AP+ nový vizuál Dvojročná záruka teraz aj pre firmy

Ako vybrať skateboard

Zobraziť katalóg

Skateboardy si najčastejšie spojíte s trikmi v skateparkoch, ale oni sú skvelé aj na dopravu po meste. Univerzálnosť a dobrá ovládateľnosť z nich robí vyhľadávanú voľbu širokej škály športovcov. Aké by mal mať kolieska, dosku, trucky a gripy sa dozviete ďalej.

Jak vybrat fitness kolečkové brusle
Výhody a nevýhody
  • Výborná ovládateľnosť
  • Tvrdé a odolné kolieska
  • Skvelý na triky na U-rampe
  • Vhodné na kratšiu jazdu po meste
  • Nižšia stabilita než longboardy
  • Malé kolieska sa môžu zasekávať o nerovnosti

Najčastejšie otázky pri výbere skateboardu

Ako sa pri jazde na skateboarde chrániť?

Bezpečnosť neradno podceňovať, či už ste začiatočník alebo skúsený jazdec. Základom je helma, odporúčame ale aj chrániče kolien, lakťov, zápästí a dlaní.

Je možné jazdiť za dažďa?

Jazdiť na skejte za dažďa nie je dobrý nápad. Za mokra to oveľa viac kĺže a hrozí zranenie. V dôsledku nasatia vodou môže dôjsť k deformácii dosky a ložiská môžu zhrdzavieť. Ak však nie je inej možnosti, vyhýbajte sa príliš silnému dažďu a kalužiam. Následne skateboard po návrate poriadne osušte.

Skateboardy
  • Najrozšírenejší typ dosky
  • Veľmi dobre ovládateľné
  • Ideálny na U-rampy a do skateparkov
skateboardy

Dôležité parametre

Veľkosť dosky

Skateboardy majú charakteristický obdĺžnikový tvar dosky, ktorá je na oboch stranách rovnomerne zaoblená. Líšia sa veľkosťou a použitým materiálom.

Na jazdné vlastnosti skateboardu má zásadný vplyv šírka a dĺžka dosky. Širšie dosky sú vhodné pre začiatočníkov a vyššie a robustnejšie postavy s väčšími chodidlami. Naopak drobnejší jazdci a priaznivci technického skateboardingu siahnu po skejte s užšími doskami. Vďaka svojim rozmerom sa viac hodia na triky.

VekVýška postavyVeľkosť chodidla (EUR)Rozmery dosky (š × v)
Do 5 rokovDo 90 cmdo 34Do 6,5" x 27,2"
6-8 rokov1 m35-387" × 28"
9-12 rokov1,3 m39-417,3" x 29"
13 a viac rokov1,6 m42 a väčšie7,4" × 30,8 a väčšie
Materiál dosky

Dosky sú zložené z 5 až 9 vrstiev. Najkvalitnejšie skateboardy sú z kanadského javora a vynikajú dobrou pružnosťou a pevnosťou. Začiatočníkom dobre poslúži aj lacnejší čínsky javor, buk či dub. Ešte menej peňazí vás budú stáť skateboardy z lamina a PVC, ktoré sú vhodné skôr na pokojnejšiu jazdu po meste ako divoké triky. Nie sú také pevné a mohli by sa pri dopade zlomiť.

Podvozok (truck)

Trucky sa starajú o presné a stabilné zatáčanie. Vyberajte ich podľa šírky dosky a štýlu jazdy. Sú jednou z najťažších častí na celom skateboarde, preto je na triky dobré zaobstarať si odľahčené trucky s dutými osami alebo z titánu.

Trucky majú tri základné veľkosti:

  • Nízke - poskytnú zvýšenú stabilitu pri flip a ďalších trikoch, upevňujú sa na ne menšie kolieska (typicky 50-53 mm). Nie sú príliš vhodné na dopravu po meste. 
  • Stredné - univerzálna veľkosť vhodná pre väčšinu štýlov. Osádzajú sa najčastejšie kolieskami o priemere 54 až 59 mm.
  • Vysoké - vhodné na carving alebo cruising. Používajú sa s 56mm a väčšími kolieskami. Dobre sa ovládajú vo vyšších rýchlostiach a sú tak vhodnejšie pre jazdenie po meste.
Kolieska

Menšie kolieska sú ľahšie, ale pôjdu pomalšie a majú tiež horšiu priestupnosť nerovnosťami.

Priemer:

  • 50-53 mm - malé a pomalšie kolieska, poskytnú stabilitu pri trikoch, vhodné na technické jazdenie.
  • 54-59 mm - univerzálna veľkosť vhodná na jazdu v skateparkoch a po meste.
  • 60 mm a viac - veľmi rýchle, lepšie prejdú hrubším terénom. Používajú sa skôr u longboardov a cruiserov. Nie sú vhodné na triky, ale jazdenie po meste bude ďaleko príjemnejšie.

Tvrdosť:

Mäkšie kolieska sa lepšie správajú na hrubšom povrchu, sú však pomalšie. Absorbujú vibrácie a lepšie držia priľnavosť. Tvrdé kolieska sú lepšie na hladkých betónových plochách, pretože sú veľmi rýchle.

  • 78a-87a - najmäkšie, nevhodné na hladké povrchy či bazénové jazdenie. Používajú sa skôr u longboardov.
  • 88a-95a - rýchle, vhodná na hrubšie povrchy, street skate apod.
  • 96a-99a - sú rýchle, priľnavé a vhodné na hladké povrchy. Odporúčame ich pre začiatočníkov do skateparkov.
  • 101a a vyššie - najrýchlejšie a najtvrdšie kolieska. Sú ideálne na profesionálne jazdenie v dobre upravených parkoch.
Ložiská

Ložiská zaisťujú hladkú rotáciu koliesok. Kvalita ložísk sa uvádza na stupnici ABEC od 1 do 9, kde číslovka 9 znamená najkvalitnejšie ložisko. Čím vyššia kvalita ložiská, tým skateboard rýchlejšie a plynulejšie ide. Za dobré ložiská sa dá považovať všetko od ABEC 5 vyššie.

Slovník pojmov - Skateboardy
Caster

Caster je jednou z hlavných častí WAVEBOARD. Uchytáva sa do neho koliesko a je otočiteľný o 360°. Pri jazde podlieha najväčšiemu zaťaženiu. U niektorých Waveboard nie je vymeniteľný, odporúčame však modely s vymeniteľnými Caster.

Trucky

Kovové časti, ktoré sa skrutkujú na dosku, a na ne sa potom pripevnia kolieska s ložiskami. Veľkosť truckov sa odvíja od šírky dosky. Medzi trucky a dosku sa niekedy vkladajú gumové podložky.

Bowl

Priestor pripomínajúci vypustený bazén pre triky a rýchle prechádzanie na skateboarde.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií