Viedenská káva je stálicou v mnohých slovenských kaviarňach. Jej história siaha až do 17. storočia, kedy Viedeň obliehali turecké vojská. Nielen, že sa im nepodarilo Viedeň získať, Turci prišli tiež o veľa vriec s nepraženou kávou, ktoré priniesli do vojny so sebou. Otvorenie prvej viedenskej kaviarne na seba potom nenechalo dlho čakať. Káva sa tu podávala s mliekom alebo smotanou a v tejto podobe sa Viedenská káva stala rýchlo známou po celom svete. Aby ste ale vo Viedni dostali kávu s kopcom šľahačky, musíte si paradoxne objednať nápoj s názvom Einspänner, podobná je aj káva melange.
A čo je vlastne Viedenská káva a ako ju správne pripraviť? V kaviarni by ste pod názvom Viedenská káva mali dostať lungo, teda predĺžené espresso, na ktorom bude kopec kvalitnej smotany ušľahanej do tuha. Podáva sa vo vysokom pohári s uškom, aby ste mohli pozorovať to kúzlo, kedy smotana prestupuje do kávy a postupne sa rozpúšťa. Tým sa silná káva zjemní a vznikne lahodná, typická chuť „Viedne“.
Doma si môžete Viedenskú kávu pripraviť aj z kávy prekvapkávanej, napríklad cez french press alebo z moka kanvičky. Do približne polovice vysokého pohára nalejte buď predĺžené espresso (espresso z 8 gramov kávy zalejte horúcou vodou), alebo prekvapkávanú kávu. Vyšľahajte smotanu a kávu ňou ozdobte až po okraj pohára.
Každý z nás potom máme svoj vlastný spôsob pitia tejto pochúťky. Niekto nechá šľahačku rozpustiť v káve a niekto ju hneď lyžičkou zje, alebo rovno zamieša s kávou. A ako chutí vám?
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.