Vyberte prvok na stránke, ktorého sa chyba týka

Využi dopravu zadarmo! Vlož do košíka kód ZAPLATENEONLINE pri objednávke nad 40 Eur vr. DPH. Viac informácií tu

Zľavová hliadka Káva na Alzáka!

Ako sa starať o chladničku

Zobraziť katalóg

Chladnička je jeden z najdôležitejších domácich spotrebičov, ktorý sa stará o naše potraviny. Dôležitý je nielen výber chladničky, ale aj starostlivosť o ňu, aby dobre slúžila mnoho rokov. A nielen to. V „zdravej“ chladničke vydržia potraviny dlhšie čerstvé a dlhšie si zachovajú svoju kvalitu. Moderné chladničky sú vybavené funkciami, ktoré ich celkovú údržbu uľahčujú. Napriek tomu je ale nevyhnutné chladničku pravidelne čistiť a správne sa o ňu starať, aby sme predĺžili jej životnosť a zabránili plesniam a zápachu v chladničke.

Ako sa starať o chladničku

Obsah článku

  1. Spotreba chladničky. Koľko energie minie?
  2. Ako vyčistiť chladničku
  3. Zápach v chladničke, ako na jeho odstránenie
  4. Rozmrazovanie chladničky
  5. Chladnička No Frost – chladnička s minimálnymi nárokmi na údržbu
  6. Teplota v chladničke a správne rozloženie potravín
  7. Technológie, ktoré predĺžia čerstvosť potravín
  8. Prevoz chladničky

Spotreba chladničky. Koľko energie minie?

Pri chladničke je potrebné dbať na energetickú triedu viac než pri ostatných veľkých spotrebičoch. Je to predovšetkým preto, že chladnička je zapnutá nepretržite. Spotrebuje teda viac energie ako napríklad práčka, ktorú zapneme len niekoľkokrát za týždeň na 1 až 2 hodiny. Najúspornejšia je trieda A a čím viac plus, tým väčšia úspora energie. Aj keď možno za chladničku s najvyššou triedou A++ alebo A+++ zaplatíte o niečo vyššiu počiatočnú cenu, neskôr ale značne ušetríte na prevádzkových nákladoch.

Záleží tiež na veku spotrebiča. S 10-ročnou chladničkou zaplatíte za energiu o niekoľko desiatok eur ročne viac ako s novou. Úsporný režim chladničky ovplyvňujú ale aj ďalšie faktory. Poďme sa na ne pozrieť.

Umiestnenie chladničiek v kuchyni

Umiestnenie chladničiek v kuchyni tak, aby mali čo najlepšie podmienky pre svoju správnu prevádzku, je veľmi dôležité. Chladnička by predovšetkým nemala stáť na príliš teplom mieste, tj. neumiestňujte ju pri zdrojoch tepla, ako je sporák, kúrenie, kachle. Chladničku nikdy nestavajte k oknu, aby na ňu nepražilo slnko. Riskujete tým okrem vyššej spotreby energie aj prehriatie chladničky.

Aby ste poskytli chladničke vhodné podmienky na jej správne fungovanie, nechajte jej po stranách a hlavne vzadu dostatok priestoru. Po stranách je nutný aspoň 1 cm. Za chladničkou, odkiaľ odvádza najviac tepla, ponechajte voľný priestor minimálne 5 cm, ideálne však 10 cm. Niekedy dostanete k novej chladničke aj malé kolíky, ktoré keď pripevníte zozadu na mriežku, zaistia vám dostatočný odstup od steny.

Na spotrebu chladničky má vplyv tiež jej naplnenie potravinami

Pre lepšie chladenie by mala byť chladnička z 2/3 zaplnená. Prázdna chladnička spotrebuje viac energie na chladenie, zatiaľ čo vychladené potraviny držia stabilnú teplotu a znižujú celkovú spotrebu. Nenechávajte teda chladničku dlho prázdnu, ale zároveň ju neprepĺňajte.

Nenechávajte chladničku dlho otvorenú

Iste každý z nás zažil upozorňovanie našich mám, aby sme v chladničke „nevetrali“. A áno, má to svoje opodstatnenie. Aby ste udržali správnu teplotu v chladničke, nenechávajte dvere príliš dlho otvorené. Aj keď niektoré typy chladničiek vedia po otvorení dvierok rýchlo znížiť teplotu, každý takýto výkon znamená aj trochu viac odobranej energie. Preto nenechávajte dvere chladničky dlho otvorené a dôkladne ich dovierajte.

Teplé jedlo nepatrí do chladničky

Teplé jedlo nikdy nevkladajte do chladničky, vždy ho nechajte najskôr vychladnúť na izbovú teplotu. Teplé jedlo znižuje chlad v chladničke a vznikajúca para kondenzuje na jej stenách.

Ako vyčistiť chladničku

Chladnička je ideálnym miestom na šírenie plesní a baktérií. Preto je vhodné čistiť chladničku raz za mesiac čistou handričkou a neagresívnym čistiacim prostriedkom. Prípadne môžete použiť vodu s jedlou sódou. Pri umývaní chladničky vždy vyberte všetky potraviny a s čistením postupujte zhora nadol. Potom všetko vytrite dosucha.

Ako vyčistiť chladničku
Chladničku je potrebné pravidelne umývať, aby ste minimalizovali šírenie baktérií a vznik plesní.

Aspoň 2× do roka je potrebné vyčistiť chladničku. Na dôkladné čistenie chladničky či odmrazovanie si vyberte deň, kedy nie je príliš horúco, aby ste sa vyhli pokazeniu potravín. Počas umývania chladničky skladujte potraviny na tmavom a chladnom mieste. Na čistenie použite čistú handričku a špeciálny čistiaci prostriedok na chladničky alebo iný neagresívny čistiaci prostriedok, napríklad na riad. Využiť môžete tiež domáce prostriedky ako vodu s jedlou sódou alebo vodu s octom. Vyberte police a zásuvky, budú sa vám lepšie umývať a nezanedbáte prípadnú špinu za nimi. Horšie škvrny na chvíľu namočte do vody s umývacím prostriedkom, budú sa dať potom ľahšie odstrániť.

Ak máte v chladničke plastové, prípadne kovové zásuvky a poličky, môžete na ne ihneď po vybratí použiť teplú (nie horúcu) vodu. Avšak pozor, ak máte v chladničke sklenené police. Tie najskôr opatrne opláchnite vlažnou vodou, aby ste predišli teplotnému šoku a aby vám poličky nepraskli. Po umytí zásuviek a políc ich nechajte všetky dôkladne uschnúť. Až potom ich vráťte do chladničky.

Pri umývaní chladničky postupujte zhora nadol a dvere si nechajte na záver. Nezabudnite ani na tesnenie na dverách a chladič. Prach, ktorý sa na týchto častiach usadzuje, zvyšuje energetickú náročnosť. Navyše, na špinavom tesnení zostávajú rôzne baktérie, ktoré sa potom môžu dostať k potravinám.

iSviežu a čistú chladničku udržíte vďaka čistiacim prípravkom na chladničky. Sú šetrné a účinne odstránia špinu aj zápach. Možno ich použiť dokonca bez oplachovania. Praktické je aj rôzne príslušenstvo k chladničkám, kde si okrem čistiaceho prostriedku vyberiete tiež handričku a pohlcovač pachu do chladničky a napríklad aj teplomer do chladničky.

Zápach v chladničke, ako na jeho odstránenie

Ako odstrániť zápach z chladničky? Najlepšie tým, že budete udržiavať chladničku čistú. Avšak zápach v chladničke môžu spôsobovať aj rôzne aromatické potraviny, ktoré nie sú dostatočne zabalené v obale alebo zanesený odtokový kanálik. Ak aj po vyčistení chladničky bojujete so zápachom, iste oceníte pohlcovač pachu do chladničky rovnako ako aj špeciálne čistiace prostriedky, ktoré chladničku čistia a zároveň nepríjemné pachy neutralizujú. Skúste tiež babské rady, ako odstrániť zápach z chladničky. Osvedčená je napríklad káva. Do chladničky vložte hrsť čerstvo namletej kávy na malom tanieriku a pri každom otvorení dvierok sa namiesto nepríjemných pachov rozvinie jej príjemná vôňa. Vyskúšať môžete tiež citrón nakrájaný na plátky, kypriaci prášok v malej mištičke alebo pohárik s octom.

Aromatické potraviny skladujte v špeciálnych dózach na potraviny. Jednak nedôjde k vzájomnému napáchnutiu potravín a tiež tým minimalizujete nepríjemný zápach v chladničke. Okrem toho budete mať v chladničke usporiadané všetko prehľadne a úhľadne.

Syrovník s poklopom Zdravá dóza do chladničky na 10 vajec
Sklenená dóza s krytom na uchovanie syrov alebo zdravá dóza na vajíčka s dátumovkou a vetracími otvormi – šikovné „drobnosti“ na ochranu potravín aj chladničky.

Rozmrazovanie chladničky

Pokiaľ si zaobstaráte chladničku bez No Frost funkcie, bude potrebné ju čas od času odmraziť. Už pri 3 mm vrstve ľadu sa spotreba chladničky zvyšuje o 30 % a pri námraze cca 1 cm sa celková energetická spotreba chladničky zvyšuje až o 75 %. Preto rozmrazovanie chladničky zbytočne neodkladajte. Mali by ste sa k tomu odhodlať vždy, keď usadený ľad presiahne 0,5 cm.

A ako na to? Na rozmrazovanie chladničky v podstate platí to isté ako na dôkladné čistenie chladničky, len s tým rozdielom, že si musíte nejako poradiť s námrazou na zadnej strane chladničky, ktorú je potrebné odstrániť čo najšetrnejšie. Chladničku treba vypnúť a z bezpečnostných dôvodov taktiež odpojiť zo siete. Dvere chladničky nechajte otvorené a rozprestrite pod ne uterák. Ak chcete celý proces odmrazovania chladničky urýchliť, môžete do prázdnej chladničky vložiť hrniec s horúcou vodou podložený utierkou. Ale pozor, nič horúce nesmie prísť do priameho styku s vnútrom spotrebiča. Mohlo by dôjsť k popraskaniu povrchu. Pomocou plastovej škrabky môžete ľad opatrne odlupovať. Nikdy nepoužívajte ostré alebo príliš tvrdé predmety. Po rozmrazení a umytí chladničky vložte všetky časti príslušenstva patriace k chladničke späť, ale dávajte pozor, aby boli úplne suché. Pripojte chladničku opäť do elektrickej siete a nastavte požadovanú teplotu chladenia a mrazenia. Po 30 minútach môžete potraviny naskladať späť do chladničky.

Ako odmraziť chladničku
Námraza na zadnej strane chladničky či v mrazničke výrazne zvyšuje spotrebu elektrickej energie a zhoršuje podmienky na skladovanie potravín. Rozmrazovanie chladničky a ako na to sa dozviete v našom návode.

Chladnička No Frost – chladnička s minimálnymi nárokmi na údržbu

Pokiaľ chladničku pravidelne neodmrazujete, energetická náročnosť výrazne stúpa, pretože chladnička musí chladiť cez vrstvu ľadu, ktorá jej bráni dosiahnuť požadovanú teplotu. V namŕzajúcej chladničke je navyše vlhko, ktoré spôsobuje zhoršenie kvality skladovaných potravín, najmä mäsa a zeleniny. Avšak chladnička No Frost odmrazovanie nepotrebuje. Vďaka No frost funkcii sa vytvára studený a suchý vzduch, ktorý stále cirkuluje a je optimálne rozložený v celom priestore chladničky. Spotrebič si udržuje konštantnú teplotu a na potravinách ani na stenách chladničky tak nevzniká námraza. Absencia vlhka pomáha tiež zamedziť výskytu baktérií a plesní a stále prúdenie vzduchu zabezpečuje rýchlejšie chladenie/mrazenie potravín. Chladnička No Frost je určená pre všetkých, ktorí požadujú chladničku nenáročnú na údržbu a zároveň chcú šetriť energiu.

i Nebaví vás odmrazovanie chladničky a mrazničky? Kúpte si chladničku No Frost a dajte zbohom nenávidenému odmrazovaniu. No Frost funkcia zabraňuje vytváraniu ľadu, obmedzuje tvorbu plesní a eliminuje zápach.

Teplota v chladničke a správne rozloženie potravín

Správna teplota v chladničke má svoj význam. Pri príliš nízkej teplote by dochádzalo k námraze potravín, a naopak, pri vyššej teplote k premnoženiu baktérií a rýchlej strate kvality potravín. Optimálna teplota v chladničke je v rozmedzí 4 – 8 °C, pričom ideálna teplota v chladničke je 5 °C.

Správne rozloženie potravín

Každý druh potraviny by mal mať v chladničke svoje miesto, lebo v rôznych častiach chladničky je iná vlhkosť aj teplota.

  • Spodné zásuvky

Spodná časť chladničky je tá najchladnejšia. Preto v chladničkách v spodnej časti bývajú špeciálne zásuvky na ukladanie ovocia a zeleniny a tiež boxy na uchovávanie mäsa a rýb.

V zásuvkách na ovocie a zeleninu sa udržuje ideálna vlhkosť a tieto špeciálne boxy bývajú priamo označené, že sú na ukladanie ovocia a zeleniny určené. Ovocie a zeleninu pred vložením do zásuvky neumývajte.

Mäso a ryby skladujte v poličke hneď nad zeleninou alebo v špeciálnej priehradke na to určenej. Udržiava sa tu najnižšia teplota (mala by byť maximálne 4 °C) a správna vlhkosť. Dbajte na to, aby mäso neprišlo do styku s inými potravinami, ideálne by malo byť v uzavretých nádobách alebo prikryté potravinovou fóliou.

  • Stredná časť chladničky

Smerom hore teplota stúpa. Stredná časť chladničky je teda určená na uchovávanie údenín, jogurtov, syrov, masla, ale tiež niektorých druhov ovocia ako napríklad melón. Nezabudnite údeniny a syry od seba dostatočne oddeliť.

Do strednej časti chladničky patria tiež vajíčka. Mylným zvykom je uchovávať ich vo dverách chladničky. Tu je ale teplota najvyššia, a hlavne nestabilná a to vajíčkam neprospieva. Tie práve potrebujú stabilnú teplotu. Vajíčka skladujte špičkou dole v plastovom obale s otvormi. Papierový obal, v ktorom si ich prinesiete z obchodu, nie je vhodný. Je síce priedušný, ale ľahko naberá vlhkosť a tvoria sa v ňom plesne. Navyše môže byť znečistený rôznymi mikroorganizmami a môže dôjsť ku kontaminácii iných potravín.

  • Horná časť chladničky

V hornej časti chladničky je teplota opäť o niečo vyššia, teda pri ideálnom nastavení teploty chladničky je tu 7 – 8 °C. Horná polička v chladničke je teda vhodná pre už uvarené jedlo, rozbalené potraviny, torty, zákusky, či chlebíčky. Jednoducho povedané pre potraviny, ktoré by sme mali čo najskôr skonzumovať.

  • Dvere chladničky

Ide o najteplejšie miesto v chladničke. Teplota sa tu často pohybuje medzi 10 – 11 °C. Spodný priestor je ideálny pre nápoje, mlieko či otvorené víno. Vyššie regály sú určené pre lekváre, kečupy, horčicu.

Správne rozloženie potravín v chladničke
Každý druh potravín by mal mať v chladničke svoje miesto.

Ako dlho skladovať potraviny v chladničke

Skladovanie potravín má svoje pravidlá a úplne zásadné je brať do úvahy dátum trvanlivosti každej z nich. Čo keď ale nemáme tento údaj k dispozícii? Čo keď dostaneme domáce vajíčka alebo si domov prinesieme košík plný húb?

Ako dlho vydržia huby v chladničke

Huby obsahujú vysoký podiel vody a bielkovín, ľahko sa teda kazia a plesnivejú. Mäkké huby sa neodporúča skladovať v chladničke vôbec. Je lepšie ich ihneď po prinesení z lesa usušiť alebo zamraziť. Tvrdšie druhy húb vydržia v chladničke aj dva dni. Nevkladajte ich ale do chladničky umyté alebo v igelitovom vrecku. Nasucho ich očistite od hliny a ihličia a rozložte ich na tanier alebo tácku.

Ako dlho vydrží mäso v chladničke

Čerstvé chladené mäso zvyčajne vydrží v chladničke 2 – 4 dni. Záleží od druhu mäsa. Napríklad hydinové mäso podlieha skaze najrýchlejšie a jeho výdrž je kratšia (2 – 3 dni). Surové mäso by malo byť vždy zabalené v potravinovej fólii a nemalo by prísť do styku s inými potravinami. Mäso vydrží dlhšie, keď ho posolíme alebo zalejeme olivovým olejom.

Ako dlho vydrží ryba v chladničke

Rybie mäso sa pomerne rýchlo kazí, pretože obsahuje veľké množstvo vody. Ak si prinesiete domov chladenú rybu, je potrebné ju uchovať v chladničke pri teplote do 4 °C a spotrebovať ideálne do druhého dňa, maximálne však do dvoch dní.

Ako dlho vydrží kapor v chladničke

Čerstvo naporcovaného a nasoleného kapra môžete v chladničke skladovať až 3 dni, ale za predpokladu nízkej teploty, tj. 1 – 4 °C.

Ryba v chladničke
Pri teplote do 4 °C môžete chladené rybie mäso bezpečne uchovať dva dni v chladničke.

Ako dlho vydržia vajcia v chladničke

Trvanlivosť vajec od znášky je 28 dní, tj. zhruba mesiac. Vajcia je potrebné uchovávať pri teplote 5 – 8 °C postavené špičkou dolu. Nesvedčia im zmeny teploty, preto vajcia neskladujete vo dverách od chladničky. A ako spoznáte, že máte v ruke skutočne čerstvé vajcia? Čím je vajce staršie, tým je tekutejšie. Preto ak možno žĺtok oddeliť od bielka nápadne ľahko, vajce už nie je čerstvé. A čím dlhší je čas od znášky, je vo vajci tiež viac vzduchu. Takže ak vajce vložené do vody pláva, už ho nejedzte. Čerstvé vajce má ihneď klesnúť na dno.

Ako dlho vydržia bielky v chladničke

Ak vám ostali bielky, môžete ich v chladničke uchovať aj 14 dní. Mali by byť ale uskladnené v sklenenej či porcelánovej nádobe s viečkom, ideálne skrutkovacím.

Ako dlho vydrží otvorené mlieko v chladničke

Mlieko všeobecne je veľmi náchylné a ľahko sa infikuje mikroorganizmami. Či už mlieko čerstvé alebo mlieko trvanlivé, oboje je potrebné spotrebovať do dvoch dní po otvorení. Nenechajte sa pritom zmiasť trvanlivým mliekom, ktoré neotvorené vydrží aj pol roka. Po otvorení podlieha rýchlo skaze, ale bohužiaľ to nespoznáme ani čuchovo ani chuťovo, na rozdiel od čerstvého mlieka, ktoré keď sa skazí, zmení chuť aj vôňu.

Ako dlho vydrží materské mlieko v chladničke

Odsávačkou odsaté materské mlieko skladujte v nádobe na uchovávanie materského mlieka. Dobre uzavreté mlieko v sklenenej alebo plastovej nádobe vydrží v chladničke úplne bezpečne 24 hodín, maximálne však 48 hodín.

Ako dlho vydrží otvorené víno v chladničke

Fľaškové víno vydrží v správnych skladovacích podmienkach aj niekoľko rokov. Avšak, akonáhle fľašu otvoríte, víno je vystavené kyslíku a začína proces oxidácie. Ak nedopijete celú fľašu vína, je potrebné ju dôkladne uzavrieť a uskladniť v chladničke. V podstate pri otvorenom fľaškovom víne je to s dĺžkou trvanlivosti podobne ako pri upravovanom víne, ktoré sa má spotrebovať do 10 dní. Ale portské víno a šumivé vína spotrebujte najneskôr do 3 dní od otvorenia.

Technológie, ktoré predĺžia čerstvosť potravín
Správna teplota v chladničke a vlhkosť majú významný podiel na udržanie čerstvosti a kvality vašich potravín. Dnešné moderné technológie zaistia v chladničke ideálne skladovacie podmienky.

Technológie, ktoré predĺžia čerstvosť potravín

Výrobcovia chladničiek prichádzajú na trh so stále novými technológiami, ktoré vám nielen výrazne uľahčia údržbu chladničky, ale značne prispejú k udržaniu čerstvosti potravín. A aké funkcie by mala vaša moderná chladnička mať?

  • Nulová zóna chladničky

Nulová zóna chladničky nazývaná rôznymi výrobcami tiež BioFresh, VitaFresh, PerfektFresh je špeciálna priehradka, v ktorej môžete znížiť teplotu až na 0 °C. Teploty okolo nuly predlžujú čerstvosť potravín, pretože sa minimalizuje rozmnoženie nežiaducich mikroorganizmov. Potraviny si lepšie uchovajú pôvodnú arómu a chuť a nedochádza k strate vitamínov. V nulovej zóne si môžete nastaviť tiež rôznu vlhkosť vzduchu až do výšky 90 %, podľa druhu skladovaných potravín. Napríklad, zatiaľ čo zelenine a ovociu vyhovuje vyššia vlhkosť, na skladovanie mäsa a údenín je ideálna vlhkosť okolo 50 %.

  • Antibakteriálna ochrana v chladničke

Antibakteriálna úprava chladničky je veľmi účinná ochrana proti šíreniu a rastu baktérií, plesní a mikróbov. Najčastejšie to znamená, že celý vnútorný povrch chladničky je potiahnutý vrstvou zlúčenín na báze striebra. Potraviny tak udrží dlhšie čerstvé a minimalizuje sa tiež šírenie zápachu.

  • Ionizátor

Ionizátor v chladničke obohacuje vzduch veľkým množstvom záporne nabitých iónov, čím je potlačený výskyt mikroorganizmov, predlžuje sa čerstvosť potravín a neutralizuje sa zápach z aromatických jedál. Jednoducho povedané, ionizátor čistí vzduch v chladničke.

  • Super chladenie

Super chladenie čiže SuperCool či SuperFrost je ochrana už vychladených potravín, aby nedochádzalo k ich otepľovaniu. Stlačením gombíka funkcie Super chladenie klesne teplota v chladničke minimálne na 2 °C. Takže napríklad, ak vkladáte do chladničky väčší nákup, nové potraviny sa rýchlejšie ochladia a zabráni sa tak tomu, aby teplota v chladničke stúpla a uložené potraviny sa zahriali. Po schladení sa chladnička automaticky prepne na pôvodnú teplotu.

  • Ventilácia, čiže ventilačný systém chladničky

V hornej časti chladničky je vzduch teplejší než v dolnej časti, ale ventilácia v chladničke rozvádza studený vzduch po celom vnútornom priestore chladničky a udržiava tak všade rovnakú teplotu. Vďaka tomuto systému sa aj po každom otvorení chladničky nastavená teplota vnútri rýchlejšie obnovuje.

Ventilácia je riešená ventilátorom alebo ventilačným systémom Air Flow, ktoré vsádzajú na vzduchové kanáliky. Variantov je niekoľko, každý výrobca sa snaží ventilačnú technológiu maximálne vylepšovať a zdokonaľovať. Stretnete sa tak aj s rôznymi názvami, napríklad Multi Flow 360°, Multi AirFlow, AirCooler a pod.

i Ako vybrať chladničku?
Ako vybrať chladničku, to je v súčasnosti komplikovanou záležitosťou. Ponuka je široká a energetická trieda a cena nie sú jedinými kritériami na voľbu tej správnej chladničky. Ak si neviete rady, ktorá by sa hodila práve vám, užitočné informácie a najdôležitejšie parametre nájdete v našom článku Ako vybrať chladničku.

Prevoz chladničky

Pri prevoze chladničky býva zásadnou otázkou, či preprava chladničky môže prebehnúť v ľahu alebo len nastojato. Všeobecne je odporúčaný prevoz chladničky nastojato a manipulácia s ňou v miernom náklone vždy s nožičkami dole. Dôvodom je usporiadanie kompresora, ktorý je v mnohých prípadoch zavesený na pružinách tak, aby odhlučňovali vibrácie kompresora počas jeho prevádzky. Pri preprave chladničky vo vodorovnej polohe a pri väčších nárazoch či vibráciách počas jazdy môže dôjsť k poškodeniu pružiny. Dôvodom hovoriacim proti prevozu chladničky naležato je tiež olej v kompresore, ktorý v tejto polohe môže prúdiť do výmenníka tepla.

Ale čo keď nie je iná možnosť, než prevážať chladničku naležato? V takom prípade je najlepšie položiť chladničku na bok. Teda ani na zadnú stranu, ani na stranu dverí, ale na bok tak, aby rúrka, pozdĺž ktorej vychádza chladiaca kvapalina počas prevádzky z kompresora, smerovala nahor. Chladnička by takto nemala byť prepravovaná dlhšie ako pol hodiny. V opačnom prípade odporúčame na prevoz chladničky objednať odbornú prepravu. A koľko musí stáť chladnička po prevoze? Táto dĺžka je zvyčajne uvedená výrobcom v dokumentácii k damému modelu spotrebiča. Pri niektorých modeloch je možné ihneď chladničku používať, pri iných je potrebné počkať aj niekoľko hodín.

i Mohlo by vás zaujímať


0
Vytlačiť
Skúste nové Alza Premium Moja Alza Prihlásiť Ako nakúpiť
WEB1
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi