Máte veľkú úrodu ovocia a zeleniny a už neviete, čo s nimi? Okrem zavárania a zamrazenia môžete skúsiť tiež sušenie. S pomocou cenovo dostupnej domácej sušičky na ovocie a zeleninu je to veľmi jednoduché a vyžaduje to minimálne prípravy. Skúste to tiež, experimentujte a užívajte si lahodné domáce produkty, ktorým sa tie kupované nikdy nevyrovnajú! Okrem mäsa, húb a byliniek sa veľkej obľube teší aj sušenie paradajok v sušičke, sušenie ovocia, napríklad sušenie fíg alebo aj sušenie banánov v sušičke. Prečítajte si, ako pri sušení ovocia a zeleniny správne postupovať.
Paradajky patria nielen medzi najobľúbenejší druh zeleniny a tiež najčastejšie pestovanou zeleninu na slovenských záhradkách. Preto je pravdepodobné, že práve týchto červených plodov budete mať nadbytok.
Vyberte paradajky zrelé, bez poškodenia a plesne či hniloby. Umyte ich a usušte. Odstráňte stopky, prekrojte ich na polovice a vydlabte z nich dužinu a semienka. Paradajky môžete aj posoliť, nie je to však nutné. Rovnako tak niektorí preferujú olúpanie paradajok, ide však o podstatne prácnejší variant, ktorý navyše nie je nevyhnutný. Môžete sušiť nakrájané polky či zvoliť menšie kúsky, ktoré skrátia potrebnú dobu na sušenie. Určite však v rámci jedného sušenie sušte rovnako veľké kusy, inak by tie väčšie neboli hotové a tie menšie by boli presušené.
A čo so sušenými paradajkami? Môžete si ich nakoreniť a jesť ako chipsy pri televízore, my sme si však obľúbili tieto kúsky ponoriť do pohára s kvalitným horúcim olivovým olejom a bylinkami. Nielenže vydržia o to dlhšie, ale tá chuť si vás okamžite získa. Možno použiť do šalátov a nátierok, na ozdobu a pod.
Huby sú ideálnou potravinou do sušičiek. Krátke obdobie zberu nás núti huby spracovať aj na ďalšie mesiace, aby sme si na nich mohli pochutnať aj mimo ich sezónu. Navyše do väčšiny jedál je treba len troška nasušených húb, aby jedlo dostalo tú správnu chuť, takže vám zásoby môžu vydržať až do ďalšieho zberu nasledujúci rok (usušené vydržia až niekoľko rokov).
Zdravé a očistené huby nakrájajte na niekoľko milimetrov hrubé plátky a skladajte do sušičky. Sušte po dobu až ôsmich hodín pri teplote 40 až 50 stupňov Celzia. Hotové huby budú chrastiť v pohári a na skus budú chrumkavé. Akonáhle ich prihodíte do polievky či namočíte vo vode, získajú opäť príjemnú mäkkú štruktúru a chuťovo sú takmer ako čerstvé.
Marhule sú obľúbené vo svojej sušenej variante, ktorú doma urobíte bez nežiaducich aditív. Vyhnite sa kupovaným a drahým baleniam a urobte si jednoducho svoje vlastné. Stačí mať k dispozícii zrelé či ľahko prezreté zdravé plody marhúľ.
Marhule umyte a osušte, potom rozkrojte na polovice a odkôstkujte. Marhule sa spravidla krájajú len na polovice, nie je potrebné na menšie dieliky. Potom postupujte podľa návodu na sušičke.
Jablká sú najčastejším ovocím, ktoré sušíme. Vynikajúce krížalky sú zdravou desiatou a skvelou energiou zbalenou na cesty a výlety. Jabĺk má spravidla každý veľa, pokiaľ nemáte vlastnú záhradku, veľa dedín má k dispozícii obecné stromčeky, z ktorých môžete jablká za menší poplatok zožať.
Jablká používajte iba zrelé, bez plesní vo vnútri a bez začínajúcej hniloby. Jablká umyte, osušte a nakrájajte. Krájať ich môžete na tenké plátky na vysokú chrumkavosť, ak preferujete skôr šťavnatejšie krížalky, potom je krájajte na širšie plátky. Potom ich naskladajte do sušičky a postupujte podľa návodu. Sušenie jabĺk prebieha oveľa rýchlejšie ako iné šťavnatejšie ovocie, takže môžete spracovať rýchlo aj väčšie objemy.
Máte už dosť lekváru? Najvyšší čas sa vrhnúť do sušenia sliviek, ktoré potom môžete použiť ako snack k televízoru, do sladkého pečenia či klasického varenia.
Slivky je vhodné sušiť celé, vrátane kôstky. Pokiaľ ich chcete bez kôstky, odporúča sa ich nepoliť, len trochu narezať a kôstku vybrať bez toho, aby boli rozkrojené. Ak sa vám do sušičky celé plody nezmestia, rozkrojte ich a sušte ich šupkou dole.
Tiež už máte chuť na chrumkavé sušené ovocie? Pokiaľ doma sušičku ešte nemáte, bude sa vám hodiť náš detailne spracovaný sprievodca Ako vybrať sušičku na ovocie.