sanur alebo Ubud) nájdete celé komunity seniorov zo Západu, ktorí sa v slnečnej priateľskej krajine rozhodli stráviť dokonca celý zvyšok svojho života. A na svoju doživotnú dovolenku na Bali vám dajú len tie najlepšie recenzie.

Dohovoríte sa balijsky, indonézsky a v hoteloch aj anglicky

Oficiálne jazyky na Bali sú dva. Hlavným a tradičným jazykom je balijština. Tou sa hovorí prakticky len na Bali a ostatní Indonézania jej väčšinou nerozumejú. Aby sa Balijčania dohovorili s ostatnými indonézskymi národmi, je tu k dispozícii druhý oficiálny jazyk. Tým je indonézština s oficiálnym názvom Bahasa Indonesia. Vo väčšine turistických oblastí sa však bez väčších problémov dohovoríte aj anglicky.

Vodopády Gitgit Bali

Bali nie je len ostrov úchvatných pláží, ale aj dychberúceho vnútrozemia. Medzi vnútrozemské poklady Bali patria napríklad vodopády GitGit. Za vstup k nim zaplatíte zhruba 1 €. Ak nemáte radi dlhé rady a turistov, navštívte vodopády v skorých hodinách.

9 vecí, na čo si dať pozor na Bali

  1. Neberte drogy, vraveli naše mamičky. A hovoria to aj na Bali. Panuje tu absolútny zákaz držania drog. Pre turistov tu platia rovnaké tresty za držanie drog ako pre miestnych. Za držanie marihuany 14 rokov, za držanie alebo pašovanie kokaínu a pervitínu dokonca trest smrti. Fajčenie nijako obmedzované nie je. Zapáliť si môžete kdekoľvek.
  2. Pozor na rôzne hniezdočká z listov a kvetov. Sú to obety bohom. Miestny by nemali radosť, keby ste sa po nich prechádzali alebo do nich kopali.
  3. Nekupujte na ulici „zaručene pravé“ žraločie zuby a rôzne ďalšie vzácnosti. Väčšinou nejde o pravé suveníry a vy prídete o peniaze.
  4. Do chrámov vstupujte len v sarongu (tradičnom miestnom odeve). Vlastné si môžete zaobstarať za 50 000 – 600 000 Rp podľa kvality, prípadne vám ho požičajú na mieste.
  5. Na cestách máte zodpovednosť vždy za toho, kto ide pred vami. Pokiaľ do niekoho nabúrate, je to vaša vina. A to aj v prípade, že vám vošiel do cesty a nemohli ste nič robiť.
  6. Policajti čakajú na akýkoľvek priestupok, aby vás mohli skasírovať. Pozor tiež na falošných policajtov. Pokiaľ budete vedieť, že ste v práve a policajt po vás bude opakovane chcieť nezmyselnú sumu ako pokutu, požiadajte o odvoz na stanicu na spísanie zápisnice. Pokiaľ nebudú chcieť, viete, s kým máte tú česť. Inak sa očakáva, že sa z cestného prehrešku vykúpime (inými slovami policajta podplatíte).
  7. Nikde v Indonézii netečie pitná voda z kohútika. Preto pri sebe majte vždy minimálne 2 litre balenej vody, keby nebola možnosť ju kúpiť.
  8. Na letisku si nenechávajte nosiť kufre. Stálo by vás to veľké peniaze a miestni sú neoblomní.
  9. Pozor na suveníry. Z krajiny by sa nemalo nič vyvážať (kvety, koraly, zvieratá ani mušle). Hrozí zatknutie.

Záverom možno povedať jediné. Bali je ozajstný exotický raj, ktorý je bezpečný a navyše lacný. Pokiaľ prahnete po nezvyklých cestovateľských zážitkoch, potom vám cestovanie a dovolenku na ostrove Bali odporúčame, či už máte v pláne priletieť na Bali s cestovkou, alebo bez nej. Bali vás celkom iste nesklame. Naopak, je veľmi návykové a kto ho navštívil raz, túži sa na Ostrov bohov opäť čo najskôr vrátiť. Už kupujete letenku do Denpasaru a balíte kufre?

4,8 26×
Boll Pack-it-sack M
Packing Cubes na oblečenie a bielizeň a do kabínového kufra, hmotnosť 100g
8,69 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPT0256
American Tourister Spinner 69
Cestovný kufor – na kolieskach, stredný, škrupinový, objem 85 l, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 2 otočné kolieska, TSA zámok
181,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPTkn0426
American Tourister Lock´n´Roll Spinner 69/25
Cestovný kufor – na kolieskach, stredný, škrupinový, objem 85 l, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 4 otočné kolieska, TSA zámok, teleskopické a bočné držadlo, hmotnosť 4,2 kg
151,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPTkn0052
5,0
Samsonite X'BLADE 3.0 UPRIGHT 77/28 EXP Black
Cestovný kufor – na kolieskach, veľký, textilný, objem 134 l, menovka, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 2 pevné kolieska, zapínanie zipsom
247,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPTif0098
5,0
Samsonite X'BLADE 3.0 UPRIGHT 69/25 EXP Black
Cestovný kufor – na kolieskach, stredný, textilný, objem 99 l, rozmery 69 × 46 × 31 cm (V׊×H), menovka, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 2 pevné kolieska, zapínanie zipsom, TSA zámok, teleskopické a horné držadlo, hmotnosť 3,2 kg
237,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPTif0097
5,0
American Tourister Road Quest Duffle/WH L Sea Green Print
Cestovný kufor – na kolieskach, veľký, textilný, objem 88 l, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 2 pevné kolieska, zapínanie zipsom
115,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT18316
American Tourister Road Quest Spinner Duffle 55 Bluestar Print
Cestovný kufor – na kolieskach, malý, textilný, objem 39 l, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 4 otočné kolieska, zapínanie zipsom
115,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT18308
American Tourister Road Quest Duffle/WH 55 Bluestar Print
Cestovný kufor – na kolieskach, malý, textilný, objem 40 l, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 2 pevné kolieska, zapínanie zipsom, číselný zámok
89,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT18305
5,0
American Tourister Road Quest Spinner Duffle L Solid Red 1819
Cestovný kufor – na kolieskach, veľký, textilný, objem 82 l, upínacie pásy a vnútorná deliaca priehradka, 4 otočné kolieska, zapínanie zipsom
136,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT18290
5,0
American Tourister Bon Air Spinner Midnight Navy, veľkosť L
Cestovný kufor – na kolieskach, veľký, škrupinový, objem 91 l, rozmery 75 × 54 × 29 cm (V׊×H), menovka a upínacie pásy, 4 otočné kolieska, zapínanie zipsom, TSA zámok, teleskopické, bočné a horné držadlo, modrá farba, hmotnosť 4,2 kg
159,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT14622
5,0
American Tourister Bon Air Spinner Midnight Navy, veľkosť S
Cestovný kufor – na kolieskach, malý, škrupinový, objem 31,5 l, rozmery 55 × 40 × 20 cm (V׊×H), menovka a upínacie pásy, 4 otočné kolieska, zapínanie zipsom, TSA zámok, teleskopické a horné držadlo, modrá farba, hmotnosť 2,5 kg
133,66 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT14620
American Tourister Pikes Peak Spinner 55 Aero Turquoise
Cestovný kufor – na kolieskach, malý, textilný, objem 40 l, upínacie pásy, 4 otočné a pevné kolieska, zapínanie zipsom
123,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT14599
5,0
American Tourister Pikes Peak Spinner 55 Carbon Blue
Cestovný kufor – na kolieskach, malý, textilný, objem 40 l, upínacie pásy, 4 otočné kolieska, zapínanie zipsom, TSA zámok, teleskopické, bočné a horné držadlo, hmotnosť 2,1 kg
123,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT14588
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií