PET PET

Elektromobily

Maximálny dojazd

Maximálna vzdialenosť, ktorú elektromobil prejde na jedno nabitie batérií. V prípade elektromobivol býva tradične kratšia ako dojazd áut so spaľovacím motorom na jednu nádrž. Moderné elektromobily však vďaka kvalitným batériám a sieti rýchlonabíjacích staníc umožňujú pohodlné cestovanie aj na dlhé vzdialenosti.

Rýchlonabíjanie

Rýchlonabíjanie predstavuje dobu, za ktorú sa elektromobil nabije prostredníctvom 400 V rýchlonabíjačky. Rýchlonabíjanie, na rozdiel od klasického nabíjania, trvá len niekoľko desiatok minút.

Klasické nabíjanie

Klasické nabíjanie v prípade elektromobilov je oveľa pomalšie ako rýchlonabíjanie. Nabíjanie všeobecne patrí medzi pálčivé témy, ktoré sa automobilky snažia riešiť. Trvá totiž oveľa dlhšie ako dotankovanie paliva na čerpacích staniciach. Elektromobil môžete nabiť niekoľkými spôsobmi.

Maximálna rýchlosť

Dnešné elektromobily sú stále výkonnejšie a ich maximálna rýchlosť sa postupne zvyšuje. Tá sa bežne pohybuje okolo 150 –160 km/h, v prípade niektorých elektromobilov dosahuje až 250 km/h.

Objem batožinového priestoru

Objem batožinového priestoru elektromobilov sa príliš nelíši od bežných automobilov so spaľovacím motorom, a ak áno, tak skôr v pozitívnom smere. Niekedy síce časť kufra zaberajú batérie, ďalší priestor na batožinu však môžete získať v priestore, kde býva bežne umiestnený spaľovací motor.

Výkon

Výkon je pre dynamiku elektromobilu zásadný. Je dôležitejší ako krútiaci moment, s ktorým je úzko previazaný.
https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/elektromobily-kapacita-baterie.jpg

Kapacita batérie

Kapacita batérie je zásadná pre dojazd elektromobilu. Čím väčšia kapacita, tým dlhšie batéria vydrží.

Spotreba kWh/100 km

Spotreba je jednou z niekoľkých výhod elektromobilov oproti autám na spaľovacie motory. Priemerná hodnota spotreby sa pohybuje okolo 13 kWh na 100 km. V praxi to znamená náklady zhruba 4 centy na 1 km, čo je výrazne menej ako v prípade bežných áut.

Krútiaci moment (Nm)

Krútiaci moment (uvádza sa v Nm) je v prípade elektromobilov úzko previazaný s výkonom, pre dynamiku vozidla však nie je taký zásadný ako pri vozidlách so spaľovacím motorom. Elektrické motory totiž zhruba do tretiny celkového rozsahu otáčok pracujú na maxime krútiaceho momentu, ktorý potom len mierne klesá. V dôsledku toho majú elektromobily aj v nízkych rýchlostiach veľmi veľkú ťažnú silu a zrýchlenie.

P-DC1-WEB03
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií