AlzaPlus+ sport Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Ako vybrať longboard

Zobraziť katalóg

Longboard má dlhšiu a širšiu dosku, mäkšie a priľnavejšie kolieska než skateboard. Vďaka tomu má ideálne vlastnosti na jazdu po meste a z kopca. Dosky existujú v rôznych tvaroch a veľkostiach, rovnako tak kolieska majú rôznu tvrdosť a veľkosť, a každá vlastnosť cielia na mierne odlišný štýl jazdy.

Jazda na longboarde
Výhody a nevýhody
  • Ideálne na jazdu po ceste a z kopca
  • Lepšia stabilita vďaka dlhšej doske
  • Veľké kolieska dobre prekonávajú nerovnosti
  • Tvar dosky podľa úrovne jazdca
  • Väčšie a ťažšie
  • Nevhodný na skoky a triky

Najčastejšie otázky pri výbere longboardu

Aký typ longboardu si mám vybrať ako začiatočník?

Pre začiatočníkov je najvhodnejší longboard s tvarom dosky pintail. Ide o rovnú dosku, ktorá tvarom pripomína pretiahnutú kvapku alebo surf. Pre začiatočníkov je ideálny, pretože je jednoduchý na ovládanie.

Aký longboard si mám vybrať, keď už sa nepovažujem za začiatočníka?

Pri častom jazdení po meste, keď dosku využívate ako dopravný prostriedok, sú vhodné longboardy typu cruiser a drop-thru. S kratšou doskou budete lepšie prekonávať pätníky a iné nerovnosti. Cruisery sú, podobne ako skateboardy, vhodné aj na triky. Ich robustnejšia konštrukcia však od jazdca vyžaduje väčšiu silu.

Na čom si najlepšie užijete adrenalín – pri jazde z kopca alebo na ceste?

Na schádzanie kopcov sú vhodné hybridný a drop-thru longboardy. Vynikajú stabilitou, ktorá je potrebná na jazdu vo vysokej rýchlosti. Drop-thru využívajú na zvýšenie stability nižšie umiestnený stred dosky ako je uloženie truckov.

Aké chrániče by som si mal kúpiť k longboardu?

Pri pohybe po meste a najmä rýchlej jazde z kopca nepodceňujte svoju bezpečnosť. Nutnosťou je helma, rukavice a  chrániče kolien a lakťov.

Longboardy

  • Rôzne varianty na rôzne štýly
  • Vhodné na dopravu po meste
  • Rýchlejšie jazda než na skateboarde
Longboardy

Dôležité parametre

Typ longboardu

Typ longboardu

Longboardy delíme podľa tvaru dosky, od čoho sa odvíja ich mierne odlišné zameranie.

  • Najpopulárnejším typom je pintail, doska s rovnou doskou v tvare kvapky. Pre svoju ľahkú ovládateľnosť je vhodný pre začiatočníkov.
  • Longboardy typu cruiser cielia na pokročilejších jazdcov a jazdu po meste. Tvarom sa viac podobajú skateboardu.
  • Hybridné a drop-through longbordy sú jasnou voľbou pre milovníkov adrenalínu a skúsených jazdcov. Majú dosku vyrezanú v oblasti koliesok.
PintailCruiser

Pintail

Cruiser

Drop-throughHybridný

Drop-through

Hybrid

Veľkosť dosky

Veľkosť dosky

Čím menšia a vyššia doska, tým je obratnejšia. Dlhšie a nižšie konštrukcie sú naopak stabilnejšie pri vyšších rýchlostiach.

  • Do mesta – 71 cm a dlhšia (28"+). Takto krátke longboardy sa hodia na prekonávanie pätníkov, dier a ďalších mestských nerovností, dlhšie sú skôr na jazdu po chodníkoch a v parkoch.
  • Downhill a Freeride – 97 cm a dlhšia (38"+). Stabilné dosky vhodné najmä na zjazd kopcov, prípade jazdu po rovine. Kvôli väčším rozmerom a vyššej váhe sa horšie prenášajú.
Veľkosť koliesok

Veľkosť koliesok

Kolieska longboardov sú väčšie ako v prípade skateboardov. Aj napriek pomalšej akcelerácii vyvinú väčšie kolieska vyššiu maximálnu rýchlosť. Pre začiatočníkov je vhodný priemer 75 mm a s pribúdajúcimi skúsenosťami môžete kúpiť kolieska s väčším priemerom. Skúseným jazdcom, ktorí pri schádzaní kopcov radi skúšajú slidy, odporúčame kolieska so zaoblenými hranami. Ostré hrany naopak lepšie držia stopu.

Tvrdosť koliesok

Tvrdosť koliesok

Mäkšie kolieska sú priľnavejšie ako tvrdé, sú však pomalšie. Neplatí to však pre hrubé povrchy, tu sú mäkké kolieska plynulejšie a v konečnom dôsledku rýchlejšie.

  • Tvrdosť do 85A – vhodné pre začiatočníkov a na hrubšie povrchy.
  • Tvrdosť nad 85A – hodí sa pre skúsenejších milovníkov downhillu a vyšších rýchlostí.
Pozícia stredu koliesok

Pozícia stredu koliesok

Na jazdné vlastnosti má vplyv aj umiestnenie stredu koliesok.

  • Center-set – stred majú uprostred. Umožnia ľahký prechod do šmyku bez straty rýchlosti.
  • Side-set – stred majú v rovnakej rovine s vnútornou hranou. Sú veľmi priľnavé a stabilné aj pri veľkých rýchlostiach.
  • Off-set – najbežnejšia konštrukcia, ktorá je kombináciou oboch vyššie spomínaných typov. Stred majú medzi vnútorným okrajom a prostriedkom kolieska.

Pozícia stredu koliesok

Kolieska podľa využitia

Kolieska podľa využitia

Kolieska do mesta

Na mestské jazdenie (carving, cruising) odporúčame kolieska Side-set alebo Off-set s veľkosťou 65 – 75 mm s ostrými hranami a veľkou kontaktnou plochou. Tvrdosť by mala byť okolo 80A.

Kolieska na downhill

Pre milovníkov pretekov odporúčame Off-set kolieska s veľkos´tou v rozmedzí 70 – 80 mm, s tvrdosťou 80 – 83A, s ostrými hranami a veľkou kontaktnou plochou.

Kolieska na freeride

Na rýchlu jazdu sa najlepšie hodia tvrdé Center-set alebo Off-set kolieska. S nimi longboard ľahko navediete do šmyku a vytočíte aj prudkú zákrutu.

Slovník pojmov – Longboardy

Caster

Caster je jednou z hlavných častí waweboardu. Uchytáva sa do neho koliesko a je otočiteľné o 360°. Pri jazde podlieha najväčšiemu zaťaženiu. V prípade niektorých waveboardov nie je vymeniteľný, odporúčame však modely s vymeniteľnými Caster.

Trucky

Kovové časti, ktoré sa skrutkujú na dosku, a na ne sa pripevnia kolieska s ložiskami. Veľkosť truckov sa odvíja od šírky dosky. Medzi trucky a dosku sa niekedy vkladajú gumové podložky.

Downhill

Zjazd, pri ktorom jazdca na skateboarde dosahuje vysokú rýchlosť. Skúsení jazdci prechádzajú zákruty riadenými šmykmi. Na zjazd sa využívajú boardy s dlhými, širokými a pevnými doskami. Kolieska sú široké a majú priemer nad 60 mm. Pri zjazdoch sú prilba, chrániče a rukavice nutnosťou.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií