AlzaBoxy Q1 Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Pravidlá volejbalu

Zobraziť katalóg

Sponzorovaný článok

Aktualizované

Volejbal je veľmi obľúbený šport naprieč generáciami, ktorý ani v súčasnosti nestráca na atraktivite. A nie je sa čomu diviť, táto dynamická loptová hra je akčná, má spád a utužuje tímovú spoluprácu. Tiež je skvelým fyzickým tréningom, pretože pri nej aktívne zapájate svaly nôh, zadku a celkovo posilňujte a spevňujete stred tela. Pokiaľ sa chystáte vrhnúť naplno do volejbalového športu, bolo by dobré si na úvod prejsť, aké má volejbal pravidlá, ako prispôsobiť rozmery volejbalového ihriska alebo aká je oficiálna výška volejbalovej siete.

Pravidlá volejbalu

Pravidlá volejbalu – OBSAH

  1. Stručná charakteristika hry
  2. Hracia plocha
  3. Volejbalová sieť a stĺpiky
  4. Lopta na volejbal
  5. Základné pravidlá volejbalu
  6. Štýl hry a taktizovanie
  7. Systém bodovania volejbalu a ako rieši volejbal podanie

Stručná charakteristika hry

Loptovú hru volejbal hrajú dve družstvá na volejbalovom ihrisku, ktoré je rozdelené sieťou. Cieľom hry je zahrať loptu cez sieť tak, aby skončila v súperovom poli na zemi a zároveň brániť súperovej snahe o to isté. Ako udávajú volejbalové pravidlá, každé družstvo má právo odbiť loptu trikrát pred jej odoslaním súperovi. Každá hra začína tzv. podaním lopty, teda udretím lopty podávajúcim hráčom, ktorý ho posiela na súperovu stranu. Nasleduje rozohrávka, ktorá trvá do doby, než sa volejbalová lopta dotkne ihriska, spadne mimo vyznačeného hracieho poľa alebo ju družstvo neodohrá spôsobom, ktorý popisujú základné pravidlá volejbalu. Družstvo, ktoré vyhrá rozohrávku, získava bod a má právo začínať hru podaním. Hráči pri podaní postupujú v smere hodinových ručičiek o jedno miesto.

Pravidlá volejbalu v skratke
Na začiatok hry je dobré poznať aspoň základné pravidlá volejbalu.

Hracia plocha

Pravidlá volejbalu považujú za hraciu plochu volejbalové ihrisko a voľnú zónu, ktorá má byť symetrická a pravouhlá.

Rozmery volejbalového ihriska

Rozmery volejbalového ihriska obdĺžnikového tvaru sú udávané 18 × 9 m, k volejbalovému ihrisku náleží voľná zóna, ktorej šírka má byť minimálne 3 metre na všetkých stranách. Volejbalové pravidlá ďalej vytyčujú tzv. voľný hrací priestor nad hracou plochou, ktorý neobsahuje žiadne prekážky a ktorého výška dosahuje minimálne 7 metrov od hracej plochy.

Povrch volejbalového ihriska

Celú veľkosť volejbalového ihriska tvorí vodorovný, plochý a jednoliaty povrch, ktorý minimalizuje všetky ohrozenia či úrazy v priebehu hry. Volejbalové pravidlá zakazujú hru na klzkom či hrubom povrchu.

Čiary na ihrisku

Čiary určujúce hraciu plochu a rozmery ihriska na volejbal majú šírku 5 centimetrov a sú zakreslené svetlou farbou. Musia byť jasné a zreteľne rozoznateľné od hracej plochy aj ostatných čiar.

  • Rozmery volejbalového ihriska vymedzujú dve postranné a dve koncové čiary.
  • Stredná čiara rozdeľuje ihrisko, je vedená pod sieťou a spája postranné čiary. Celá jej šírka patrí obom hracím poliam.
  • V každom poli sa nachádza útočná čiara označujúca prednú zónu. Jej zadný okraj je zakreslený od osi stredovej čiary 3 metre.
Volejbalové ihrisko – Rozmery
Pravidlá volejbalu jasne udávajú, aké má mať volejbalové ihrisko rozmery.

Hracie zóny

Pravidlá volejbalu rozdeľujú volejbalové pole na niekoľko zón, v ktorých sa odohrávajú jednotlivé rozohrávky.

  • Predná zóna je priestor medzi osou stredovej čiary a zadným okrajom čiary útočnej. Nachádza sa nielen v hracom poli, ale zasahuje do konca voľnej zóny.
  • Zóna podania so šírkou 9 metrov je plocha nachádzajúca sa za oboma koncovými čiarami. Po stranách ju vymedzujú dve krátke čiary dlhé 15 centimetrov, ktoré sú vyznačené 20 centimetrov za koncovou čiarou a nadväzujú ako predĺženie postranných čiar.
  • Zónu striedania vymedzujú predĺžené útočné čiary.
  • Zóna výmeny sa nachádza v časti voľnej zóny na strane lavičky jednotlivých družstiev, vymedzujú ju predĺžené útočné čiary, ktoré dosahujú čiary koncové.

Volejbalová sieť a stĺpiky

Rozmery volejbalovej siete udávajú volejbalové pravidlá nasledovne: šírka 1,00 meter, dĺžka 9,50 až 10,00 metrov, pričom postranné pásky sú vzdialené 25 až 50 centimetrov od každého okraja siete. Sieť na volejbal tvorí čierne štvorcové oká so stranou 10 centimetrov. Volejbalová sieť je pripevnená na stĺpikoch vo vzdialenosti 0,5 – 1,0 metra na vonkajšej strane od postranných čiar zvisle nad stredovou čiarou. Prednostne nastaviteľné stĺpiky dosahujú výšku 2,55 metra. Výška volejbalovej siete rozlišuje hru na mužské a ženské tímy.

Výška siete – volejbal muži

Výška volejbalovej siete pre mužov je podľa pravidiel 2,43 metra. Táto výška volejbalovej siete je meraná v strede ihriska a dosahuje horného okraja siete.

Výška siete – volejbal ženy

Výška volejbalovej siete pre ženy je podľa pravidiel 2,24 metra. Táto výška volejbalovej siete je meraná v strede ihriska a dosahuje horného okraja siete.

Lopta na volejbal

Povrchová vrstva lopty na volejbal je zhotovená z mäkkej kože, prípadne z kože syntetickej. Vnútro lopty na volejbal tvorí duša z gumy. Farba volejbalovej lopty nie je špecifikovaná, môže byť jednofarebná, alebo farebne kombinovaná. Podľa parametrov FIVB je jej váha stanovená 260 – 280 gramov, jej obvod potom 65 – 67 centimetrov.

Základné pravidlá volejbalu
Lopta na volejbal môže byť aj viacfarebná.

Základné pravidlá volejbalu

Pokúsime sa vám vysvetliť pravidlá volejbalu v skratke: Dve mužstvá zostavené zo šiestich hráčov rozostavia svojich hráčov tak, že traja stoja vpredu pri sieti a traja v zadnej časti hracieho poľa. Kapitáni mužstiev si pred začiatkom hry vyžrebujú možnosť prvého podania alebo voľbu strany ihriska. Nasleduje zahájenie hry prvým podaním. Podáva vždy hráč stojaci na ihrisku vpravo vzadu tak, že sa postaví za koncovú čiaru a úderom ruky pošle nadhodenú loptu cez sieť tak, aby dopadla na stranu súperovho ihriska.

Lopta sa tak dostáva do hry a protiľahlé mužstvo sa snaží zabrániť lopte v dotyku so zemou a odohráva ho späť cez sieť svojmu súperovi. Každému mužstvu sú povolené tri dotyky lopty, nikto z hráčov sa nesmie dotknúť lopty dvakrát po sebe. Pokiaľ mužstvo odohrá loptu bez chyby cez sieť, súper sa následne snaží o to isté. Rozohrávka končí vo chvíli, keď sa volejbalová lopta dotkne zeme alebo hráči urobia inú chybu, ktorú opisujú volejbalové pravidlá. Mužstvo, ktoré sa naposledy dotklo lopty, rozohrávku prehráva.

Volejbalové chyby

  • Dotyk lopty s krajinou alebo iným predmetom mimo ihriska. Pravidlá volejbalu udávajú, že táto chyba sa týka aj dotyku vonkajšej časti siete, anténok, aj povrazu a stĺpikov držiacich sieť.
  • Lopta preletí pod volejbalovou sieťou.
  • Prelet lopty cez sieť mimo anténkami vyhradený priestor. Nepočíta sa za chybu, ak niektorý z hráčov odohrá loptu rovnakým spôsobom (mimo priestoru preletu) svojim spoluhráčom, ktorí ju odohrajú súperovi platným spôsobom.
  • Hráči sa v jednej rozohre pred odohraním súperovi dotknú štvrtýkrát lopty.(*)
  • Rovnaký hráč sa dvakrát po sebe dotkne lopty.(*)
  • Hráč chytí loptu.
  • Hráč hodí loptu.
  • Hráč drží loptu príliš dlho.
  • Hráč sa pri hraní lopty dotkne akoukoľvek časťou tela siete.
  • Hráč vykoná prešľap pod sieťou do súperovho poľa a prekáža mu tak v hre, prípadne zasahuje do poľa tak, že sa ani nedotýka stredovej čiary.
  • Dotyk lopty s hracou plochou.
  • Dotyk lopty nad súperovým ihriskom.(*)
  • Smeč hráča zo zadného radu. Je povolené smečovať spoza útočnej čiary.
  • Pokus o blok hráčov zo zadného radu.
  • Brániaci hráč, tzv. libero, smečuje do súperovho poľa. Úloha libera je hrať iba v zadnom rade. Nezúčastňuje sa podania. Nesmie ani prihrávať na smeč v prednej zóne.
iBody označené (*) nezahŕňajú blokovanie lopty. Pri blokovaní nie sú dotyky lopty počítané do troch povolených úderov. Rovnaký hráč sa môže viackrát po sebe dotknúť lopty, ak blokovanie zahŕňalo jeho prvé dotyky lopty. V prípade, že súper vykonal útočný úder, ktorý je zblokovaný, možno sa pri blokovaní dotknúť lopty nad súperovým hracím poľom.

Štýl hry a taktizovanie

Hra je zvyčajne zameraná na podanie, útok vykonávaný smečovaním s blokmi a na obrannú hru. Pri podaní musia byť hráči rozostavaní podľa určeného poradia. Volejbalové pravidlá umožňujú určiť jedného špeciálneho hráča zvaného libero, ktorý môže kedykoľvek pri prerušení hry vystriedať akéhokoľvek hráča zo zadného radu. Liberova činnosť je obmedzená len na obranu a od ostatných hráčov je farebne odlíšený.

Striedanie hráčov

Pravidlá volejbalu povoľujú striedanie hráčov. V jednom sete môže každé z družstiev vykonať striedanie maximálne šesťkrát, striedaním však nemôže byť zmenené poradie hráčov na ihrisku ani na podanie. Hráči sa tak vždy vymieňajú s hráčom, s ktorým sa pôvodne striedali. Využitie libera pri prerušení hry na počet striedaní nemá vplyv. Pri rekreačnom volejbale s väčším počtom hráčov využíva volejbal pravidlá jednoduchšie. Ide napríklad o tzv. točenie cez striedačku, kedy sa pravý predný hráč namiesto na podanie presunie na striedačku a podávať ide miesto neho hráč, ktorý je na striedačke najdlhšie.

Pravidlá volejbalu v skratke
Striedanie hráčov na ihrisku tiež upravujú volejbalové pravidlá.

Povolené dotyky lopty

Základné pravidlá volejbalu povoľujú tri dotyky lopty v rámci rozohry jedného mužstva. Prvý dotyk býva najčastejšie obranný a jeho podstatou je zachytiť súperov úder a udržať loptu v hre. Na to slúži úder zvaný bager. Odohráva sa spodkom, pomocou spojených paží, lopta je odbíjaná plochou predlaktia. Druhý dotyk vykonáva vrchným odbitím väčšinou nahrávač, ktorý sa snaží nahrať spoluhráčovi na útočný úder. Pri vrchnom odbití sa lopty dotýkajú obe ruky s mierne pokrčenými prstami. Tretím úderom je útok, najčastejšie vykonávaný smečovaním niektorého z popredných hráčov. Ide o silný úder natiahnutou pažou, pri ktorom útočník vyskakuje pri sieti a cielenou ranou sa snaží znemožniť súperovi vybranie lopty. Protihráči sa snažia tento útok odvrátiť pomocou blokov, keď dvaja až traja prední hráči vyskakujú s natiahnutými rukami a zabraňujú súperovi umiestniť loptu do ich poľa.

Volejbal a podanie
Pri podaní sa hráči pravidelne striedajú.

Systém bodovania volejbalu a ako rieši volejbal podanie

Mužstvo, ktoré sa pri rozohrávke nedopustí chyby, si pripisuje jeden bod. Pokiaľ ho získa mužstvo, ktoré začínalo rozohrávku podaním, ide podávať rovnaký hráč. Pokiaľ podávajúce mužstvo nezíska bod, stráca tak možnosť podania a podáva súper, ktorý pred podaním presúva svoj tím podľa smeru hodinových ručičiek. Na podanie ide potom hráč z pôvodne prednej pravej pozície.

Družstvo víťazí pri dosiahnutí 25 bodov v prípade, že súperov tím dosiahol najmenej o dva body nižšie bodové skóre. V situácii, keď oba tímy dosiahnu 24 bodov, hra pokračuje tak dlho, kým sa jednému tímu nepodarí získať dvojbodový náskok. Nasledujúci set začína podaním tímu, ktorý v predchádzajúcej hre s podaním nezačínal. Volejbalový zápas počíta s tromi víťaznými setmi. Ak dôjde k tomu, že štvrtý set nie je rozhodujúci a stav hry je 2:2 na sety, rozhoduje piaty set, ktorý sa však hrá len do 15 bodov. Aj v tomto prípade je však vyžadovaný minimálne dvojbodový náskok jedného z družstiev.

Teraz už máte predstavu, aké vyžaduje volejbal pravidlá, a preto neváhajte a vyrazte s partiou za športovým zážitkom v podobe volejbalového turnaja!

4,2
Wilson Castaway Mini Deflated
Volejbalová lopta veľkosť Mini, rekreačná, šitá, materiál: syntetická koža, hmotnosť: 180 - 200 g
Super cena
23,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTwil097
4,9 24×
Gala Pro Line BV5591S
Volejbalová lopta veľkosť 5, súťažná, lepená, materiál: syntetická koža, homologizovaná FIVB, hmotnosť: 260 - 280 g
51,80 €
Na sklade > 5 ks u dodávateľa
Objednávací kód: SPT002
5,0
Gala - Vybíjaná BV 4061 S
Volejbalová lopta veľkosť 4, lepená, materiál: koža, hmotnosť: 200 - 220 g
39,65 €
Na objednávku – termín upresníme
Objednávací kód: SPTga002
4,7 22×
Wilson MR Castaway
Lopta na plážový volejbal veľkosť 5, rekreačná, šitá, materiál: syntetická koža, hmotnosť: 260 - 280 g
16,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPT10501
Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií