Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Xiaomi Amazfit GTR (RECENZIA) – inteligentný elegán s atraktívnou cenou

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Pôvabný dizajn, AMOLED displej, všestranne užitočné funkcie aj veľmi atraktívna cena. Xiaomi Amazfit GTR ako by mali všetko, čo si bežný zákazník môže priať. V najnovšej recenzii sa na tento zaujímavý model pozrieme pekne zblízka.

xiaomi; smart hodinky; smartwatch; huami; wearables

Xiaomi Amazfit GTR (RECENZIA) – OBSAH

  1. Xiaomi Amazfit GTR v úlohe módneho doplnku
  2. Displej ako klenot Amazfit GTR
  3. Základné funkcie nemusia stačiť
  4. Uchádzajúci výkon aj dlhá výdrž
  5. Amazfit GTR. Na šport aj odpočinok
  6. Xiaomi Amazfit GTR – špecifikácie, dostupnosť a cena

Xiaomi Amazfit GTR v úlohe módneho doplnku

Už pri rozbalení Xiaomi Amazfit GTR prekvapí svojim prémiovým a precíznym spracovaním. Kovová konštrukcia s elegantným dizajnom zo smart watch vytvára módny doplnok na každú príležitosť. Ako podsúva samotný výrobca, vedľa športu si smart hodinky môžeme zobrať pokojne aj k saku bez toho, aby sme spôsobili módne faux pas.

Xiaomi Amazfit GTR sa vyrába v dvoch veľkostiach. 47 mm variant číta rozmery 47,2 × 47,2 mm, zatiaľ čo menšie 42 mm verzia disponuje 42,6 × 42,6 milimetrami. Hrúbka smart watch patrí medzi špičku vo svojom odbore – Amazfit GTR majú len 10,75 mm, prípadne 9,2 mm pri menšej verzii. Na pravej strane hodiniek nájdeme dve relatívne vystúpené tlačidlá, ktoré sa veľmi dobre stláčajú, a príjemne pôsobí aj zreteľné kliknutie. Zabudnúť nesmieme ani na vymeniteľný a veľmi pohodlný remienok s veľkosťou 20 alebo 22 mm. Ten je v závislosti od zvoleného variantu vyrobený zo silikónu, fluór-elastoméru alebo pravej kože.

xiaomi; Amazfit GTR; smart hodinky; smartwatch; wearables
Ukazovateľ aktuálneho tempa na smartwatch Xiaomi Amazfit GTR 42 mm.

Displej ako klenot Amazfit GTR

Inteligentné hodinky Xiaomi Amazfit GTR disponujú špičkovým displejom s rozmermi 1,39 alebo 1,2 palca. Veľkým pozitívom je vysoké rozlíšenie 454 × 454 pixelov (390 × 390 px pri 42 mm variante), ktoré znamená jeden z najjemnejších obrazov na trhu smart watch.

Ani to ale nie je všetko. Xiaomi Amazfit GTR sú totiž opatrené displejom typu AMOLED, ktorý zaručuje prekrásne farby, skutočnú čiernu a výborné pozorovacie uhly. AMOLED patrí medzi najdrahšie technológie a v tejto cenovej relácii je o to väčším prekvapením. Naopak negatívnou stránkou je relatívne vyššia spotreba energie, ktorá je riešená vypnutým displejom a jeho rozsvecovaním až v prípade používania.

xiaomi; Amazfit GTR; smart hodinky; smartwatch; wearables
Pohľad na Amazfit GTR za slnečného počasia. Odlesky z niektorých uhlov zhoršujú čitateľnosť.

Amazfit GTR ponúkajú funkciu Always-on, teda možnosť mať neustále rozsvietený displej na zobrazenie základných informácií. V tom prípade ale musíme počítať s nižšou výdržou a svetlo displeja môže prekážať aj pri zaspávaní, najmä ak človek neleží sám. Always-on bohužiaľ neponúka ani žiaden výber vzhľadov a zvoliť si možno iba z dvoch nahratých variantov – ručičkový a digitálny.

V prípade základného ciferníka sú naopak pripravené desiatky rôznorodých variantov, pričom niektoré sú k dispozícii v smartwatch, zatiaľ čo iné je potrebné nahrať prostredníctvom mobilného telefónu. Bohužiaľ však chýba možnosť jednotlivé ciferníky editovať, takže si nemožno vybrať, ktoré dáta na určitom ciferníku vlastne zobrazíme.

Jas displeja je naopak premenlivý. Vedľa ručného nastavovania možno všetko nechať tiež na umelej inteligencii, ktorá svietivosť podľa okolitého svetla prispôsobí. Pri testovaní sa jas síce menil spoľahlivo a relatívne rýchlo, ale v úplnej tme nám zostával na 20 %, teda mohol trochu rušiť. Displej je ďalej pokrytý ochranným sklíčkom Corning Gorilla Glass 3. generácie aj vrstvou proti odtlačkom prstov. O dostatočnú odolnosť tak nemusíme mať obavy.

Xiaomi Amazfit GTR Verzia 42 mm Verzia 47 mm
Rozmer 42,6 × 42,6 × 9,2 mm 47,2 × 47,2 × 10,75 mm
Hmotnosť 25,5 g zliatina hliníka 36 g, titán 40 g, nerezová oceľ 48 g
Displej AMOLED displej s ochranným sklom Corning Gorilla Glass 3, vrstva proti odtlačkom prstov
Rozlíšenie displeja 390 × 390 pixelov 454 × 454 pixelov
Senzory bioTracker PPG Bio-Tracking optický senzor, 6-osý akcelerometer, 3-osý geomagnetický senzor, snímač tlaku vzduchu, kapacitný senzor, senzor jasu okolitého svetla
Podporované operačné systémy Android 5.0 alebo iOS 10.0 a vyššie verzie
Výdrž 12-denná pri bežnom používaní funkcií, až 34 dní v bežnom móde hodiniek 24-denná pri bežnom používaní funkcií, až 74 dní v bežnom móde hodiniek
Technológie Bluetooth 5.0 LE, GPS + GLONASS
Vodotesnosť 5 ATM

Základné funkcie nemusia stačiť

O čo sú smart hodinky Xiaomi Amazfit GTR krajšie, o to viac pokročilých funkcií im vlastne chýba. Zabudnúť tak môžeme na volanie, počúvanie hudby uloženej v smart watch alebo bezdrôtové platby prostredníctvom NFC. Neprídeme však o nemenej užitočné technológie, ako je GPS, GLONASS alebo Bluetooth 5.0.

Ochudobnení nie sme ani o bežnejšie funkcie, ako je budík, kompas, stopky, odpočítavanie, predpoveď počasia alebo nájdenie telefónu. Ďalej tu nájdeme pripomienky udalostí, možnosť ovládať hudbu v telefóne a najrôznejšie notifikácie, či už ide o prichádzajúce volania, SMS, či aplikácie. Na žiadne správy však bohužiaľ nemožno odpovedať, a mnohokrát tak rovnako musíme dôjsť k inému zariadeniu. Relatívnou novinkou je potom podpora slovenskej diakritiky, čím končia nevzhľadné otázniky a nezrozumiteľné texty. Systém smart watch však zostáva v angličtine.

Uchádzajúci výkon aj dlhá výdrž

Hoci Xiaomi často uvádza hardvérovú výbavu smart zariadení, v prípade Xiaomi Amazfit GTR sme sa o výkone nedozvedeli zhola nič. Naše obavy sa bohužiaľ potvrdili a smart hodinky sa skutočne pri niektorých animáciách zadrhávajú, najmä pri listovaní medzi ciferníkom a aplikáciami. Niekde sa jednoducho šetriť muselo, a nakoniec to zrejme odniesol predovšetkým procesor.

Xiaomi Amazfit GTR sa na druhej strane chváli naozaj ohromujúcou výdržou. 47 mm verzia so 410 mAh batériou zvládne 24 dní bežného používania a neuveriteľných 74 dní v zjednodušenom móde. 42 mm veľkosť schováva 195 mAh batériu a ponúka 12 dní bežnej prevádzky alebo 34 dní v základnom móde. Napriek tomu nabitie trvá len 2 – 3 hodiny a celý proces zjednodušuje tiež vydarená magnetická nabíjačka s 2 pinmi.

xiaomi; Amazfit GTR; smart hodinky; smartwatch; wearables
Vľavo: ukazovateľ východu a západu slnka. Vpravo pohľad na bočnú stranu smartwatch Xiaomi Amazfit GTR 42 mm.

Amazfit GTR. Na šport aj odpočinok

Smart hodinky Xiaomi Amazfit GTR síce nebudú prvou voľbou najvášnivejších športovcov, napriek tomu sa ich majitelia môžu spoľahnúť hneď na 12 športových módov. Ide o chôdzu, turistiku, trailový beh, vonkajší beh, bežecký pás, cyklistiku, rotoped, plávanie v bazéne, vonkajšie plávanie, eliptický trenažér, lyžovanie a freestyle (využiteľný napríklad pri posilňovaní). Celkovo vzaté je však možné konštatovať, že športové funkcie tu nie sú tak prepracované, ako tomu je pri konkurenčnom Garmine.

Popri tom Xiaomi Amazfit GTR neustále monitorujú spálené kalórie, kroky, prejdenú vzdialenosť a upozornia nás aj pri dlhej neaktivite. S vodotesnosťou 5 ATM nie je problém dážď, umývanie rúk ani samotné plávanie. Vyvarovať by sme sa však mali potápaniu, v sprche príliš horúcej vody a do vody nie sú vhodné ani kožené remienky.

xiaomi; Amazfit GTR; chytré hodinky; smartwatch; wearables
Jeden z mnohých ciferníkov smartwatch Xiaomi Amazfit GTR.

Xiaomi Amazfit GTR nepohrdli ani snímačom srdcovej frekvencie, ktorý má najmä športové využitie. Pri cvičení tak vieme, či je aktuálna intenzita správna, alebo máme zmeniť tempo. Priamo na smartwatch si tiež zobrazíme graf celodenného vývoja tepu, na ktorom sa však vplyvom príliš veľkej mierky rozdiely strácajú. Tu by sme uvítali skôr riešenie Garminu, ktorý pre jasné rozoznanie rôznych výkyvov zobrazuje len niekoľko posledných hodín. Možným riešením je pri Amazfit GTR tiež nahliadnutie do mobilnej aplikácie, kde graf vidíme oveľa lepšie.

Amazfit GTR ponúkajú aj špeciálne vyhodnotenie tepu pomocou ukazovateľa PAI. Ten sa odvíja od našej aktivity a jeho výšku je ideálne udržiavať nad hodnotou 100. Výskumy totiž preukázali, že tým znížime riziko vysokého krvného tlaku, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.

xiaomi; Amazfit GTR; smart hodinky; smartwatch; huami; wearables
Prehľad všetkých dostupných verzií. Navrchu veľkosť 47 mm, dole rozmer 42 mm.

Zapnúť možno tiež upozornenie na príliš vysoký tep alebo vybočenie z ideálnej zóny (tempa). Môžeme sa tak naplno venovať športu a až pri vibráciách sa pozrieť, čo vlastne máme zmeniť. Xiaomi Amazfit GTR nás analyzujú aj v spánku a mobilná aplikácia následne prezradí všemožné zaujímavé informácie. Amazfit napríklad porovnáva používateľa rovnakej lokality medzi sebou. Zistíme tak, či sme šli spať skôr ako ostatní, či sme oproti nim spali dlhšie.

Xiaomi Amazfit GTR – špecifikácie, dostupnosť a cena

Z hľadiska dizajnu, displeja a výdrže batérie sú Xiaomi Amazfit GTR takmer neprekonateľné. Vyberať navyše môžeme z celkom siedmich variantov podľa použitej veľkosti, materiálov, remienku a farieb. 47 mm rozmer je k dispozícii v Aluminum alloy, Stainless steel alebo Titanium edícii. Menšia 42 mm veľkosť potom vo verzii Black, Red, Pink alebo Glitter. Cena sa líši podľa zvolenej edícii, avšak už teraz je potrebné povedať, že pri týchto špecifikáciách je veľmi nízka, a inteligentné hodinky tak majú skutočne výborný pomer cena/výkon.

smart hodinky; smartwatch; wearables; amazfit gtr; xiaomi;

Xiaomi Amazfit GTR

Smart hodinky (smart watch)

Xiaomi Amazfit GTR sú výbornou voľbou pre každého, kto chce za málo peňazí veľa muziky. Pokiaľ nehľadáte smart hodinky zamerané priamo na šport a potrebujete skvelo vyzerajúci kúsok s famóznym displejom, ste rozhodne na správnej adrese.

Klady

  • AMOLED displej s vysokým rozlíšením
  • Nadčasový dizajn
  • Výdrž až 74 dní
  • Skvelý pomer cena/výkon

Zápory

  • Absencia pokročilých funkcií
  • Mierne trhanie animácií
Daniel Hlas

Daniel Hlas

Po absolvovaní IT strednej školy a filozofie na FF OSU, pokračujem štúdiom psychológie na FF UPOL. Práve poznávanie vied technických a humanitných, dvoch zdanlivo protikladných svetov, je mi inšpiráciou v živote aj autorskej tvorbe. V rámci viac ako desaťročnej publikačnej činnosti som písal o všemožných žánroch, od počítačových hier cez softvér a hardvér až po recenzie kníh alebo športové potreby.

Xiaomi Amazfit GTR – PREVIEW

Hoci je spoločnosť Huami na trhu ešte len päť rokov, v oblasti nositeľnej elektroniky rýchlo dohnala konkurenciu a v súčasnosti sa doťahuje na 20 % podiel svetového trhu. O to pozornejšie sledujeme predstavovania nových produktov, ktoré spravidla zaujmú výborným pomerom cena/výkon. A dnešná novinka – smartwatch Xiaomi Amazfit GTR – nie je výnimkou.

Xiaomi Amazfit GTR: viac variantov, viac možností

Najnovší prírastok s označením Amazfit GTR spadá do rodiny inteligentných hodiniek a už z prvých odhalených parametrov bolo zrejmé, že pôjde minimálne o tuho zaujímavý model. Amazfit GTR zároveň prichádza hneď v dvoch veľkostiach – 42 mm a 47 mm. Rozdiely však nenájdeme iba v priemere, ale tiež hrúbke, váhe a ponúkaných farebných variantoch.

xiaomi; chytré hodinky; smartwatch; huami; wearables
Inteligentné hodinky Xiaomi Amazfit GTR – funkcia sledovania srdcovej frekvencie.

Ľahšia a tenšia 42 mm verzia so šírkou 9,2 mm a váhou 25,5 gramu bola predstavená v štyroch farebných variantoch – čiernej, bielej, čerešňovej a korálovo červenej. Pre fajnšmekrov je potom pripravená limitovaná edícia so 60 krištáľmi od samotnej spoločnosti Swarovski. Väčšia 47 mm verzia je o 1,5 mm hrubšia a namiesto farieb ponúkne tri druhy materiálu – zliatinu hliníka, nehrdzavejúcu oceľ alebo titán – od ktorých sa napokon odvíja aj konečná váha. Aj tu sme sa dočkali limitovanej edície, a to v dizajne Iron Mana, ktorý ponúkne aj červený silikónový remienok.

i

Hoci produkty nositeľnej elektroniky navrhuje a vyrába spoločnosť Huami, o predaj na svetovom trhu sa stará hlavný partner Xiaomi. To je tiež dôvod, prečo sa pri jednom produkte môžeme stretnúť s názvami oboch spoločností.

Xiaomi Amazfit GTR: parametre a špecifikácie

Nasledujúca tabuľka ponúka prehľadné porovnanie veľkostí 42 mm a 47 mm. Medzi hlavné rozdiely patrí iná váha v dôsledku použitia rozdielnych materiálov, odlišná kapacita batérie a samozrejme tiež cena.

Xiaomi Amazfit GTR Verzia 42 mm Verzia 47 mm
Rozmer 42,6 × 42,6 × 9,2 mm 47,2 × 47,2 × 10,75 mm
Váha 25,5 g zliatina hliníka 36 g, titán 40 g, nehrdzavejúca oceľ 48 g
Displej AMOLED displej s ochranným sklom Corning Gorilla Glass 3, vrstva proti odtlačkom prstov
Rozlíšenie displeja 390 × 390 pixelov 454 × 454 pixelov
Senzory bioTracker PPG Bio-Tracking optický senzor, 6-osový, akcelerometer, 3-osový geomagnetický senzor, snímač tlaku vzduchu, kapacitný senzor, senzor jasu okolitého svetla
Podporované operačné systémy Android 5.0 nebo iOS 10.0 a vyššie verzie
Batéria/výdrž 195 mAh batéria s 12-dennou výdržou pri bežnom používaní funkcií, až 34 dní v bežnom móde hodiniek 410 mAh batéria s 24-dennou výdržou pri bežnom používaní funkcií, až 74 dní v bežnom móde hodiniek
Technológia Bluetooth 5.0 LE, NFC, GPS + GLONASS
Vodotesnosť odolnosť proti vode a prachu 5 ATM, vodotesnosť až do 50 metrov
Cena  štandardná verzia 116 dolárov (zahraničná cena), Swarovski edícia 145 dolárov (zahraničná cena) titán a špeciálna edícia Iron Man 203 dolárov (zahraničná cena), hliníková zliatina a nerezová oceľ bude v SR dostupná za cca 174,90 €

Xiaomi Amazfit GTR zaujmú bezchybným displejom aj slušnou výdržou

Pozornosti rozhodne nesmie uniknúť ani AMOLED dotykový displej, ktorý je vďaka vernej čiernej, nízkej spotrebe a ďalšiemu radu výhod v podstate najlepším typom zobrazovacieho panelu. 42 mm verzia v 1,2 palcoch ponúkne rozlíšenie 390 × 390 pixelov, zatiaľ čo 47 mm verzia do 1,39 palca zase premietne 454 × 454 pixelov. Oboje dohromady dávajú zhodnú jemnosť 326 PPI, takže nepekným ostrým hranám môžeme dať rovno zbohom. Vysoké rozlíšenie na menšej uhlopriečke totiž zaručuje nadštandardne vyhladený obraz, ktorý navyše chráni odolné sklo Corning Gorilla Glass 3.

xiaomi; chytré hodinky; smartwatch; huami; wearables
Smart watch Xiaomi Amazfit GTR ponúknu veľmi vydarený a elegantný dizajn.

Neopomenuteľným ťahákom je tiež solídna kapacita batérie. 47-milimetrová verzia sa chváli 410 mAh a hodinky vydržia 24 dní bežného používania a neuveriteľných 74 dní pri obyčajnom sledovaní času. Hoci 195 mAh batéria pri 42 mm verzii je o poznanie menšia, 12-dňová výdrž bežného používania a 34 dní pri sledovaní času nie je nič, za čo by sa mal výrobca vyložene hanbiť.

Funkcie, cena a dostupnosť nových hodiniek Xiaomi Amazfit GTR

Z hľadiska funkcií narazíme pri inteligentných hodinkách na vcelku bežné vymoženosti, ako je počasie, pripomenutie hovoru, hudba, budík, notifikácia, vyhľadanie mobilu, kompas, stopky či odpočítavanie. Skrátka však neprídu ani športovci. Amazfit GTR ponúkajú pokročilý monitoring srdcového tepu a možnosť merať až 12 športových aktivít, medzi ktorými nechýba ani často opomínané plávanie. Certifikácia 5 ATM a vodotesnosť rovno do 50 metrov tak už nie je žiadnym prekvapením. Navyše sú hodinky vybavené technológiami GPS + GLONASS a NFC, zatiaľ čo o bezproblémový hladký chod sa stará moderný procesor Snapdragon Wear 3100.

xiaomi; smart hodinky; smartwatch; huami; wearables
Smart hodinky Xiaomi Amazfit GTR – vľavo verzia 42 mm, vpravo verzia 47 mm.

Nadšenie z atraktívneho produktu nezhatí ani príliš vysoká cena. Štandardná edícia 42 mm totiž vyjde na 116 dolárov, zatiaľ čo limitovaná edícia Swarovski na 145 dolárov. Za titán a špeciálnu edíciu Iron Man si v zahraničí účtujú 203 dolárov, zatiaľ čo u nás si možno už teraz rezervovať 47 mm hliníkovú zliatinu alebo nehrdzavejúcu oceľ za cca 174,90 €.

i Mohlo by vás zaujímať

Vytlačiť
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií