AD homeoffice AD homeoffice

Nordic walking: jeho prínosy pre zdravie

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Slnečné lúče lákajú von, tak prečo to nevyužiť aktívne s palicami na nordic walking? Viete vlastne, ako vybrať správne palice? A ako s touto pomerne obľúbenou aktivitou správne začať?

Nordic walking a jeho prínosy pre zdravie – OBSAH

  1. Prečo je nordic walking tak atraktívny šport?
  2. Nordic walking ako efektívny spaľovač kalórií
  3. Ako vybrať správne palice na nordic walking?
  4. Nordic walking: technika chôdze
  5. Náš TIP: nordic running

Prečo je nordic walking tak atraktívny šport?

Nordic walking je všeobecne považovaný za ideálnu pohybovú aktivitu pre seniorov, ale túto úvahu musíme rozšíriť aj na mnohé ďalšie skupiny. Nordic walking je tak celkom určite ideálny pre niekoho, kto sedí celý deň pri počítači, trávi veľa času v uzavretých priestoroch alebo napríklad väčšinu času strávi za volantom v automobile alebo inom dopravnom prostriedku.

Možno hlavným plusovým bodom pre nordic walking je, že okrem palíc už nič ďalšie nepotrebujete. A vyraziť môžete v akomkoľvek ročnom období.

Nordic walking ako efektívny spaľovač kalórií

Rázna chôdza s palicami čiže nordic walking pochádza z Fínska a patrí medzi obľúbené letné aktivity aj pre vrcholových biatlonistov a bežcov na lyžiach. Pri tejto činnosti totiž zapojíte do pohybu prakticky celé telo.

i

Nordic walking a chudnutie

Čo sa týka spaľovania kalórií, môžete sa dostať do rovnakých čísel ako pri klasickom behu, nenamáhate ale takou mierou kĺby. A o akých číslach sa tu rozprávame? Pri hmotnosti 90 kg môžete za hodinu intenzívnej chôdze spáliť až 2 300 kJ (550 kcal).

Pri nordic walking máte v paliciach oporu, zároveň vďaka nim dokážete ísť oveľa rýchlejšie ako pri chôdzi bez nich. Práca s palicami posilní vaše paže, zlepší koordináciu a dýchanie. Náročnosť si môžete prispôsobiť podľa svojich schopností a šport je možné prevádzkovať celoročne.

Nordic walking
Nordic walking je skvelý šport pre všetky vekové kategórie.

Ako vybrať správne palice na nordic walking?

Pretože sú palice jedinou pomôckou, ktorú na nordic walking potrebujete, je nutné výberu venovať zvýšenú pozornosť. Z pohľadu materiálov je to jednoduché – najkvalitnejšie sú karbónové s uhlíkovými vláknami, zaisťujúce pevnosť aj dlhodobú odolnosť. A pritom sú ľahké a dobre tlmia nárazy. Nevýhodou je len vyššia cena. Hliníkové sú naopak výrazne lacnejšie, ale majú zase vyššiu hmotnosť. Duralové palice potom tvoria taký čistý stred s priemernými vlastnosťami.

Nordic walking palice sú charakteristické úchopom v tzv. rukavičke. To znamená, že palice máte stále pevne v rukách, aj keď ich počas odrážania púšťate z dlane. To je dôležité, pretože pri nesprávnom použití napríklad trekingových palíc sa vám ľahko šmykne ruka a môže dôjsť k nejakému zraneniu.

Leki Micro Flash Carbon, palice
Prémiové nordic walking palice Leki Micro Flash Carbon.

Dôležitou vlastnosťou je samozrejme dĺžka používaných palíc. Tú ovplyvníte jednoduchým povolením klipov a vysunutím na potrebnú dĺžku. Počas cestovania tak možno palice celkom solídne zmenšiť. Správna dĺžka palice zodpovedá približne vašej výške, od ktorej odčítate 55 centimetrov. Pri prvom nastavení výšky palice je nutné dodržať uhol v lakti 90 stupňov.

Nordic walking palice majú rôzne zakončenia, ktorá volíte podľa pripravenej trasy. Niektoré palice sú opatrené aj papučou, ktorá je vhodná pre pohyb napríklad po asfalte. Ak vás však nasledujúce kilometre zavedú do lesa na nespevnený povrch, možno topánku jednoducho vyzliecť a ďalej sa pohybovať s palicou zakončenou hrotom.

Nordic walking: technika chôdze

Základná technika pohybu s nordic walking palicami je pomerne jednoduchá a počas prvých pár vonkajších výletov ju úplne bezpečne zvládne väčšina ľudí.

  • Telo je v miernom predklone.
  • Pohľad smeruje k horizontu.
  • Ramená tlačíme dole a počas pohybu sa hojdajú spredu dozadu.
  • Pohyb ruky začína za telom pri odraze, kedy je lakeť prepnutý. Presne v tento moment sa otvára dlaň a palička drží vďaka nasadenej rukavičke.
  • Po odraze zohneme ruku do pravého uhla a pokračujeme smerom dopredu až do momentu, kedy sa ruka zaprie o paličku.
  • Palice sú po celý čas šikmo vzad ťahané za telom približne v uhle 60 stupňov.

Chôdza s palicami na nordic walking nie je technicky náročná, ale je dobré sa spočiatku sústrediť na koordináciu pohybu celého tela. Pohyb s palicami by mal byť predovšetkým uvoľnený a celkovo pohodlný.

Nordic walking, pohyb
Správna koordinácia pohybov pri nordic walking je dôležitá.

Náš TIP: nordic running

Ak preferujete náročnejšiu športovú aktivitu, bude pre vás určite zaujímavý nordic running. Beh s palicami pre vás je bez ohľadu na výkonnostnú úroveň jedine na prospech. Aj keby malo ísť len o občasné spestrenie rutinného tréningového týždňa. Avšak s veľkým rozmachom ultra maratónov v horskom prostredí je vhodné túto aktivitu pravidelne nacvičovať.

Správne zapojenie palíc pri behu výrazne znižuje zaťaženie predovšetkým nosných kĺbov. To má nesporný význam v prevencii proti zraneniu najnamáhanejších častí nôh – achilloviek, členkov a kolien. Bežcom a ďalším športovcom, ktorí už nejaké zranenia majú, potom použitie palíc umožňuje rýchlejší návrat k plnému tréningovému zaťaženiu.

i V AlzaMagazíne pre vás máme aj ďalšie články:

Nordic walking je bežná chôdza so špeciálnymi palicami, z ktorej majú radosť všetky vekové skupiny. Môžete začať v ktoromkoľvek veku a s celkovo úplne minimálnou investíciou do potrebného príslušenstva.

Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií