Neplytvajte potravinami, ktoré doma nestihnete spotrebovať. Existuje jeden efektívny spôsob, vďaka ktorému ich nebudete musieť vyhadzovať, a nielen to. Vďaka vákuovaniu vydržia potraviny až niekoľkonásobne dlhšie čerstvé, pritom si udržia svoju prirodzenú vôňu, farbu aj chuť. Navyše nestratia ani žiadne vitamíny či iné dôležité výživové látky, teda o nič z toho neprídete. Zaujíma vás, čo všetko budete na vákuovanie potravín potrebovať? Ako vybrať vákuovačku alebo ako na vákuovanie mäsa či iných potravín? Nielen to sa dozviete v našom článku.
Vákuovanie potreavín nie je úplnou novinkou dnešnej modernej doby, táto metóda uchovávania potravín je známa už od konca minulého storočia. Dnes ale v mnohých domácnostiach aj gastronomických prevádzkach pomáha čeliť veľkému problému súčasnosti, a tým je plytvanie potravín. Dostupnosť a veľký výber produktov láka ku kúpe rovnako ako akčné cenovky. A pokiaľ množstvo jedla neodhadnete a nahromadí sa vám veľa čerstvých surovín, môže sa stať, že nebudete vedieť, čo s nimi.
Aby sa nespotrebované potraviny v chladničke nepokazili a vy ich potom nemuseli vyhadzovať, vyskúšajte ich bezpečnejšie a efektívnejšie skladovanie. Vákuový systém na potraviny čiže vákuovačky vám pomôžu zabrániť plytvaniu. Umožnia vám uskladniť nevyužité zásoby potravín a dokážu až päťnásobne predĺžiť ich čerstvosť. Pritom si však vákuované potraviny zachovajú dôležité živiny, vitamíny, vôňu aj chuť, takže o nič z toho neprídete. Dajte zbohom zhnedlému ovociu, avokádu či zemiakom a vydajte sa na cestu akou je vákuové balenie potravín.
Ak už dopredu viete, že potraviny v najbližšej dobe nespotrebujete, môžete ich namiesto v chladničke uskladniť tiež v mrazničke. Po zavákuovaní vám vzniknú úhľadné balíčky, ktoré pri skladovaní zaberú len minimum miesta. Fólie sú síce priehľadné, ale vhodnejšie je ich označiť menovkami.
i
Sous-vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote do cca 90 °C. Táto metóda je určená na prípravu mäsa, rýb, zeleniny aj mliečnych výrobkov. Pri každej surovine sa môže maximálna teplotná hranica líšiť. Čo všetko budete potrebovať na také varenie a vákuovanie potravín? Recept, vákuovačku, hrniec na Sous-vide a vákuovacie vrecko, ktorého hlavným účelom je tu možnosť varenia vo vodnom kúpeli.
Vákuovanie potravín je ten najefektívnejší spôsob, ako udržať potraviny dlhšie čerstvé. Ako celý proces prebieha? Vákuovačka z balíčka s potravinou vysaje vzduch, čím sa podstatne zmenší celkový objem. Tento fakt vám skladovanie síce tiež uľahčí, avšak za samotným predĺžením trvanlivosti potravín stojí spomalenie množenia mikroorganizmov (baktérie a zárodky plesní, ktoré ovplyvňujú rozkladanie potravín), ku ktorému inak za prítomnosti vzduchu bežne dochádza.
Trvanlivosť potraviny ovplyvňuje všadeprítomnosť kyslíka vo vzduchu. Pokiaľ chcete dosiahnuť tie najlepšie výsledky a čo možno najdlhšiu trvanlivosť, je dôležité, aby vložená potravina mala tvar umožňujúci úplne tesné zmrštenie obalu. Žiadne ostré hrany, ktoré by mohli obal pretrhnúť, nie sú vítané. Takisto aj samotný obal musí byť natoľko pružný, aby sa mohol obrysom potraviny čo najlepšie prispôsobiť. Dobre zavákuovaná potravina nemá žiadne vzduchové kapsy, ktoré by mohli ovplyvňovať jej trvanlivosť.
Podľa zvoleného typu vákuovačky a príslušenstva, ktoré ponúka, rozlišujeme vákuovanie do priľnavých plastových fólií či obalov a vákuovanie do najrôznejších dóz.
i
Dózy aj fólie nájdete v kategórii príslušenstvo k vákuovačkám.
Vákuový systém na potraviny môžete vyberať z viacerých vyhotovení vhodných do domácnosti.
Ručný vákuový systém na potraviny sa hodí na občasné používanie. Oproti ostatným typom sú cenovo dostupnejšie a kompaktnejšie, vďaka tomu ich ľahko uskladníte aj v malých kuchyniach či na chate. Umožňujú vákuovanie potravín do vreciek aj dóz a väčšinou fungujú na batérie.
Automatická zváračka fólií patrí k najobľúbenejším a hodí sa aj na časté vákuovanie. Potravina sa vloží do vrecka, vákuovačka pomocou hadičky odsaje prebytočný vzduch a potom vrecko nepriedušne uzavrie horúcim zvarom. Takto zavákuované potraviny zaberajú pri skladovaní len minimum miesta.
Vákuový box predstavuje plastovú nádobu na uchovávanie potravín. Po stlačení tlačidla sa z nádoby automaticky odsaje vzduch a vznikne prostredie, v ktorom sú potraviny schopné vydržať dlhšie čerstvé. Vďaka stabilnému tvaru nádoby je možné takto uchovávať dokonca aj pečivo.
i
Niektoré vákuovacie systémy majú tiež integrovaný nôž, pomocou ktorého možno upraviť fóliu na požadovanú veľkosť.
Na vákuovanie sa hodí celý rad potravín. Medzi tie najčastejšie vákuované patria:
i
Podľa veľkosti vákuovačky môžete takto uchovávať nielen potraviny, ale aj oblečenie či drogériu pre ľahšie uskladnenie doma v skrinke alebo na ceste na dovolenku. Uvidíte, že ušetrené miesto vďaka odsatiu vzduchu iste oceníte.
Vákuovanie je skvelé aj v letnej grilovacej sezóne, kedy ho využijete pri marinovaní mäsa na gril. Pri odsávaní vzduchu totiž vnútri vnikne vákuum, ktoré spôsobí roztiahnutie tkaniva a uľahčí tak vstrebávaniu marinády do mäsa. Takto naložené mäso je potom krehkejšie a má intenzívnejšiu chuť. Rovnaké je to aj pri vákuovaní hovädzieho mäsa na steaky na panvici. Vďaka vákuovačke si doma aj za zlého počasia pripravíte lahodne šťavnaté steaky ako od špičkového šéfkuchára.
Efektívne je tiež vákuovanie mäsa pred údením – takto naložené mäso je na údenie pripravené oveľa skôr, než keby ste museli vyrábať rôsol a pravidelne mäso prekladať, aby ste zamedzili prístupu vzduchu. Postup je jednoduchý, mäso nasoľte a ihneď zavákuujte, kým nezačne púšťať šťavu. Tá by vám celý proces mohla prekaziť.
Čerstvá zelenina sa v chladničke udržuje len ťažko a niektoré druhy sa na uskladnenie do mrazničky vôbec nehodia. Vďaka vákuovaniu však udržíte zeleninu v kondícii až po dobu 6 týždňov a druhy obsahujúce menej vody aj dlhšie. Pozor však na zeleninu vydávajúcu plyny, tá sa musí pred vákuovaním spracovať. Ide napríklad o brokolicu či kapustu – stačí ich spariť horúcou vodou, nechať vychladnúť a prípadne dosušiť.
Zemiaky na vákuovanie priamo nabádajú. Obzvlášť vtedy, kedy máte pripravovať pohostenie pre rodinné stretnutie. Deň vopred si zemiaky oškrabete, vákuovo zabalíte a na druhý deň už len uvaríte.
Pri ceste na dovolenku, na chate, pod stan či inam mimo domova môžete vákuovačku využiť na uchovanie už uvareného jedla. V závislosti od toho, kam vyrážate a aké budete mať po ceste možnosti, vyberte na vákuovanie jedla fólie či o niečo praktickejšie dózy.
i
Prečítajte si ďalšie tipy a triky, ako na varenie v prírode.
Pokiaľ je to možné, potraviny pred vákuovaním osušte klasickou papierovou utierkou. Zeleninu či umyté ovocie nechajte najskôr odkvapkať, až potom zavákuujte. Ak by sa totiž uvoľnené tekutiny dostali do zvarov, nemuseli by sa dobre zavariť a hrozilo by skazenie zavákuovanej potraviny.
Ak sa hodláte pustiť do vákuovania tekutín, odporúčame ich pred tým najskôr zamraziť. Lepšie sa vám s nimi bude manipulovať a znížite tak riziko, že sa dostanú do zvarov a vákuovanie nebude úspešné. Rovnako postup použite v prípade omáčok, pyré či polievok.
Mleté orechy, kokos, strúhanka aj ďalšie sypké potraviny sú rovnako náchylné na vznik plesní ako potraviny obsahujúce väčšie percento vody. Aj ony sú však vhodné na zavákuovanie. Jediný rozdiel spočíva v postupe. Pri vákuovaní sypkých potravín dajte najskôr pred odsávaciu časť prístroja obrúsok, ktorý zachytí drobné častice. Ochránite tak vákuovačku pred zanesením.
Niektoré ovocie či cestoviny môžu mať ostré hrany, ktoré je pred odsatím vzduchu nutné obaliť papierovým obrúskom. Ten poškodeniu čiastočne zabráni.
Pri vákuovaní do plastových fólií sa niektoré potraviny viditeľne zdeformujú. Tekutiny sú potom po zamrazení doslova na nerozoznanie. Aby ste sa nepomýlili, až ich budete vyťahovať z mrazničky, odporúčame jednotlivé vrecká pri vákuovaní dobre označiť.
Či už budete chcieť pomocou vákuovania docieliť dlhšiu trvanlivosť potravín alebo namarinovať steak, táto metóda sa vám iste čoskoro zapáči. Vďaka dostupnému sortimentu sú vaše možnosti navyše takmer neobmedzené. Potravinami nemusíte plytvať, skladujte ich efektívnejšie vďaka vákuovaniu.