AD 1. týden květen AD 1. týden květen

Spoznajte moderný spôsob varenia metódou sous-vide

Catalogue

Article

Aktualizované

Poznáte moderný spôsob varenia, vďaka ktorému pripravíte oveľa zdravšie a chutnejšie pokrmy? Pokiaľ ste ešte nepočuli o inovatívnej metóde sous-vide, potom je najvyšší čas spoznať tajomstvo profesionálnych kuchárov. Tí pomocou tejto metódy pripravujú vybrané lahôdky, ktoré im vyniesli už mnohé prestížne gastronomické ocenenia. Výrobcovia kuchynských spotrebičov zamerali v poslednej dobe pozornosť na pomocníkov, vďaka ktorým si varenie sous-vide osvojíte aj doma. Spoznajte výhody sous-vide varenia a mrknite tiež, aké sme pripravili na varenie vo vákuu recepty.

Metóda sous-vide

Moderné sous-vide varenie (OBSAH ČLÁNKU)

  1. Metóda sous-vide – jedinečná príprava s dokonalým výsledkom
  2. Aké hlavné výhody prináša varenie sous-vide?
  3. Ako na varenie metódou sous-vide doma?
  4. Sous vide teploty a časy varenia
  5. Sous vide recepty – plná chuť s minimom surovín

Metóda sous-vide – jedinečná príprava s dokonalým výsledkom?

Kuchárska metóda, ktorá pôvodne pochádza z Francúzska, vychádza z myšlienky pripravovať pokrmy pomocou vákuovania. Potraviny sa preto vo vzduchotesnom umelohmotnom obale vkladajú do vodného kúpeľa s riadenou teplotou, ktorá sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 55 – 78 °C. Celkový čas vákuovania sa líši podľa druhu potravín, väčšinou ide o niekoľko hodín, počas ktorých sa potraviny pomaly pripravujú vo vodnom kúpeli. Využitie nízkej teploty a dlhej doby pošírovania mäsa, rýb, zeleniny či ovocia zachová prirodzenú chuť, šťavnatosť a celkovú kvalitu pripravovaných potravín.

Sous-vide varenie
Vďaka vákuovaniu si potraviny zachovajú svoje pôvodné vlastnosti ako farbu, chuť, živiny a vitamíny.

Aké hlavné výhody prináša varenie v štýle sous-vide?

Vycibrená chuť

Pri pomalom varení dochádza k postupnému rozvinutiu všetkých chutí, ktoré sa rovnomerne rozprestrú celým pokrmom.

Uchovanie pôvodných vlastností potravín

Keďže príprava jedla prebieha pri nízkych teplotách a nedochádza pri nej k bodu varu, potraviny si zachovávajú svoju charakteristickú arómu, pôvodný vzhľad, farbu aj všetky dôležité vitamíny a živiny.

Možnosť prípravy na ďalšie kulinárske kroky

Metódu sous-vide nemusíte používať len na varenie hotových pokrmov, ideálna je napríklad na prípravu mäsa na neskoršie grilovanie.

Minimum zvyškového odpadu

Vďaka rovnomernému prepečeniu využijete všetky potraviny s minimálnym váhovým úbytkom.

Ako na varenie metódou sous-vide doma?

Metóda sous-vide je založená na varení potravín, ktoré sú zavakuované bez prístupu vzduchu vo vreckách. Vrecko potom vložíte na niekoľko hodín do vodného kúpeľa s nízkou konštantnou teplotou.

Na varenie sous-vide doma budete potrebovať vakuovačkou, ktorá odsáva prebytočný vzduch v špeciálnych vákuovacích vreckách či fóliách. Vďaka tomu zachováte v potravinách plnú chuť, vôňu a živiny. Pri samotnom varení vákuovaných potravín vo vodnom kúpeli pri konštantnej teplote sa nezaobídete bez sous-vide hrnca alebo sous-vide ponorného variča. V ponuke sous-vide pomocníkov sa často stretnete aj so setom vakuovačky s hrncom či ponorným varičom.

Sous-vide
Stačí naliať vodu, nastaviť tepotu a čas a sous-vide hrniec je pripravený na použitie.

Sous-vide hrniec je nádoba podobná napríklad fritéze, do ktorej nalejete vodu, vložíte vrecúško s potravinou a nastavíte teplotu a dobu varenia. Výhodou sous-vide hrnca je jednoduchosť, presnosť aj jednoduché čistenie, pretože všetky časti hrnca prídu do styku iba s vodou. Nevýhodou potom môže byť vyššia nákupná cena a skladnosť spotrebiča.

Sous-vide ponorný varič pracuje na rovnakom princípe ako hrniec. Ide o ponorné cirkulačné zariadenie, ktoré vložíte do akéhokoľvek hrnca alebo nádoby, ktorá znesie daný rozsah teplôt. V nádobe potom ponorný varič udržuje konštantnú teplotu vody. Výhodou je predovšetkým jeho skladnosť, možnosť využitia vlastnej nádoby aj nižšia obstarávacia cena, než pri sous-vide hrnci.

i Chýba vám v kuchyni ten správny hrniec na varenie s ponorným sous-vide varičom? Z našej ponuky hrncov si určite vyberiete.

Sous vide teploty a časy varenia

Kľúčovým faktorom pre dokonalý výsledok je pri sous-vide varení presná teplota a doba varenia. Nižšie uvedená sous-vide tabuľka vám pri varení napovie, ako dlho a pri koľkých stupňoch variť, aby ste dosiahli perfektný výsledok.

Potravina Teplota Minimálna doba varenia Maximálna doba varenia
Hovädzí sous-vide (steak 2,5 cm) 56,5 °C a viac 1 hodina 4 hodiny
Hovädzí sous-vide (steak 5 cm) 56,5 °C a viac 3 hodiny 6 hodín
Sous-vide flank steak (2,5 cm) 56,5 °C a viac 8 hodín 24 hodín
Sous-vide flank steak (5 cm) 56,5 °C a viac 12 hodín 30 hodín
Kuracie supreme sous-vide (prsia s kosťou) 63,5 °C a viac 2,5 hodiny 4 – 6 hodín
Kura sous-vide (prsia bez kosti) 63,5 °C a viac 1 hodina 2 – 4 hodiny
Kura sous-vide (stehno s kosťou) 74 – 80 °C 4 hodiny 6 – 8 hodín
Kura sous-vide (stehno bez kosti) 74 – 80 °C 2 hodiny 4 – 6 hodín
Kačacie prsia sous-vide 63,5 °C a viac 1,5 hodiny 4 – 6 hodín
Kačacie stehno sous-vide 74 – 80 °C 8 hodín 18 hodín
Losos sous-vide (do 2,5 cm) 52 °C a viac 20 minút 30 minút
Losos sous-vide (2,5 – 5 cm) 52 °C a viac 30 minút 40 minút
Vajcia sous-vide (na mäkko) 75 °C 15 minút 18 minút
Vajcia sous-vide (na tvrdo) 71 °C 45 minút 90 minút
Vajcia sous-vide (miešané 5 ks) 75 °C 20 minút 20 minút

Sous vide recepty – plná chuť s minimom surovín

Pri sous-vide varení platí, že čím kvalitnejšia surovina, tým dokonalejší výsledok. Varenie vo vákuu môže byť vykonané aj kompletne bez tuku, zavakuované potraviny si zachovajú vlastnú prirodzenú šťavnatosť.

Sous-vide steak z hovädzej sviečkovej so šťuchanými zemiakmi

Suroviny na 2 porcie

  • 2 steaky z hovädzej sviečkovej
  • steakové korenie
  • 1 lyžica oleja
  • 0,5 kg zemiakov
  • 3 jarné cibuľky
  • 50 g masla

Steaky posypte korením (alebo pokiaľ chcete len soľou a korením), vložte do vrecka a vákuovo zabaľte. Vodný kúpeľ predhrejte na 54 °C (pre úpravu medium), vložte vrecko a varte 1 hodinu. Medzitým očistite zemiaky, nakrájajte ich na kocky a varte v osolenej vode do zmäknutia. Vodu zo zemiakov zlejte a do horúcich zemiakov pridajte maslo. Rozšťuchajte a pridajte najemno nakrájanú jarnú cibuľku a prípadne soľ. Steaky vytiahnite z vrecka, osušte a sprudka opečte na rozpálenej panvici s 1 lyžicou oleja. Z každej strany steak opekajte maximálne 60 sekúnd.

Sous-vide vaření
Milovníci steakov si so sous-vide metódou prídu na svoje.

Sous vide kuracie prsia so zeleninovým šalátom

Suroviny na 2 porcie

  • 2 kuracie prsia
  • 2 plátky masla
  • korenie na kura
  • 1 lyžica oleja
  • zmes listových šalátov
  • hrsť cherry paradajok
  • 1 menšia červená paprika
  • ½ šalátovej uhorky
  • 2 varené vajcia
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • Kuracie prsia posypte korením na kurča a vložte do vrecka spolu s plátkami masla. Vákuovo zabaľte a ponorte do vodného kúpeľa s nastavením teploty na 60 °C po dobu 60 minút. Medzitým v mise zmiešajte zmes listových šalátov, cherry paradajky prekrojené napoly, papriku a uhorku nakrájané na kocky a varené vajcia na štvrtiny. Osoľte, okoreňte, zalejte zľahka olivovým olejom a premiešajte. Vložte do chladničky. Hotové kuracie prsia vyberte z vrecka, osušte a opečte na rozpálenej panvici s lyžicou oleja. Z každej strany opekajte prsia maximálne 60 sekúnd. Opečené mäso nechajte chvíľu odpočinúť a potom ho nakrájajte na plátky. Servírujte s pripraveným šalátom.

    Sous-vide varenie
    Sous-vide kuracie prsičká vás dostane svojou šťavnatosťou.
    i Mohlo by vás zaujímať

    Vyskúšajte sous-vide varenie a povzneste svoje kulinárske umenie o level vyššie. Užijete si tak jedlo plné chutí, farieb a živín. Záverom zostáva len spomenúť správnu sous-vide výslovnosť. Francúzske slovo si žiada elegantnú výslovnosť [sú vide], pričom dôraz má v slove vide písmeno d a jemné e na konci je takmer nevyslovené.

4.3 94×
Siguro MP-S600SS Multifunction Pressure Pot
Multifunction Pot with power consumption of 1000W, volume: 6l, 24 programmes, pressure cooking, steam cooking, toasting, stewing, baking and roasting, frying, cooking, frying, slow cooking and heating, dishwasher safe, timer, temperature maintaining, thermostat, overheating protection, display, automatic shutdown, steamer for heating vegetables, steam basket, temperature regulation, removable container, delayed start, cold zones and automatic programs
Buy with code ALZADNI30 69.93 €
Great price
99.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SGR_MP_S600SU
4.6 55×
Siguro SV-R850B Tenderino Black WiFi
Sous Vide Cooker – 850W, connectable with WiFi, Bluetooth, iOS and Android TUYA app , temperature setting 10-95°C, temperature accuracy +/- 0.5°C, automatic shutdown, timer, IPX7 waterproof, cable length 1m, 3-year warranty
Great price
84.90 €
Buy
Ordered on request > 5 pcs
Expected 25/05/2024
Order Code: SGR_SV_R850B
4.5
G21 Sous vide Maestro
Sous Vide Cooker - with WiFi control via mobile app, with recipes you can use for healthy cooking with full and perfect taste and aroma of food
129.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: G21VA394
4.5 13×
Steba Sous-Vide SV 2
Sous Vide Cooker - for cooking a vacuum bag in a water bath, the volume of 8 liters, precise cooking of 0.5 ° C difference, dishwasher safe
Discounted -7 %
189.90 € 204.90 €
Buy
In stock 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: EPV2030a
4.5
Maxxo Sous Vide Cooker SV06 + Maxxo VM Compact Vacuum Cleaner
Sous-Vide Set - Slow cooker with professional water circulation for even cooking process, stainless steel surface, 1200W power, digital temperature and time setting (25 up to 85°), rapid heating to the desired temperature, capacity: 6l, stainless steel rack with 4 positions + vacuum food packaging for home use, simple operation, fully automatic operation, pulse extraction function, connector for connection to vacuum cans, suitable for vacuuming food and subsequent cooking sous vide
158.90 €
Buy
In stock 1 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: MAXSV516s
4.5
MAXXO Sous Video cooker SV06
Slow Cooker - volume: 6 l, pot material: stainless steel, functions: display and temperature regulation, power: 1200W
163.90 €
Buy
In stock 2 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: MAXEH721
4.7 24×
SENCOR SVS 1010WH
Vacuum Sealer - welder film, power of 110W, max sealing width of 30cm, number of bags in pack: 6 piece(s), welding functions (wet food) and marinating
44.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SENSV101
SOGO SS-5750
Sous Vide Cooker - cooking in a modern style, new slow cooking technology - preserving vitamins and all nutrients, even cooking of food, Maintains a constant temperature, timer for up to 99 hours, possibility to immerse in a container with up to 15 litres of water, IPX7 water resistance classification, display with touch control - shows temperature and time, Temperature setting and water heating to 25° - 95° C / 77° - 203° F, power input: 1200 W
115.90 €
Buy
In stock 1 pcs
Order Code: SOGSV960
19.20 €
Buy
In stock > 10 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: G21PR694
13.68 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: G21PR700
Print
P-DC1-WEB01
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info