PET Dvojročná záruka teraz aj pre firmy

Ako vybrať pedále

Zobraziť katalóg

Existujú nielen klasické pedále, ktoré všetci poznáme, ale aj nášľapné, a dokonca aj kombinácia oboch. Správny výber pedálov je pritom dôležitý, pretože vám zaistí efektívnejšiu jazdu. Aké sú výhody jednotlivých typov a podľa čoho ich vyberať?

Jak vybrat pedály na kolo

Ako vybrať pedále na bicykel krok po kroku

  1. Vyberte si z našej ponuky typ pedálov, ktorý sa vám hodí

  2. Skontrolujte si kompatibilitu pedálov s vašimi tretrami

  3. Vyberte si pedále z vhodného materiálu

  4. Pekne sa s novými pedálmi prevezte

Podľa čoho vyberať pedále na bicykel?

Typ pedálov

Klasické pedále

Bežné pedále, ktoré sa inštalujú na väčšinu lacnejších bicyklov. Bývajú plastové, pri drahších bicykloch kovové – sú trvanlivejšie. Klasické pedále sú lacné, ale napríklad oproti nášľapným pedálom neposkytujú také pevné spojenie s nohami. Najmä pri prejazde terénom tak viac hrozí ich vykĺznutie z pedálov a pád cyklistov. Ďalšou nevýhodou je ich nižšia efektivita šliapania. Tú možno čiastočne vylepšiť klipsňami, ktoré relatívne pevne uchytia nohy na pedáli. S klipsami ale hrozí väčšie riziko pádu, pretože nohu z nich možno vybrať len pohybom späť a nie do strany, ako je to pri nášľapných systémoch.

Platformové pedále

Pod klasické pedále spadajú tzv. platformové pedále. Majú väčšiu opornú plochu pre nohu, preto sa hodia pre BMX, freeride, enduro, downhill a ďalšie technicky náročné disciplíny. Tieto pedále dokážu cyklistovi v akcii poskytnúť dostatočne veľkú plochu pre došliapnutie, čím mu umožní lepšie sa vyrovnať s technicky náročným manévrom.

Nášľapné pedále

Nášľapné pedále sú pevne spojené s tretrami prostredníctvom kufrov priskrutkovaných na podrážke. Fixujú nohy jazdca s pedálmi a zaisťujú ich správnu pozíciu. Nohy efektívnejšie šliapu, pretože rovnako ako klipsne umožňujú záber aj pri pohybe nohy hore. Nášľapné pedále sú bezpečnejšie ako klipsne, pretože pri páde jazdca sa z nich nohy samé uvoľnia. Nacvaknutie a vycvaknutie vyžaduje trochu tréningu, ale po chvíli to už zvládne každý.

Medzi najrozšírenejšie nášľapné pedále cestných bicyklov patrí Shimano SPD, Time, Look, Campagnolo alebo Speedplay.

Kombinované pedále

Hybridné, čiže kombinované pedále, sú z jednej strany klasické pedále, z druhej pedále s nášľapným systémom. Ideálna voľba pre tých, čo nechcú zakaždým vychádzať v tretrách.

Klasické pedálePlatformové pedáleNášľapné pedáleKombinované pedále
KlasickéPlatformovéNášľapnéKombinované

Kompatibilita pedálov s tretrami

Rôzni výrobcovia ponúkajú rôzne nášľapné systémy pedálov na bicykel

Najmä pri cestných pedáloch nemusia byť pedále vzájomne kompatibilné, pretože sa líšia tvarom zámkov. Preto sa zámky, teda kufre, vždy predávajú s pedálmi, nie s tretrami. Pokiaľ už vlastníte tretry so zámkom, vždy sa pred kúpou pedálov uistite, že sú oba systémy vzájomne kompatibilné.

Materiál

Klasické plastové pedále

Ľahké a lacné. Sú ale málo odolné a často praskajú, takže je nutné ich často meniť. V daždi a vlhkom počasí tiež viac kĺžu. Hodia sa pre príležitostných cyklistov.

Klasické kovové pedále

Ťažšie, drahšie, ale aj odolnejšie. Ustoja aj drsnejšie zaobchádzanie a oproti plastovým klasickým pedálom na nich noha lepšie drží aj za daždivého počasia.

Pedály na kolo

Pedále na bicykel

  • Klasické sú lacné, nášľapné efektívne
  • Klasické umožňujú použitie klipsní
  • Skúsení cyklisti používajú nášľapné pedále
Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií