AP+ nový vizuál AD elektro

Ako vybrať speed kolieskové korčule

Zobraziť katalóg

Speed kolieskové korčule sú konštruované na rýchlostné korčuľovanie a je s nimi tak možné dosahovať vyššie rýchlosti ako s klasickými korčuľami.

Jak vybrat speed kolečkové brusle
Výhody a nevýhody
  • Na rýchlostné korčuľovanie
  • Vhodné na preteky
  • Kolieska ďalej od seba = lepšia stabilita
  • Schopné dosiahnuť vysokú rýchlosť
  • Ľahké
  • Nevhodné pre začiatočníkov
  • Horšia ovládateľnosť
  • Zle zvládajú nerovnosti

Najčastejšie otázky pri výbere korčúľ

Na aké povrchy sú speed korčule vhodné?

Speed ​​korčule sú určené na rovné povrchy, ako sú haly a kvalitné cesty bez nečistôt a prekážok.

Môžem ako začiatočník rovno začať jazdiť na speed korčuliach?

Pre začiatočníkov odporúčame fitness korčule, pretože sa ľahšie ovládajú, ale je sa samozrejme možné naučiť jazdiť rovno na speed korčuliach.

Je konštrukcia speed korčúľ iná ako v prípade fitness korčúľ, alebo majú len väčšie kolieska?

Speed korčule majú v porovnaní s fitness korčuľami nielen väčšie kolieska, ale aj dlhší rám a na efektívnejší prenos energie konštrukciou, ktorá lepšie fixuje nohu.

Speed ​​kolieskové korčule
  • Veľmi rýchle korčule
  • Vhodné na kondičnú jazdu
  • Cena od 178 €
speed korčule

Dôležité parametre

Velikost bruslí
Veľkosť korčúľ

Veľkosť sa udáva ako pri topánkach v US, UK, EU a Mondopoint (cm). V prípade veľkosti EU sa odporúča vybrať veľkosť o pol až celé číslo väčšie, než je veľkosť vašej nohy. Vďaka trochu väčšej topánke vás nebude noha tlačiť ani po dlhšej jazde. Topánka by mala nohu dobre fixovať bez toho, aby neprimerane tlačila. Na niektorých detských korčuliach je možné veľkosť nastavovať v rádoch niekoľkých čísel.

Ložiska
Ložiská

Kvalita ložísk je udávaná stupnicou ABEC 1 až 9, kde číslovka 9 predstavuje najkvalitnejšie ložisko. Čím kvalitnejšie ložisko, tým menší odpor kladie. Pre tých, ktorí budú jazdiť častejšie, odporúčame vybrať ložiská s označením minimálne ABEC 5. Kvalitné ložiská sa po roztočení zastavia po dlhšej dobe. Mali by sa točiť ticho a bez trhania.

Môžete sa stretnúť aj s ložiskami ILQ a SG. Ide o typy, ktoré nemajú nič spoločné so stupnicou ABEC. ILQ je značenie pochádzajúce od firmy Twincam a ložiská sa vyrábajú v dvoch vyhotoveniach ILQ-7 a ILQ-9. Ložiská označené SG používa firma Rollerblade a jednotlivé druhy sa označujú rovnako ako ABEC, teda 1 – 9. Stále platí, že čím vyššie číslo, tým kvalitnejšie, ale nemožno ich prirovnať k určitému stupňu ABEC.

Kolečka kolečkových bruslí
Kolieska

Pri kolieskových korčúliach sa pohybujú rozmery koliesok od 44 do 110 mm. Na menších kolieskach sa budete cítiť stabilnejšie, sú však pomalšie. Väčšie kolieska sú všeobecne rýchlejšie, pretože majú menší valivý odpor a lepšie sa vysporiadajú s nerovnosťami terénu. Tvrdosť koliesok je v rozmedzí 74A – 100A. Mäkšie kolieska (78A – 82A) sú vhodné pre začiatočníkov. Lepšie priľnú k povrchu, absorbujú nerovnosti, ale tiež sa rýchlejšie opotrebujú a sú pomalšie. Tvrdšie kolieska (82A a viac) sú rýchlejšie, vhodné pre pokročilých a profesionálov. Tieto kolieska sú menej pohodlné, pretože menej pohlcujú vibrácie, ale zato sú rýchlejšie a dlhšie vydržia.

Rám kolečkových bruslí
Rám

Plastové rámy sú pružné a dobre pohlcujú vibrácie. Ich nevýhodou je nižšia pevnosť, vďaka ktorej nemusia kolieska pri namáhaní rámu držať ideálne rovnú stopu.

Kovové alebo hliníkové rámy sú veľmi pevné, dobre držia stopu, ale menej pohlcujú vibrácie. Dôležitým parametrom je aj dĺžka rámu.

Dlhší rám je vhodný na kondičné jazdy, krátky rám je lepšie ovládateľný a vhodnejší na triky.

Slovník pojmov - kolieskové korčule
Ložiská

Kvalita ložísk je udávaná stupnicou ABEC 1 až 9, kde číslovka 9 predstavuje najkvalitnejšie ložisko. Čím kvalitnejšie ložisko, tým menší odpor kladie. Pre tých, ktorí budú jazdiť častejšie, odporúčame vybrať ložiská s označením minimálne ABEC 5. Kvalitné ložiská sa po roztočení zastavia po dlhšej dobe. Mali by sa točiť ticho a bez trhania.

Môžete sa stretnúť aj s ložiskami ILQ a SG. Ide o typy, ktoré nemajú nič spoločné so stupnicou ABEC. ILQ je značenie pochádzajúci od firmy Twincam a ložiská sa vyrábajú sa v dvoch vyhotoveniach ILQ-7 a ILQ-9. Ložiská označené SG používa firma Rollerblade a jednotlivé druhy sa označujeú rovnako ako ABEC, teda 1 – 9. Stále platí, že čím vyššie číslo, tým kvalitnejšie, ale nemožno ich prirovnať k určitému stupňu ABEC.

Veľkosť

Veľkosť sa udáva ako pri topánkach v US, UK alebo EU. V prípade veľkosti EU sa odporúča vybrať veľkosť o pol až celé číslo väčšiu, než je veľkosť vašej nohy. Vďaka trochu väčšej topánke vás nebude noha tlačiť ani po dlhšej jazde. Topánka by mala nohu dobre fixovať bez toho, aby neprimerane tlačila. Na niektorých detských korčulí možno veľkosť nastavovať v rádoch niekoľkých čísel.

Kolieska

Pri kolieskových korčúliach sa pohybujú rozmery koliesok od 44 do 110 mm. Na menších kolieskach sa budete cítiť stabilnejšie, sú však pomalšie. Väčšie kolieska sú všeobecne rýchlejšie, pretože majú menší valivý odpor a lepšie sa vysporiadajú s nerovnosťami terénu. Tvrdosť koliesok je v rozmedzí 74A – 100A. Mäkšie kolieska (78A – 82A) sú vhodné pre začiatočníkov. Lepšie priľnú k povrchu, absorbujú nerovnosti, ale tiež sa rýchlejšie opotrebujú a sú pomalšie. Tvrdšie kolieska (82A a viac) sú rýchlejšie, vhodné pre pokročilých a profesionálov. Tieto kolieska sú menej pohodlné, pretože menej nepohlcujú vibrácie, ale zato sú rýchlejšie a dlhšie vydržia.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií