Čo je mandľová múka?
Mandľová múka je jemne mletá zmes z olúpaných mandlí, ktorá má podobnú konzistenciu ako pšeničná múka. Je obvykle používaná ako alternatíva pre múku z obilnín pre ľudí s bezlepkovou diétou alebo ako súčasť low-carb stravy. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, vlákniny a zdravých tukov a môže byť použitá pri pečení, varení alebo pridaná do smoothies a ovsených kaší. Aké sú (ne)výhody používania mandľovej múky?
- Vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a vlákniny.
- Bezlepková alternatíva pre alergikov.
- Podporuje zníženie hladiny cukru v krvi.
- Prispieva k pocitu sýtosti a dlhodobému nasýteniu.
- Obsahuje vitamíny a minerály (vitamín E, zinok, vápnik, horčík).
- Používa sa v low-carb diétach.
- Vhodná na pečenie a varenie zdravých pokrmov.
- Vyššia cena v porovnaní s bežnou pšeničnou múkou.
- Vyššie množstvo kalórií kvôli obsahu tukov.
- Možné alergické reakcie u citlivých jedincov na orechy.
Mandľová múka sa často používa v receptoch ako náhrada za pšeničnú múku. Pozor ale, do niektorých receptov, ktoré vyžadujú konkrétnu textúru pšeničnej múky, sa príliš hodiť nebude a výsledok by nemusel byť podľa očakávania.
Na aké pokrmy sa najviac hodí mandľová múka?
Mandľová múka sa pre jej chuť a vôňu dá najlepšie využiť pri pečení sladkých dezertov, ale dá sa využiť aj v slanej kuchyni. Na čo konkrétne?
- Korpusy na torty a rôzne rezy,
- sušienky a pečivo,
- sladké aj slané pečivo,
- obaľovanie zeleniny a mäsa,
- studená kuchyňa (princípy RAW).
Typicky sa používa mandľová múka na makrónky
Bežne sa používa mandľová múka na makrónky, čo je obľúbený dezert z francúzskej kuchyne. Vďaka svojej jemnej textúre a vysokému obsahu bielkovín poskytuje mandľová múka ideálny základ pre makrónky, ktoré majú mať ľahkú a vzdušnú konzistenciu. Používa sa najmä ako základ do cesta.
i
Všeobecne v receptoch sa dá mandľová múka nahradiť za pšeničnú v pomere 1 : 1, avšak je nutné pridať spojivovú látku (vajcia či iné alternatívy). Môže vás však prekvapiť, že výsledok pečenia nebude tak nadýchaný, ale určite bude stáť za to.
Odtučnená vs. neodtučnená mandľová múka
Mandľová múka existuje v dvoch vyhotoveniach – v odtučnenom a neodtučnenom. Každý typ má trochu iné využitie a líši sa pomerom tuku.
- Odtučnená mandľová múka sa vyrába ako z lúpaných, tak aj nelúpaných mandlí. Rozdiel oproti neodtučnenej je v tom, že sa pred mletím mandle zbavia tuku (lisovaním). Mandľová múka je ľahšia, menej tučnejšia, práškovejšia a saje viac tekutín. Hodí sa na varenie aj pečenie.
- Neodtučnená mandľová múka sa vyrába aj z lúpaných i nelúpaných mandlí, avšak tu už sa žiadne odtučnenie lisovaním nekoná – zhruba polovicu múky tvorí tuk. Táto mandľová múka sa hodí viac do studenej kuchyne a na prípravu dezertov.
Ako sa líšia mandľová múka a múčka? Aj keď by sa mohlo zdať, že rozdiel by sme tu len ťažko hľadali, nie je to tak úplne pravda. Mandľová múka je vyrobená z bledých mandlí bez hnedého obalu, naopak mandľová múčka typicky obsahuje aj hnedý obal a je hrubšia.
Mandľová múka sa dá zaobstarať v rôzne veľkých baleniach
Môžete si tiež zvoliť, akú veľkosť balenia mandľová múka ponúka. Pokiaľ ste mandľovú múku ešte neskúšali, odporúčame vyskúšať menšie balenie (200 – 500 g). Pokiaľ s ňou máte dobré skúsenosti, alebo viete, že vo vašom jedálničku bude mať svoje miesto, potom je pre vás jasnou voľbou 1 kg mandľová múka.
Ako sa dá vyrobiť mandľová múka? Recepty sú veľmi jednoduché
Pokiaľ vás zaujíma ako sa dá vyrobiť mandľová múka, recept je veľmi jednoduchý – vlastne to nie je ani recept, pretože je to veľmi jednoduché. Pripravte si šálku mandlí a nechajte ju cez noc namočenú vo vode. Ráno potom mandle osušte od prebytočnej vody, vložte do mixéra a zapnite na najvyšší výkon. V tejto chvíli už stačí iba mixovať, a to tak dlho, pokiaľ nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Skladujte ju vo vzduchotesnej nádobe a nenechávajte ju na slnku.
i
Kde sa dá nájsť lacnejšia mandľová múka? Akcia u nás na e-shope vás milo prekvapí.
Skryť popis