AlzaBoxy Q1 PET

Tréner radí: V čom zabodovať na zjazdovke

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

V čom sa vydať na zasnežené zjazdovky a podľa čoho si vybrať ideálne vybavenie? Vyskúšal som základnú výbavu zjazdového lyžiara – lyže, prilby, okuliare a zjazdové palice – a mám pre vás niekoľko tipov.

Test zimného vybavenia

V čom zabodovať na zjazdovke – OBSAH

  1. Ako červený šíp s Atomic REDSTER S9
  2. A čo paličky?
  3. Iba prilba, alebo aj štít?

Ako červený šíp s Atomic Race Ti S9

Červená farba lyží svištiacich naprieč svahom zaujme už na prvý pohľad. Dizajn nezaprie pretekársku povahu, a jazdecké vlastnosti už vôbec nie. Firma Atomic model REDSTER S9 koniec-koncov propaguje ako najrýchlejšie zo svojej ponuky.

Stabilita a presné vedenie lyží

Ako milovník carvingových oblúkov som sa ihneď pustil do testovania najdôležitejších jazdných vlastností. Môžem potvrdiť, že preháňať sa po upravenej zjazdovke na nabrúsených hranách Race Ti S9 je naozaj zážitok. Vďaka presnému vedeniu energie lyží bočnicami Full Sidewool môžete rezať krátke oblúky alebo sa nechať vyviesť od jedného kraja zjazdovky k druhému. Technológia Servotec a bočnice Full Sidewool tak zabezpečia, že pohyb lyžiara zostane stabilný aj pri veľmi svižných rýchlostiach.

Atomic Redster s9
Atomic REDSTER S9 sú „najrýchlejšie“ lyže tohto výrobcu.

Rozdiel spoznáte v momente, keď vyrazíte na zamrznutú zjazdovku. Atomic REDSTER S9 sú totiž oproti iným lyžiam veľmi ľahké. To znamená, že je potrebné svojou váhou viac tlačiť do ťažiska lyží, aby sme aj na zľadovatenom teréne mali jazdu v oblúkoch pod kontrolou a dostatočne zahranili.

Celodrevená, pružná konštrukcia

Výhodou konštrukcie Atomic REDSTER S9 je vrstvenie tvrdého a pružného dreva, tzv. Power Woodcore, navrch preložených dvoma plátmi titánu. Táto kombinácia zaisťuje perfektné tlmenie a pružnosť, čo pocítite najmä pri nadskočení a dopade – či pri nerovnosti terénu alebo chuti sa na lyžiach len tak zabaviť. Pár skokov som si sám vyskúšal, a ľahkosť konštrukcie lyží sa prejaví už pri odraze. Následný dopad bol pohodlný a skĺznice pevne priľnuli a držali na zjazdovke.

Lyže Atomic REDSTER S9

Atomic REDSTER S9

Červené rakety na profesionálne jazdu

V portfóliu lyží firmy Atomic ide o top model, vykonštruovaný na rýchlu jazdu po hranách. Odporúčam predovšetkým pre skúsených zjazdárov, pretekárov a profesionálov; pre začiatočníkov by sa ovládanie lyží REDSTER S9 mohlo stať skutočnou výzvou. Dlho by si zvykal na ich ľahkosť a jazdné vlastnosti podporujúce tú najrýchlejšiu jazdu.

  • Dizajn
  • Presné vedenie lyží
  • Stabilita vo vysokých rýchlostiach
  • Celodrevené jadro Power Woodcore
  • Ľahučká konštrukcia
  • Krojenie Highspeed Sidecut podporujúce vysokú rýchlosť
  • Polep náchylný na olúpanie

A čo paličky?

Určite môžem s pokojným svedomím odporučiť produkty značky Leki. Modely zjazdových palíc Carbon sú neoceniteľné na rýchly a praktický mechanizmus vycvaknutia a nacvaknutia palice z rúk, tzv. Trigger. Jednoduchý pohyb behom sekundy odopne ruku od pútka a môžete vyraziť na vlek. Rýchle uvoľnenie tiež výrazne znižuje riziko poranenia v prípade pádu. Oba modely sú vhodné ako na zjazdovky, tak do voľného terénu.

Paličky Leki Paličky LekiPaličky Leki

Iba prilba, alebo aj štít?

Pokiaľ si plánuje zaobstarať lyžiarsku prilbu a k tomu zodpovedajúce okuliare, máme dva varianty. Tradičnejšou cestou je vybrať si vhodnú prilbu a na ňu ľubovoľne napasovať okuliare. Alternatívou je zaobstarať si hneď prilbu so zabudovaným štítom.

Môže sa zdať, že dve prilby vyzerajú podobne a rozdiely pozorujete len v cene, ktorá samozrejme hrá pri výbere značnú rolu. Pri testovaní prilieb som však vypozoroval detaily, ktoré môžu vašu voľbu značne ovplyvniť.

Bollé Millenium

Bollé Millenium

Nastaviteľný elegán

Ideálna voľba pre rekreačných lyžiarov a nadšencov do zjazdového lyžovania. Prilba je veľmi ľahká a vnútri pohodlne vystužená, pričom mäkkú vložku je možné na údržbu a vypranie z prilby vybrať. Zdá sa to ako maličkosť, táto možnosť však nebýva zďaleka samozrejmosťou. Z hľadiska dizajnu zaujmú kockové ornamenty na bočnej strane. Technológia Click To Fit a Chin Strap umožňujú nastavenie celej prilby aj bradového remienku pre maximálne pohodlie.

Keďže model B-Rent nemá štít, nastáva otázka s akými okuliarmi túto prilbu skombinovať. Môžem odporučiť Bollé Freze – cenovo veľmi dostupné a zároveň pohodlné lyžiarske okuliare. Kvalitný materiál sklíčok je vďaka technológii Carbo Glass odolný poškriabaním, a kvalitný materiál na prvý pohľad spoznáte aj na použitej pene.

Bollé Backline Visor Premium

Bollé Backline Visor Premium

Spoľahlivá hprilba s neprehliadnuteľným štítom

Prilba pýšiaca sa neprehliadnuteľný štítom. Pri nadobudnutí tohto modelu odpadá strach zo straty okuliarov aj nutnosť neustáleho nasadzovania. Jednoduchým vertikálnym pohybom je možné manipulovať so štítom. To všetko vďaka postranným skrutkám, ktoré majú tú výhodu, že sa dajú odskrutkovať. Nepotrebujete na to žiadny skrutkovač, stačí párkrát zatočiť prstami a môžete jazdiť bez štítu. Skrutky sú kovové a vydržia oveľa dlhšie v porovnaní s klasickými plastovými.

Pri zmene teplôt oceníte nastaviteľný systém ventilácie umiestnený v mriežkovitých otvoroch na helme. Spoznáte tak hneď, či vetráte, alebo teplo izolujete.

Okuliare Bollé Okuliare Bollé
patrik Mazara

Patrik Mažári

Patrik Mažári je absolvent UK FTVS, mládežnícky reprezentant ČR vo futsale, držiteľ UEFA B licencie, držiteľ bronzovej medaily z akademického MS v Brazílii 2016 a futbalový tréner mládeže FK Dukla Praha.

Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií