Ako pripraviť kávu vo French presse

Catalogue

Article

Aktualizované

Príprava kávy vo French presse je veľmi jednoduchá a pomerne rýchla. Pomocou sklenenej kanvičky s filtrom oddelíte usadeniny od nápoja a je to. Aby ste však získali naozaj chutnú kávu, je potrebné dodržať správnu hrubosť kávy, pomer vody a kávy a dobu lúhovania. Ako na prípravu kávy vo French presse, aby ste dostali naozaj to, čo chcete?

Príprava kávy vo French presse

História French pressu a jeho krajina pôvodu

História prvého French pressu siaha do 19. storočia (keď nepočítame rozprávanie o mužovi z Provence, ktorý pri príprave kávy prvýkrát použil sitko) a je spojená s mužom menom Jean Beptiste de Belloy-Morangle. Ten v roku 1800 skonštruoval prvý kávovar fungujúci na princípe filtrácie kávy cez sitko.

V ďalších rokoch sa French press rôzne upravoval, ale výsledná káva stále nebola tak lahodná, ako ju poznáme teraz. Až v roku 1929 si nechal taliansky dizajnér Attilio Calimani patentovať ten pravý French press.

Toto zariadenie na prípravu kávy teda nepochádza z Francúzska, k čomu by mohol zvádzať jeho názov, ale z Talianska.

NÁVOD: Postup prípravy kávy vo French presse

  1. Do sklenenej nádoby vložte hrubo namletú kávu (do French pressu s objemom 250 ml použite približne 15 – 17 g kávy, na jeden liter vody použite 60 gramov kávy).
  2. Zalejte kávu horúcou vodou s teplotou okolo 95 ºC (vodu stačí nechať prejsť varom a počkať cca 1 minútu) a premiešajte.
  3. Nechajte lúhovať po dobu 3 – 4 minút.
  4. Stlačte piest nadol, aby ste kávu zbavili usadeniny, a pár sekúnd počkajte až sa usadí zvírený kávový prach (pokiaľ je ho veľa, skúste nabudúce hrubšie mletie kávy).
  5. Ihneď nalievajte do šálok a podávajte.
i

Zrnkovú kávu si môžete namlieť aj v pohodlí domova pomocou ručného či elektrického mlynčeka na kávu. Vodu použite filtrovanú alebo balenú, docielite tak ešte lepšiu chuť kávy.

Výhody prípravy kávy vo French presse

  • Rýchla a jednoduchá príprava kávy
  • Piest na rozdiel od filtračného papiera nezachytáva kávové oleje a výsledná káva nestráca chuť
  • Nestretnete sa tu so spálenou chuťou, ako tomu môže byť pri moka kanvičke
  • Praktická veľkosť
  • Jednoduchá údržba
  • Nízka cena
Káva z French pressu
Káva z French pressu chutí lepšie ako z moka kanvičky a udržiava si svoju arómu aj plnosť.
i Aby bola káva pripravená cez French press naozaj lahodná a príjemne krémovitá, je nutné mať správne zomletú kávu – zrná by mali mať štruktúru kryštálového cukru.

French press sa hodí najmä tým, ktorí majú radi jemnejšiu kávu a nechcú sa zdržovať zdĺhavým procesom jej prípravy. Tiež je cenovo dostupnou a pritom účinnou alternatívou k drahším kávovarom.

Print
P-DC1-WEB17
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info