Atmosféra prípravy kávy pákovým kávovarom je nezameniteľná. Môžete si užiť celý rituál od namletia kávy až po našľahanie mlieka, môžete ovplyvňovať výslednú chuť kávy, môžete experimentovať. S pákovým kávovarom tak svojou lásku ku káve pozdvihnete ešte na vyššiu úroveň. Stačí si vybrať ten správny. Aké pákové kávovary sú k dispozícii, aký model by bol ideálny pre vás a ako pripraviť kávu v pákovom kávovare, aby chutila čo najlepšie?
Príprava kávy v pákovom kávovare vás bude stáť viac času a energiu ako v prípade akéhokoľvek iného kávovaru, ale stojí to za to. Celý proces prípravy kávy máte pod kontrolou, môžete sa zdokonaľovať, a predovšetkým to bude rituál, ktorý celý váš byt prevonia čerstvo namletou kávou a ktorý budete jednoducho milovať.
Na trhu je veľké množstvo pákových kávovarov, a aby ste si mohli vybrať ten svoj, je dôležité vopred vedieť, aké vlastnosti by pákový kávovar mal mať a aké možnosti a funkcie vám rôzne modely môžu ponúknuť.
Pákový kávovar na domáce použitie by mal dosahovať aspoň 15 bar. Hoci na prípravu perfektného espressa je ideálny tlak 9 bar, domáce kávovary nie sú schopné udržať tlak konštantne a sú teda potrebné vyššie hodnoty tak, aby tlak 9 bar dosiahli v priemere.
Príkon má vplyv na to, ako rýchlo sa kávovar nahreje. Ak teda nechcete čakať večnosť, mal by mať pákový kávovar príkon okolo 1 000 W alebo viac.
Lacnejšie pákové kávovary majú parametre na prípravu správneho espressa nastavené a nedajú sa meniť. Ak chcete ale do prípravy svojej kávy zasahovať čo najviac, kávovar by vám mal poskytnúť možnosť nastaviť napríklad teplotu vody alebo si prispôsobiť objem kávy.
K pákovému kávovaru je potrebné dokúpiť aj mlynček na kávu alebo môžete používať kávu mletú. Ak si však nekúpite pákový kávovar s mlynčekom na kávu, čo je zvyčajne výsada drahších modelov.
Pákový kávovar s digitálnym displejom vám uľahčí nastavenie parametrov a obsluhu kávovaru. Prehľadne si na ňom nastavíte napríklad stupeň hrubosti namletia kávových zŕn, počet šálok, intenzitu, arómu.
Každé espresso by správne malo tiecť do nahriatej šálky. Jednak vám v ňom káva vydrží dlhšie teplá, ale predovšetkým ide o to, že v nahriatej šálke sa lepšie rozvinie aj aróma kávy. Ak teda chcete svoju dennú šálku kávy priviesť k dokonalosti, mal by mať váš pákový kávovar plochu na nahrievanie šálok.
Pákový kávovar s parnou tryskou vám umožní ručné našľahanie mlieka pomocou horúcej pary. Patrí to k tradičnému rituálu prípravy cappuccina. Napriek tomu, niektoré pákové kávovary disponujú automatickým šľahaním mlieka, kedy ich integrovaný mliečny systém vytvorí hodvábnou penu za vás.
Funkciu predsparenia kávy mávajú lepšie pákové espressá, pretože táto funkcia zaistí lepšie rozvinutie arómy a chuti kávy.
Nesmiete zabúdať na čistenie kávovaru, pretože len tak bude vaša káva chutná a voňavá. Tento proces, ktorý je potrebné vykonávať pravidelne, vám výrazne uľahčí odvápňovací systém, ktorý urobí takmer všetko za vás.
E.S.E. pody sú špeciálne kapsuly s kávou pre prípad, že si kávu nemáte ako pomlieť či zvážiť. Je to v podstate už naporciovaná mletá káva. Väčšina pákových kávovarov ich použitie umožňuje.
Príprava kávy v pákovom presovači je samozrejme náročnejšia než v automatickom kávovare alebo v kapuslovom kávovare, ale je to umenie, ktoré má svoje nezameniteľné čaro.
Prvým predpokladom perfektnej šálky kávy sú čerstvé a správne namleté kávové zrná. V pákovom kávovare je voda vysokým tlakom pretlačená namletou kávou v páke. Voda je s kávou v krátkom kontakte, preto je potrebné namlieť ju najemno. Chce to ale trochu cviku a skúšania. Ak by káva bola zomletá až príliš jemne, voda bude pretekať horšie a espresso bude mať horkú chuť s minimom cremy. Ak by bola namletá príliš nahrubo, káva bude slabá, pretože nedôjde k dostatočnej extrakcii.
V pákovom kávovare si musíte ustrážiť aj správne množstvo namletej kávy. To si môžete odmerať pomocou odmerky na kávu, prípadne pomocou váhy. Pre jedno klasické espresso je potrebných 7 gramov kávy.
Po namletí musí byť káva do páky správne stlačená. Najskôr kávu vyrovnajte o pracovnú dosku, nech si v páke dobre sadne, a potom ju stlačte tamperom. Optimálne stlačenie by malo byť váhou dvadsať kilogramov.
Množstvo vody (teda objem kávy) býva v kávovare prednastavené, ale ak máte možnosť toto nastavenie meniť, môžete si s tým vyhrať a experimentovať podľa svojej chuti. Každopádne, na jednu šálku klasického espressa pripraveného zo 7 gramov kávy pripadá 25 – 35 ml vody.
Pod páku postavte vopred nahriate šálky. Po 25 sekundách lúhovania kávy pomaly stláčajte veľkú páku dole a do šálky vám začne tiecť vaše voňavé espresso.
Typ nápoja | Množstvo kávy | Množstvo vody |
---|---|---|
Espresso | 7 g | 25 – 35 ml |
Doppio | 14 g | 25 – 35 ml |
Espresso Lungo | 7 g | 60 ml |
Ristretto | 7 g | 20 ml |
Ak si kupujte kávovar na mletú kávu bez integrovaného mlynčeka, odporúčame ho prikúpiť. Mlynček na kávu by mal spracovať zrnká šetrne a konzistentne, ale nejde len o samotný mlynček. Ak si chcete pripraviť vypilovanú šálku kávy, mali by ste ju správne zomlieť. Stupeň mletia totiž ovplyvní výslednú chuť a len správne namletá káva umožní správnu dobu a efektivitu extrakcie.
Na prípravu pravej tureckej kávy v džezve je potrebná káva veľmi jemne namletá pripomínajúca hladkú múku. Na prípravu espressa v pákovom presovači je ideálna jemne namletá káva, ktorá konzistenciou pripomína polohrubú múku. Na filtrovanú kávu sa najlepšie hodí hrubo zomletá káva, ktorá pripomína kryštáliky krupicového cukru. Na prípravu kávy vo french presse je vhodná káva veľmi hrubo namletá káva. V zásade platí, že čím kratší čas lúhovania káva potrebuje, tým jemnejšie by mala byť zrna namletá.
Pákový kávovar vás prepojí so vzrušujúcim kávovým svetom a dopraje vám pocit, že ste skutoční znalci kávy a viete si ju náležite vychutnať.