Alzaboxy Q1 Star Wars

Epic Games prostredníctvom Fortnite odštartoval vojnu s Apple a Google (NOVINKA)

Zobraziť katalóg

• Autor: Štěpán Lenk

Herná mena V-Bucks, za ktorú vo Fortnite môžete nakupovať kozmetické predmety a skiny, včera permanentne zlacnela o 20 %. Táto príjemná zmena platí na všetky platformy, na ktorých je Fortnite dostupný, teda okrem verzií na iOS a Android zariadenia. Tu Epic Games ponúkli hráčom novú možnosť – buď budú ďalej kupovať V-Bucky za pôvodnú sumu, alebo zaplatia priamo Epic za cenu zľavnenú. A ako Apple, tak Google to evidentne nepotešilo, Fortnite už si totiž na mobile len tak nezahráte.

Fortnite; wallpaper: Epic Games vs Apple a Google
Alza Magazín

Fortnite Battle Royale (hra) | Fortnite (IP)

Hru Fortnite Battle Royale vyvíja a vydáva spoločnosť Epic Games. Tento titul žánru battle royale vychádza 26. 9. 2017 na PC, PS4 a Xbox One, 2. 4. 2018 na iOS, 12. 6. 2018 na Switch, 9. 8. 2018 na Android a vyjde tiež na PS5 a Xbox Series X. Hra vychádza bez českého prekladu a obsahuje multiplayer. | Homepage

Apple a Google odstránili Fortnite zo svojich obchodov

Apple a Google na tento trochu nečakaný krok (zlacnenie V-Buckov) zareagovali rýchlo a agresívne – doslova cez noc zo svojich obchodov Fortnite odstránili. V Epic Games samozrejme nemohli byť tak naivní, aby si mysleli, že podobná akcia sa zaobíde bez patričnej reakcie, prečo však k takémuto rozhodnutiu vôbec dospeli?

Samozrejme zo strany Epic Games nejde o čistý altruizmus, kedy by si nejaký člen predstavenstva uvedomil, že hráči platia za V-Bucky zbytočne veľa, a to musí okamžite prestať. Zakladateľa a riaditeľa Epic Games Tima Sweeneyho totiž už dlhšiu dobu štve uzavretosť ekosystémov Apple a Google, ktorí si navyše zo všetkých zárobkov v rámci Fortnite (respektíve akýchkoľvek aplikácií) berú 30 % maržu.

Preto Epic Games prišli s riešením, ktoré tieto vynútené straty zisku obchádzajú, možno ale zo strany Applu a Googlu dúfali skôr v nejaký budúci dialóg a vyjednávanie. Opak bol však pravdou a po vzore príslovia „na hrubé vrece hrubá záplata“ Fortnite na mobilných zariadeniach zo dňa na deň viac-menej prestal existovať.

Nineteen Eighty-Fortnite

V Epic Games podobnú odozvu sa strany Apple a Google museli očakávať, čo koniec koncov dokazuje aj pripravené parodické video, ktoré pohotovo umiestnili na internet.

Podľa Apple týmto krokom Epic Games porušujú pravidlá App Store, tvorcovia Fortnite však podľa článku na serveri BBC v priebehu niekoľkých minút zareagovali právnou cestou, teda podaním sťažnosti na súde štátu Kalifornia, ktorú neskôr ešte odprevadili aj krátkym animovaným filmom parafrázujúcim dystopickú novelu 1984 George Orwella (a obdobnú reklamu Applu z roku 1984). Epic teda myslel na všetky varianty a úplne evidentne nemieni ustupovať.

Celá záležitosť sa tak pomerne rýchlo vymkla z rúk a nastala kuriózna situácia, z ktorej ťažia počítačoví a konzoloví hráči nakupujúci V-Bucky lacnejšie, mobilných hráčov však zmietla tlaková vlna eskalujúceho konfliktu troch technologických korporácií. Ešte relatívne dobre z toho vyviazli majitelia Android mobilov a tabletov, kam je možné nainštalovať oficiálny launcher Epic Games a cez neho teda aj Fortnite, na App Store alebo Google Play už však tento titul nenájdete.

Bude zaujímavé pozorovať, akým smerom sa nastávajúca vojna medzi Epic Games vs Apple a Google bude ďalej uberať, z pozície obyčajného hráča je ale ťažké sa postaviť na jednu alebo druhú stranu. Samozrejme, vzhľadom na už spomínané zlacnenie V-Buckov bude veľa ľudí mať tendenciu tiahnuť skôr k Epic Games, je ale potrebné si uvedomiť, že ide v prvom rade o spoločnosť zarábajúcu miliardy dolárov ročne, ktorú naštvalo to, že iné spoločnosti zarábajúce miliardy dolárov ročne si z ich koláča ukrajovali viac, než by im bolo milé.

Epic Games si ale nesporne zaslúži určitý rešpekt, minimálne za to, že pri svojom ťažení proti Apple a Google zvolili postup zvýhodňujúci komunitu, a keď už sa tri obrie korporácie bijú, smejú sa aspoň hráči. Ak teda Fortnite nehrali na mobile či tablete.

• Zdroje: Epic Games, BBC

i Mohlo by vás zaujímať
Vytlačiť
P-DC1-WEB02
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií