Alza pre firmy

Ako dlho vydrží notebook na batériu

Výdrž notebooku na batériu závisí na jej kapacite, výbave notebooku aj spôsobu použitia. Približné informácie nájdete v tabuľke.

  Batéria  3-článková6-článková9-článková
  Mininotebooky2 - 3 hodiny4 - 6 hodín6 - 8 hodín
  13"2 - 2,5 hodiny3 - 5 hodín5 - 7 hodín
  15,6"2 - 4 hodiny4 - 6 hodín
  17"cca 2 hodinyaž 3 hodiny

Výdrž v prípade špeciálnych ultraprenosných alebo extra výkonných modelov sa môže od tejto tabuľky výrazne líšiť. Pri týchto modeloch je väčšinou výdrž uvedená priamo v popise.

 Kapacita batérie

Najčastejšie sa pri batériách uvádza počet článkov, platí jednoduché pravidlo, čím viac článkov, tým väčšia kapacita.

 Výbava notebooku

V tabuľke nájdete približné hodnoty, skutočná výdrž sa môže rapídne predĺžiť alebo naopak skrátiť napríklad použitím úsporného (alebo naopak extra výkonného) procesora, rozdiel môže byť aj 30 %. V prípade herných modelov, ktoré sú vybavené výkonnou hernou grafikou, je výdrž na batériu približne o 30 - 40 % nižšia. Výnimkou sú modely, ktoré okrem dedikovanej hernej grafickej karty obsahujú aj integrovanú grafickú kartu. Pri týchto modeloch sa v prípade prevádzky v 2D používa integrovaná grafická karta a v prípade potreby výkonu v 3D sa automaticky prepne na dedikovanú grafickú kartu.

 Použitie

Výdrž závisí aj od náročnosti použitia, pri práci v kancelárskych aplikáciách, sledovaní filmov a podobnej činnosti vydrží notebook na batériu dlhšie ako pri náročnom použití, ako je napríklad hranie hier.

Starnutie batérie

Vplyvom starnutia batérie dochádza k degradácii jej kapacity, staršia batéria teda poskytne menej času na prácu na notebooku, než batéria nová. Z dôvodu zachovania čo najdlhšej funkčnosti batérie odporúčame preštudovať manuál dodávaný k notebooku, predovšetkým časť ohľadom batérie a jej nabíjania.

Čo je dobré vedieť batérie

  • Staré batérie nepatria do bežného odpadu! Ďalšie informácie nájdete tu.
  • Nepoužívaná nabitá batéria sa časom sama vybije, pred použitím bude potrebné ju znova nabiť.
  • Batériu nikdy neskratujte, nerozoberajte, nedávajte do ohňa ani do vody.
  • Veľké teplotné rozdiely rovnako ako vlhkosť batérii neprospievajú.

Typy batérií

NiMH – staršie, dnes už takmer v notebookoch nepoužívaný typ, výhodou bola predovšetkým cena
Li-Ion – oproti NiMH batériám sú ľahšie, majú dlhšiu životnosť
Li-Pol – batérie s najlepším pomerom váha/výdrž/životnosť, majú veľmi nízke samovybíjanie

Zivotnosť batérie

Životnosť batérie je udávaná v počte nabíjacích cyklov, čo znamená koľkokrát môžete danú batériu úplne nabiť a vybiť. Pri intenzívnom používaní dôjde k degradácii kapacity.

Vytlačiť

P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií