Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Motorola

Najlepšie vianočné pečivo: ľahko, rýchlo a bez stresu!

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Vianočná atmosféra vás prenasleduje doslova na každom kroku a vy si v duchu pripomínate, že tento rok určite nesmiete nechať pečenie vianočného pečiva na poslednú chvíľu. Aj keby sa vám vaše predsavzatie nepodarilo dodržať, nezúfajte. V tomto článku nájdete jednoduchý návod, ako upiecť najlepšie vianočné pečivo takmer bez námahy. Nič hľadať nemusíte, pripravili sme pre vás tie najlepšie recepty na vianočné pečivo. Upečte si spolu s nami klasické babičkine vianočné koláče alebo vyskúšajte netradičné nepečené vianočné pečivo. Naše recepty na vianočné pečivo uspokoja aj tie najmaškrtnejšie jazýčky!

Pečieme vianočné pečivo

Najlepšie vianočné pečivo – OBSAH

  1. Ako si užiť vianočné pečenie? Dajte chaosu poriadok!
  2. Najlepšie vianočné pečivo je to, ktoré zmizne najrýchlejšie
  3. Babičkine vianočné pečivo alebo rokmi overené recepty, ktoré nikdy nevyjdú z módy
  4. Jednoduché nepečené vianočné pečivo, ktoré nesmie na vianočnom stole chýbať
  5. Luxusné vianočné pečivo
  6. Netradičné vianočné pečivo
  7. A čo keď vôbec nestíhate? Vyskúšajte najrýchlejšie vianočné pečivo
  8. Najchutnejšie vianočné pečivo podľa Alza redakcie
  9. Ako skladovať jednotlivé druhy pečiva

Ako si užiť vianočné pečenie? Dajte chaosu poriadok!

Je nám jasné, že sa to ľahko povie, ale horšie urobí. Skúste sa však zamyslieť. Naozaj potrebujete niekoľko kilogramov pečiva? Jasné, kolegyne z práce už majú napečených 18 druhov. Možno máte pocit, že napečené majú úplne všetci okrem vás. Nie je ale dôvod na paniku. Pamätajte si, že na množstve nezáleží. Hlavná je predsa chuť! V nasledujúcej kapitole vám poradíme, ako postupovať, aby ste nestrávili predvianočný čas v kuchyni.

Pečenie vianočného pečiva nemusí byť nervy-drásajúci proces, stačí dodržať týchto 5 základných pravidiel:

  1. Nepodceňujte prípravu! Rozmyslite si, aké druhy pečiva budete piecť a realisticky odhadnite množstvo. Nemá zmysel piecť dvadsať druhov, keď na to nemáte čas ani stravníkov.
  2. Pripravte si nákupný zoznam. Prejdite si vybrané recepty a v pokoji si spíšte všetky suroviny, ktoré na ne budete potrebovať. Výhody nákupného zoznamu sú zrejmé. Ušetríte veľa času, nič nezabudnete a nakúpite len toľko surovín, koľko naozaj potrebujete.
  3. Nenechávajte pečenie na poslednú chvíľu. Väčšina druhov vianočného pečiva potrebuje trochu odležať, aby bolo vláčne. Zorganizujte si svoj čas, ušetríte si pár vrások na čele a na Štedrý deň si pochutíte.
  4. Počítajte s tým, že aj niektoré cestá potrebujú odležať, najlepšie do druhého dňa. Váš plán môže narušiť aj zabudnuté maslo v chladničke. Ideálne je vytiahnuť ho deň vopred, aby postupne povolilo pri izbovej teplote.
  5. Pečenie domáceho vianočného pečiva je jednou z najkrajších tradícií. Zapojte celú rodinu a užite si to! Máte malé deti? V tom prípade im vymedzte bezpečné miesto, kde si môžu tvoriť, a zásobujte ich kúskami ciest. Malý nadšený pekár je určite lepší variant ako namosúrený sabotér, ktorého sa budete márne snažiť vyhnať z kuchyne.
Luxusné vianočné pečivo
Počet druhov koláčov, ktoré budete piecť, plánujte s rozvahou. Zvážte nielen počet stravníkov, ale aj svoje časové možnosti.

i

Čo robiť, keď ste zabudli vybrať maslo? Pokiaľ sa vám predsa len podarilo na maslo zabudnúť a máte mikrovlnku, môžete nechať maslo povoliť v nej. Buďte však opatrní! Maslo nakrájajte na malé kocky a nechajte v mikrovlnke na 10 až 15 s, potom ho skontrolujte. Postup opakujte, kým maslo nezmäkne.

Najlepšie vianočné pečivo je to, ktoré zmizne najrýchlejšie

Presne také pečivo si môžete upiecť s nami. V našom zozname nájdete obľúbené pečené aj nepečené stálice, trendy novinky aj luxusné pečivo. Všetky recepty majú jedno spoločné. Nebudete musieť každú chvíľku nervózne kontrolovať kuchynské minútky. Naše recepty totiž vôbec nie sú náročné na prípravu, zato chutia úplne skvele. Ideálna kombinácia, nemyslíte? Pod každou kategóriou receptov, ktoré sme pre vás vybrali, nájdete vypracovanú tabuľku s množstvom použitých ingrediencií. Ak vás recepty zaujmú, stačí si ich len opísať a môžete vyraziť na nákupy.

Babiččino vánoční cukroví
Nebojte sa k pečeniu prizvať aj deti. Pečivo bude osobité a deti z neho budú mať ešte väčšiu radosť.

Babičkine vianočné pečivo alebo rokmi overené recepty, ktoré nikdy nevyjdú z módy

Poznáte niekoho, komu by nechutilo linecké pečivo, vanilkové rožteky alebo vianočka? My nie, a preto v našom zozname samozrejme nemôžu chýbať. Linecké pečivo, vanilkové rožteky a vianočka patria neodmysliteľne na vianočný stôl. Spomínate, ako ste piekli linecké so svojou mamičkou? Tiež ste sa vždy s bratom alebo sestrou hádali o posledný kúsok? Ich vôňa nás zaplaví spŕškou krásnych nostalgických spomienok, ktoré nechceme nechať vyblednúť.

Vanilkové rožteky

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 100 g jemne nastrúhaných orechov
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • práškový a vanilkový cukor na zdobenie

Zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme hladké nelepkavé cesto, ktoré necháme v chladničke do druhého dňa odpočinúť. Potom si odštipuje malé kúsky a uváľame valčeky, z ktorých tvarujeme rožteky. Tie rovnomerne poukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Necháme ich piecť v predhriatej rúre na 160 °C asi 15 minút. Ešte teplé rožteky opatrne obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Tip:

Čo s bielkami? Z bielkov môžete upiecť jednoduché biele pusinky. Vyšľahajte ich s práškovým cukrom do tuhého snehu. Sneh musí byť naozaj tuhý, takže cukrom nešetrite. Pokiaľ vám biele pusinky nechutia, môžete do zmesi pridať aj jemne namleté vlašské alebo lieskové orechy.

Vanilkové rožteky Vanilkové rožteky Vanilkové rožteky
Každá rodina má svoj obľúbený recept na vanilkové rožteky.

Linecké pečivo

  • 420 g hladkej múky
  • 280 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 4 žĺtky
  • marmeláda podľa vašej chuti
  • práškový cukor na obalenie

Najprv zmiešame hladkú múku s práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Zmes poriadne premiesime, aby sa spojila a vytvorila hladké cesto, ktoré nelepí. Nechce sa vám hniesť cesto ručne? Využite kuchynský robot, ale pozor na rýchlosť miesenia! Hotové cesto necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Potom z neho postupne vyvaľkáme tenké pláty a vykrajujeme tvary podľa ľubovôle. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 7 minút. Hneď po upečení linecké pečivo preložte na tácku. Nechajte vychladnúť a môžete začať natierať marmeládou a obaľovať v práškovom cukre.

Pozor!  Linecké pečivo strážte ako ostriež. Pečú sa veľmi rýchlo. Nemusíte vyložene stáť pred rúrou a nonstop pozerať dovnútra. Stačí, keď budete linecké koláčiky kontrolovať v pravidelných intervaloch. Upečené linecké má jemne ružovkastú farbu. Necháte ho len o chlp dlhšie, a bude hnedé.

Linecké koláčiky Linecké koláčiky Linecké koláčiky s marmeládou
Linecké koláčiky je všetkými obľúbená klasika. Na zlepovanie môžete namiesto marmelády využiť aj najrôznejšie krémy.

Vianočka

  • 500 g polohrubej múky
  • 110 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 30 g droždia
  • hrozienka
  • soľ

Najprv vymiešame na penu maslo, cukor a žĺtky. Pridáme múku, mlieko, droždie, štipku soli a hrozienka (ak chceme hrozienkovú vianočku). Cesto vymiesime a necháme vykysnúť asi pol hodiny. Keď máme cesto vykysnuté a pripravené, rozdelíme si ho na viacero častí (napríklad 3 alebo 5). Z jednotlivých častí si vyrobíme dlhšie hrubé valčeky. Postup je podobný, ako pri pletení vrkoča. Začiatok valčekov spojíme a pletieme do tvaru vianočky. Na plech si dáme papier na pečenie a upletenú vianočku naň položíme a potrieme vajíčkom s vanilkovým cukrom. Vianočku dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 °C. Pečieme približne 15 – 20 minút. Podľa potreby môžeme teplotu znížiť a dopekať vianočku ešte pár minút.

Tip:

Vianočku môžete pred pečením posypať kúskami mandlí.

Vianočka
Vianočka chutí najlepšie s maslom, džemom alebo ako príloha k slaným jedlám.

Zoznam surovín a orientačný rozpočet

Ingrediencie Linecké koláčiky Vanilkové rožteky Celkom potreba
Hladká múka 420 g 300 g 720 g
Práškový cukor 140 g 40 g 180 g
Maslo alebo tuk 280 g 200 g 480 g
Žĺtok 4 2 6
Mleté vlašské orechy 100 g 100 g
Vanilkový cukor 2 balíčky 2 balíčky
Marmeláda 1 pohár 1 pohár
Extra práškový cukor na obaľovanie áno áno asi 250 g

Priemerný rozpočet na jednu dávku cukrovinky

Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.

Vanilkové rožky: 4 – 5 €

Linecké koláčiky: 4,5 – 6,5 €

Mamičkine vianočné pečivo
Vianočné pečivo sa dá upiecť ľahko a bez stresu.

Jednoduché nepečené vianočné pečivo, ktoré tiež nesmie na vianočnom stole chýbať

Máte radi, keď je na tanieri výber z pečeného aj nepečeného pečiva? Alebo sa vám len vôbec nechce piecť? Či už tak alebo onak, máme pre vás tradičné a rokmi overené recepty na nepečené vianočné pečivo. Kokos a rum podľa nás v nepečenom pečive nesmie chýbať, preto sú našimi víťazmi tradičné rumové guľky a tiež vynikajúce Rafaelo.

Rumové guľky

  • 200 g rozpusteného masla
  • 150 g práškového cukru
  • 0,3 l rumu
  • 100 g kakaa
  • 50 g kokosu
  • 50 hrozienok
  • 1 balíček jemne rozomletých detských piškót
  • kokos na obalenie

Hrozienka namočíme cez noc do rumu. Všetky suroviny zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu. Z tej potom tvoríme menšie guľky, ktoré obaľujeme v kokose. Ak chcete, môžete dať hotové guľky do malých papierových košíčkov.

Tip:

Nechajte si výrobu rumových gulí až na koniec. Nemusíte sa totiž striktne držať receptu. Môžete do nich pridať aj zvyšky rozpustenej čokolády, orechov a marmelády. Podľa potreby pridáte buď maslo, alebo piškóty tak, aby zmes mala tú správnu konzistenciu. Fantázii sa v prípade rumových gulí medze nekladú!

Rumové gule Rumové gule Rumové gule
Rumové guľky môžete tiež pripraviť v úplne nealkoholickom variante. Namiesto rumu totiž môžete do cesta pridať len rumovú arómu či trstinu.

Rafaelo

  • 1 Salko
  • 200 g jemného kokosu
  • asi 30 ks olúpaných mandlí
  • kokos na obalenie

Sparíme, ošúpeme a osušíme mandle. Zmiešame Salko s kokosom a vytvoríme hmotu, ktorá by nemala veľmi lepiť. Ak hmota príliš lepí, pridáme viac kokosu. Vezmeme mandľu a obalíme ju v pripravenej kokosovej hmote. Tvoríme guľôčky, ktoré obalíme v kokose. Môžeme ich ukladať do malých papierových košíčkov. Toto pečivo je rýchle, jednoduché a neuveriteľne dobré!

Zoznam surovín a orientačný rozpočet

Ingrediencie Rumové guľky Rafaelo Celkom potreba
Jemne nastrúhané piškóty 1 balíček 1 balíček
Práškový cukor 150 g 150 g
Maslo alebo tuk 200 g 200 g
Rum 0,3 l 0,3 l
Salko 1 plechovka 1 plechovka
Kokos 50 g 200 g 250 g
Lúpané mandle 30 ks 30 ks (asi 60 g)
Kakao 100 g 100 g
Hrozienka 50 g 50 g
Extra kokos na obalenie áno áno asi 100 g

Priemerný rozpočet na jednu dávku pečiva

Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.

Rumové guľky: 6 – 7,5 €

Rafaelo: 3 – 4 €

Rýchle vianočné pečivo
Vianoce si možno bez pečiva len ťažko predstaviť.

Luxusné vianočné pečivo

Na Vianoce alebo na Silvestra si bez výčitiek môžete trochu vyhodiť z kopýtka. Vianoce sú len raz v roku, tak prečo si nedopriať trochu toho luxusu. Chcete mať naozaj nezabudnuteľný kulinársky zážitok? V tom prípade nešetrite na ingredienciách. Naše recepty na luxusné pečivo využijete aj pri iných sviatočných príležitostiach.

Čokoládové hľuzovky so šampanským

  • 150 ml smotany (aspoň 31 %)
  • 400 g 70 % horkej čokolády
  • 50 g trstinového cukru
  • 80 ml šampanského
  • 60 g masla
  • štipka soli
  • holandské kakao na obalenie

Cukor a štipku soli rozpustíme v smotane. Pozor, smotana nesmie vrieť! Smotanu teda strážime a zavčas ju zložíme z platne. Horúcu smotanu nalejeme na rozlámanú horkú čokoládu. Počkáme, až čokoláda povolí, a potom všetko rozmiešame. Postupne pridávame šampanské a nakoniec aj maslo, ktoré musí teplá zmes úplne rozpustiť. Zmes necháme pod fóliou cez noc stuhnúť v chladničke. Potom z nej (najlepšie v silikónových rukaviciach) tvarujeme hľuzovky, ktoré obaľujeme v holandskom kakau alebo najemno nasekaných orieškoch.

Luxusné domáce Toffifee

  • 240 g karamelových cukríkov
  • 70 g kvalitnej horkej čokolády
  • 9 lyžíc smotany
  • 1,5 lyžice masla
  • 35 ks lieskových orechov

Rozpustíme si karamelové cukríky vo vodnom kúpeli. Pridáme k nim 5 lyžíc smotany a hmotu spojíme. Zmes odstavíme a zamiešame do nej 1,5 lyžice masla. Pripravíme si malé papierové košíčky (alebo staré obaly z originálneho Toffifee). Vrstvíme do nich asi 3 lyžičky karamelu a doprostred dáme lieskový orech. Navrch dáme jednu lyžičku horkej čokolády, ktorú sme si rozpustili vo vodnom kúpeli a do ktorej sme pridali zvyšné 4 lyžice smotany. Necháme v chladničke stuhnúť 4 – 5 hodín.

Zoznam surovín a orientačný rozpočet

Ingrediencie Čokoládové hľuzovky so šampanským Luxusné domáce Toffifee Celkom potreba
Smotana (min. 31 %) 150 ml 9 lyžíc asi 240 ml
Kvalitná 70 % horká čokoláda 400 g 70 g 470 g
Maslo 60 g 1,5 lyžice asi 75 g
Štipka soli áno
Trstinový cukor 50 g 50 g
Šampanské 80 ml 80 ml
Holandské kakao na obalenie asi 50 g asi 50 g
Karamelové cukríky 240 g 240 g
Lieskové oriešky 35 ks asi 50 g

Priemerný rozpočet na jednu dávku pečiva

Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.

Čokoládové hľuzovky so šampanským: 7,5 – 9,5 €

Luxusné domáce Toffifee: 3,5 – 6 €

Recepty na vianočné pečivo
Na nákup surovín si spíšte nákupný zoznam. Na nič nezabudnete a nákup zvládnete rýchlejšie.

Netradičné vianočné pečivo

Nebojte sa vyskúšať niečo nové a nevšedné. Máme pre vás dva jednoduché trendy recepty, ktoré vás prekvapia svojou vynikajúcou chuťou. Hovoríte si „trendy“, to budú nejaké neznáme a drahé suroviny? Nie, nič také. Ingrediencie na naše netradičné koláčiky zoženiete jednoducho v obchodoch so zdravou výživou alebo objednáte cez internet. A pozor, nie sú vôbec drahé!

Matcha guľky

  • 100 g polotučného sušeného mlieka
  • 125 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 7 g čaju Matcha
  • lieskové oriešky na ozdobu

Najprv si preosejeme cukor, aby v ňom neboli žiadne hrudky. Potom ho zmiešame s Matcha čajom. Pridáme sušené mlieko a povolené maslo. Vypracujeme hladkú hmotu, z ktorej tvarujeme guľôčky. Každú guľôčku môžeme vložiť do malého papierového košíčka. Na ozdobu do nej vtlačíme oriešok.

Raw pestré lízanky

Týmto hravým a veľmi zdravým receptom potešíte predovšetkým deti.

  • 40 g mandlí
  • 100 g moruše bielej
  • trochu vody
  • sušené goji, čerešne, moruše alebo napríklad hrozienka na ozdobu

Všetky suroviny dobre rozmixujte. Z hmoty tvarujte placky. Veľkosť záleží na vás. Špajľu vložte ešte pred schnutím. Ozdobte lízanky sušeným ovocím, goji alebo morušou. Lízanky môžete tiež namočiť do čokolády.

Tip:

Na sušenie môžete využiť aj elektrickú rúru. Pri teplote 30 – 40° C sušte 3 – 6 hodín. Lízanky priebežne kontrolujte.

Zoznam surovín a orientačný rozpočet

Ingrediencie Matcha guľky Raw pestré lízanky Celkom potreba
Polotučné sušené mlieko 100 g 100 g
Práškový cukor 80 g 80 g
Maslo 125 g 125 g
Čaj Matcha 7 g 7 g
Mandle 40 g 40 g
Moruša biela 100 g 100 g
Sušené plody na ozdobu áno 50–100 g
Lieskové oriešky na ozdobu áno asi 30 g

Priemerný rozpočet na jednu dávku pečiva

Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.

Matcha guľka: 2,5 € – 4 €

Raw pestré lízanky: 2 – 3,5 €

A čo keď vôbec nestíhate? Vyskúšajte najrýchlejšie vianočné pečivo

Už teraz viete, že pečenie absolútne nestihnete? Nevadí, našťastie existuje aj pečivo, ktorého príprava vám zaberie doslova pár minút. Toto pečivo na poslednú chvíľu ocenia predovšetkým tí z vás, ktorí budú mať voľnú chvíľku až na Štedrý deň. Tu sú dva super rýchle recepty, ktoré zvládne úplne každý.

Ovocné košíčky zaliate čokoládou

  • 100 g sušených marhúľ
  • 100 g sušených sliviek
  • kokos na zdobenie
  • malé papierové košíčky

Sušené marhule sparíme. Ovocie nakrájame na malé kocky. Kocky kladieme na dno košíčkov a zalejeme čokoládou, ktorú sme si rozpustili vo vodnom kúpeli. Posypeme kokosom a necháme zatuhnúť.

Tip:

Vzhľadom na to, že je recept naozaj veľmi jednoduchý, nešetrite na čokoláde. Čím kvalitnejšia, tým lepšie!

Datle s marcipánom

  • 30 ks datlí bez kôstky
  • 200 g marcipánu
  • malé farebné papierové košíčky
  • cukor kryštál (na vyvaľkanie marcipánu)

Začnete tým, že datle pozdĺžne narežete, ale dávajte pozor, aby ste ich neprerezali. Marcipán rozdeľte na 30 dielikov, ktoré vyvaľkáte do tvaru valčeka na ploche posypanej cukrom. Marcipán potom vložte do datle, stlačte ju a uložte do farebných košíčkov. Skladujte v chlade.

Zoznam surovín a orientačný rozpočet

Ingrediencie Ovocné košíčky zaliate čokoládou Datle s marcipánom Celkom potreba
Sušené marhule 100 g 100 g
Sušené slivky 100 g 100 g
Horká čokoláda 70 % 100 g 100 g
Kokos asi 20 g asi 20 g
Ďatle 30 ks 30 ks
Marcipán 200 g 200 g
Cukor kryštál hrsť asi 30 g
Papierové košíčky asi 45 ks 30 ks 75 ks

Priemerný rozpočet na jednu dávku pečiva

Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.

Ovocné košíčky zaliate čokoládou: 4 – 4,5 €

Datle s marcipánom: 5 – 6 €

Najchutnejšie vianočné pečivo podľa Alza redakcie

Chcete staviť na istotu? Vaším hlavným cieľom je, aby všetci stravníci našli na vianočnom stole aspoň jeden obľúbený druh pečiva? Tak ste tu správne. Na základe ankety v našej redakcii pre vás máme top 5 najchutnejších druhov pečiva. Najlepší vianočné cukrovinky nekončia v mrazničke. Upečte nasledujúce druhy pečiva a nezostane vám ani kúsok.

Titul najlepšie vianočné pečivo získavajú:

Aj keby ste upiekli len tieto dva druhy pečiva, budú vás všetci milovať. Linecké a vanilkové rožky sú tutovky, ktoré majú radi všetci naprieč generáciami.

Ďalšie obľúbené druhy pečiva, ktoré sa v našej ankete umiestnili na 3. – 5. mieste:

Medovníčky (hneď mäkké)

  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžice medu
  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 100 g tuku na pečenie

Cukor, vajcia a tuk vymiešajte do hladkej peny. Potom pridajte med a korenie. Zmiešajte hladkú múku, práškový cukor a sódu. Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej hmote. Hladké cesto nechajte minimálne 30 minút odpočinúť v chladničke. Potom vyvaľkajte a vykrajujte tvary. Pečte v rúre dozlatista. Medovníčky môžete zdobiť bielkom, rôznymi polevami, alebo do nich zapečte lentilky. Fantázii sa medze nekladú. Tieto medovníčky sú okamžite mäkké.

Osie hniezda

Pripravte si najobľúbenejšie nepečené cukrovinky.

  • 150 g piškót
  • 50 g lieskových orieškov
  • 1 bielok
  • 1 lyžice mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 2 lyžice kakaa

Ingrediencie na krém:

  • 1 žĺtok
  • 60 g masla
  • 1 lyžica rumu
  • 50 g práškového cukru
  • 25 ks detských piškót

Najprv s pomocou robota rozdrvte piškóty a orechy. Potom pridajte do zmesi cukor, kakao, maslo, bielok a jednu lyžicu mlieka. Zmes dôkladne premiešajte rukami, aby sa hmota spojila. Možno budete musieť pridať trochu viac mlieka. Cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke. Pripravte si krém. Žĺtok a zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a dochuťte rumom. Do formičiek natlačíme cesto a v strede nechajte miesto na krém. Naplňte krémom a priklopte piškótou.

Tip:

Tento recept na nepečené pečivo obsahuje surové vajcia, preto odporúčame uložiť hniezda do chladničky. V teple by sa hniezda mohli do Vianoc pokaziť.

Medvedie labky

  • 280 g masla
  • 350 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 150 g mletých orechov
  • štipka klinčeka
  • 1 lyžička škorice

Všetky suroviny zmiešame a spracujeme cesto. Potom cesto vytláčame do formičiek a pečieme vo vyhriatej rúre asi 7 minút. Medvedie labky vyklopíme a necháme trochu vychladnúť, potom hneď obaľujeme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým cukrom. Medvedie labky by sa mali piecť aspoň tri týždne vopred.

Ako skladovať jednotlivé druhy pečiva

Či už pečiete pečivo s predstihom, alebo na poslednú chvíľu, určite chcete, aby zostalo čo najdlhšie čerstvé. V slovenských domácnostiach sa tradične skladuje pečivo na balkónoch. Pekne sa naskladajú všetky druhy do jednej krabice a šup s nimi na balkón. Lenže každý druh pečiva potrebuje iné skladovacie podmienky.

Suché druhy pečiva ako sú medovníčky, zázvorníky, judášky, vanilkové rožteky atď. potrebujú zmäknúť, preto ich nikdy neukladajte do plastových a sklenených dóz. Tieto druhy pečiva patria do papierovej škatule, aby mohli prijímať vzdušnú vlhkosť, a tým krásne zmäknú.

Naopak, sušienky a ďalšie druhy , ktoré by mali ideálne chrumkať, patria do plastových a sklenených dóz. Nepečeným cukrovinkám je najlepšie v chladničke. V mrazničke môžete skladovať pečivo najdlhšie mesiac (rovnako ako ďalšie druhy pečiva).

i Mohlo by vás zaujímať

Vianoce sú sviatky pokoja a pohody. Nie je nutné tráviť hodiny alebo dni v kuchyni. Vo väčšine prípadov platí, že v jednoduchosti je krása. Tým sme sa riadili aj my. Preto v našom výbere nájdete len recepty, ktoré zvládne pripraviť aj pekár začiatočník. Stavíte na klasiku, alebo sa odviažete a vyskúšate niečo nové? Či už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek z našich receptov, môžeme vás uistiť, že si pochutíte!

4,8 463×
Bery Jones Pistácie pražené solené 1 kg
Orechy – pistácie pražené a solené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 18,90 €/1 kg
Super cena
18,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery043
4,9 574×
Bery Jones Kešu natural W320 1 kg
Orechy – kešu natural, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 12,90 €/1 kg
Super cena
12,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery002
4,8 481×
SENCOR SKS 4001WH
Kuchynská váha – digitálna, s odnímateľnou misou, klasický dizajn, váži do 5 kg s presnosťou na 1 g, s možnosťou voľby medzi jednotkami gram, unca a mililiter, Aquatronic, automatické vypnutie, s funkciou TARE, indikácia preťaženia a indikácia slabej batérie, materiál plast, biela farba, rozmery 10 × 26,6 × 24,4 cm (V׊×H), na 1 CR2032 batériu, batéria a misa súčasťou balenia
10,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: EAV414f
4,9 212×
Bery Jones Kešu pražené solené W320 1 kg
Orechy – kešu pražené a solené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 17,90 €/1 kg
Super cena
17,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery038
4,6 29×
Tescoma Plech na pečenie hlboký DELICIA 40x28 cm
Plech na pečenie – hlboký, materiál oceľ, nepriľnavý povrch, čierna farba, rozmery 55×280×400 mm (V׊×D)
12,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESPE006
4,8 463×
Bery Jones Pistácie pražené solené USA 500 g
Orechy – pistácie pražené a solené, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 23,80 €/1 kg
Super cena
11,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery042
4,8 212×
Bery Jones Mandle Natural 1 kg
Orechy – mandle natural, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 9,40 €/1 kg
Super cena
9,40 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery106
3,8 21×
Tescoma Valček s nastaviteľnou hrúbkou cesta DELÍCIA 630182.00
Valček – plastový, s priemerom 500mm, nastaviteľná šírka
24,90 €
Na sklade 4 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ETS145g
4,9 165×
Bery Jones Kokos v mliečnej čokoláde
Orechy – kokos v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 19,58 €/1 kg
Super cena
9,79 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery113
4,9 51×
TESCOMA podložka s klipsou DELÍCIA SiliconPRIME 60 × 50 cm
Kuchynská podložka – vybavená stupnicou na presné odmeranie, perfektne skladná, vynikajúca aj ako podložka pod horúci pekáč a riad, odolná do 230°C, vhodná do umývačky
28,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESPE912
4,8 163×
Bery Jones Mandle údené 1 kg
Orechy – mandle pražené, solené a údené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 14,90 €/1 kg
Super cena
14,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery041
4,8 37×
TESCOMA Fólia na pečenie DELÍCIA 40 × 36 cm
Fólia – univerzálna obojstranná, podložka na pečenie do všetkých obvyklých pekáčov a foriem na pečenie, zo žiaruvzdornej tkaniny, s antiadhéznym povlakom, na mnohonásobné použitie, odolná do 260°C, vhodná do všetkých typov rúr vrátane mikrovlnnej, vhodná do umývačky
6,70 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TESB052
5,0 167×
Bery Jones Mandle v mliečnej čokoláde a škorici
Orechy – mandle v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 18,58 €/1 kg
Super cena
9,29 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery116
4,4
Tefal Ingenio metlička na pečenie
Mašlovačka – silikónová, s okom na zavesenie, so sklopnou hlavou, vhodná do umývačky riadu, odolná voči teplotám do 250 °C, čierna a červená farba, rozmery 5 × 26,5 cm (Š×D)
14,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: TEFA046
4,9 74×
Bery Jones Mandle lúpané 1 kg
Orechy – mandle lúpané, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 14,90 €/1 kg
Super cena
14,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery013
Vytlačiť
P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií