AlzaPlus+ sport Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Recenzia inteligentnej čelovky Petzl Reactik+

Zobraziť katalóg
Recenzia inteligentnej čelovky Petzl Reactik+

Mali sme možnosť otestovať čelovku Petzl Reactik+. Medzi jej hlavné výhody patrí senzor na automatickú reguláciu svetelného kužeľa a prepojenie s inteligentným telefónom pomocou bluetooth. Je vôbec nutné, aby toto čelovka vedela? Nebude kvôli tomu len zbytočne drahá? V nasledujúcej recenzii vám odpovieme na všetky tieto a podobné otázky. 

Porovnanie dvoch cenovo odlišných čeloviek

ModelEmos PHM0M1B004Petzl REACTIK+
Počet LED2 (1× číra a 1× červená)3 (2× číra, 1× červená)
Dosvit65 m110 m
Svetelný výkon10 – 35 lmaž 300 lm
Výdrž pri 100 % výkone15,5 h2 h
Batéria1× AALi-Ion 1 800 mAh
Indikácia stavu batérieNieÁno
Hmotnosť60 g115 g
VodotesnosťÁnoIP X4
NluetoothNieÁno

Na porovnanie vám ponúkame aj test výrazne lacnejšej čelovky Emos.

Čelovka Petzl Reactik+

Nášho športovo založeného testu sa zúčastnila čelovka od spoločnosti Petzl. Jej vyhotovenie pôsobí dostatočne robustne aj vzhľadom na trochu vyššiu hmotnosť na hranici 115 gramov. Nie je to však nič, čo by vám malo pri športovaní vadiť. Kvalitne vyhotovný gumový pásik má v zadnej časti dve sponky, vďaka ktorým si prispôsobíte rozmer presne na svoju hlavu. Gumový pásik sa navyše smerom k čelu rozširuje a je doplnený príjemným čalúnením. Čelovka tak ani po niekoľkých hodinách netlačí.

Teraz sa pozrieme na samotné ovládanie a funkcie. Všetko zvládajú dve tlačidlá. Hlavné tlačidlo umiestnené presne v strede čelovky slúži na zapnutie a zároveň aktiváciu špeciálnej technológie Reactive Lighting – jej funkčnosť vám podrobne vysvetlíme v nasledujúcom odseku. Opakovaným stlačením tohto tlačidla prepínate celkom tri režimy – Max Autonomy, Standard a Max Power. Druhé tlačidlo na pravej bočnej strane vyradí z prevádzky Reactive Lighting a ponúkne ďalšie tri režimy konštantného svietenia – najbližšie okolie, najbližšie okolie + diaľkový kužeľ a iba diaľkový kužeľ. Samotné stlačenie bočného tlačidla na dve sekundy slúži na aktiváciu červeného svetla, ktoré neoslňuje okolie.

Petzl REACTIK+

Špičkový automatický senzor

Na prvý pohľad pôsobí ovládanie trochu krkolomne, ale opak je pravdou. Počas nášho testu sme si overili, že čelovku stačí v podstate zapnúť a nechať pôsobiť technológiu Reactive Lighting. Z jej používania máme len tie najlepšie dojmy. Funguje totiž na základe snímania okolitého svetla a veľmi rýchlo upravuje svetelný kužeľ. Funkčnosť možno prirovnať k moderným xenónovým svetlometom áut, kde nemusíte riešiť prepínanie diaľkových a stretávacích svetiel. S touto čelovkou dosiahnete rovnaké pohodlie. Stačí si len vybrať niektorý z troch režimov podľa požadovanej výdrže batérie. Aj pri najsilnejším výkone vydrží batéria až 2,5 hodiny, čo je vynikajúca hodnota.

Petzl REACTIK+, upevnenie na hlavu

Naše bežecké testovanie prebiehalo na okraji mesta s následným odbočením do temného lesa. Za veľkú výhodu automatického senzora považujeme naozaj rýchlu reguláciu svetelnosti, takže napríklad pri dostatku okolitého svetla z pouličných lámp nemusíte čelovku vôbec riešiť. Tá sa sama stlmí na nižší výkon, ktorý je však stále taký, že vás napríklad okolo prechádzajúce vozidlo určite uvidí. Nedôjde však k nepríjemnému oslneniu vodiča. Po vbehnutí do úplnej tmy sa okamžite rozsvieti na maximálny výkon. Ten je naozaj parádny a pohyb aj v úplne neznámom prostredí je veľmi príjemný.

Bez reflexných prvkov a kvalitnej čelovky si v zimných mesiacoch nezabeháte. Dôležité nie je len to, aby ste dobre videli pod nohy, ale aby vás videli tiež ostatní.

Batéria je výborná

Výdrž batérie, ako sme už naznačili, je skrátka výborná. So zapnutým automatickým senzorom sa dostanete až na 10 h a stále získate dostatok svetla na bezproblémovú orientáciu. Ak prepnete čelovku do konštantného svietenia, tak sa dostanete aj na nejakých 15 hodín. Kapacitu aktuálneho nabitia batérie možno navyše jednoducho zistiť krátkym stlačením bočného tlačidla. Kontrolka LED sa rozsvieti zeleno (nabitie 66 – 100%), oranžovo (33 – 66%) alebo červeno (menej ako 33%).

Lithium-Ion batéria s kapacitou 1 800 mAh nabijete prostredníctvom obyčajného micro USB konektora. Potrebný kábel je súčasťou balenia a nabíjanie trvá približne 4,5 hodiny. Na dlhých pochodoch alebo pretekoch budete mať určite pri sebe aj powebanku, vďaka ktorej do čelovky dostanete novú energiu. Na trhu by však mal byť dostupný aj špeciálny výmenný modul s ďalšou batériou.

Bluetooth a profily používania

Čelovka Petzl Reactik+ je vďaka svojmu zameraniu na náročnejších športovcov vybavená aj technológiou bluetooth na jednoduché spárovanie s mobilným telefónom. Bezplatnú aplikáciu je možné stiahnuť z Google Play alebo App Store. Okrem presného zistenia stavu nabitia batérie je k dispozícii magická záložky Profily. Tam nájdete predpripravené profily podľa športového zamerania (Trail-running, Multi-activity, Mountaineering, Trekking alebo Bivouac). Zvolený profil následne prispôsobí dĺžku a tvar svetelného kužeľa. Napríklad v režime Bivouac sa dostanete pri konštantnom svite až na 36 hodín výdrže. Samozrejmosťou je možnosť vytvoriť úplne vlastný profil podľa svojich požiadaviek.

Petzl Reactik+, bluetooth

Hodnotenie čelovky Petzl Reactik+

Ak to myslíte s behaním alebo diaľkovou turistkou naozaj vážne, tak je čelovka Petzl Reactik+ úplne ideálna voľba. Perfektne sedí na hlave, disponuje funkciou na automatické prepínanie svetelného kužeľa aj veľmi dobrou výdržou batérie. Bonus v podobe technológie bluetooth možno niekto oželie a vyberie si o pár eur lacnejší model, ale nás aj možnosti sprievodnej aplikácie potešili.

Čo sa nám na čelovke Petzl Reactik+ páči?

  • Perfektná svietivosť
  • Automatická regulácia svetelného toku
  • Dlhá výdrž batérie
  • Veľa funkčných režimov
  • Prepojenie pomocou bluetooth so sprievodnou aplikáciou

Čo nám na čelovke Petzl Reactik+ vadí?

  • Nabíjanie batérie by mohlo byť rýchlejšie
  • Samostatné tlačidlo na aktiváciu bluetooth by zjednodušilo ovládanie
Vytlačiť
P-DC1-WEB16
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií