Alžírska káva patrí k obľúbeným kávovým pochúťkam. Ale pozor, ide o špecialitu, ktorú v podobe, akú poznáme u nás, nikde vo svete nenájdete. Základ nápoja zrejme vychádza z viedenskej kávy, do ktorej niekto pridal vaječný koňak. Prečo ju ale pomenoval alžírska káva, je dodnes záhadou, pretože v Alžírsku túto kávu vôbec nepoznajú. Podobnou pochúťkou v zahraničí je eggnog latté, ktoré má ale trochu inú prípravu.
V slovenských kaviarňach sa pod pojmom alžírska káva stretnete s nápojom z predĺženého espressa, ktorý sa pripravuje do pohára s uškom. Na dno pohára príde najskôr vaječný likér (20 až 40 ml). Na likér sa opatrne cez lyžičku naleje predĺžené espresso (60 ml). Cez lyžičku preto, aby boli jednotlivé vrstvy od seba oddelené. Hore potom príde kopec dobrej šľahačky.
Alžírska káva ale nemusí vychádzať len z espressa, presný recept vlastne ani neexistuje. Doma si tak môžete alžírsku kávu pripraviť aj z inak pripravenej kávy, napríklad filtrovanej cez french press alebo moka kávovaru. Dobrý vaječný koňak a kvalitná šľahačka zaistí dokonalý výsledok.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.