Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Motorola

Fossil Hybrid HR (RECENZIA) – fashion hodinky s unikátnym e-ink displejom

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Tentoraz sa zameriame na jedny z mála smart watch renomovanej spoločnosti Fossil, ktorej hodinárske korene siahajú až do roku 1984. Reč bude o hybridnom modeli Fossil Hybrid HR, jedinečnej kombinácii tradičného vzhľadu mechanických ručičiek a čím ďalej vyhľadávanejších inteligentných funkcií.

fossil; hybrid HR; hybridné hodinky; smart hodinky; smartwatch; wearable

Fossil Hybrid HR (RECENZIA) – OBSAH

  1. Fossil Hybrid HR v 11 variantoch
  2. Mechanické ručičky s e-ink displejom na pozadí
  3. Zásadné funkcie k vašim službám
  4. Zamerané pre nenáročných športovcov
  5. Nedokonalé ovládanie a dlhočizná výdrž
  6. Fossil Hybrid HR – špecifikácie, dostupnosť a cena

Fossil Hybrid HR v 11 variantoch

Smart hodinky Fossil Hybrid HR existujú v 7 pánskych a 4 dámskych variáciách, ktoré sa líšia v dizajne, materiáli aj cene. Rozdiely medzi jednotlivými modelmi sú pomerne markantné a v praxi prakticky nemožno poznať, že ide o totožný produkt. V tejto recenzii sa zameriame na variant Collider Tan Leather vyznačujúci sa čiernym telom a hnedým remienkom, ako vyobrazujú priložené fotografie.

Konštrukcia smart watch Fossil Hybrid HR pôsobí robustným a solídnym dojmom, za čo iste vďačíme aj dlhoročným skúsenostiam samotného výrobcu. Hoci v softvéri smart watch môžeme nájsť určité medzery (pozri ďalej), z hľadiska mechanického spracovania patria Fossil Hybrid HR medzi najlepšie hybridné smart hodinky na trhu. Dobrou správou je tiež vodoodolnosť do 3 atmosfér, ktorá zaručuje ochranu proti náhodným kvapkám vody napríklad pri miernom daždi. Sprchovaniu alebo plávaniu sa ale budeme musieť vyhnúť.

… … …
Navrchu výber aktivity workout, vľavo dole spustený časovač, vpravo dole základný ciferník.

Pánske aj dámske varianty majú zhodnú veľkosť 42 mm, čo je rozmer, ktorý dobre sedí na väčšom aj menšom zápästí. Rozdielna je naopak šírka remienka, ktorá pri pánskej verzii zodpovedá 22 mm, zatiaľ čo pre dámy je pripravených elegantnejších 18 mm. V každom prípade sú remienky ľahko vymeniteľné a náhradné kusy ponúka aj samotný výrobca, hoci zatiaľ nie je isté, či sa ich dočkáme aj na slovenskom území. Z vlastnej skúsenosti však musíme upozorniť na väčšiu tuhosť koženého remienka, ktorý sa príliš neprispôsobuje tvaru zápästia a minimálne spočiatku spôsobuje menšie odreniny.

Zobraziť varianty smartwatch Fossil Hybrid HR

fossil; hybrid HR; hybridné hodinky; smart hodinky; smartwatch; wearable

Mechanické ručičky s e-ink displejom na pozadí

Ako napovedal už úvodný odsek, inteligentné hodinky Fossil Hybrid HR sú osadené mechanickými ručičkami umiestnenými v popredí nad samotným displejom. Tie zaisťujú nezameniteľný tradičný vzhľad, ktorý sa žiadnym displejom jednoducho nahradiť nedá. Niekedy síce ručičky môžu zakryť niektoré informácie na displeji, to však elegantne vyriešime rýchlou rotáciou zápästia, čím spustíme štýlové pretočenie ručičiek o 360 stupňov.

Fossil Hybrid HR využívajú pri smartwatch pomerne vzácny typ displeja – e-ink. Ide o tzv. elektronický papier, ktorý ponúka nepretržité zobrazenie všetkých informácií, extrémne nízku spotrebu batérie aj výbornú čitateľnosť na slnku. Farieb sme sa bohužiaľ nedočkali, ale čiernobiely displej vyzerá naozaj štýlovo a obraz pôsobí príjemným dojmom zodpovedajúcim ebook čítačkám, ktoré zase pripomínajú čítanie zo skutočného papiera. Displej sám o sebe nesvieti, a v tme z neho preto nemožno čítať. K dispozícii je však modré podsvietenie, ktoré jednoducho spustíme dvojitým poklepaním na obrazovku.

… … …
Navrchu a vľavo dole základný ciferník, vpravo dole pohľad na zadnú stranu hodiniek.

Displej zaberá celý priestor pod ručičkami, čo umožňuje zobraziť relatívne veľké množstvo dát. Súčasne možno zobraziť až štyri typy údajov, ktoré si navyše môžeme aj sami zvoliť. Aktuálna ponuka číta deväť možností, medzi ktorými nájdeme napríklad srdcový tep, počasie, pravdepodobnosť dažďa, počet krokov alebo stav nabitia batérie. Nastaviť možno tiež pozadie, ktoré môže byť čisté alebo ozdobené niektorým z ornamentov. Na pozadí možno ale umiestniť aj ktorúkoľvek fotografiu, čo zaručuje možnosť mať na pozadí prakticky čokoľvek.

Zásadné funkcie k vašim službám

Pretože ide o inteligentné hodinky, nemôžu Fossil Hybrid HR chýbať všetky podstatné funkcie, či už ide o dátum, budík, stopky, odpočítavanie, predpoveď počasia, kalendár, možnosť prezvoniť mobilný telefón alebo zobrazenie času z akejkoľvek lokality sveta. V niektorých prípadoch (napr. stopky, odpočítavanie, prebiehajúce cvičenie) sú navyše ručičky použité ako ukazovatele, čo zvyšuje prehľadnosť a pôsobí to aj štýlovým dojmom.

Každá funkcia zároveň ponúka možnosť odísť na hlavnú plochu, a napríklad stopky preto môžu bežať na pozadí bez toho, aby sme stratili prístup k ostatnému. Ovládať možno tiež médiá prehrávané na telefóne, či už ide o hudbu alebo videá v aplikáciách či internetovom prehliadači. Vedľa možnosti zastavenia a opätovného spustenia môžeme regulovať hlasitosť či preskočiť o médium ďalej alebo späť.

Komentár si zaslúžia tiež notifikácie, ktoré nás upozornia na hovory, SMS správy, e-maily či oznámenia z vybraných aplikácií. Fossil Hybrid HR si ľahko poradia aj so slovenskou diakritikou alebo smajlíkmi, čo pri smart watch rozhodne nie je samozrejmosťou. Prichádzajúci hovor možno prijať, odmietnuť alebo reagovať odoslaním predpripravenej textovej odpovede, ktorú si možno dokonca aj vlastnoručne vytvoriť. Na textové správy či notifikácie sa však reagovať nedá, čo nás bohužiaľ donúti v niektorých prípadoch zbytočne vyhľadávať mobilný telefón. Pri hovoroch aj správach si môžeme vybrať aj konkrétne kontakty, od ktorých chceme dostávať upozornenia, takže nás Fossil Hybrid HR zbytočne nezahltí.

Zamerané pre nenáročných športovcov

Zdravý životný štýl je neodmysliteľnou súčasťou dnešnej doby a smart hodinky Fossil Hybrid HR sú na to pripravené. Preto sa môžeme spoľahnúť na nepretržité zaznamenávanie počtu krokov, prejdenej vzdialenosti, množstvo spálených kalórií aj srdcovej frekvencie. Tepovku sa samozrejme oplatí sledovať predovšetkým pri samotnom športe, kde je základným ukazovateľom intenzity aktuálnej záťaže. Môžeme sa nechať upozorniť tiež na príliš dlhú neaktivitu v rozmedzí 20 minút až 2 hodín, takže sa vyhneme príliš dlhej nezdravej fyzickej pasivite, napríklad pri sedení. Zabudnúť nesmieme ani na záznam spánku, ktorý nás informuje o jeho dĺžke aj štruktúre, vrátane miery bdelosti, ľahkého a hlbokého spánku.

… … …
Navrchu základný ciferník, vľavo dole spustená aktivita behu, vpravo dole detail koženého remienka.

Ponuka aktivít je pomerne obmedzená, a vyberať možno preto len z behu, bežeckého pásu, posilňovania, eliptického trenažéra a workoutu. Pri samotnom športovaní môžeme sledovať dobu tréningu, spálené kalórie, aktuálny srdcový tep, prípadne aj prekonanú vzdialenosť. Po aktivite je k dispozícii celkové zhrnutie, ktoré však napospol opakuje len práve spomínané údaje. Celkovo vzaté Fossil Hybrid HR ponúkajú základné športové funkcie, ktoré príležitostným športovcom síce stačiť budú, náročnejší používatelia by však mali zvážiť iné smart hodinky, z hybridných modelov napríklad rad Garmin Vívomove.

Nedokonalé ovládanie a dlhočizná výdrž

Ovládanie smartwatch Fossil Hybrid HR prebieha cez tri vystúpené tlačidlá. Hoci prostredné z nich pripomína korunku, slúži rovnako ako ostatné iba na stlačenie. Konkrétnu funkciu všetkých tlačidiel je možné nastaviť podľa ľubovôle, takže sa vždy okamžite dostaneme k najpoužívanejším prvkom, či už ide o stopky, oznámenia alebo napríklad zoznam športových aktivít. Mobilná aplikácia navyše umožňuje vytvorenie viacero profilov, medzi ktorými môžeme v telefóne prepínať. Vďaka tomu možno Fossil Hybrid HR pohotovo pripraviť na aktuálnu situáciu, či už ide o šport, školské vyučovanie alebo osobné stretnutie. Zvyšné funkcie sú dostupné cez menu, do ktorého sa dostaneme podržaním stredného tlačidla. Bez dotykového displeja je také ovládanie bohužiaľ o niečo zdĺhavejšie a nie je ani príliš intuitívne, hoci na to si možno do značnej miery zvyknúť. Situácii nepomáha ani fakt, že Fossil Hybrid HR chýba slovenské prostredie, a vystačiť si tak budeme musieť s angličtinou. Mobilná aplikácia je však úplne iná káva a tešiť sa môžete na prostredie, ktoré je nielen prehľadné, ale aj graficky podarené.

… … …
Navrchu základný ciferník, vľavo dole pohľad na kožený remienok, vpravo dole detail mechanických ručičiek.

Obdivuhodná je aj výdrž batérie, obzvlášť pri uvážení veľmi nízkej kapacity 55 mAh. Smart hodinky Fossil Hybrid HR vydržia neuveriteľné dva až tri týždne, čo je dôsledkom mimoriadne úsporného e-ink displeja, minimalistického systému aj úspornej technológie Bluetooth 5.0 LTE. Piata verzia „modrého zubu“ navyše zaisťuje stabilnejší a výrazne dlhší dosah, takže nie je problém odísť od telefónu aj na väčšiu vzdialenosť. Zaujímavosťou tiež je, že pôvodne výrobca udával dvojtýždňovú výdrž, zatiaľ čo teraz už hovorí o týždňoch troch. Podľa našich skúseností batéria pohodlne vydrží približne 14 dní, ale pri menšom využití hodiniek by sa teoreticky k spomínaným 21 dňom predsa len mohli priblížiť. Veľmi praktická je tiež magnetická nabíjačka v balení, vďaka ktorej sa celé nabíjanie stáva citeľne jednoduchším.

Fossil Hybrid HR – špecifikácie, dostupnosť a cena

Smart hodinky Fossil Hybrid HR nielen že spadajú do kategórie štýlových modelov, ale z hľadiska dizajnu s prehľadom porážajú aj mnohú konkurenciu. Hoci si na tieto smart hodinky nepochybne brúsi zuby už celý rad zákazníkov, na dostupnosť v Slovenskej republike si ešte musíme chvíľu počkať. Podľa informácií od našich dodávateľov však Fossil Hybrid HR dorazia už v najbližšej dobe. Presnú cenu zatiaľ nepoznáme, v zahraničí však Fossil Hybrid HR vychádzajú na približne 190 až 230 €, čo je za takto unikátny model úplne férová cena.

smart hodinky; smartwatch; wearables;

Fossil Hybrid HR

Smart hodinky (smart watch)

Fossil Hybrid HR patria medzi tie najkrajšie hybridné smartwatch na trhu. Jedinečný e-ink displej dopĺňa základná ponuka funkcií, ktoré najnáročnejších používateľov síce nenadchnú, bežný smrteľník však medzi nimi nájde všetko dôležité. Fossil Hybrid HR sú perfektnou voľbou pre každého, kto hľadá úchvatne vyzerajúce inteligentné hodinky s veľmi dlhou výdržou.

Klady

  • Jedinečný dizajn
  • 11 unikátnych variantov
  • Nepretržite zapnutý e-ink displej
  • 2 – 3-týždenná výdrž

Zápory

  • Chýbajú pokročilé funkcie
  • Menej intuitívne ovládanie
  • Kožený remienok je príliš tuhý
Daniel Hlas

Daniel Hlas

Po absolvovaní IT strednej školy a filozofie na FF OSU, pokračujem štúdiom psychológie na FF UPOL. Práve poznávanie vied technických a humanitných, dvoch zdanlivo protikladných svetov, je mi inšpiráciou v živote aj autorskej tvorbe. V rámci viac ako desaťročnej publikačnej činnosti som písal o všemožných žánroch, od počítačových hier cez softvér a hardvér až po recenzie kníh alebo športové potreby.

Fossil práve predstavil inteligentné hodinky Hybrid HR (NOVINKA)

Sčasti hodinky, sčasti inteligentné hodinky. Tak uvádza príchod nových hybridných modelov s názvom Hybrid HR samotná spoločnosť Fossil. Je tento model ideálnou kombináciou nadčasového dizajnu klasických hodiniek a užitočných inteligentných funkcií?

Hybrid ako ideál alebo obyčajný kompromis?

Spoločnosť Fossil má s kombinovaním klasickej konštrukcie hodiniek so smart funkciami už skoršie skúsenosti, napríklad vďaka Fossil Q Activist. Vtedy však informácie zobrazovali samotné mechanické ručičky hodiniek, ktoré sa pohybovali na vopred pripravených ukazovateľoch. Fossil Hybrid HR naproti tomu využíva oveľa elegantnejšie riešenie a na pozadí ručičiek umiestňuje nenápadný displej. Na tom možno znázorniť prakticky čokoľvek vrátane textu, a umožňuje tak zobrazenie výrazne väčšieho počtu informácií.

Displej na rozdiel od iných smart watch nie je farebný a ovládanie je sprostredkované prostredníctvom troch bočných tlačidiel, prípadne pomocou smartfónu. Funkcie jednotlivých tlačidiel sú pritom nastaviteľné, a najobľúbenejšie funkcie tak budeme mať vždy po ruke. Ku konštrukcii ešte dodajme, že Fossil Hybrid HR disponujú zvýšenou odolnosťou 3 ATM, a podľa výrobcu tak zvládnu umývanie rúk alebo mierny dážď. Naopak inteligentné hodinky Hybrid HR rozhodne nepoužívajte pri sprchovaní či plávaní.

fossil; hybrid HR; hybridní hodinky; chytré hodinky; smartwatch; wearable
Predstavené štyri pánske varianty hodiniek Fossil Hybrid HR.

Všetky informácie zostávajú zobrazené neustále, a to vďaka funkcii Always-on. Napriek tomu batéria s kapacitou 55 mAh vydrží viac ako dva týždne prevádzky, čo je na smart hodinky naozaj špičková hodnota. Dlho nás nezdrží ani nabíjanie – 80 % batérie totiž dosiahneme za obyčajnú jednu hodinu.

Fossil Hybrid HR ponúkajú inteligentné aj športové funkcie

Inteligentné hodinky Fossil Hybrid HR na prvý pohľad vyzerajú ako by zvládli zobraziť len tie najzákladnejšie údaje. Opak je však pravdou a do rúk sa nám dostáva celý rad užitočných funkcií, medzi ktorými nechýba dátum, predpoveď počasia, stopky, alarm, upozornenie na udalosti z kalendára, ale ani automatické prenastavenie času/dátumu podľa aktuálnej polohy.

Pre tých, ktorí sú radi neustále v obraze, sú potom pripravené notifikácie a informácie o prichádzajúcich hovoroch, e-mailoch či správach. Dokonca môžeme ovládať aj hudbu prehrávanú v mobilnom telefóne alebo smartfón nechať zvoniť v prípade, že ho práve nemôžeme nájsť.

Milovníci pohybu pre zmenu ocenia zaznamenaný počet krokov, prejdenú vzdialenosť alebo množstvo spálených kalórií. Ďalej je k dispozícii meranie srdcového tepu aj monitoring spánku. Fossil Hybrid HR naopak nezvládajú GPS či Google Pay.

Čo konkrétneho bude zobrazené na displeji, si možno ľubovoľne nastaviť. Stačí Fossil Hybrid HR pomocou Bluetooth pripojiť k smartfónu s operačnými systémami Android 5.0, iOS 9.0 alebo novšími verziami.

fossil; hybrid HR; hybridní hodinky; chytré hodinky; smartwatch; wearable
Štyri predstavené dámske varianty hodiniek Fossil Hybrid HR.

Fossil Hybrid HR: parametre, špecifikácie a cena

Smartwatch Fossil Hybrid HR boli predstavené v ôsmich variantoch. Z toho sú štyri modely určené dámam, čomu zodpovedá aj menšia šírka remienka – 16 mm. Zvyšné štyri boli vyrobené pre mužov, ktorí pre zmenu získajú 22 mm remienok. Na vzhľad všetkých variantov sa samozrejme môžete pozrieť na priložených snímkach vyššie. Cena je stanovená na 195 dolárov v prípade variantov so silikónovým alebo koženým opaskom a 215 dolárov pre modely s kovovým remienkom. V zahraničí sú smart hodinky dostupné už od dnešného dňa. Kedy dorazia do Slovenskej republiky, zatiaľ známe nie je.

Ak váhate nad otázkou, či si zaobstarať klasické alebo inteligentné hodinky, Fossil Hybrid HR sú možno ideálnou odpoveďou. Ponúka totiž všetky dôležité funkcie a s dvojtýždňovou výdržou vás nenechajú len tak na holičkách. Zároveň sa stanú vaším módnym doplnkom, s ktorým budete vyzerať jednoducho skvele.

i Mohlo by vás zaujímať
Vytlačiť
P-DC1-WEB04
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií