Časti topánky

Catalogue

Topánka má niekoľko častí, z ktorých každá má svoj materiál a svoj účel. Najjednoduchšie bude zobraziť ich na nasledujúcom obrázku.

Podšívka

Odvádza vlhkosť priamo od nohy a má zásadný vplyv na pohodlie používateľa. Ďalej zlepšuje izolačné vlastnosti samotnej topánky a spolu so stielkou je schopná tlmiť nárazy.

Zvršok

Hlavný materiál topánky. Určuje jej tvar, vlastnosti, vzhľad a z veľkej časti aj pohodlnosť. Stretnete sa s rôznymi materiálmi, ako koža, nubuk, ale aj obyčajný textil.

Membrána

Nie každá topánka ju má. Dodáva hlavne na vodoodolnosti, ale môže pomáhať aj s tepelnou izoláciou. Pre správnu dlhodobú funkčnosť je nutné vrstvu membrány pravidelne čistiť a impregnovať.

Medzipodrážka

Časť medzi podošvou a stielkou (poťažmo nohou). Jej úlohou je zamedziť mechanickému poškodeniu topánky a zraneniu nohy. Kvalitná medzipodrážka tak zastaví napríklad ostré kamene, ale zároveň môže zlepšiť pružnosť, pevnosť a ďalšie vlastnosti topánky.

Podošva

Jediná časť topánky, ktorá sa dostáva do priameho kontaktu s terénom. Ide o dôležitý prvok pevnosti a odolnosti topánky a je tiež prvý na rane, keď príde na tlmenie nárazov.

Print
P-DC1-WEB04
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info