Dňa 11.5.2024 (sobota) nebude možné na pobočke Alza Nitra vyzvihovať objemný tovar z dôvodu konajúcej sa akcie s hasičmi na parkovisku.
AD květen univerzal AD 1. týden květen

Ako dlho vydrží notebook na batériu

Výdrž notebooku na batériu závisí na jej kapacite, výbave notebooku aj spôsobu použitia. Približné informácie nájdete v tabuľke.

  Batéria  3-článková6-článková9-článková
  Mininotebooky2 - 3 hodiny4 - 6 hodín6 - 8 hodín
  13"2 - 2,5 hodiny3 - 5 hodín5 - 7 hodín
  15,6"2 - 4 hodiny4 - 6 hodín
  17"cca 2 hodinyaž 3 hodiny

Výdrž v prípade špeciálnych ultraprenosných alebo extra výkonných modelov sa môže od tejto tabuľky výrazne líšiť. Pri týchto modeloch je väčšinou výdrž uvedená priamo v popise.

 Kapacita batérie

Najčastejšie sa pri batériách uvádza počet článkov, platí jednoduché pravidlo, čím viac článkov, tým väčšia kapacita.

 Výbava notebooku

V tabuľke nájdete približné hodnoty, skutočná výdrž sa môže rapídne predĺžiť alebo naopak skrátiť napríklad použitím úsporného (alebo naopak extra výkonného) procesora, rozdiel môže byť aj 30 %. V prípade herných modelov, ktoré sú vybavené výkonnou hernou grafikou, je výdrž na batériu približne o 30 - 40 % nižšia. Výnimkou sú modely, ktoré okrem dedikovanej hernej grafickej karty obsahujú aj integrovanú grafickú kartu. Pri týchto modeloch sa v prípade prevádzky v 2D používa integrovaná grafická karta a v prípade potreby výkonu v 3D sa automaticky prepne na dedikovanú grafickú kartu.

 Použitie

Výdrž závisí aj od náročnosti použitia, pri práci v kancelárskych aplikáciách, sledovaní filmov a podobnej činnosti vydrží notebook na batériu dlhšie ako pri náročnom použití, ako je napríklad hranie hier.

Starnutie batérie

Vplyvom starnutia batérie dochádza k degradácii jej kapacity, staršia batéria teda poskytne menej času na prácu na notebooku, než batéria nová. Z dôvodu zachovania čo najdlhšej funkčnosti batérie odporúčame preštudovať manuál dodávaný k notebooku, predovšetkým časť ohľadom batérie a jej nabíjania.

Čo je dobré vedieť batérie

  • Staré batérie nepatria do bežného odpadu! Ďalšie informácie nájdete tu.
  • Nepoužívaná nabitá batéria sa časom sama vybije, pred použitím bude potrebné ju znova nabiť.
  • Batériu nikdy neskratujte, nerozoberajte, nedávajte do ohňa ani do vody.
  • Veľké teplotné rozdiely rovnako ako vlhkosť batérii neprospievajú.

Typy batérií

NiMH – staršie, dnes už takmer v notebookoch nepoužívaný typ, výhodou bola predovšetkým cena
Li-Ion – oproti NiMH batériám sú ľahšie, majú dlhšiu životnosť
Li-Pol – batérie s najlepším pomerom váha/výdrž/životnosť, majú veľmi nízke samovybíjanie

Zivotnosť batérie

Životnosť batérie je udávaná v počte nabíjacích cyklov, čo znamená koľkokrát môžete danú batériu úplne nabiť a vybiť. Pri intenzívnom používaní dôjde k degradácii kapacity.

Vytlačiť

P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií