Espresso lungo, čo v preklade z taliančiny znamená dlhá, zriedená alebo vodová káva, je nápoj odvodený od klasického espressa. Káva lungo vznikla predovšetkým pre tých, ktorí majú radi väčšiu šálku kávy, alebo je pre nich espresso príliš silné.
Café lungo je teda dvakrát zriedená káva, teda 60 ml vody na 8 gramov kávy, na rozdiel od espressa, ktoré obsahuje vody 30 ml. Aby sme mohli kávu označiť za café lungo, mala by byť zriedená horúcou vodou v maximálnom pomere 1:1.
Lungo káva ale nemusí nutne byť len slabšie espresso, naopak po zriedení môžu vyniknúť niektoré chuťové tóny, ktoré sú cítiť až po oslabení tónov silného espressa.
Pri café lungo je ale dôležitá správna príprava. Často sa v kaviarňach stretnete s lungom pripraveným priamo do šálky tak, že sa cez páku s kávou nechá pretiecť horúca voda dvakrát tak dlho. Výsledný nápoj je ale horký a drevitý.
Správnym a najlepším spôsobom prípravy lunga je espresso pripravené do väčšej šálky, naservírované zákazníkovi s horúcou vodou zvlášť v pohári. Ten si potom sám môže svoje espresso predĺžiť podľa vlastnej chuti, navyše nebude preextrahované dvojitým prietokom vody a zachová si tak prirodzenú chuť espressa.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.