Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Cyklistika s deťmi

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Po dlhých zimných mesiacoch sa väčšina z nás už nemôže dočkať, až vyrazí do prírody za obľúbenými športovými aktivitami, medzi ktorými jasne víťazí cyklistika. Niet preto divu, že s prvými slnečnými lúčmi sa zaplnia cesty aj cyklotrasy nadšenými športovcami všetkých vekových kategórií. Pelotónoví pretekári na cestných bicykloch, terénni jazdci horských tratí, aktívni seniori, ale aj rodiny s menšími či väčšími deťmi, ktoré potrebujú pred každou sezónou vyriešiť prepravu svojich potomkov. Treba im zaobstarať nevyhnutné cyklistické vybavenie a tiež naplánovať ideálnu trať tak, aby sa výlety alebo dovolenka na bicykli s deťmi vydarili a aby si ich užili ako dospelí, tak deti.

Cyklistika s deťmi

Cyklistika s deťmi – OBSAH

  1. Na bicykel s najmenšími deťmi
  2. Cyklovýlety s deťmi v sedačke
  3. Kratšie výlety s deťmi na odrážadle
  4. Cyklistika so začínajúcimi cyklistami
  5. Cyklovýlety so staršími deťmi
  6. Dovolenka na bicykli s deťmi pod stanom
  7. Tipy na rodinné cyklovýlety

Na bicykel s najmenšími deťmi

Mnoho rodičov rieši otázku, odkedy sa môžu s deťmi vydať na bicykel. Ide o veľmi individuálnu záležitosť a záleží predovšetkým na výbave, ktorú dieťaťu poskytnete. Pokiaľ máte doma bábätko a nemôžete sa dočkať, až s ním vyjdete do prírody na bicykli, tak práve pre vás je určený detský vozík za bicykel. Ten v poslednej dobe získal na popularite vďaka svojmu multifunkčnému využitiu. Niektoré modely sa totiž okrem cyklovýletov dajú vďaka prídavným setom využiť aj ako detské vozíky na in-line korčuľovanie, jogging aj bežecké lyžovanie a niektoré športovo založené mamičky ho využívajú ako klasický kočík a vozia v ňom bábätko na bežné denné prechádzky.

Výrobcovia uvádzajú, že do cyklovozíka za bicykel môžete umiestniť už naozaj malé bábätko. Pre tých najmenších je nutné vybaviť vozík ešte špeciálnou vložkou, čo je v podstate prídavná čalúnená sedačka chrániaca dieťatko pred otrasmi. Väčšie deti potom chráni trojbodový bezpečnostný pás, do toho je však vhodné upútať dieťa až v momente, keď si samo sadne. Pri použití vozíka za bicykel pamätajte tiež na výber trasy. Určite sa vyhnite cestám I. a II. triedy, nech nie je vaše dieťa zbytočne vystavované prašnému prostrediu a výfukovým plynom áut. Vhodné sú preto klasické cyklotrasy alebo spevnené lesné cesty. Detský vozík nezabudnite vybaviť bezpečnostnými prvkami, a aj keď to nie je v detskom vozíku na bicykel povinnosť, dieťa by malo mať na hlave cyklistickú prilbu.

Detský vozík za bicykel
Deti si jazdu vo vozíku čoskoro obľúbia.

Výhody detského vozíka za bicykel

  • Vhodný pre deti od narodenia do 4 rokov
  • Jednoduchá manipulácia
  • Multifunkčné využitie na rôzne športové aktivity
  • Predáva sa aj v širšom variante pre dve deti
  • Veľký úložný priestor
  • Nízka váha, skladnosť
  • Stabilita v zákrutách

Cyklovýlety s deťmi v sedačke

Detskú sedačku na bicykel môžete využívať v momente, keď si vaše dieťatko samo sadne. Väčšinou to býva medzi 9. až 12. mesiacom, každé bábätko sa však vyvíja inak a rozhodne sa neoplatí nikam ponáhľať. Nesprávnou manipuláciou by ste mohli narušiť jeho psychomotorický vývoj, preto vždy rešpektujte odporúčania pediatrov a odborníkov. Spočiatku zvoľte skôr kratšie výlety a pamätajte na časté zastávky, pri ktorých dieťa zo sedačky vyberiete a necháte mu chvíľku na pretiahnutie. V sedačke je totiž vystavované okrem poveternostných podmienok tiež stálym vibráciám a otrasom, ktorým nezabráni ani super odpružený bicykel.

Dlhšie, napríklad poldenné výlety, môžete s dieťaťom v sedačke vyskúšať, až keď bude samo schopné chodiť a behať. Aj v tomto prípade však dbajte na pravidelné zastávky, pri ktorých necháte dieťa prebehnúť, aby nesedelo v strnulej polohe príliš dlho. Pri dlhšom výletovaní nezabudnite na pohodlné funkčné oblečenie, pribaľte desiatu a dostatok pitia a samozrejmosťou pre vás aj pre deti v sedačke musí byť vhodná cyklistická prilba.

Detská sedačka na bicykel
V sedačke nezabudnite dať malému spolujazdcovi ochrannú detskú prilbu.
i Zaujímavé informácie o cyklistických helmách prináša článok: Cyklistické prilby majú obmedzenú životnosť. Meníte pravidelne?

Kratšie výlety s deťmi na odrážadle

Približne okolo druhého roka dieťaťa nastáva doba, keď sa deti začínajú učiť jazde na detskom odrážadle. Ide v podstate o taký predstupeň bicykla, ktorý pomáha deťom zvládnuť stabilitu a naučiť sa jednoduchým spôsobom ovládať riadenie bicykla. Detské odrážadlá sú veľmi populárne a deti sa do jazdy na nich čoskoro zamilujú tak, že ich vyžadujú na každú vychádzku. Skvele sa preto hodia na kratšie rodinné cyklovýlety do 10 kilometrov, ktoré nadšený malý cyklistika bez problému zvládne.

Pre dospelých, ktorí potrebujú skoordinovať a dostihnúť svoje dieťa na odrážadle, máme skvelý tip. Skôr než bicykel vám na tento účel poslúži kolobežka, z ktorej nemusíte zložito zosadať zakaždým, keď potrebujete dieťatko nejako usmerniť. Navyše pri kolobežkovaní zapájate inú svalovú skupinu než pri jazde na bicykli a spaľujete tiež viac kalórií, takže sa v priebehu výletu môžete zastaviť pokojne aj v cukrárni na zmrzlinu.

i Ak vás inšpiroval náš nápad s kolobežkou a radi by ste si ju zaobstarali, prečítajte si náš článok: Ako vybrať kolobežku

Cyklistika so začínajúcimi cyklistami

Prvé usadnutie na bicykel býva pre deti aj rodičov výnimočnou udalosťou, ktorá súvisí s osamostatnením, prekonaním seba samého aj výzvou učiť sa novým veciam. Nie každý je však natoľko zdatný, aby hneď pri prvom pokuse sadol na bicykel a bez problému sa rozbehol. Niekedy je na osvojenie cyklistických zručností potreba veľa trpezlivosti a opakovaných pokusov, než sa dieťa s okolím zžije. Dôležitá je samozrejme podpora rodičov a ako skvelá motivácia poslúži nová cyklistická výbava aj štýlové cyklodoplnky.

i Ako si vybrať detský bicykel? S výberom poradí náš článok.

Ak ste už prekonali prvé cyklopokusy a vaše dieťa už bezpečne nasadne, rozbehne sa a zabrzdí, nastáva čas vyjsť spoločne na prvé výlety. Rozhodne sa so začínajúcimi cyklistami vyhnite frekventovaným cestám a tiež dĺžku trasu zvoľte radšej najprv kratšiu, postupne môžete podľa fyzických síl dĺžku trasy zvyšovať. Na dlhšie výlety sa rodičom veľmi osvedčila vodiaca tyč na bicykel, ktorú ľahko upevníte vašej ratolesti na vlastný bicykel a spoločne si užívate jazdu v tandeme. Ťažnú tyč možno v priebehu cesty odpájať a pripájať, takže si malý cyklista môže ísť časť trasy sám za seba a keď mu dôjdu sily alebo sa terén sťaží, jednoducho ho zapriahnete za tyč a uľahčíte mu to. Týmto spôsobom sa dá zvládnuť napríklad aj dovolenka na bicykli s deťmi predškolského veku.

Cyklovýlety so staršími deťmi

So staršími deťmi okolo 10 rokov môžete podniknúť pokojne už aj celodenné výlety okolo 40 a viac kilometrov. Určite si ale aspoň spočiatku nedávajte premrštené ciele, ktoré by mohli byť náročné a vyčerpávajúce. Prvé cyklotrasy odporúčame naplánovať tak, aby ste sa v prípade nepriaznivého počasia alebo nedostatku síl mohli vrátiť naspäť napríklad vlakom.

Ako vybaviť dieťa na bicykel

Starším deťom už väčšinou záleží aj na štýlových doplnkoch, takže okrem kvalitného bicykla a povinnej ochrannej prilby im kúpte tiež cyklistický dres, rukavice a okuliare, ktoré ich ochránia proti slnku aj vetru. Súťaživí športovci určite ocenia aj tachometer alebo inteligentné hodinky s GPS navigáciou, na ktorých si môžu prezrieť čas a počet najazdených kilometrov alebo zmerať aktuálnu aj priemernú rýchlosť.

Cyklovýlet s deťmi
Pri rodinnom cyklovýletovaní si užijú veľa zábavy malí aj veľkí cyklisti.
i Všetko podstatné o cyklistickej výbave prináša článok: Povinná výbava a cyklodoplnky

Dovolenka na bicykli s deťmi pod stanom

Ak ste dobrodružnejšie povahy a máte radi priame spojenie s prírodou, určite vás nadchne dovolenka na bicykli s deťmi pod stanom. Ide o skvelé dobrodružstvo, ktoré je osobitne pre deti veľmi atraktívne. Môžete buď kempovať na jednom mieste a usporadúvať pravidelné vychádzky do okolia alebo si naplánovať dovolenku tak, že každý deň budete stanovať inde. Je len vo vašej réžii, aký štýl dovolenky preferujete a aké trasy si zvolíte. Naša krajina ponúka mnoho krásnych miest s vyhľadávanými cieľmi, ako sú hrady, zámky, zoologické záhrady alebo vyhlásené letné kúpaliská.

i Aby vaša dovolenka na bicykli s deťmi pod stanom bola perfektná, prečítajte si všetky potrebné informácie ohľadom stanovania: Čo so sebou pod stan?

Tipy na rodinné cyklovýlety

Na záver sme pre vás pripravili tipy na cyklistické výlety s deťmi po celej republike. Takmer na všetky cyklopotulky sa môžete vydať aj s prídavným vozíkom za bicykel a na niektorých z nich si užijete aj in-line korčuľovanie. Cyklistika okolo Slovenska ponúka množstvo krásnych miest, ktoré by bola škoda nevidieť. Hoci by si cyklotrasy na Slovensku a ich výstavba zaslúžili viac pozornosti, pár sme ich pre vás predsa len našli. Poďme sa spolu pozrieť na to, kam až sa možno bicyklom po Slovensku dostať. Inšpirovať sa našou ponukou môžete aj vtedy, ak vás čaká dovolenka na bicykli s deťmi.

Bratislava

  • Takmer 100-kilometrová cyklotrasa vedúca od Bratislavskej Koliby až na Košariská vám zaberie niekoľko hodín. Vyzbrojte sa teda trpezlivosťou a dostatočným prísunom tekutín. Pokiaľ pochádzate z hlavného mesta a hľadáte bezpečné cyklotrasy, Bratislava a okolie ich pár ponúka.
  • Trasa: Bratislava – Stupava – Lozorno – Plavecké Podhradie – Cerová – Košariská
  • Dĺžka trasy: 94 km

Tokaj

  • Južné Slovensko ponúka dokonalú kombináciu cyklotrasy a vínnych oblastí. Na nič vás nechceme nabádať, ale krátka zastávka vo vinici váš výlet určite spríjemní. Navyše je to pokojná cyklotrasa, ktorá je vhodná aj pri bicyklovaní s deťmi.
  • Trasa: Černochov – Malá Tŕňa – Veľká Bara – Malá Bara – Ladmovce – Viničky – Borša – Černochov
  • Dĺžka trasy: 22,5 km

Belianska cyklotrasa

  • Pokiaľ sa radi kocháte nádhernými výhľadmi na Belianske Tatry, táto cyklotrasa bude šitá práve pre vás. Mala by viesť cez Ždiar až do krásneho Poľska. Pohodovú jazdu zaručí aj asfaltová cesta, ktorá je využívaná aj na in-line korčule či bežky počas zimných mesiacov. Relatívna rovinka počas celej doby predurčuje túto cyklotrasu aj na absolvovanie s malými cyklistami, ktorých výdrž je značne limitovaná.
  • Trasa: Spišská Belá – Tatranská Kotlina
  • Dĺžka trasy: 9 km

Bojnický okruh

  • A teraz niečo pre horských cyklistov. Okolie Bojníc patrí medzi obľúbené a vyhľadávané cyklotrasy – nielen pre svoju znamenitú prírodu, ale aj návštevu Bojnického zámku. Vysoké stúpanie však nie je pre každého, preto je táto cyklotrasa skôr pre tých, ktorí už majú v nohách pár kilometrov „odjazdených“.
  • Trasa: Nitrianske Pravno – Tužina – Javorinka – Temeš – Nevidzany – Liešťany – Kostolná Ves – Banky – Nitrica – Dolná Vestenica – Hradište – Skačany – Veľké a Malé Kršteňany
  • Dĺžka trasy: ±100 km (závisí od smeru trasy)

Liptovská Mara

  • Nenáročná trasa bez stúpania ponúkne ohromný výhľad na Nízke a Západné Tatry. Cykloturistika v tomto okolí by vám teda nemala uniknúť a určite by ste ju mali pripísať na „bucket list“. Skanzen Havránok vás zdrží len krátko, no ocenia ho najmä vaše ratolesti.
  • Trasa: Liptovský Mikuláš – Liptovský Trnovec – Bobrovník – Vlachy – Krmeš – Galovany – Liptovský Mikuláš
  • Dĺžka trasy: 37 km

Hnilecká dolina

  • Prechod 11 dedinkami a 2 mestami ocenia predovšetkým spoločenskejšie typy. Počas relatívne dlhej cyklotrasy tak budete mať dôvod na prestávku či už na občerstvenie alebo pokochanie sa krásami tejto oblasti. Palcmanská Maša a kopce nad ňou vám doslova vyrazia dych.
  • Trasa: Dedinky – Mlynky – Hnilec – Hnilčík – Nálepkovo – Nálepkovo – Švedlár – Mníšek nad Hnilcom – Helcmanovce – Prakovce – Gelnica – Jaklovce – Margecany
  • Dĺžka trasy: 70 km

Veľký Hodrušský okruh

  • Projekt Bajkom k tajchom bude pre cyklistov známym pojmom a práve Veľký Hodrušský okruh je jeho súčasťou. Cykloturistika týmito kútmi Slovenska už vyžaduje určitú výdrž a kondíciu, nakoľko ide o trasu náročnú – stúpaniu sa v tomto prípade už nevyhnete.
  • Trasa: Hodruša-Hámre – Dolné Hámre – Kopanice – Moderštôlňa – Pleso – Červená studňa – Kerling – Hodruša-Hámre
  • Dĺžka trasy: 41 km

Cyklistika je obľúbeným športom prinášajúcim rad benefitov. Pokiaľ k nej povediete deti už odmalička, užijete si spoločné výletovanie, pri ktorom spoznáte krásy našej prírody a zažijete veľa nevšedných zážitkov.

4,8 14×
Giro Hale Mat Bright Pink
Prilba na bicykel – pre deti, MTB a cestná, veľkosť S a M na obvod hlavy od 50 do 57 cm, in-mold technológia, upínacia spona na upínanie, certifikácia EN 1078, sieťka proti hmyzu, reflexné prvky, vypchávky a otočné koliesko na nastavenie veľkosti súčasťou, odnímateľný šilt, rýchloschnúca vypchávka, ružová farba
49,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPTgir37
4,0 14×
Dino Bikes 16 Little Heard
Detský bicykel – veľkosť rámu S, 16" kolesá, bez odpruženia, rekreačný, materiál rámu oceľ, hmotnosť 10,3 kg, s voľnobehom, s prehadzovačkou, s pedálmi a s prídavnými kolieskami, nosnosť 45 kg
124,90 €
Na sklade > 5 ks
Objednávací kód: SPT14639
5,0 17×
FirstBike Cross Orange
Športové odrážadlo – jednostopové, materiál rámu plast, minimálna výška sedla 44,5 cm, hmotnosť 3,9 kg, nosnosť 35 kg, oranžová farba
163,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: HRAa2120
4,0
Lifefit Piccolo 12" zelené
Športové odrážadlo – s odľahčeným rámom
39,26 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPT5512
Vytlačiť
P-DC1-WEB18
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií