Dvojročná záruka teraz aj pre firmy AlzaBoxy Q1

Ako vybrať basketbalovú loptu

Zobraziť katalóg
Aktualizované

Basketbalové lopty sa od seba líšia najmä veľkosťou, kde každá je určená pre iný typ hráča – ženu, muža či dieťa. Rozdiely tiež môžu spočívať vo farbe, materiálu či povrchovej úpravy na vnútorné alebo vonkajšie použitie. Poradíme, ako vybrať basketbalovú loptu tak, aby spĺňala vaše potreby a hra s ňou bola zábavná.

Ako vybrať basketbalovú loptu

Najčastejšie otázky pri výbere basketbalovej lopty

Akú veľkosť basketbalovej lopty zvoliť?

Basketbalové lopty existujú vo veľkostiach 1, 3, 5, 6 a 7. Veľkosť 1 má malá lopta pre deti na hranie na basketbalové minikoše. Veľkosť 3 je určená pre deti pri rekreačnom využití, veľkosť 5 potom pre juniorov. Veľkosť 6 sa využíva na hru žien a veľkosť 7 je oficiálny rozmer pre hru mužov. Veľkosť 7 používajú všetky oficiálne mužské súťaže FIBA (Medzinárodná basketbalová federácia) a ide tiež o basketbalovú loptu, s ktorou sa hrá v NBA.

Aký materiál lopty je pre mňa najlepší?

Na výrobu basketbalových lôpt sa používa syntetická koža, guma a pravá koža. Začiatočníkom a školám na výučbu sa odporúčajú gumené lopty. Majú dobré vlastnosti a sú lacnejšie, preto ich prípadné rýchle opotrebovanie nebude toľko stáť. Pokročilejší a menej nároční hráči pravdepodobne siahnu po lopte z umelej kože, ktorá je trvanlivejšia a príjemnejšia na dotyk ako guma. Pre hráčova hrajúcich na najvyššej úrovni a profesionálov sú potom určené lopty z pravej kože. Kožené lopty sa nepoužívajú na vonkajších povrchoch, pretože sa rýchlejšie opotrebovávajú.

Oplatí sa kúpiť si značkovú basketbalovú loptu?

Ak hráte basketbal, lopta je nevyhnutnosťou, pochopiteľne – ale nemusí to byť hneď tá najdrahšia alebo od prestížnych značiek. Avšak, najkvalitnejšie basketbalové lopty pochádzajú od výrobcov Molten a Spalding, ktoré majú certifikáciu FIBA. Hrá sa s nimi v rade basketbalových súťaží vrátane NBA. Chybu však neurobíte ani s loptou Gala. Pri výbere značkovej  lopty si spravidla priplatíte, avšak máte istotu kvalitného spracovania a dlhej trvanlivosti. 

Na aké príslušenstvo pri obstaraní basketbalovej lopty nezabudnúť

Ak kupujete loptu na basketbal, rozhodne nezabudnite prikúpiť ešte ďalšie dve nevyhnutnosti: Pumpy sa budú hodiť v prípade, keď zistíte, že už lopta nemá svoj pevný tvar a hra s ňou je nepohodlná. V takom prípade je riešenie jednoduché: Lopta potrebuje dofúknuť. Hodia sa aj vaky na lopty. Využijete ich, ak s loptou cestujete, napríklad do telocvične alebo na ihrisko. Lopty sa budú lepšie prenášať a vak im navyše poskytne potrebnú ochranu pred poškodením.

Basketbalové lopty

  • Pre najmenšie deti aj profesionálov
  • Vyrábajú sa z gumy, umelej a pravej kože
  • Cena od 3 € do 155 €

     
Basketbalové lopty

Dôležité parametre

Veľkosť lopty

Veľkosť je rozhodujúci parameter pri výbere basketbalovej lopty.

Veľkosť lopty Obvod lopty Váha lopty Odporúčaný tlak Využitie
Veľkosť 1 44 cm 177 – 179 g 4 PSI Hračka pre deti
Veľkosť 3
57 cm 300 – 310 g 7 – 9 PSI Basketbalová lopta pre deti, rekreačné
Veľkosť 5 70 cm 470 – 500 g 7 – 9 PSI Lopta pre deti do 12 rokov
Veľkosť 6 74 cm 510 – 567 g 7 – 9 PSI Lopta prevažne pre ženy
Veľkosť 7 77 cm 567 – 650 g 7 – 9 PSI Lopta pre mužov

Materiál

Typ materiálu sa odráža v priľnavosti a trvanlivosti lopty. Výber spočíva v tom, kde a ako často budete hrať. 


  • Guma
    Najväčšou výhodou lôpt z gumy je ich priaznivá cena. Preto sú vhodné najmä pre začínajúcich hráčov, do škôl a pod. Môže sa s nimi hrať v hale aj vonku. Nevýhodou je nižšia trvanlivosť.
     
  • Syntetická koža
    Syntetická koža je najbežnejšie používaný materiál na výrobu basketbalových lôpt. Tieto lopty sú veľmi trvanlivé a dobre sa s nimi manipuluje. Syntetický materiál môže mať špeciálnu povrchovú úpravu na použitie v hale alebo vonku.
     
  • Koža
    Lopty z pravej kože využijú najmä vrcholoví a veľmi nároční hráči. Ide o najkvalitnejší materiál s s tými najlepšími vlastnosťami. Kožené lopty sú určené najmä do haly – pri použití vonku by sa príliš opotrebovávali.

Vnútorné vs. vonkajšie použitie

Basketbalové lopty sú určené buď do haly (indoor) alebo na von (outdoor). Ak chcete hrať prevažne na vonkajšom ihrisku, vyberajte loptu z gumy alebo syntetickej kože, ktorá má špeciálnu povrchovú úpravu. Pravá koža sa na vonkajšie hranie nehodí, keďže je drahá a nestojí za rýchle opotrebovanie.

V hale možno hrať takmer s čímkoľvek, či už je lopta z gumy, alebo umelej kože s povrchovou úpravou na to určenou. Kožené lopty sú potom priamo určené do haly.

Dizajn

V oficiálnych súťažiach sa používa jednotný dizajn podľa štandardu FIBA, to znamená hnedý/oranžový s čiernym rebrovaním. Na súkromné a rekreačné využitie si však môžete vybrať z pestrej palety farieb a vyhotovení. Ak kupujete basketbalovú loptu pre deti, vyberať môžete aj z motívov napríklad so zvieratkami a ďalšími obrázkami.

Ako nafúkať basketbalovú loptu

Na nafúknutie basketbalovej lopty je nutné zaobstarať si na tento účel určenú ihlu. Tú bez problémov prestrčíte ventilom. Pokiaľ to ide ťažko, je vhodné ihlu navlhčiť vodou alebo olejčekom. Pomocou pumpičky loptu nahustite na tlak 0,3 kg na cm2. Potom počkajte 12 až 24 hodín a nechajte loptu „vytvarovať“. Potom v prípade potreby dofúkajte. Celé nafukovanie lopty na basketbal by malo byť pomalé. Ak by ste na to išli príliš zhurta, hrozí poškodenie. Loptu ani nepodhusťujte ani neprehusťujte, v takom prípade nebude mať optimálne vlastnosti na hru.

Údržba basketbalovej lopty

Pravidelnou údržbou predĺžite životnosť lopty. Nevystavujte ju na priamom slnku a vo vysokých teplotách, ako je napríklad rozpálené auto. Loptu iba opláchnite vlažnou vodou, prípadne použite bežné mydlo, a nechajte voľne uschnúť. Nepoužívajte však agresívne umývacie prostriedky, ako sú saponáty alebo rozpúšťadlá. Loptu skladujte na čistom a suchom mieste.

Akú značku basketbalovej lopty vybrať? Medzi najvyhľadávanejšie patria tie nasledujúce:

Slovník pojmov – basketbalové lopty

Guma

Guma je materiál používaný pre lacnejšie basketbalové lopty, musíme však počítať s kratšou trvanlivosťou. Gumené lopty sú vhodné pre začiatočníkov, na výučbu v školách a hru vonku.

Syntetická koža

Syntetická koža je najčastejšie používaný materiál na výrobu basketbalových lôpt. Obľubu si získala pre veľmi dobrý pomer ceny a výkonu. Lopty z umelej kože majú rôznu povrchovú úpravu na vonkajšie a halové použitie.

Homologizácia FIBA

Lopty spĺňajúce homologizáciu FIBA, teda Medzinárodnej basketbalovej federácie, vyhovujú týmto technickým parametrom:

– sú veľkosti 7 a ich obvod je 749 - 780 mm
– majú na sebe názov výrobcu a sériové číslo
– vyrobené sú z pravej alebo syntetickej kože
– neobsahujú žiadne toxické látky alebo látky spôsobujúce alergické reakcie
– neobsahujú ťažké kovy
– majú odskok aspoň 1300 mm pri páde z výšky 1800 mm na tvrdý povrch
– v prostredí s teplotou 70 °C počas 7 dní nevykazujú žiadne zmeny vzhľadu a ďalších vlastností
– výrobca lopty musí mať certifikát FIBA

Slovník pojmov

Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií