Tenisový lakeť: príčiny a liečba

Catalogue

Article

Aktualizované

Keď lakeť preťažujete, môže ochorieť. Takýto problém sa ohlási opuchom, bolesťou a vysokou citlivosťou. S vysokou pravdepodobnosťou ide o tzv. tenisový lakeť, ktorý však nepostihuje iba tenistov, ale môžeme sa s ním stretnúť v celom rade prípadov. Aká je liečba? Dá sa vyhnúť operatívnemu riešeniu?

i

Ak máte bolesti lakťa, ktoré trvajú viac dní, mali by ste navštíviť lekára. Článok nižšie zhŕňa základné zásady, avšak jedine lekár vám môže predpísať antibiotiká v prípade zápalu, prípadne rozpoznať komplikácie. Včasná a účinná liečba môže pomôcť zmierniť bolesť a urýchliť zotavenie.

Tenisový lakeť: liečba a príčiny

Tenisový lakeť: liečba a príčiny – OBSAH

  1. Čo je tenisový lakeť?
  2. Tenisový lakeť – príznaky
  3. Ako sa pozná tenisový lakeť?
  4. Tenisový lakeť – liečba konzervatívneho charakteru
  5. Tenisový lakeť – liečba operačného charakteru
  6. Užívajte komplexnú kĺbovú výživu

Čo je tenisový lakeť

Tenisový lakeť je ochorenie šliach a svalových úponov, pomocou ktorých sa svaly pripínajú ku kostiam. Ako názov napovedá, ide predovšetkým o oblasť lakťa, postihnuté môžu byť taktiež aj iné šľachy, ako napríklad na ramene, zápästí alebo kolene. Príčinou sú opakované stereotypné jednostranné pohyby, ako je skrutkovanie a používanie pracovných nástrojov, práca na záhrade, iná fyzicky náročná práca a tiež práca s myšou pri počítači alebo písaní. V šľachách tak priebežne vznikajú mikrotraumy, ktoré spôsobujú bolesť.

Aké aktivity spôsobujú tenisový lakeť?

  • Fyzicky náročné práce
  • Dlhodobý stereotypný druh pohybu
  • Preťažovanie svalov predlaktia
  • Toxické alebo metabolickými vplyvmi súvisiace napríklad s bakteriálnou infekciou v tele
  • Predchádzajúci úraz v oblasti ruky alebo krčnej chrbtice

Predtým sa mu hovorilo lakeť pisársky, existuje však aj lakeť oštepársky alebo golfový. Rozdiel je iba v tom, ktoré šľachy sú preťažené. Tenisový lakeť paradoxne vôbec nepostihuje tenistov, a to vďaka vhodne zvolenému tréningu a správnej technike odpalu. To je spoločný menovateľ všetkých problémov – len veľmi ojedinele postihuje profesionálnych športovcov, ktorí síce pohyb neustále opakujú, ale vykonávajú ho dokonalou technikou. Oproti tomu amatérsky športový nadšenec väčšinou podobné pohyby robí úplne zle, čím si spôsobuje problémy. Liečba preto spočíva predovšetkým v zmene režimu.

Tenisový lakeť
Tenisový lakeť je bolestivé ochorenie, ktoré však nemusí pochádzať výhradne z hrania tenisu. Zdroj obrázku: 123medik.sk

Tenisový lakeť a jeho formy

  • Akútna forma tenisového lakťa vzniká pri už spomínanej fyzicky náročnej práci (murárske práce, štiepanie dreva, nesprávne sedenie a písanie na PC), pri ktorej po nejakom čase dochádza k funkčnej poruche. Ide o celkové preťaženie svalov a šliach v prakticky celej ruke, čo sa môže prejaviť práve bolesťou v oblasti lakťa.
  • Chronická forma sa viaže na dlhodobé preťažovanie, na metabolické vplyvy alebo do tejto fázy prejde nedôsledne liečená akútna forma tenisového lakťa. Chronické ťažkosti typicky trvajú niekoľko týždňov a môže už dôjsť k štrukturálnym zmenám, ako sú jazvy alebo degeneratívne zmeny.

Tenisový lakeť – príznaky

Typickým príznakom tenisového lakťa je silná bodavá bolesť na vonkajšej strane lakťa, ktorá sa môže šíriť a vystreľovať do ramena alebo predlaktia. Miesto je opuchnuté a koža teplejšia ako u ostatných kĺbov. Bolesť sa prejavuje akútne predovšetkým pri zaťažení pohybom, pri zdvíhaní vecí a silovom zaťažení. Ak sa problémy neliečia a trvajú viac ako 6 týždňov, prechádzajú do chronického stavu, keď pociťujete bolesť pri akomkoľvek pohybe ruky, zdvíhaní či uchopení predmetov.

Ťažkosti sa tiež prejavia častejšou únavou svalov, neskôr bolestivosťou po záťaži a nakoniec aj v pokoji. V akútnom štádiu dôjde k opuchu a možnému začervenaniu. Chronické preťaženie so sebou nesie aj postihnutie okolitých svalov a mäkkých tkanív. Napríklad svaly predlaktia sú vo veľkom napätí a sú citlivejšie na dotyk.

Ako sa pozná tenisový lakeť?

Pojali ste podozrenie, že máte nábeh na tenisový lakeť? Skúste si urobiť jednoduchý test – tzv. stress test tretieho prsta. Stačí tak zatlačiť prostredníkom postihnutej končatiny proti odporu. Pokiaľ vás pritom bolí v lakti, tak to nevyzerá úplne dobre a radšej sa objednajte k ortopédovi. Ten pochopiteľne vykoná vyšetrenie pohyblivosti a bolestivosti kĺbu, prípadne vás pošle na röntgenové pracovisko.

Tenisový lakeť
Keď lakeť preťažujete, môže ochorieť. Problém sa ohlási opuchom, bolesťou a citlivosťou. Hoci liečba vyžaduje zásah odborníka, existujú niektoré prírodné prostriedky, ktoré môžu pri zmiernení opuchu a bolestivosti zafungovať ako prvá pomoc. Zdroj obrázku: 123medik.cz

Hoci sú zobrazovacie metódy pri diagnóze tenisového lakťa skôr doplnkové, môžu vylúčiť iné potenciálne choroby lakťového kĺbu. Prvou možnosťou je röntgen, ktorého snímka môže odhaliť zlomeniny, ostrohy, zmenu kalcifikácie, cudzie telesá alebo ďalšie príčiny, ktoré môžu spôsobovať bolesť. Ultrazvuk potom ukáže opuch či prípadnú tekutinu v kĺbe. Najdokonalejšia je však magnetická rezonancia, ktorá sa detailne zameriava na všetky štruktúry, cez cievy až po kosť. Avšak musíme poznamenať, že na magnetickú rezonanciu je pomerne dlhý čakací čas (kľudne aj niekoľko mesiacov, pokiaľ nejde o život ohrozujúci stav) a vykonáva sa iba vo vybraných nemocniciach.

i

Máte tenisový lakeť a pýtate sa, kedy navštíviť lekára?

Ak máte bolesť v lakti, ktorá sa pohybuje od miernej až po strednú a trvá dlhšie ako niekoľko dní, mali by ste navštíviť lekára. Ak máte bolesť, ktorá je veľmi silná alebo ak máte známky zápalu, ako je opuch alebo začervenanie, mali by ste navštíviť lekára čo najskôr.

Tenisový lakeť môže byť liečený konzervatívnymi metódami, ako je obmedzenie fyzickej aktivity, použitie liekov proti bolesti a fyzioterapie. Ak tieto metódy nie sú účinné, môže lekár navrhnúť chirurgický zákrok.

Je dôležité navštíviť lekára čo najskôr, aby bolo možné zistiť príčinu bolesti a začať vhodnú liečbu. Včasná liečba môže pomôcť zmierniť bolesť a urýchliť zotavenie.

Tenisový lakeť – liečba konzervatívneho charakteru

Liečba tenisového lakťa je komplexná a vyžaduje okrem liekov aj režimové opatrenia, aby svalové úpony mohli zregenerovať. Už pri prvých problémoch a pocítení pichavej bolesti v lakti je dôležitý kľudový režim. Aby sa svaly ruky čo najmenej namáhali, zafixujte si ruku vhodnou ortézou na tenisový lakeť. V teplom mieste prebieha lokálny zápal, preto je tiež vhodné lakeť chladiť chladivým vankúšikom. Proti opuchom môžete prikladať aj octanové zábaly.

Tieto opatrenia sú však len dočasného rázu a neriešia samotný počiatok vzniku tenisového lakťa. V ideálnom prípade by bolo vhodné úplne zmeniť pohybové stereotypy. Či už pri rekreačnom športovaní, alebo napríklad pri nesprávnom dlhodobom sedení pri PC pri súčasnom používaní nevhodnej myši.

Ako liečiť tenisový lakeť? Domáca liečba dokáže spočiatku uľaviť

  • Ortéza a kľudový režim – základom začatia liečby tenisového lakťa je kľudový režim, pri ktorom nedochádza k namáhaniu lakťa. Odporúča sa tiež fixácia ruky vhodnou ortézou, prípadne epikondylárnou páskou. Proti bolesti pomáhajú aj pravidelné ľadové obklady.
  • Fyzioterapia a cviky – správne zvolené cviky pomáhajú obnoviť a pretiahnuť svaly aj ich úpony. Využívajú sa manuálne, ale aj fyzikálne terapie (ultrazvuk, elektroterapia, magnetoterapia, laser, termoterapia či kryoterapia).
  • Dornova metóda – manuálna terapia, pri ktorej sa kĺby a stavce uvedú do správnej polohy. Ide o bezpečnú masážnu metódu, ktorú však vždy vykonáva skúsený odborník.
  • Rázová vlna – ide o moderný spôsob liečby pre oštepársky a tenisový lakeť. Vysoko energetická fokusovaná rázová vlna preniká priamo do postihnutého miesta.
  • Tejpovanie – na ošetrenie tenisového lakťa existujú aj rôzne druhy kineziotejpingu. Aplikáciu je ale vždy nutné konzultovať s odborníkom.
  • Lieky a masti – na liečbu tenisového lakťa sa užívajú aj analgetiká vo forme mastí (gélov a krémov), tabletiek, prípadne ich kombinácie. Masti sú účinné tým, že pôsobia lokálne v mieste bolesti. Ďalej môže lekár predpísať kortikoidy či obstreky, avšak v tomto prípade ide o terapiu s malým efektom.

Tenisový lakeť – liečba operačného charakteru

Samozrejme v celom rade prípadov sa vyčerpajú možnosti konzervatívnej liečby a bude nutné prejsť k operačnému zákroku. K tomu typicky dochádza po dlhších konzultáciách s ortopedickým lekárom. Ten zákrok rutinne vykonáva pokojne aj niekoľkokrát za týždeň. Podľa typu výkonu prebieha operácia v lokálnej alebo celkovej anestézii. Väčšinou sa vykonáva v režime jednodňovej chirurgie. Avšak po takej operácii trvá pracovná neschopnosť pokojne aj 3 mesiace. Samozrejme s prihliadnutím na vaše povolanie. Ruka je totiž po operácii pevne fixovaná v pravom uhle po dobu 2 týždňov. Po odložení fixácie je však potrebné okamžité a pravidelné precvičovanie formou fyzioterapie. Počas fixácie totiž dochádza k ochabnutiu svalov, ktoré sa pre správne fungovanie lakťového kĺbu musí opäť posilniť.

Operatívneho spôsobu liečenia sa netreba báť, len je nutné počítať s dlhšou rekonvalescenciou. Rozhodne však liečbu neodďaľujte, pretože v neskorších štádiách môže tenisový lakeť dokonca spôsobovať vypadávanie predmetov z ruky, prípadne sa z ruky môže strácať sila a cit.

Užívajte komplexnú kĺbovú výživu

Porucha výživy kĺbovej chrupavky vedie k jej postupnej deštrukcii a prejavuje sa námahovou bolesťou, rannou stuhnutosťou (bedrový, kolenný, ale aj lakťový kĺb), opuchmi, deformitami (kĺby na rukách) a bolesťami v chrbte (u osteoartrózy chrbtice). Významným rizikovým faktorom vzniku kĺbových ochorení je okrem iného náročné fyzické povolanie, sedavá (kancelárska) práca bez dostatočného natiahnutia a samozrejme zvýšená alebo zle vykonávaná športová aktivita, kde dochádza k opakovanej neprimeranej alebo jednostrannej kĺbovej záťaži.

Nenechajte kĺby, aby vás obmedzovali! Podporte ich, aby si udržali plný rozsah pohybu. Dobrou voľbou je Glukozamín, ktorý sa v doplnkoch stravy vyskytuje vo forme glukozamín-sulfátu. Pri pravidelnom využívaní nastupujú jeho protizápalové vlastnosti do 3 mesiacov. Výrazne znižuje bolesť, zlepšuje funkciu kĺbov a pozitívne ovplyvňuje chrupavku.

Ďalej sa hojne využíva kolagén radiaci sa medzi najhojnejšie sa vyskytujúce proteíny v našom tele. Nájdeme ho vo svaloch, kostiach, koži, cievach, tráviacom systéme a šľachách. A práve kolagén funguje v kĺboch a šľachách ako spojivo, ktoré drží telo pohromade.

S kolagénom veľmi súvisí aj pravidelné užívanie vitamínu C majúce v ľudskom tele celý rad funkcií. Prispieva totiž k normálnej tvorbe kolagénu pre štandardnú funkciu chrupaviek. Okrem toho tiež prispieva k normálnemu stavu a kvalite kostí, zubov, ďasien, kože a ciev a podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. To je zo všetkých pohľadov dôležité pre naštartovanie všetkých hojacich procesov v ľudskom tele.

i Mohlo by vás zaujímať

Bolesti lakťa nesúvisia len so zlou technikou pri hraní tenisu – privodiť si ich môžete pri akomkoľvek raketovom športe, golfe, pri práci s náradím alebo pri počítači. Preto je vhodné sa akejkoľvek bolesti včas venovať a rozhodne neodkladať jej riešenie. 

4.8
McDavid Hinged Knee Brace with Polycentric Hinges and Cross Straps 429X, black L
Knee Brace - provides the highest level of knee support, improves bilateral stability and free movement, helps reduce the chances of injury and aids recovery, includes cross straps
107.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SPTspin027
4.7 10×
Mueller Adjust-to-fit Back Support
Lumbar Support - relieves hip pain, reduces muscle tension and fatigue, hypoallergenic, latex-free
49.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SPTreh0002
3.3
Mueller Adjust-to-fit Knee Stabiliser
Knee Brace - very comfortable, provides maximum support, easy setting, universal size, no latex
35.90 €
Buy
In stock 2 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SPTreh0008
4.6 11×
McDavid Patella Knee Support 421, Black
Knee Brace - with increased knee support during sports, thanks to side slats, adjustable straps and hole for correct kneecap positioning
55.90 €
In stock according to variant
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SPTspin017nad
4.6 11×
McDavid Patella Knee Support 421, black L
Knee Brace - provides advanced knee protection during sports, padded buttress supports the patella, eastic hook and loop straps ensure a perfect fit
59.57 €
Currently Unavailable
Order Code: SPTspin019
4.6 14×
McDavid Wrist Brace Right
Wrist Brace - right wrist, with hole for thumb, size: UNI
29.90 €
Buy
Ordered on request
Order Code: SPT2242
4.8 39×
Mueller Adjust-to-fit Wrist Brace, Right
Wrist Brace - right wrist, with hole for thumb, size: UNI
25.90 €
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SPTreh0006
Print
P-DC1-WEB16
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info